Heb je in het najaar een mooie rozenstruik geplant? Misschien is die prachtige rozenstruik zelfs al een aantal jaar de trots van je tuin. In dat geval weet je waarschijnlijk wel dat een rozenstruik ontzettend veel baat heeft bij een goede snoeibeurt op zijn tijd.

Op die manier bevorder je de groei van de struik en, misschien wel het belangrijkst, de bloei van nieuwe rozen. Want daar doe je het tenslotte voor! Maar wanneer kun je het best de rozen snoeien in de tuin? En hoe pak je dat aan? Wij hebben om je om weg te helpen een complete gids samengesteld voor het snoeien van rozen.

Interesse in het kopen van Rozen voor de tuin? Of Snoeigereedschap nodig?

Rozen snoeien: waarom en wanneer?

Lees snel verder om erachter te komen waarom een snoei goed is voor de rozenstruik, wanneer je rozen snoeien het best kunt doen en hoe je zo'n snoeibeurt in zijn werk gaat!

Waarom rozen snoeien?

bloeiende rozen

Het voornaamste doel van het snoeien van de rozenstruik is het verjongen van de plant. Door de groei van de jonge takken en bloemen te stimuleren, zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk van je rozenstruik kunt blijven genieten. Het zou immers zonde zijn als je deze al na een jaar weer uit je tuin kunt verwijderen omdat er geen nieuwe bloemen meer aan komen, toch?

Een rozenstruik loopt aan de onderkant uit. Dat wil zeggen dat de nieuwe takken en bladeren aan de onderkant van de plant groeien. Ook de nieuwe, jonge bloemen groeien dus aan de onderkant van de plant.

Deze bloemen zijn vaak de mooiste van de hele struik; ze zijn meestal groter en hebben mooiere kleuren dan de oudere bloemen aan de bovenkant. Als je de oude bloemen en takken niet tijdig snoeit, geef je de jonge takken geen kans om te groeien. Gevolg: minder mooie nieuwe bloemen aan de struik als de bloeiperiode aanbreekt. Eeuwig zonde!

Door de oude takken weg te snoeien, zorg je er dus voor dat de struik jaar na jaar kan blijven bloeien. Daarnaast zijn oudere takken sneller vatbaar voor plantenziekten. Als deze eenmaal geïnfecteerd zijn, zal deze ziekte ook snel overslaan op de jongere scheuten. Door de oudere takken en bladeren op tijd te verwijderen voorkom je dat je door een ziekte straks je rozenstruik in de groencontainer kunt gooien.

Als je de dode takken uit het midden van de plant wegsnoeit, blijft de rozenstruik ‘open'. Zo zorg je ervoor dat de zon goed zijn werk kan doen, en dat de jonge delen van de plant genoeg zuurstof krijgen om goed te kunnen groeien. Daarbij kan de wind zo goed door de plant heen waaien, zodat schimmels minder kans krijgen zich te nestelen. Natuurlijk kun je door te snoeien de rozenstruik ook vormgeven, door bijvoorbeeld te voorkomen dat hij te breed wordt en zijn buren overschaduwt.

Wanneer rozen snoeien?

gesnoeide rozen

Daarna komt natuurlijk de volgende vraag: wanneer kun je je rozenstruik het best snoeien? De verjongingssnoei waarover we het hierboven hebben gehad vindt plaats in het voorjaar. Halverwege de maand maart is de beste tijd voor de verjongingssnoei; dan is de winter eindelijk echt voorbij en steken de planten voorzichtig hun kop weer boven de dooiende sneeuw uit.

Let goed op dat er geen vorst meer wordt voorspeld voordat je ook daadwerkelijk aan de snoeibeurt begint. Je weet het natuurlijk nooit in Nederland! Als je de rozenstruik snoeit terwijl er nog nachtvorst wordt verwacht, zal de pas gesnoeide plant vorstschade oplopen.

