De olijfboom snoeien als een pro; De olijfboom snoeien, wanneer doe je dat? De olijfboom, ook bekend als Olea europaea, is een plant die van oorsprong uit Armenië, maar is al jarenlang een boegbeeld van landen rondom de Middellandse Zee, waaronder Griekenland, Spanje en Italië. In de tuin staat de olijfboom graag op een zonnige plek, op een kleiachtige grond met wat kalk erin.

Zomers heeft de plant af en toe wat water nodig, maar in de winter slechts zelden. Toch moet je er altijd op letten dat de grond niet geheel uitdroogt. Dit geld niet alleen voor olijfbomen die in de tuin staan, maar ook voor de planten die in een pot staan.

Interesse in het kopen van een Olijfboom? Of Snoeigereedschap nodig?

Het gemak van een olijfboom snoeien

Hoe moet je de olijfboom snoeien? Na de winter is er vrij vaak weinig meer over van de olijfboom. De boom is kaal geworden, en heeft misschien aan de bovenkant nog wat takken met bladeren.

Als je niet gaat snoeien wordt de boom groter, aan de bovenkant groen maar onderin kaal. Een andere reden om de boom te snoeien is de privacy. Wanneer de olijfboom op een plek staat voor je raam, snoei je hem af, zodat je er in het voorjaar weer genoeg privacy van hebt.

Knip de takken rustig terug, zodat vooral de hoofdtakken met enkele dunnere zijtwijgen overblijven. Hier komen weer nieuwe takken op.

Wanneer moet je een olijfboom snoeien?

Een Olijfboom is een schitterende boom in elke tuin. Met de dikke en noestige stam plus de bossige takken en bladeren, lijkt deze boom niet uit Nederland te komen. En dat is natuurlijk ook zo, want olijfbomen groeien voornamelijk in warme landen rond de Middellandse Zee.

Deze landen associëren we met warmte en vakantie en daarom is een olijfboom in je tuin ook een herinnering aan zand, zee en vrijheid. Toch is deze boom ook prima bestand tegen het Nederlandse klimaat, dus het is tijd om een olijfboom aan te schaffen. Hier lees je meer over hoe je deze boom onderhoudt en dan voornamelijk over wanneer en hoe je hem moet snoeien.

Waarom moet je je olijfboom snoeien?

Je hoeft je olijfboom niet te snoeien. Doe je dit echter niet, dan zal dat het uiterlijk van je boom niet ten goede komen. Snoeien doe je om ervoor te zorgen dat de takken niet te ver doorgroeien en je boom kaal wordt aan de onderkant.

Daarbij zal snoeien de boom juist aanmoedigen om te groeien en dat betekent dat je best veel kunt wegknippen. Hoe korter je snoeit, hoe meer boom je in het voorjaar ten in de zomer terugkrijgt. Snoeien is dus zeker een goed idee en ze zeggen niet voor niets: snoeien is groeien.

Het beste moment om je olijfboom te snoeien

Een olijfboom snoeien lijkt wreed. Je haalt een derde van de boom weg en lijkt een klein, kaal boompje over te houden. Maar hoe meer je snoeit, hoe mooier je boom in de zomer. Het beste moment om je olijfboom te snoeien is in het voorjaar. In maart of april zijn de takken kaal en kun je goed zien wat je doet.

Daarna zal de boom snel aangroeien en hoef je dus niet lang naar een kale stam te kijken. Je kunt verwachten dat je olijfboom in april alweer gaat uitlopen. Eigenlijk kan er weinig gebeuren, want zelfs een volledig kale olijfboom zal in april weer jonge takken met blauwgrijze bladeren produceren.

Hoe snoei je een olijfboom?

Is het tijd om jouw olijfboom te gaan snoeien, dan pak je je snoeischaar en ga je aan de slag. Wees niet bang om te veel weg te halen, het belangrijkste is dat je de vorm bewaakt. De onderstaande tips helpen je bij het correct snoeien van een olijfboom:

  • Het is belangrijk dat er voldoende zonlicht op het hart van de boom kan vallen. Daarom verwijder je alle takken die het zonlicht tegenhouden.
  • Verwijder ook alle dode takken.
  • Je boom houdt een mooie vorm als je de horizontale takken minder kort snoeit dan de verticale takken.
  • Je kunt gerust een derde van de boom verwijderen.
  • Snoei de boom in de vorm die je zelf mooi vindt.
  • Verschijnen er lelijke takken of uitschieters in de zomer, dan kun je die probleemloos snoeien.
  • Ook als je boom op de stam een scheut maakt, haal je deze het beste gewoon weg. Dit gebeurt veel bij oudere bomen en helpt je de decoratieve stam mooi te houden.

Waarom het snoeien van de olijfboom belangrijk is

Wanneer je klaar bent met snoeien van de olijfboom kan het misschien lijken alsof er niets meer over is gebleven. Toch is het belangrijk om deze boom goed te snoeien, zodat je hier uiteindelijk weer van kunt profiteren. De olijfboom kan er uitzien als een knotwilg met kale takken en dit ziet er niet altijd mooi uit, maar juist op dat kale hout gaan er weer nieuwe knoppen gemaakt worden die opnieuw gaan uitlopen. Op lange termijn is de olijfboom snoeien juist een goede zaak.

Let op hoogte en de zijtwijgjes

Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten bij het snoeien van de olijfboom. Een daarvan is de hoogte van de boom. Kijk goed hoe hoog je hem wilt hebben, zodat de boom op een mooi hoogteniveau gaat groeien.

Laat ook enkele zijtwijgjes aan de dikkere takken zitten, zodat hier ook weer nieuwe scheuten uit gaan groeien. Deze dunnere twijgjes lopen net wat eerder uit, zodat er dus sneller nieuwe knoppen met bladeren ontstaan.

Een olijfboom na de winter heeft vaak veel hele dunne twijgjes. Dit zijn allemaal kleine vertakkingen van grotere twijgen, maar deze zijn vaak dood, dit zie je aan de bruinachtige kleur. Deze takjes kun je dus gerust wegknippen.

De olijfboom snoei je in het voorjaar

Wanneer moet je de olijfboom snoeien? Je kunt dit het best doen in de periode maart-april, voordat hij opnieuw gaat uitkomen. Het resultaat van het snoeien is een nog kale boom van hoofdtakken met wat zijtwijgjes, waarop na verloop van tijd weer nieuwe takken komen. Ook jouw olijfboom zal goed reageren op deze grondige snoeibeurt.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Olijfboom raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Olijfboom Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • kunstgras in de tuin

Kunstgras of toch natuurlijk gras?

02-01-2024|0 Reacties

In de eeuwige strijd tussen kunstgras en natuurlijk gras, wegen consumenten de voor- en nadelen af om de beste keuze voor hun tuin te maken. Beide opties hebben unieke Lees meer

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.