Bij warm weer horen natuurlijk lekkere verfrissende drankjes. Cocktails zijn geen drankjes die we dagelijks drinken, maar ze horen eigenlijk echt bij de zomer. Lekkere zoete, frisse en koude dranken die nét dat beetje specialer zijn. Nu staan cocktails er om bekend dat er verschillende soorten alcohol in zitten, maar wat dacht je van alcoholvrije cocktails?

Je kunt zelf eenvoudig alcoholvrije cocktails maken die net zo lekker zijn als hun alcoholhoudende broertjes en zusjes.

Alcoholvrij Cocktails noemt men ook wel Mocktails.

Alcoholvrije cocktails doen niet onder voor de ‘gewone' cocktails en hebben veel bijkomende voordelen. Je kunt ze de hele dag door drinken zonder je schuldig te voelen (dus ook 's ochtends vroeg). En ook de kinderen kunnen meegenieten met deze speciale, feestelijke en zomerse drankjes. De Mocktails zijn leuk te serveren in Weckpotjes!

Wat is handig om te hebben:

Eenvoudig alcoholvrije cocktails maken

Hieronder vind je verschillende recepten waarmee jij eenvoudig en snel de allerlekkerste alcoholvrije cocktails / Mocktails op tafel tovert. Iedereen zal genieten van die lekkere verfrissende drankjes die van ieder moment een feestje maken.

1. Tantalizing Pear

Prikkelende Peer

De zachte smaak van peer wordt in deze cocktail met lef gemixt met krachtige smaken als rozemarijn, gember en nootmuskaat. Deze verrassend prikkelende combinatie zorgt voor een bijzondere cocktail waarmee jouw dorst binnen een mum van tijd wordt gelest.

Ingrediënten (6 glazen):

  • 240 milliliter perensap
  • 5 milliliter citroensap
  • 225 gram honing
  • 50 gram suiker
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 gram verse gember
  • snufje nootmuskaat
  • ijsklontjes
  • Spa rood

Bereidingswijze:

  1. Doe het perensap, het citroensap, de honing, de suiker, de rozemarijn (laat het takje heel), de gember (in kleine stukjes gesneden) en de nootmuskaat in een kleine steelpan. Zet de pan op het vuur en laat het geheel vijf minuten langzaam koken. Blijf ondertussen goed roeren om alle suikers op te lossen.
  2. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat het geheel 30 minuten staan.
  3. Laat de siroop vervolgens door een zeef lopen, zodat de stukjes gember en de rozemarijn uit de siroop gehaald worden. Laat de siroop vervolgens volledig afkoelen.
  4. Wanneer de siroop is afgekoeld kunnen de cocktails afgemaakt worden. Vul een glas tot de helft met ijsklontjes, doe hier 3 eetlepels van de siroop bij en vul het geheel aan met Spa rood. Even goed roeren en de verfrissende cocktail is klaar!

Tip: Deze cocktail is ook lekker als klein aperitiefje voor de barbecue. Doe de cocktail dan in kleine shotglaasjes (zoals op de foto). Ga dan uit van een halve eetlepel siroop per glas.

2. Sunset (Zie Bovenste Afbeelding)

Een lekkere cocktail hoef niet per definitie lastig te zijn. Het zijn de smaakcombinaties die het zo lekker maken. De Sunset is een lekkere, zoete cocktail die zeker bij de kinderen in de smaak zal vallen! Wanneer je hem in de juiste volgorde inschenkt zie je waar de cocktail zijn naam aan te danken heeft. Het is een zonsondergang in een glas.

Ingrediënten (2 glazen):

  • ijs
  • limonadesiroop
  • 240 milliliter Sprite
  • 240 milliliter sinaasappelsap
  • kersen of schijfjes sinaasappel voor de garnering

Bereidingswijze:

  1. Vul beide glazen met ijs.
  2. Doe een kleine hoeveelheid limonadesiroop in het glas (een klein laagje op de bodem).
  3. Mix de Sprite en het sinaasappelsap in een apart glas. Schenk dit vervolgens langzaam in de twee glazen. Door dit langzaam te doen krijg je het effect van een zonsondergang in een glas. Te snel en het mengt zich met de limonadesiroop.
  4. Garneer vervolgens met de kersen of schijfjes sinaasappel.

3. Fresh Passion

Frisse Passie

De passievrucht is niet de mooiste vrucht om te zien vanaf de buitenkant, maar de binnenkant is vrolijk en roept echt een zomers gevoel bij je op. Ook de smaak is fris en fruitig; je proeft bijna de zomer. Een alcoholvrije cocktail op basis van passievrucht kon dan ook niet ontbreken in dit rijtje.

