Herfsttip: knutselen met kastanjes!

De herfst is alweer een tijdje officieel begonnen en dat wil zeggen dat veel kinderen hun speelterrein weer van buiten naar binnen hebben verplaatst. Natuurlijk wil je nu niet dat ze weer de hele dag achter de computer verdwijnen. Liever ga je samen met je kinderen iets leuks doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gezellige middag samen knutselen? Of nog specifieker; wat dacht je van een middag knutselen met kastanjes? Hartstikke leuk en helemaal in lijn met de wisseling van de seizoenen.

Wist je dat je met een beetje creativiteit superleuke en originele beestjes kunt maken met kastanjes? Wij hebben verschillende projecten op een rijtje gezet die je samen met je kinderen, maar uiteraard ook samen met een stel vrienden of vriendinnen kunt maken. Een prima tijdsbesteding op een regenachtige dag.

Een middag in het bos

Mand-met-kastanjes

Om te kunnen knutselen met kastanjes heb je uiteraard kastanjes nodig. Deze zijn over het algemeen wel in de bossen te vinden. Ga dus lekker een frisse neus halen in het bos bij jou in de buurt en verzamel ondertussen een hele berg kastanjes.

Wist je trouwens dat er zowel wilde kastanjes als tamme kastanjes bestaan? We zullen de verschillen kort bepreken en je ook uitleggen welke kastanjes je het beste kunt gebruiken tijdens het knutselen.

Tamme kastanjes

Tamme-kastanje

Een tamme kastanje is de vrucht van een tamme kastanjeboom, ofwel een Castanea sativa. In de meeste gevallen zitten er drie kastanjes bij elkaar in een bolster. Dit is eigenlijk een soort omhulsel met stekels aan de buitenkant. Op deze manier worden de kastanjes beschermd tegen vogels en eekhoorns, die al van de kastanjes proberen te snoepen voordat ze helemaal rijp zijn.

Naast vogels en eekhoorns eten mensen ook graag tamme kastanjes. Twee veelvoorkomende manieren om tamme kastanjes te bereiden zijn koken en roosteren. In het buitenland zijn tamme kastanjes vaak terug te vinden in een puree of worden ze op straat verkocht. Heb jij ze al wel eens gegeten?

Wilde kastanjes

Wilde-kastanjes

De wilde kastanje is de vrucht van een paardenkastanje, ofwel een Aesculus. In tegenstelling tot de tamme kastanje zitten de wilde kastanjes niet met drie noten bij elkaar in een bolster, maar worden de wilde kastanjes individueel beschermd door een omhulsel. Ook dit omhulsel bevat stekels, maar in een veel mindere mate dan bij de tamme kastanje het geval is.
Vooral dieren gebruiken de wilde kastanje als voedingsbron. Mensen kunnen daarentegen beter niet van deze noten snoepen, want voor ons zijn ze hartstikke giftig.

We verwerken de wilde kastanje echter wel in producten, zoals shampoo, wasmiddel en zelfs geneesmiddelen. Knutselen met kastanjes kan in principe met tamme kastanjes en met wilde kastanjes. Zolang je niet van plan bent om je kunstwerkjes op te eten, kun je ze allemaal verzamelen.

Knutselen met kastanjes: 8 leuke projecten

Er zijn ontzettend veel leuke projecten die je met kastanjes kunt maken. Vaak heb je naast de kastanjes niet veel spullen nodig, maar uiteraard kun je het ook groots aanpakken en heel veel andere spullen gebruiken. Wij hebben 8 projecten om te knutselen met kastanjes op een rijtje gezet en gaan je precies vertellen hoe je deze ideeën zelf uit kunt voeren.

Tip: bij alle projecten die we gaan beschrijven is het belangrijk dat je de kastanjes even goed schoonmaakt en vervolgens laat drogen. Je kunt ze zelfs nog een beetje oppoetsen door ze met olijfolie op te wrijven. Dan gaan ze extra mooi glanzen!

1. Een uiltje knappen

Uilen-van-kastanjes
(Foto)

Wat vind je van deze schattige uiltjes? Zou je die niet graag zelf willen maken? Om deze uiltjes te maken, heb je niet alleen kastanjes nodig, maar zul je ook een aantal eikeldopjes uit het bos moeten meenemen. Daarnaast heb je vilt, een schaar, lijm en eventueel stiften nodig.

Het maken van deze leuke uiltjes gaat als volgt:

Stap 1
Zorg dat de kastanjes kunnen blijven staan, zodat je uiltje ook kan blijven staan. Misschien heb je het geluk dat een paar van de kastanjes al een platte zijkant hebben, maar anders kun je een van de zijkanten wat rechter maken met behulp van een mesje of een beitel.

