In de zomer wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk tijd in de tuin doorbrengen. Om van de tuin een plek te maken waar je bijvoorbeeld onder het genot van een goed boek helemaal tot rust kunt komen, is het belangrijk dat deze er zo mooi mogelijk uitziet. Een relatief eenvoudige manier om voor een nieuwe, frisse look te zorgen, is door het oude stenen terras te vervangen voor een houten terras. Zo'n houten terras aanleggen op tegels hoeft overigens niet moeilijk te zijn. Als je een beetje handig bent, kun je deze klus prima zelf uitvoeren.

Heb je nog geen ondergrond uitgezocht? Dan kan je bijvoorbeeld hier even kijken: bij HomingXL voor vlonders.

Stap voor stap een houten terras aanleggen op tegels

Hoe een houten terras aanleggen op tegels precies in zijn werk gaat, vertellen we in dit artikel. We doen dit aan de hand van 10 simpele stappen die je kunt volgen.

Stap 1: Het oppervlak bepalen

Waterpas

Het begint natuurlijk bij het opmeten en markeren van het oppervlak dat je om wilt toveren tot houten terras. Als je denkt het juiste oppervlak gevonden te hebben is het belangrijk om dit te markeren met houten palen en een gespannen draad. Je krijgt zo een duidelijk beeld op basis waarvan je conclusies kunt trekken.
Als blijkt dat het idee dat je had toch niet blijkt te werken, kun je het nog eenvoudig aanpassen. Bij de volgende stappen wordt dat een stuk lastiger.

Stap 2: De ondergrond klaarmaken

Tuin-uitgraven

De kogel is door de kerk. Je hebt de afmetingen voor je terras bepaald en je weet waar in de tuin het nieuwe houten terras komt te liggen. Tijd om aan de slag te gaan!
Deze tweede stap is misschien niet de leukste, maar wel een van de belangrijkste. Je moet de ondergrond namelijk klaarmaken voor het nieuwe terras. Dit doe je door de grond af te graven.
Hoe diep je moet gaan, is afhankelijk van de materialen die je gebruikt en de hoogte van je terras. Als je wilt dat je terras enkele centimeters hoger ligt dan de rest van de tuin hou je een diepte van minimaal 20 centimeter aan. Dit is berekend op basis van het volgende:

 • Er moet ruimte zijn voor 15 centimeter split (zie stap 4)
 • Er moet ruimte zijn voor 5 centimeter legzand (zie stap 4)

Wil je aan de andere kant dat je terras op gelijke hoogte komt te liggen met de rest van je tuin, dan zijn er meer zaken om rekening mee te houden:

 • Er moet ruimte zijn voor 15 centimeter split (zie stap 4)
 • Er moet ruimte zijn voor 5 centimeter legzand (zie stap 4)
 • Er moet ruimte zijn voor de hoogte van je tegels
 • Er moet ruimte zijn voor een dwarsbalk
 • Er moet ruimte zijn voor de horizontale terrasbalken

Door te berekenen hoeveel ruimte je nodig hebt, kun je bepalen hoe diep je in dit geval zult moeten graven.

Stap 3: Woekerende wortels

Natuurlijk wil je niet dat je terras na verloop van tijd overwoekerd wordt door onkruid. Het is daarom belangrijk om eventueel onkruid te verwijderen en een laag worteldoek neer te leggen.
Verspreid het doek gelijkmatig over de oppervlak van het stuk grond dat je in de vorige stap hebt uitgegraven. Vergeet ook de zijwanden niet te bedekken met worteldoek.

Stap 4: Split en legzand

Split

We hebben het er net al over gehad. Een houten terras aanleggen op tegels begint bij het aanbrengen van een laag split en legzand.
Split bestaat eigenlijk uit gebroken gesteente. Dit gesteente heeft over het algemeen rechte, scherpe hoeken waardoor het stevig in elkaar schuift en een goede basis vormt. Een dikke laag split zorgt daarnaast voor een goede afwatering. Overtollig water kan immers via het zand en de laag split in de grond trekken.

Bovenop de split stort je een laag legzand van ongeveer 5 centimeter. Op dit zand komt het uiteindelijke terras te liggen. Het is overigens niet de bedoeling dat je het zand lukraak stort. Je zult rekening moeten houden met een verloop van 1 à 2 centimeter, zodat water na een flinke regenbui gemakkelijk weg kan lopen.

Stap 5: De tegels uitleggen

Betontegels

Als de grond helemaal voorbereid is, begin je met het uitleggen van de tegels. Om het beste resultaat te genereren, kun je gebruik maken van betontegels. Bij het uitleggen van de tegels zijn er een aantal regels waaraan je je zult moeten houden:

 • De eerste tegels leg je aan de randen van het terras;
 • De ruimte tussen tegels onderling mag nooit meer dan 60 centimeter zijn. Idealiter hou je een onderlinge afstand van 40 tot 60 centimeter aan.

Zorg er daarnaast voor dat alle tegels die horizontaal op een rij liggen, waterpas liggen aan elkaar. Je kunt eventuele correcties maken door tegels met een rubberhamer iets dieper in het zand te duwen of door ze op te hogen door wat extra zand toe te voegen.