Ingrediënten (4 glazen):

  • 15 gram munt
  • 2 limoenen
  • 6 gram verse gember
  • 8 passievruchten
  • 4 sinaasappels
  • ijs
  • 240 milliliter Spa rood

Bereidingswijze:

  1. Snijd om te beginnen de munt fijn, de limoenen in vieren en de gember in lange dunne strookjes.
  2. Stamp de munt, limoen en gember in een kom fijn. Doe dit mengsel vervolgens in een karaf.
  3. Snijd de passievruchten doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Het vruchtvlees doe je vervolgens ook in de karaf bij de munt, limoenen en gember.
  4. Pers de sinaasappelen en voeg het sap ook bij de overige ingrediënten in de karaf.
  5. Doe hier het ijs bij, roer even en top af met Spa rood.

Tip: Bewaar wat munttakjes voor de garnering. Zowel aan de rand van de karaf als in de glazen staat dat extra leuk.

4. Chocolata

Chocolata

De Chocolata is ongetwijfeld een favoriet onder kinderen. Heerlijke chocolade en toch lekker koel. Lastig te maken, denk je misschien. Maar niets is minder waar!

Ingrediënten (2 glazen):

  • 150 gram melk chocolade
  • 210 milliliter melk
  • 75 milliliter vanillesiroop
  • ijs

Bereidingswijze:

  1. Doe de melk in een steelpan en zet deze op het vuur.
  2. Doe er beetje voor beetje de melkchocolade bij en blijf goed roeren. Zo voorkom je verbranding van de melk en de chocolade.
  3. Roer net zo lang tot de chocolade in de melk is opgelost.
  4. Laat het geheel een uur buiten de koelkast afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast.
  5. Als het koud genoeg is giet je het in een cocktailshaker (of een glas dat je tijdens het schudden even afdekt) en voeg hier de vanillesiroop bij. Voeg tot slot ijs toe aan de shaker. Even goed schudden (1 minuut) en schenk het in een cocktailglas (laat het ijs er buiten).

Tip: Lekker is om de cocktail extra feestelijk af te toppen met slagroom en stukjes chocolade.

5. Pina Colada 2.0

Pina Colada

De pina colada is misschien wel een van de bekendste cocktails. De combinatie van ananas en kokos bleek zo populair dat je deze cocktail over de hele wereld kun krijgen! Gelukkig hoef je deze cocktail niet te missen als je geen alcohol wilt drinken. Hieronder vind je daarom het recept voor deze pina colada 2.0!

Ingrediënten (1 glas):

  • 2 schijfjes ananas
  • scheutje kokosmelk
  • 50 milliliter ananassap
  • 2 eetlepels roomijs
  • ijsblokjes (optioneel)

Bereidingswijze:

Het maken van deze cocktail is eigenlijk vrij eenvoudig. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een blender, laat die even goed zijn werk doen en inschenken maar! Dat is nog eens eenvoudig een lekkere cocktail op tafel zetten.

6. Cutie

Cutie

Ben je op zoek naar een alcoholvrije cocktail die niet alleen goed smaakt, maar ook nog eens gezond is? Deze cocktail zit vol met cranberry's en zodoende ook hun gezonde karakter.

Ingrediënten (1 glas):

  • 85 milliliter cranberrysap
  • 85 milliliter appelsap
  • scheutje Spa rood
  • honing
  • munt

Bereidingswijze:

  1. Doe alvast ijs in het glas.
  2. Mix de honing met het cranberrysap en appelsap in een grote beker.
  3. Giet dit vervolgens in het glas met het ijs.
  4. Doe hier nog een scheutje Spa rood bij tot het glas goed vol is.
  5. De garnering is een takje munt. Geef, voordat je de munt in het glas zet, even een klap op de munt. Hierdoor geeft hij zijn smaak en geur extra goed vrij.

 

7. Magic Mango

Magic Mango

Geen Magic Mike maar een Magic Mango. Deze lekkere alcoholvrije cocktail werkt als smaakvolle dorstlesser. De oranje kleur versterkt nog eens het gevoel van zomer en zon.

Ingrediënten (1 glas):

  • 4 of 5 schijfjes komkommer
  • 30 milliliter honing
  • 42 gram mangopuree
  • 44 milliliter limoensap
  • 44 milliliter ginger beer (gemberbier)

Bereiding:

  1. Stamp de komkommerschijfjes en de honing samen in een cocktailshaker (of groot glas).
  2. Voeg hier vervolgens de mangopuree en het limoensap aan toe.
  3. Voeg ijs toe en shaken maar! Wanneer je geen cocktailshaker hebt kun je de bovenkant van een glas afdekken met bijvoorbeeld huishoudfolie en (voorzichtig) schudden.
  4. Vervolgens schenk je het over in een nieuw glas met ijs. Laat het door een zeefje lopen zodat de komkommerrestjes en het ijs waarmee je hebt geschud achterblijven.
  5. Vervolgens vul je de rest van het glas aan met ginger beer.