Stap 2
Bevestig vervolgens de dopjes van de eikels aan de kastanjes. Deze vormen de ogen van de uil. Je kunt dit het beste doen met sterke lijm. Druk de dopjes vervolgens nog even goed vast, zodat je zeker weet dat ze er niet afvallen.

Stap 3
Voeg nu een snavel, vleugels, de ogen en de pootjes toe door deze vormpjes uit lapjes vilt te knippen en ze vervolgens op de kastanjes te plakken. Je kunt dit uiteraard ook doen met karton, en de oogjes kun je ook met een viltstift tekenen.

2. Het spinnenweb

Spinnenweb-van-kastanjes
(Foto)

De kans is groot dat dit het eerste project was waar je aan dacht. Knutselen met kastanjes bestaat namelijk vaak uit het maken van een spinnenweb. Eigenlijk is het principe heel makkelijk, waardoor het superleuk is om dit met jonge kinderen te doen.

Voor een spinnenweb heb je één kastanje, een paar grote satéprikkers en één of meer bolletjes wol nodig.

Stap 1
De eerste stap is om de satéprikkers in de kastanje te prikken. Dit kun je doen met behulp van een prikpen of een priem. Probeer ervoor te zorgen dat de afstand tussen de satéprikkers steeds ongeveer gelijk is. Als je dit knutselwerk met kinderen maakt, is het wel belangrijk dat je ze helpt bij deze stap, zodat ze zich niet in hun vingers prikken. We willen natuurlijk geen ongelukken.

Stap 2
Bind nu een touw aan één van de satéprikkers en weef het om de satéprikkers. Draai het touw telkens één keer om elke satéprikker, zodat het goed blijft zitten. Als je halverwege een nieuwe kleur wilt toevoegen, kun je dit touw eenvoudig aan het eerste touw vastknopen en vervolgens verdergaan met weven.

Stap 3
Als je spinnenweb af is, knoop je het uiteinde van het touw vast aan de laatste satéprikker. Je kunt tot slot nog een touwtje aan het spinnenweb bevestigen zodat je hem op kunt hangen.

3. Zo sloom als een slak

Slak-van-kastanjes

Wat vind je van deze prachtige slak? Wij vinden hem erg schattig en zouden hem dan ook absoluut gaan maken. Als je niet zo van slakken houdt, kun je hetzelfde principe natuurlijk ook toepassen bij het maken van een worm of een slang.

Om deze slak te maken heb  je een aantal kastanjes nodig, pijpragers, satéprikkers en een kastanje of schelp. Daarnaast kun je ook leuke bewegende oogjes kopen in een knutsel- of hobbywinkel, zodat je slak iets kan zien. Hoe je deze slak zelf kunt maken, vind je hier!

4. Een prikkende egel

Egels-van-kastanjes
(Foto)

We hadden je toch verteld dat tamme kastanjes in een bolster zitten? Naast knutselen met kastanjes kun je natuurlijk ook knutselen met deze bolsters. Dit is gedaan in het volgende voorbeeld.
Je hebt naast de bolsters ook nog fimoklei nodig om dit project te voltooien. De stappen zijn als volgt:

Stap 1
Kneed de fimoklei in de juiste vorm. Je kunt in principe de holte van de bolsters helemaal opvullen en een kegeltje aan de bol toevoegen. Dit wordt de snuit. Bevestig de fimoklei echter nog niet in de bolster.

Stap 2
Maak ook ogen met witte en zwarte klei en bevestig deze op de snuit.

Stap 3
Bak de lijfjes van de fimoklei zoals aangegeven op de verpakking. Bak de bolster niet mee!

Stap 4
Lijm de bolster vast aan de fimoklei. Als je bij stap 2 geen ogen hebt gemaakt van de klei, kun je deze er nu ook op tekenen met witte en zwarte stiften.

5. Bambi op ijs

Hertjes-van-kastanjes
(Foto)

Vond jij Bambi vroeger ook altijd zo schattig en zijn je kinderen of kleinkinderen ook verknocht aan deze Disneyfilm? Om helemaal in de sfeer van de film te komen kun je deze leuke hertjes knutselen met kastanjes.

Om deze hertjes te knutselen heb je een aantal kastanjes nodig, evenals een priem of een prikpen en een aantal lucifers of cocktailprikkers. De stappen bij het maken van deze hertjes zijn als volgt:

Stap 1
Prik in twee kastanjes twee gaten ter hoogte van de voor en achterpoten. Hier kun je de lucifers of de cocktailprikkers in prikken.

Stap 2
Prik in beide kastanjes een gat zodat je ze met een deel van een lucifer aan elkaar kunt bevestigen.