Stap 6: De dwarsbalken

Dwarsbalken

We gaan verder met de volgende stap: de dwarsbalken. Deze komen dwars bovenop de betontegels te liggen. Op iedere rij betontegels komt één dwarsbalk te liggen.
Of je ze horizontaal of verticaal moet leggen is afhankelijk van de richting waarin je de uiteindelijke terrasplanken wilt leggen:

 • Wil je deze horizontaal leggen? Leg dan de dwarsbalken verticaal;
 • Wil je de terrasplanken verticaal leggen? Leg dan de dwarsbalken horizontaal.

Om het zekere voor het onzekere te nemen is het verstandig om nogmaals te checken of alles waterpas ligt zodra de dwarsbalken op hun plek liggen. Als achteraf blijkt dat de dwarsbalken toch niet helemaal waterpas lagen, zul je jezelf waarschijnlijk voor de kop slaan.

Tip: Als je van plan bent om een erg groot terras aan te leggen, kan het zo zijn dat de dwarsbalken te kort zijn. Je zult er dan twee aan elkaar moeten schroeven. Doe dit altijd ter hoogte van een betontegel, zodat er voldoende steun is.

Stap 7: De eerste terrasplank bevestigen

De dwarsbalken liggen 100% zeker waterpas, dus het is tijd voor de volgende stap van dit stappenplan over een houten terras aanleggen op tegels. Met deze stap, het bevestigen van de terrasplanken, krijgt je terras zijn uiteindelijke vorm.

Begin met het op maat zagen van de planken. Idealiter zaag je de planken in dezelfde lengte als je terras. Kies je ervoor om meerdere kleine planken naast elkaar te leggen, zorg er dan altijd voor dat zowel het begin als het einde van de plank op een dwarsbalk bevestigd kan worden. Alleen dan krijg je uiteindelijk een stevig terras.

De terrasplanken komen haaks op de dwarsbalken te liggen en kunnen eenvoudig vastgeschroefd worden met twee roestvrijstalen schroeven. Om voor voldoende stevigheid te zorgen, schroef je de terrasplanken op iedere dwarsbalk vast.

Let op: Als je terras direct aan je huis grenst, is het belangrijk om wat ruimte vrij te houden tussen de muur en de eerste terrasplank. Groot hoeft deze ruimte overigens niet te zijn. Drie tot vijf millimeter is meer dan voldoende.

Stap 8: De overige terrasplanken bevestigen

outen-terras-aanleggen-op-tegels

Zodra de eerste terrasplank ligt, is het zaak om de overige terrasplanken ook neer te leggen. Moeilijk zal dit niet zijn. De eerste plank is immers ook gelukt.
Het is overigens wel belangrijk om tussen alle planken een kleine ruimte van 3 tot 5 millimeter vrij te houden. Hout zet namelijk uit als het bijvoorbeeld na een regenbui vocht opneemt. Het hout krimpt vervolgens weer als het vocht verliest.

Om ervoor te zorgen dat er evenveel ruimte tussen de verschillende planken zit, is het raadzaam om een kleine houten plaatje tussen twee planken te steken alvorens je deze vastschroeft. Doe dit bij iedere nieuwe plank en je weet zeker dat de tussenruimtes overal gelijk zijn.

Stap 9: De afwerking

Bij stap 2 hebben we je verteld dat er verschillende manieren zijn waarop je houten terras aanleggen op tegels kan gebeuren. Aan de ene kant kun je ervoor kiezen om het terras op gelijke hoogte te leggen met de rest van de tuin en aan de andere kant kun je ervoor kiezen om je terras iets hoger te leggen.

Als je voor deze eerste optie gekozen hebt, ben je nu in principe klaar. Je terras loopt immers mooi over op de rest van de tuin. Als je voor de laatste optie gekozen hebt, zul je de boel nog af moeten werken. Nu kan iedereen immers op de grond gaan liggen en zo onder je terras doorkijken.

Er zijn verschillende manieren waarop je je terras af kunt werken. Je kunt bijvoorbeeld enkele terrasplanken op maat zagen en tegen de zijkanten van de dwarsbalken bevestigen. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om bijvoorbeeld een betonnen of stenen perkomrandingen tegen het terras te plaatsen.

Stap 10: Niks doen en dat héél lang volhouden

Lezen-op-terras

Je nieuwe houten terras is klaar! Je kunt je gereedschappen dus weer opbergen en het tuinmeubilair terug op zijn plek zetten. Kun je nu eindelijk écht gaan genieten van de warme zon of van dat ene boek dat je al zo lang eens wilde lezen.

Een houten terras aanleggen op tegels klinkt lastig, maar dat valt in principe reuze mee. Door de juiste voorbereidende werkzaamheden uit te voeren en vervolgens voortvarend aan de slag te gaan met de daadwerkelijke aanleg van het terras, kan deze klus binnen het weekend geklaard worden. Een snelle en relatief makkelijke manier om je tuin een volledig nieuw uiterlijk te geven dus.

Wat zijn jouw ervaringen met een houten terras aanleggen op tegels?
Laat het ons weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!