Tip: Als garnering is het leuk een schijfje limoen of komkommer op de rand van het glas te zetten. Dit doe je door in een schijfje een sneetje te maken waardoor het ‘rechtop' op de rand van het glas kan staan.

8. Lavender water

Lavendel

Lavendelwater? Ja zeker. Dit verfrissende drankje heeft lavendel als hoofdingrediënt. Het lijkt misschien een beetje een vreemd idee om lavendel in een cocktail te verwerken, maar nadat je dit drankje hebt geproefd snap je waarom dit zo'n geliefd zomerdrankje is!

Ingrediënten (6 glazen):

  • 1,5 liter water
  • 120 milliliter honing
  • 3 eetlepels gedroogde lavendel
  • 240 milliliter citroensap

Bereidingswijze:

  1. Breng het water met de honing aan de kook.
  2. Wanneer het water kookt voeg je de gedroogde lavendel toe en haal je de pan van het vuur.
  3. Koel het geheel gedurende twee uur af in de koelkast.
  4. Haal de cocktail uit de koelkast en zeef de gedroogde lavendel eruit.
  5. Vervolgens roer je het citroensap door de cocktail en kun je je gezin en gasten een verfrissende lavendelcocktail voorschotelen.

Tip: Serveer de cocktail met ijs.

9. Coculimi

Coculimi

Nog zo'n lekker verkoelend drankje dat er ook nog eens fris uit ziet.

Ingrediënten (4 glazen):

  • 960 milliliter kokoswater
  • 2 komkommers (dungesneden)
  • 120 milliliter limoensap
  • 50 gram suiker (optioneel)
  • 50 gram munt

Bereidingswijze:

Voeg alle ingrediënten samen, goed roeren en laat het één tot twee uur in de koelkast koelen. Serveer extra koud met ijs.

10. Shirley Temple

Shirley Temple

Een gemakkelijke alcoholvrije cocktail die ook zeker bij de kinderen in de smaak zal vallen. Deze alcoholvrije cocktail is in Amerika al jaren een begrip, en als je hem proeft snap je meteen waarom!

Ingrediënten (2 glazen):

  • 4 eetlepels grenadine
  • 480 milliliter ginger ale
  • Maraschino kersen (voor de garnering)

Bereiding:
Het maken van deze cocktail is eigenlijk hetzelfde als het maken van een gewoon glas limonade. Het water waar je de limonade mee aanmaakt is hier echter vervangen door de ginger ale. Om de glazen af te maken leg je bovenin in ieder glas een Maraschino kers neer.

11. Watermelon

Watermelon

Heb je een grote watermeloen gekocht maar weet je eigenlijk niet hoe je deze helemaal op gaat eten? Waarom gebruik je de stukken die je overhebt niet voor een lekkere cocktail? Hieronder lees je hoe dat moet. Let wel op dat er in dit recept een hele watermeloen wordt gebruikt. Heb je minder over? Kijk even wat het gewicht is en pas de verhoudingen aan.

Ingrediënten (8 glazen):

  • 150 gram suiker
  • 120 milliliter water
  • 40 gram gember (in stukjes gesneden)
  • 1 hele watermeloen (in stukken gesneden)
  • 180 milliliter limoensap
  • 1 liter Spa rood
  • ijs

Bereidingswijze:

  1. Voeg de suiker, het water en de gember samen in een steelpan.
  2. Breng dit aan de kook en laat net zo lang koken tot de suiker is opgelost. Blijf continu roeren.
  3. Wanneer de suiker is opgelost haal je de pan van het vuur en laat je het gedurende 15 minuten afkoelen.
  4. Vervolgens zeef je het.
  5. Mix de watermeloen en het limoensap in een blender. Zorg ervoor dat je dit in meerdere porties doet en dat er in iedere portie ongeveer evenveel watermeloen en limoensap gaat.
  6. Vervolgens zeef je ook deze watermeloenmix.
  7. Daarna voeg je de gembersiroop, watermeloenmix en Spa rood samen. Goed roeren en je cocktail is klaar!
  8. Doe ijsklontjes in een glas en schenk de cocktail in.

Welk van deze lekkere alcoholvrije Mocktails ga jij maken? Of ken jij nog lekkere alcoholvrije cocktailrecepten?

Handig om te hebben voor het serveren van de cocktails:

Laat het weten in een reactie!