Stap 3
Prik in de kastanje die het achterwerk voor moet stellen een gat ter hoogte van de staart en prik hier het deel van de lucifer in dat je overhoudt bij stap 2.

Stap 4 
Prik een gaatje in de kastanje die de borst voor moet stellen. Doe dit niet bovenop, maar ook niet vooraan. Het gat komt eigenlijk precies tussen deze twee punten in. Prik hier een halve lucifer of een halve cocktailprikker in, zodat je het hoofd ook kunt bevestigen. Hiervoor moet je uiteraard wel eerst nog een gat prikken in een nieuwe kastanje.

Stap 5
Prik nu in deze laatste kastanje twee gaten: één linksboven en één rechtsboven. Hier kun je nu ook stukjes van de cocktailprikkers of de lucifers in stoppen, zodat je hertje oortjes heeft.
Natuurlijk hoef je deze beschrijving niet precies aan te houden. Je bent hier natuurlijk helemaal vrij in, zodat je hertje zijn eigen uiterlijk krijgt.

6. Geen kerstkrans, maar een herfstkrans

Krans-van-kastanjes
(Foto)

Naast deze hele beestenbende hebben we ook een krans gevonden waarmee je aan de slag kunt. Door deze bijvoorbeeld aan de voor- of achterdeur te hangen krijgen bezoekers bij binnenkomst meteen een warm welkom. Natuurlijk kun je deze krans ook op tafel leggen. Je zou er zelfs een aantal mooie kaarsen in kunnen zetten, zodat er ook laat in de avond nog een prachtige sfeer neergezet kan worden met jouw kastanjecreatie.

Om deze krans te maken heb je kastanjes, mos, ijzerdraad, bolsters en lijm nodig. Ook heb je een krans nodig. Deze kun je vaak kopen in een knutsel- of hobbywinkel. De stappen zijn als volgt:

Stap 1
Bedek de krans met mos. Je kunt dit mos makkelijk vastmaken door er ijzerdraad omheen te wikkelen en dit aan de achterkant vast te maken.

Stap 2
Plak de kastanjes en de bolsters vast aan het mos. Probeer ze zo te ordenen dat het hele oppervlak van de krans bedekt wordt met de kastanjes en de bolsters.

Stap 3
Laat de krans drogen, zodat de kastanjes er niet meer afvallen. Als je de krans op wilt hangen, bijvoorbeeld aan de muur, kun je hier een spijkertje inslaan en de krans er vervolgens aanhangen.

7. De liefste beestjes

Lieveheersbeestjes-van-kastanjes
(Foto)

We gaan toch weer even terug naar de dieren, want deze laatste twee voorbeelden zijn echt heel leuk. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze lieveheersbeestjes? Om deze lieveheersbeestjes te maken heb je verschillende kleuren vilt, kastanjes, een zwarte stift en kleine oogjes nodig. Deze laatste kun je kopen in de hobby- of knutselwinkel. Als je deze dingen in huis hebt gehaald, kun je de volgende stappen volgen:

Stap 1 
Bekleed ongeveer driekwart van de kastanje met een lapje vilt en plak dit goed vast.

Stap 2
Knip een aantal stippen uit een andere kleur vilt en plak deze op het eerste lapje. Het lijfje is nu af.

Stap 3
Plak de oogjes op de kastanje. Deze komen niet op het vilt, maar op het deel van de kastanje dat nog niet beplakt is.

Stap 4
Teken een mondje onder de ogen. Je kunt zelf kiezen of je een blij mondje of een verdrietig mondje wilt, maar een blij mondje is natuurlijk wel zo gezellig.

8. Een beer in het bos

Beertje-van-kastanjes

Tot slot hebben we gekozen voor deze prachtige beer. Hij past helemaal in het rijtje dieren thuis en je kunt hem heel eenvoudig zelf maken. Ook voor kinderen is dit project erg geschikt. Ze kunnen zelfs een hele berenfamilie maken als ze dat willen!

Voor het maken van deze beer heb je niet veel nodig. Met twee kastanjes en wat fimoklei kun je al beginnen. Als je bezig bent met knutselen met kastanjes en deze beer wilt maken, kun je de stappen hier vinden!D

De 8 projecten die we in dit artikel beschreven hebben zijn uiteraard niet de enige knutselprojecten met kastanjes. Door kastanjes aan elkaar te verbinden met stokjes of stukjes klei kun je ontzettend veel projecten maken.

Hopelijk hebben de projecten die wij hebben beschreven je geïnspireerd om aan de slag te gaan en alleen of met anderen te knutselen met kastanjes!
Wat heb jij allemaal gemaakt met kastanjes?
Laat het weten in een reactie!