We zeiden het al eerder, het botanische interieur wordt en blijft een vette trend in 2018. We zijn niet vies van wat groen in huis, of dat nu een echte plant is of een vette nepperd. Groen = groen.
Met een aantal handige adviezen tover je jouw paleisje binnen no time om tot een volwaardig botanisch interieur. En we verklappen ook hoe je dat zo kan houden!

Voor elk wat wils

Er valt ontzettend veel te variëren in het botanisch interieur. Als je dacht dat een beetje groen toevoegen de oplossing is, dan heb je het mis. Iedere groene toevoeging moet natuurlijk een weloverwogen keuze zijn.
Zo wil je niet dat je huis straks een bij elkaar geraapt zooitje is. Maar dat is geen probleem, want wij helpen je!

Natuur of namaak?

Ben jij zo iemand die een cactus nog kan laten afsterven? Of bloeit die verwelkte plant nog even op wanneer jij in de buurt bent? Geen zorgen, voor iedereen is een botanisch interieur mogelijk. Van groene vingers tot grijze vingers; voor iedereen is een oplossing.

Voor het echie

Als je niet vergeet om zo af en toe eens water te geven, dan zijn echte planten toch wel het allerleukste! En echte planten heb je in verschillende soorten, maten en manieren.

De levensboom

bonsai
Een boom staat voor leven. Dus waarom zou je geen boom in huis nemen? Je hoeft heus geen boom te planten in je woonkamer maar er zijn genoeg kleine en geschikte bomen die je in je woonkamer in een pot kunt zetten.
Een palmboom bijvoorbeeld is hartstikke geschikt om in huis te hebben. En hoe leuk zijn de bonsai boompjes? Deze kleine en compacte boom zorgt voor veel groen in jouw interieur zonder dat het meteen te veel is.

Cactussen

Er kan praktisch bijna niets fout gaan wanneer het de cactus betreft. Bijna niets dan hè. Cactussen staan erom bekend dat ze niet veel water nodig hebben. In de winter eens in de drie maanden en in de zomer is eens per maand al voldoende. Simpel zat!
Maar wat er bij cactussen fout kan gaan, is dat je te veel water kan geven. Wanneer je te veel water geeft, dan kan er wortelrot ontstaan. Dat gebeurt als de wortels te nat blijven. Wortelrot zie je niet meteen, maar wordt pas na enige tijd duidelijk. Het enige nadeel is dat het dan helaas al te laat is.

Planten voor in de kamer

kamerplant in woonkamer
Van kamerplanten zijn er genoeg te vinden. Kleine of grote planten, met grote of kleine bladeren. Planten in een grote pot of planten in kleine bakjes. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Kies daarom een plant naar jouw wens en interieur. Niks is fout, zolang de plant maar groen is.
Een kamerplant onderhouden is lastiger dan een boom of cactus. Iedere kamerplant is namelijk verschillend en dus ook verschillend in de waterbehoefte. Daarnaast is waterbehoefte afhankelijk van de grootte van de pot. Hier een aantal praktische tips op een rijtje:

  • Bekijk altijd of er een kaartje aan je plant zit. Bij de meeste tuinwinkels is een beschrijving van de plant, met daarbij de waterbehoefte, toegevoegd. In zo’n beschrijving staat vaak een uitleg over welke plant je precies gekocht hebt en waar deze vandaan komt.
  • Ook staan er druppeltjes op het kaartje. Deze geven de waterbehoefte aan. Veel druppels wil zeggen een hoge waterbehoefte, weinig druppels een lage waterbehoefte.
  • Bij sommige planten is het van belang dat de grond altijd nat is, terwijl bij andere planten de grond juist wat langer droog moet staan. Dit kan je op het eerste oog niet altijd zien, de bovenste laag is natuurlijk als eerste droog. Het kan daarom handig zijn om een watermeter te kopen. Deze vind je voor een paar euro in tuinwinkels of online.
  • Hoe groter de pot, hoe meer potgrond erin kan. En dus ook hoeveel meer water er per keer in kan. Let daarom goed op welke grootte van pot je hebt en hoeveel water je hierbij doet. Te veel water is namelijk ook niet goed!

