Lavendel… We kennen het allemaal. Is het niet van de plant zelf, dan wel van de heerlijke geur die vaak wordt gebruikt in zeep, geurkaarsen en luchtverfrissers. Maar ook in zijn meest pure vorm verspreidt lavendel een heerlijke geur én is het daarnaast ook nog eens een hele onderhoudsvriendelijke plant. Dit maakt lavendel tot een van de meest geliefde planten voor in de tuin.

Het voornaamste onderhoud dat je zult hebben, is de lavendel snoeien in het voor- en in het najaar. Hoe je dit eerste, de lavendel snoeien in het voorjaar moet doen, gaan we je in dit artikel vertellen.

Interesse in het kopen van Lavendel? Of Snoeigereedschap nodig?

Lavendel: geur, kleur en gemak

Lavendel

De geur, de paarse kleur en de herinneringen aan de vakanties in de Provence, zijn voor veel mensen de doorslag om ervoor te kiezen om lavendel (Lavandula) in de tuin te planten. Er zijn ongeveer 25 soorten lavendelplanten die over het algemeen niet hoger worden dan één meter en niet breder dan een halve meter.

Hoewel de paarse kleur het meest bekend is, kunnen de bloemen van een lavendel ook wit, roze of blauw zijn. De bloemen van de lavendel groeien in een punt en hebben een sterke aantrekkingskracht op verschillende insecten, zoals hommels en vlinders, en verjagen juist ander ongedierte zoals de bladluis. De bloemen van de lavendel bloeien afhankelijk van de soort tussen juni en augustus en kunnen, zoals we al hadden aangestipt, gebruikt worden om hun geur.

Maar wist je dat lavendel ook gebruikt wordt als kruid in de keuken? Grof gezegd kun je een lavendelstruik verdelen in twee delen. Aan de ene kant heb je de struik en aan de andere kant heb je de uitgeschoten stengels met daaraan de bloemen. Hoe meer stengels een lavendelstruik heeft, hoe voller de plant oogt.

Lavendel snoeien in het voorjaar: zo gaat het in zijn werk

Lavendel snoeien in het voorjaar

Lavendel snoeien in het voorjaar doe je niet alleen om een nieuwe bloei mogelijk te maken, maar ook om ervoor te zorgen dat de struik mooi vol blijft. Afhankelijk van hoe oud de lavendelstruik is, zijn er echter verschillende manieren waarop je de plant moet snoeien. De snoeiperiode is ongeacht de leeftijd van de lavendelstruik altijd aan het einde van maart of aan het begin van april.

In dit artikel maken we onderscheid tussen jonge planten die 1 à 2 jaar oud zijn en de oudere planten. In beide gevallen leggen we je uit hoe lavendel snoeien in het voorjaar in zijn werk gaat.

Een jonge lavendel

Als je net lavendel hebt geplant, verwacht je misschien niet dat je deze meteen het eerste voorjaar al moet snoeien. Nu hoef je deze planten de eerste twee jaar in principe ook nog niet rigoureus kort te snoeien, maar het is voor een volle struik wél belangrijk om de toppen twee à drie keer te knippen. Dit doe je om de plant te stimuleren om nieuwe scheuten aan te maken onderin de plant, waardoor er uiteindelijk meer bloemen zullen bloeien.

Het toppen van de bloemen is helemaal niet moeilijk. Je hoeft immers alleen de toppen van de bloemen af te knippen zodat er ruimte vrijkomt voor nieuwe scheuten. Naast de groei van nieuwe bloemen zorgt het toppen van lavendel er ook voor dat de plant niet te hoog wordt. Je voorkomt op deze manier dus dat andere bloemen overschaduwt worden door de lavendel.

Lavendel die al enkele jaren meegaat

Lavendel-1
Als de lavendel al wat langer in je tuin staat, is alleen het toppen van de bloemen niet meer voldoende. Je zult de lavendel in het voorjaar terug moeten snoeien, zodat deze zich voor kan bereiden op een nieuw bloeiseizoen. Daarnaast zorgt de lavendel snoeien in het voorjaar er ook voor dat je het onvermijdelijke proces van verhouting zoveel mogelijk vertraagd, waardoor je langer van de lavendel kunt genieten.

De lavendel snoeien in het voorjaar doe je als de kans op vorst is verdwenen, wat zoals gezegd vaak neerkomt op eind maart of begin april. Snoeien doe je door zowel de stengels als de toppen van de struik af te knippen tot ongeveer 10 tot 15 centimeter boven de grond. Zorg er daarnaast voor dat je de lavendel nooit terug snoeit tot op het kale hout.

Doe je dit wel, dan zullen er geen nieuwe scheuten en dus ook geen nieuwe bloemen groeien, waardoor de lavendel kaal zal worden. Houd als regel aan dat je altijd minimaal boven de laagste scheut blijft. Naast het snoeien van lavendel die al wat langer in de tuin staat, kun je er gedurende de bloei ook voor kiezen om de lavendel één of twee keer te toppen door de topjes van de bloemen af te knippen.

Dit heeft bij oude lavendel hetzelfde effect als bij jonge lavendel en zorgt ervoor dat de plant meer in de breedte en minder in de hoogte zal groeien.

