Zowel de braam als de framboos kan zonder een goede snoeibeurt in korte tijd een warboel aan takken worden. Een te grote warboel zorgt er niet alleen voor dat het snoeien in de toekomst lastig wordt, de vruchten zullen ook minder zonlicht krijgen. Minder licht is een minder goede groei. Bramen en frambozen snoeien is dan ook erg belangrijk.

In dit artikel laten we je zien hoe jij jouw bramen en frambozen snoeien moet. Zo zorg je ervoor dat jouw struik een beetje georganiseerd blijft en je de komende jaren een goede oogst hebt.

Interesse in het kopen van de framboos of braam? Of Snoeigereedschap nodig?

Bramen en frambozen

Het kweken van bramen en frambozen in de moestuin is leuk én lekker. Door de kwetsbaarheid van de vrucht kan de prijs van beide soorten bij de groenteboer hoog oplopen. Het zelf kweken is dus ook nog eens een stuk voordeliger.

Voordat we je laten zien hoe je bramen en frambozen moet snoeien, stellen we beide familieleden van het geslacht Rubus even aan je voor.

De braam

Bramen

De braam die in Nederland en Vlaanderen voorkomt en goed gedijt, is de gewone braam (Rubus fructicosus). Bij de braam is het nog goed zichtbaar dat hij familie is van de roos. Zo zul je sterke stekels aantreffen op de stengels.

Weetje: er worden tegenwoordig verschillende pogingen gedaan om bramen te kweken zonder stekels. Tot nu toe is dit de smaak helaas nog niet ten goede gekomen.

De braam is een echte klimplant en wordt gemiddeld 1,5 tot 3 meter hoog. Het is dan ook belangrijk om de braam goed op te binden wanneer je het overzicht over de plant niet wilt verliezen. Dit opbinden wordt vaak tegen een hekwerk gedaan.

De vruchten van de braam groeien alleen aan tweejarige stengels. Eén vrucht bestaat uit een verzameling steenvruchtjes en verschijnen rond augustus en september aan de plant.

De framboos

Framboos

Net als de gewone braam komt de framboos (Rubus idaeus) van nature voor in Europa. Je kunt frambozen onder andere vinden op open plaatsen in het bos en langs bosranden. Net als de braam behoort de framboos tot de rozenfamilie.

De framboos kent twee belangrijke varianten: de zomerframboos en de herfstframboos. De zomerframboos draagt vruchten op tweejarige stengels, terwijl de herfstframboos ze juist draagt op de toppen van eenjarige scheuten.

Net als de braam is de framboos een vrucht bestaande uit een verzameling steenvruchten. Door de verschillende soorten frambozen is het mogelijk om van april tot eind december te kunnen oogsten.

Bramen en frambozen snoeien

Je hebt een prachtige oogst gehad van jouw bramen en frambozen. Is het nu wel of niet tijd om te snoeien? En hoe gaat dat in zijn werk, bramen en frambozen snoeien?

We leggen je eerst uit hoe je het best een braam kunt snoeien en laten je daarna zien hoe je dit bij de framboos aanpakt. Ondanks dat we met familie te maken hebben, gaat het bramen en frambozen snoeien per soort net even anders in zijn werk. Goed opletten dus!

Bramen snoeien

bramen snoeien

Zoals gezegd klimt de braam graag. Om die reden is het verstandig de braam op te binden langs een hek. Ook zorgt het opbinden ervoor dat je de plant organisatorisch netjes houdt. Dit geeft niet alleen een goed overzicht, maar ook een goede vruchtengroei tot gevolg. Zo krijgen de bramen die opgebonden zijn meer zonlicht bij de vruchten en zijn deze zodoende voller van smaak.

Eén- of tweejarig?

De braam draagt zijn vruchten op de zijtakken van de stengels van vorig jaar. Met andere woorden: de tweejarige stengels zijn de vruchtdragers. De tweejarige stengels kunnen weggesnoeid worden nadat ze vruchten hebben gedragen. Ze zullen namelijk geen nieuwe vruchten meer dragen en zo houd je de braam mooi in vorm. Zodra je geoogst hebt, kun je de geoogste takken tot op de grond toe wegsnoeien.

De eenjarige stengels bind je vervolgens weer mooi op. Deze stengels snoei je dus absoluut niet, zij zijn de vruchtdragers voor aankomend jaar. Wanneer je deze snoeimethode goed bijhoudt, zal de braam nooit uit zijn voegen groeien en kan hij jaren op dezelfde plek blijven staan.

Het snoeien van een braam is dus eigenlijk niet zo ingewikkeld. Houd simpelweg goed in de gaten of je met een- of tweejarige stengels te maken hebt.

Frambozen snoeien

framboos snoeien

Frambozen snoeien is net als het snoeien van bramen geen ingewikkelde klus. Het is echter wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen de zomerframbozen en de herfstframbozen.

Doordat beide frambozen op stengels van andere leeftijden vrucht dragen, kennen ze ook een andere snoeimethode.

Zomerframboos snoeien

De zomerframboos draagt de vrucht op tweejarige stengels, net als de braam. Dit betekent dat het snoeien van deze framboos grotendeels gelijk loopt met dat van de braam. Ook hier geldt dat je de stengels direct na de oogst terug kunt snoeien. Dit terugsnoeien doe je tot op de grond om eventuele plantenziekten te voorkomen. De nieuwe scheuten van de zomerframboos kun je vervolgens weer opbinden.