Het gevolg: geen groei, en geen mooie rozen in de bloeitijd. Dat zou toch jammer zijn! De verjongingssnoei in maart is een snoeibeurt die je op een specifieke manier moet aanpakken. Verderop in het artikel vertellen we je precies hoe je dat het best kunt doen.

Ook in de herfst is een snoeibeurt altijd goed. Deze komt niet zo nauwkeurig als de verjongingssnoei waar we het zometeen nog over gaan hebben. De takken tot op kniehoogte afknippen is in de herfst voldoende. Door dit te doen, zorg je ervoor dat de rozenstruik goed voorbereid de winter ingaat. Op kniehoogte zijn de takken namelijk een stuk steviger dan bij de uiteinden, waar de rozen bloeien.

Als je die uiteinden laat zitten in de winter, zullen deze veel sneller bevriezen dan de dikkere, stevigere stammen. Door de vrieskou gaan de uiteinden van de planten rotten, en dat trekt uiteindelijk ook door naar de onderkant van de plant. Zonde, want nu kun je je mooie rozenstruik gedag zeggen. Met een snelle herfstsnoei voorkom je dit. Zo'n snoei neemt niet veel tijd in beslag, en je zult blij zijn dat je het hebt gedaan!

Een effectieve verjongingssnoei: zo doe je dat!

De rozenstruik tot op kniehoogte afknippen in de herfst is een vrij simpele klus die je zo hebt geklaard. Bij een verjongingssnoei in het voorjaar komt iets meer zorgvuldigheid kijken. Een verkeerde manier van snoeien kan funest zijn voor de struik, dus van tevoren weten waar je aan begint is wel zo prettig! Wij helpen je op weg.

Welke gereedschappen heb ik nodig?

rozen snoeien gereedschap

Iedere klus in de tuin begint met de juiste gereedschappen. Bij rozen snoeien is dat natuurlijk niet anders! Eigenlijk breng je tijdens de snoei een wond aan op de rozenstruik. Door het juiste gereedschap te gebruiken, zorg je ervoor dat die wond zo ‘netjes' mogelijk is.

Als je met die oude roestige keukenschaar aan de gang gaat, laat je rafelige en slordige wonden achter, die veel moeilijker genezen. Voor een goede snoei kun je de volgende gereedschappen gebruiken:

  • Snoeischaar: dit is natuurlijk het belangrijkste gereedschap voor de snoei van je rozenstruik. Snoeischaren zijn er in alle prijsklassen; je kunt ze vaak voor een prikkie kopen bij het tuincentrum of de bouwmarkt. Maar eigenlijk is het veel slimmer om iets meer te besteden aan een snoeischaar die goed en scherp is. Zo weet je zeker dat je de beschadiging aan de plant tot een minimum beperkt.
  • Takkenschaar: een takkenschaar is eigenlijk gewoon een snoeischaar met extra lange handvatten. Daarmee kun je extra kracht zetten om dikkere takken makkelijker af te kunnen knippen.
  • Snoeizaag: met een snoeizaag kun je makkelijk de verdorde of dode takken afzagen. Een ander voordeel is dat je met een snoeizaag makkelijk op plekken kunt komen die met een takkenschaar moeilijk te bereiken zijn.
  • Handschoenen: naast het welzijn van de rozenstruik moet je natuurlijk ook een beetje op dat van jezelf letten! Iedereen weet dat rozen doorns hebben, en die kunnen nogal venijnig prikken. Met dikke tuinhandschoenen bescherm je je handen tegen krassen en sneden.

De verschillende soorten rozen snoeien

rozen snoeien

Heb je alle benodigdheden in huis? Dan is het nu eindelijk tijd om aan de verjongingssnoei- te beginnen. De snoei is niet voor iedere rozensoort hetzelfde. Wij zetten de regels voor de meest voorkomende rozensoorten voor je op een rijtje.

Struikrozen snoeien
Verwijder eerst al het dode hout dat aan de struik zit. Hier kunnen namelijk larven van rupsen in zitten, die de rozenstruik helemaal kaal zullen vreten als je ze niet tegenhoudt. Daarnaast is dood hout vatbaarder voor plantenziekten.