Wat is verhouten nu eigenlijk precies?

Het is in dit artikel al een aantal keer voorbij gekomen: verhouten. Maar wat is het nu eigenlijk precies? En wat heeft het te maken met lavendel?
Verhouten is in principe niets meer dan dat takken en stengels steeds meer uit hout gaan bestaan en steeds minder uit weefsel waar scheuten uit kunnen groeien. Met andere woorden: dit hout blijft kaal.

De lavendel is zo'n plant die na verloop van tijd langzaam begint te verhouten. De stengels en de takken bestaan dus uit steeds meer hout, wat niet functioneel is. Nieuwe scheuten zullen uitblijven en de lavendelstruik zal kaal worden.

Hoewel dit proces niet te vermijden is, vertraag je het wel door de lavendel jaarlijks te snoeien. Na ongeveer 5 jaar is lavendel aan vervanging toe. Je kunt de plant nu uit de grond halen en er een nieuwe, jonge lavendel voor terug zetten. Op deze manier kun je blijven genieten van mooie volle struiken lavendel.

Tip: Heb je er al wel eens aan gedacht dat je het snoeiafval van de lavendel nog voor verschillende doeleinden kunt gebruiken? Onder het kopje ‘Het snoeiafval hergebruiken' vertellen we je hier meer over.

Lavendel snoeien in het najaar: moet dit ook gebeuren?

Lavendel-in-winter

Naast lavendel snoeien in het voorjaar is het ook belangrijk om de lavendel in het najaar te snoeien. Ook dit is niet al te moeilijk. Bij deze snoei draait het om de vorming van nieuwe scheuten. Je kunt de lavendel daarom direct nadat deze is uitgebloeid snoeien.

Over het algemeen is dat rond augustus of september. Lavendel snoeien in het najaar doe je eigenlijk heel eenvoudig door alle uitgeschoten bloemen af te knippen. Zorg dat je de bloem boven de hoogste scheut afknipt. Hierdoor blijft de lavendel mooi compact en voorkom je dat hij kaal wordt. In het nieuwe seizoen zal de lavendel weer uitschieten tot een mooie, volle struik.

Het snoeiafval hergebruiken

Lavendelolie

Lavendel snoeien heeft dus eigenlijk niet zoveel voeten in de aarde. Na het snoeien kun je het snoeiafval eenvoudig op de composthoop gooien, maar je zou het ook in en om het huis kunnen gebruiken. Als de bloemen nog een sterke geur afgeven kun je hier bijvoorbeeld optimaal gebruik van maken. We hebben een aantal gebruiken op een rijtje gezet.

Drogen en bewaren

Je kent ze vast wel. Kleine zakjes die gevuld zijn met lavendelblaadjes en op de gekste plekken in een huis voor de lekkerste geuren zorgen. Om de lavendelblaadjes op deze manier te kunnen gebruiken, moet je ze drogen.

Dit doe je door ze ondersteboven in een droge, donkere kamer op te hangen. Laat ze zo circa twee weken drogen totdat de blaadjes makkelijk loslaten. Doe deze vervolgens in een zakje en verspreid ze door het huis. Denk bijvoorbeeld aan het toilet, maar ook aan de kledingkast.

Zeep

Je kunt de gedroogde lavendelblaadjes ook gebruiken in eigen gemaakte zeep. Heerlijk om jezelf hiermee te wassen als je na een lange dag werken thuiskomt en even een momentje voor jezelf nodig hebt.

Tip: Het is ook erg leuk om zelfgemaakte lavendelzeep aan iemand cadeau te doen.

Lavendelolie

Naast zeep is lavendelolie ook een absolute aanrader. Het zorgt ervoor dat je je heerlijk kunt ontspannen na een drukke dag en emotioneel weer in balans komt. Wist je trouwens dat enkele druppels lavendelolie op je kussen je nachtrust sterk kunnen verbeteren? Niet alleen zorgt het voor de nodige rust, maar het verjaagt ook nog eens de muggen. Handig!

Limonade

Je kunt limonade ook een heerlijke lavendelsmaak meegeven door de lavendelblaadjes in de limonade te laten trekken. Zeef de blaadjes er voordat je gaat drinken wel even uit en garneer het geheel af met bijvoorbeeld een schijfje citroen.

De-provence

De Provence, maar dan in je eigen tuin. Met lavendel kun je dit effect eenvoudig creëren. Helemaal als je de lavendel in het voorjaar en in het najaar voorziet van een snoeibeurt. Zoals je hebt kunnen lezen stelt dit eigenlijk helemaal niet zo veel voor. Bij de jonge planten hoef je alleen maar even de toppen af te knippen. Bij de wat oudere planten zul je wel iets meer werk moeten verzetten, maar ook dat is zo gebeurd.

Het snoeiafval kun je vervolgens met allerlei doeleinden gebruiken. Dit maakt het snoeien van de lavendel niet alleen een noodzakelijke bezigheid, maar ook een hele aangename. Zo kom je niet alleen tot rust door de geur, maar ook door de plant zelf. Heerlijk!

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van Lavendel raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

LavendelKopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.