Wanneer kun je de Annabelle snoeien? De Annabelle, een Hydrangea Arborescens, groeit van oorsprong in Zuid-Amerika en is een van de meest populaire hortensia soorten. De plant is sterk, maar is vooral populair om de grote witte bollen van kleine bloemetjes. De Annabelle wortelt het best in vochtige grond met een standplaats in de volle zon of halve schaduw. De bloeiperiode van de Hydrangea Arborescens Annabelle hangt af van de manier waarop hij gesnoeid wordt. Zo kunnen de bollen van deze plant nog prachtig verkleuren, zelfs in oktober. De Annabelle snoeien kan dus op verschillende manieren.

De Annabelle snoeien: zó moet dat

Hoe moet je de Hydrangea Arborescens Annabelle snoeien? Snoei de plant bij voorkeur maar één keer in het jaar. Je kunt een jonge plant in het begin het best 20 cm boven de grond terugsnoeien. Houd in ieder geval minimaal 15 tot maximaal 30 cm aan om er zeker van te zijn dat je niet te diep gaat. Om meer bloeistengels te creëren is het aan te raden om ongeveer 6 tot 8 bladogen per stengel te behouden bij het snoeien. De bladogen krijgen dan alle ruimte en gelegenheid om volop te gaan bloeien. Dit resulteert in meerdere kleine bloembollen die minder zwaar zijn.

Interesse in het kopen van de Annabelle? Of Snoeigereedschap nodig?

Aandachtspunten tijdens het snoeien

  • Snoei niet te diep: hoe dieper je snoeit, hoe groter en zwaarder de bloemen worden. Zware bloemen lopen ook meer risico om te knakken of om te vallen;
  • Oude stengels kunnen het hele jaar door verwijderd worden, dit heeft geen invloed op het snoeiproces;
  • Wil je kleine en lichte bloembollen? Snoei de plant dan heel licht, zo’n 50 tot 75 cm boven de grond. Dit creëert kleine bloembollen die weinig steun nodig hebben.
  • Gebruik het juiste gereedschap: kies voor een goede en scherpe snoeischaar, zodat je zonder moeite kunt snoeien.

De Annabelle snoeien in het voorjaar

Tijdens de winter is het aan te raden om de plant volledig met rust te laten. De Annabelle snoeien kan in het voorjaar, maar dit hangt wel van het weer af. De struik kan gesnoeid worden zodra de strenge vorstperiode is afgelopen. Dit kan bij een zachte winter dus al eind februari zijn, maar ook begin maart als de winter strenger is. De Annabelle snoeien kan ook in het late najaar, bijvoorbeeld eind oktober of begin november. Dit kun je doen wanneer de bloemen er plat en onaantrekkelijk uitzien als gevolg van slecht weer. Snoei de plant dan terug tot 20-30 cm en in het voorjaar zal de Annabelle weer opleven.

annabelle-snoeien

Het snoeien overslaan, is dat een optie?

De Annabelle snoeien is geen noodzaak, je kunt het best een jaartje overslaan. Je kunt dit dus zeker proberen, want ook dan zullen er nieuwe bladogen groeien op de stengels en deze komen op tussen de oudere bloembollen. Dit kan een mooi en vooral een vol effect geven, en wanneer de oude stengels dor worden, kun je deze er altijd nog tussenuit knippen. Dode en zieke takken moeten in ieder geval wel verwijderd worden, dit kun je het best in het voorjaar doen.

Annabelle snoeien: handige tips

Hoe zorg je ervoor dat de Annabelle zo lang mogelijk mooi blijft? Geeft de struiken meer steun door het plaatsen van bamboestokken. Door de stokken met binddraad aan elkaar vast te maken heeft de hortensiastruik een stevige basis waar hij tegenaan kan groeien. Op deze manier zijn de stengels stabieler en groeien de stengels niet alle kanten op. Plaats meerdere Annabelle struiken naast elkaar, wanneer je deze allemaal op dezelfde wijze snoeit kan dit een prachtig gezicht als gevolg hebben. Houd wel voldoende afstand tussen de planten, zodat ze genoeg ruimte hebben om in de breedte te groeien.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Annabelle raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Annabelle Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Vinken in de tuin

Vogels in de tuin herkennen

19-03-2024|87s Reacties

In de tuin zul je ongetwijfeld weleens bezoek krijgen van vogels. Ook op balkons zijn deze dieren regelmatig te gast. In Nederland kennen we verschillende vogelsoorten die in onze tuinen Lees meer

Hydrangea arborescens 'annabelle'

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.