Verwijder eventueel onkruid dat rond de stam van de rozen is gaan groeien. Verwijder daarna de wilde scheuten. Deze groeien vaak aan de onderkant van de plant, en kun je herkennen doordat het blad wat doffer en kleiner is. Deze scheuten groeien zo snel dat ze de voedingsstoffen van de rest van de plant zullen ‘stelen' als je ze laat zitten.

Verwijder daarnaast ook alle takken die van buiten naar binnen groeien, oftewel het kruisend hout, net als de kleine, jonge takken. De struik moet in het midden juist open blijven, zoals we hierboven al hebben besproken. In het midden laat je 3 tot 5 dikke basistakken staan.

Deze knip je af tot op 10 tot 15 centimeter. Dat klinkt rigoureus, maar je zult zien dat er na een aantal weken alweer flink wat bladeren aan de stammen beginnen te groeien. Let erop dat je altijd de tak afknipt boven een oog dat naar buiten staat. De ogen zijn de plaatsen waar de tak nieuwe scheuten ontwikkelt.

ls je de tak net boven een oog dat naar binnen staat gericht afknipt, zal de plant zich dus naar binnen toe opnieuw gaan vormen, en dat willen we natuurlijk niet.

Miniatuurrozen snoeien
Miniatuurrozen kun je eigenlijk op dezelfde manier snoeien als struikrozen. Knip bij miniatuurrozen alleen de takjes nog wat korter af; 5 tot 7 centimeter is een goede hoogte.

Stamrozen snoeien
Ook bij de stamrozen knip je eerst alle dunne takken eruit. De kleinere takjes verwijder je, omdat daar toch geen mooie bloem aan zal komen. Ook bij de stamrozen verwijder je het kruisend hout. Op deze manier krijg je een mooie open plant.

Vervolgens ga je de dikke stammen snoeien. Als je van een mooie grote stamroos houdt, knip dan de takken terug op 10 tot 15 centimeter. Vind je een kleinere, compacte stamroos mooier, dan kun je hem het best afknippen tot op 5 centimeter.

Klimrozen snoeien
Heb je pas net klimrozen in de tuin? De eerste twee of drie jaar hoef je deze nog niet te snoeien, dus je kunt nog even lekker achteroverleunen. Oudere klimrozen dienen wel gesnoeid te worden in maart. Bij deze rozensoort knip je niet de dikke hoofdtakken, maar juist de zijtakjes eraf. Loop de dikke basistakken vanaf de onderkant na en knip iedere zijtak af boven het derde oog.

Verouderde zijtakken kun je herkennen aan de grijze kleur die deze delen van de plant hebben. Als je een verouderde zijtak ziet, is het verstandig om de hoofdtak waaraan deze zijtak groeit helemaal bij de stam af te knippen.

Onderhoud tijdens de bloei

vijftallig blad rozen

Overigens is het tijdens de bloeitijd ook verstandig om de bloeiende rozen zelf goed in de gaten te houden. Zie je dat een roos is uitgebloeid, knip hem dan meteen af. Dorre, uitgebloeide rozen zijn net als dorre of oude takken vatbaar voor plantenziekten.

Door de rozen tijdig te verwijderen voorkom je dat ineens je hele struik geïnfecteerd raakt. De uitgebloeide bloemen kun je het best afknippen boven het eerste vijftallige blad. Loop de bladeren aan de stengel waar de roos aan groeit van boven af na. Kom je een vertakking tegen waar vijf blaadjes aan zitten, zoals op de foto? Knip de roos dan net boven deze vertakking af. Als je dit tijdens de bloei goed bijhoudt, zullen er steeds nieuwe rozen aan de struik komen!

Nu weet je alles wat je moet weten over rozen snoeien! Het moet nu voor jou een makkie zijn om je rozen elk jaar goed te verjongen. Zo heb je er het langst plezier van, en zijn de rozen in jouw tuin de mooiste van de hele buurt!

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de rozenstruik raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Rozenstruik Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.