De klimroos snoeien, wanneer kun je dit het beste doen en hoe pak je dit aan? De klimroos, ook wel Rosa Indigoletta genoemd, is een roos met slappe takken die met behulp van een muur, schutting, pergola of rozenboog naar boven kan groeien.

Dit kan een heel mooi effect creëeren in de tuin. De roos klimt dus niet uit zichzelf, maar groeit wel snel omhoog wanneer het de juiste steun krijgt. Gedurende het jaar zijn er meerdere momenten waarop je de klimroos kunt snoeien; dit geldt voor de algemeen doorbloeiende roos. Door te snoeien houd je je klimroos mooi en kun je er lang van genieten.

Interesse in het kopen van de Klimroos? Of Snoeigereedschap nodig?

Wilt u meer weten over het snoeien van de Roos an sich? Bekijk dan ons roos snoeien artikel.

De klimroos snoeien: drie keer per jaar

Er zijn drie momenten in een jaar wanneer de de klimroos kunt snoeien. Je kunt de plant in het voorjaar snoeien, in de zomer en in het najaar. Hoe moet je de klimroos snoeien in deze verschillende periodes?

  • Het voorjaar: tijdens de voorjaarssnoei knip je alle twijgen af tot ongeveer 20 centimeter boven de grond. Op deze takken gaat hij opnieuw uitlopen en dus van de zomer weer bloeien. In de zomer;
  • De zomer: zodra de roos is uitgebloeid maak je korte stokken van de takken. Knip ze terug tot zo’n 5 a 10 centimeter. Hierdoor kan de plant zijn energie gebruiken om nogmaals te gaan bloeien.
  • Het najaar: bij deze snoei haal je de lange twijgen eruit door ze ongeveer tot de helft of voor tweederde af te knippen. Als er eventueel sneeuw komt is dit te zwaar voor de lange takken en dan kunnen ze uitscheuren. Lees hier meer over snoeien als het vriest.

Lang genieten van de klimroos

Let erop dat je de klimroos op het goede moment en op de juiste wijze afknipt, zodat je er lang van kunt genieten. De klimroos snoeien in de zomer betekent namelijk dat hij nogmaals gaat bloeien, zodat je ook later in het jaar nog kunt genieten van al het moois dat de klimroos te bieden heeft. Gebruik een scherpe snoeischaar waarmee je de twijgen goed kunt afsnijden.

Wanneer moet je de klimroos snoeien?

Je weet dat er drie keer per jaar een snoeimoment is bij de klimroos, maar wanneer is het precies tijd om te snoeien? De voorjaarssnoei vindt plaats in het begin van maart, dus eigenlijk heel vroeg in het voorjaar.

De zomersnoei is tussen juli en augustus, dit hangt wel af van hoe de plant er op dat moment bij staat. In het najaar ga je zo rond oktober of november weer aan de slag met de klimroos. Vanaf het volgende voorjaar kun je dezelfde stappen weer herhalen.

De klimroos snoeien: bruikbare tips

De klimroos moet je dus meerdere keren snoeien, maar daarnaast is een goede verzorging ook belangrijk. Zorg voor genoeg water en licht bij de klimroos, zodat hij optimaal kan groeien. Ook is het aan te raden om de klimroos in het voorjaar grondig te snoeien. Ook al zie je dat er weer nieuwe blaadjes groeien, je kunt dit het beste gewoon afknippen.

Waar je geknipt hebt groeien snel weer nieuwe twijgen. Nog een tip: je kunt de afgeknipte twijgen ook weer opnieuw gebruiken als hoofdtwijg, maar dit kun je zelf bepalen.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Klimroos raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Klimroos Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • kunstgras in de tuin

Kunstgras of toch natuurlijk gras?

02-01-2024|0 Reacties

In de eeuwige strijd tussen kunstgras en natuurlijk gras, wegen consumenten de voor- en nadelen af om de beste keuze voor hun tuin te maken. Beide opties hebben unieke Lees meer

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.