Zorg er qua ruimte voor dat er niet meer dan acht tot tien stengels pers strekkende meter zijn. Op die manier zorg je voor voldoende groeiruimte voor de framboos.

Let op: Er groeien snel nieuwe stengels uit de grond bij de framboos. Deze stengels kunnen tot op wel 100 centimeter vanaf de plant omhoog komen. Om ervoor te zorgen dat de framboos geen kostbare energie verliest aan deze stengels, is het goed ze op te zoeken en te verwijderen.

Herfstframboos snoeien

In tegenstelling tot de zomerframboos krijgt de herfstframboos al vruchten op eenjarige stengels. De takken zijn binnen één zomer voldoende gegroeid om nog die herfst de heerlijke framboos te laten groeien. Omdat de vruchten op eenjarige stengels groeien, kun je alle stengels in de winter tot op de grond terugsnoeien.
Zodra de eerste scheuten in het voorjaar beginnen te groeien, kies je ongeveer 10 sterke uit.

Deze kun je vervolgens opbinden en de overige scheuten snoei je terug. Op die manier zorg je ervoor dat de energie van de framboos in de enkele scheuten gaat zitten.

Handige extra tips

Bramen en frambozen snoeien is zoals je hebt kunnen lezen geen lastige klus. Het is echter wel belangrijk dat je ze goed snoeit. Zo houd je de omvang van zowel de braam als de framboos in toom. Naast een goede snoei zijn er meer factoren die ervoor zorgen dat jij de lekkerste bramen en frambozen kunt kweken.

Tip 1: Het opbinden

Framboos opbinden

Na het bramen en frambozen snoeien zul je bij de bramen en zomerframbozen al mooie eerstejaars scheuten hebben. Het is belangrijk deze scheuten mooi op te binden zodat ze in hun tweede jaar lekkere vruchten kunnen dragen. Voor de herfstframboos zul je na het snoeien nog even moeten wachten tot de nieuwe scheuten groot genoeg zijn om ze op te binden.

Het opbinden van bramen en frambozen kun je tegen een schutting, muur of pergola doen. Ook kun je zelf een eenvoudige constructie maken waar je de scheuten op kunt binden.

Gebruik hiervoor palen die je met een afstand van 3 meter van elkaar in de grond slaat. Vervolgens span je draden tussen deze palen. De eerste draad span je op 60 centimeter hoogte. De andere draden bevestig je om de 30 centimeter. Zorg ervoor dat de laatste draad op een hoogte van 1,80 meter gespannen wordt.

Bind de scheuten vervolgens in waaiervorm op.

Tip 2: Beschermen tegen vogels

Bramen en frambozen snoeien en vervolgens opbinden is de start van een prachtige oogst. Waar sommige vruchten goed tegen vogels beschermd moeten worden, gaat dit voor bramen en frambozen minder op. Vogels houden er wel van, maar niet zo erg dat ze de gehele oogst zullen opeten.

Zeker wanneer er andere lekkernijen in de buurt zijn, zullen jouw bramen en frambozen de snavels gemakkelijk ontlopen. Mochten jouw bramen en frambozen toch door vogels worden opgepeuzeld, lees dan ons artikel ‘Je Moestuin Beschermen Tegen Vogels: Met Deze 5 Tips Zorg Je Voor Een Geslaagde Oogst‘.

Hier lees je hoe je jouw moestuin het best tegen de hongerige vogel kunt beschermen.

Tip 3: Eten op de dag van oogst

frambozen geplukt

Bramen en frambozen zijn geen goedkope vruchten. Dat is niet gek wanneer je je bedenkt dat we hier met erg kwetsbare vruchten. Zeker de vruchten die we in onze eigen moestuin kweken. Deze zijn kwetsbaarder dan de bramen en frambozen die we bij de groenteboer kopen.

Bramen & Frambozen Plukken en Wassen

Let er bij het plukken op dat je voorzichtig te werk gaat. Pak voor het plukken de braam of framboos tussen duim en wijsvinger en trek voorzichtig. Als de vrucht loslaat is deze voldoende rijp. Voel je echter nog wat weerstand, dan heeft ze vrucht nog even nodig om door te rijpen.

Het wassen van bramen en frambozen gaat lastig tot niet. Je kunt ze, indien nodig, het best lichtjes met een kwastje schoonmaken. Eet de geoogste frambozen en bramen het liefst dezelfde dag. Langer dan een dag zijn ze namelijk niet goed te houden. Mocht je een grote oogst hebben, dan kun je de overige bramen en frambozen wel direct invriezen. Ingevroren bramen en frambozen zijn heerlijk voor in een smoothie, saus of jam.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Bramen of frambozen struiken raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

Bramen of frambozen kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Veld-met-zonnebloemen

Zonnebloem Planten

01-03-2024|12s Reacties

Het is 1 mei en dat betekent dat het vandaag Internationale Zonnebloemdag is! Zonnebloemen planten in de tuin kan op geen betere dag dan deze. Deze prachtige bloem vrolijkt iedere Lees meer

Bramen en frambozen

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.