De olijfboom snoeien als een pro; De olijfboom snoeien, wanneer doe je dat? De olijfboom, ook bekend als Olea europaea, is een plant die van oorsprong uit Armenië, maar is al jarenlang een boegbeeld van landen rondom de Middellandse Zee, waaronder Griekenland, Spanje en Italië. In de tuin staat de olijfboom graag op een zonnige plek, op een kleiachtige grond met wat kalk erin.

Zomers heeft de plant af en toe wat water nodig, maar in de winter slechts zelden. Toch moet je er altijd op letten dat de grond niet geheel uitdroogt. Dit geld niet alleen voor olijfbomen die in de tuin staan, maar ook voor de planten die in een pot staan.

Interesse in het kopen van een Olijfboom? Of Snoeigereedschap nodig?

Het gemak van een olijfboom snoeien

Hoe moet je de olijfboom snoeien? Na de winter is er vrij vaak weinig meer over van de olijfboom. De boom is kaal geworden, en heeft misschien aan de bovenkant nog wat takken met bladeren.

Als je niet gaat snoeien wordt de boom groter, aan de bovenkant groen maar onderin kaal. Een andere reden om de boom te snoeien is de privacy. Wanneer de olijfboom op een plek staat voor je raam, snoei je hem af, zodat je er in het voorjaar weer genoeg privacy van hebt.

Knip de takken rustig terug, zodat vooral de hoofdtakken met enkele dunnere zijtwijgen overblijven. Hier komen weer nieuwe takken op.

0
Moeilijkheidsgraad (Max 10) :
0
Hoeveelheid Werk (Max 10) :
0
Olijfboom Snoeiers Geholpen (2018)

Waarom het snoeien van de olijfboom belangrijk is

Wanneer je klaar bent met snoeien van de olijfboom kan het misschien lijken alsof er niets meer over is gebleven. Toch is het belangrijk om deze boom goed te snoeien, zodat je hier uiteindelijk weer van kunt profiteren. De olijfboom kan er uitzien als een knotwilg met kale takken en dit ziet er niet altijd mooi uit, maar juist op dat kale hout gaan er weer nieuwe knoppen gemaakt worden die opnieuw gaan uitlopen. Op lange termijn is de olijfboom snoeien juist een goede zaak.

Let op hoogte en de zijtwijgjes

Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten bij het snoeien van de olijfboom. Een daarvan is de hoogte van de boom. Kijk goed hoe hoog je hem wilt hebben, zodat de boom op een mooi hoogteniveau gaat groeien.

Laat ook enkele zijtwijgjes aan de dikkere takken zitten, zodat hier ook weer nieuwe scheuten uit gaan groeien. Deze dunnere twijgjes lopen net wat eerder uit, zodat er dus sneller nieuwe knoppen met bladeren ontstaan.

Een olijfboom na de winter heeft vaak veel hele dunne twijgjes. Dit zijn allemaal kleine vertakkingen van grotere twijgen, maar deze zijn vaak dood, dit zie je aan de bruinachtige kleur. Deze takjes kun je dus gerust wegknippen.

De olijfboom snoei je in het voorjaar

Wanneer moet je de olijfboom snoeien? Je kunt dit het best doen in de periode maart-april, voordat hij opnieuw gaat uitkomen. Het resultaat van het snoeien is een nog kale boom van hoofdtakken met wat zijtwijgjes, waarop na verloop van tijd weer nieuwe takken komen. Ook jouw olijfboom zal goed reageren op deze grondige snoeibeurt.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Olijfboom raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Olijfboom Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • bomen in de winter

Snoeien in de Winter

03-12-2021|4s Reacties

Snoeien in de winter blijft gek klinken, al is het voor het snoeien van bomen juist een prima jaargetijde. Iedereen leert dat je planten en bomen goed tegen de vorst Lees meer

  • stoofpot-in-pan

De Lekkerste Stoofschotels & Stoofpotten

02-12-2021|0 Reacties

De Lekkerste Stoofschotels & Stoofpotten voor bijvoorbeeld bij kerst Wist je dat stoofpotten al sinds de Oudheid worden gemaakt? De Romeinen waren er fan van, en sinds die tijd is stoven overal Lees meer

  • Koude bak maken

Een Koude Bak Maken

01-12-2021|3s Reacties

Wil je ook in de wintermaanden genieten van jouw moestuin? Of passen de niet-winterharde planten bijna niet meer in het huis? Wil je misschien eerder al prachtige planten in de Lees meer

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Zoeken?

Search
Generic filters
Home » Snoeien » Olijfboom Snoeien (Wanneer & Hoe)

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.

#BLG Snoeikalender