Fleurig met bloemen

orchideeën
Hoewel een botanisch interieur voornamelijk draait om groene kleuren, is eigenlijk alles wat met natuur te maken heeft goed. Je kan er dus ook voor kiezen om bloemen in huis te zetten. Bloemen vrolijken de boel meteen lekker op!
Een bos bloemen is mooi, maar houdt het vaak niet langer dan een week vol. Kies daarom voor een bloem die lang meegaat, daar heb je veel langer plezier van!
Een orchidee bijvoorbeeld kan wel weken tot maanden meegaan. Helaas is de orchidee wel een plant met een handleiding. Hij moet namelijk op een zonnige standplaats staan, maar mag geen direct zonlicht vangen.
Daarnaast hoef je de orchidee pas water te geven wanneer de grond redelijk droog is. Doordat de orchidee over het algemeen in een kleine pot staat, is dit dus ongeveer om de 7 tot 10 dagen.
Leuk!
Orchideeën kun je in verschillende kleuren kopen, zo past er altijd wel eentje in je interieur!

Fake it till you make it!

Ook als je echt geen groene vingers hebt, kun je een botanisch interieur tot stand brengen. Hoe, lees je hieronder.

Plastic planten

Goed, planten zijn niet voor iedereen weggelegd. Is niet erg. Misschien ben je erg druk of gewoon erg vergeetachtig. Dat maakt allemaal niet uit, want er zijn ook genoeg neppe planten te koop. En tegenwoordig lijken deze nepperds heel goed, ze zijn bijna niet van echt te onderscheiden.
De prijzen voor nepplanten kunnen erg variëren. Bij de ene winkel kun je voor nog geen tientje een plant op de kop tikken, terwijl je bij een andere winkel misschien wel een paar tientjes betaald. Kies voor een plant die binnen jouw budget past. Vergeet niet: je hebt geen omkijken meer naar de plant en je hebt er erg lang plezier van.

Deco to die for!

botanische slaapkamer
Naast nep planten kun je nog veel meer in huis halen wat je botanisch interieur afmaakt, maar geen echte plant is. Zo vindt je ongeveer overal waar je kijkt wel een decoratief item met een botanisch printje. Ga voor schattige schilderijtjes of foto's van bladeren, zoals op de eerste foto te zien is.
Maar er is veel meer! Zo zijn er kussentjes met opdrukken van bladeren. En zelfs hele dekbedovertrekken. Dat is nog eens een natuurlijke slaapkamer!

In kannen en kruiken

terracotta potten
Dan komt nog de laatste belangrijke vraag voor bij een botanisch interieur: Waar doe ik mijn planten in? Leuk dat je het vraagt, want wij weten het wel! Er zijn tal van leuke bloempotten en bakken te vinden. Zo blijven wij altijd een beetje fan van de ouderwetse terracotta pot (zie plaatje), maar deze moet wel bij de rest van je interieur passen.

Concrete jungle

kleine beton potten
Maar wat ook erg goed samengaat met het groen in je botanisch interieur zijn betonnen potten. De betonlook geeft een mooi contrast met het natuurlijke groen.

Belangrijke tips voor een geweldig botanisch interieur

Nu weet je dus wat je allemaal voor verschillende objecten in huis kan halen voor een botanisch interieur. Mocht je voor echte planten willen gaan, maar ben je nog een beetje bang dat dat bij jou niet gaat werken? No stress! Met deze laatste tips kan ook jij je huis vol planten zetten én ze lang behouden:

Vraag om hulp

Wanneer je naar de (betere) tuinwinkel gaat, zal er altijd wel een medewerker zijn die je kan helpen. Heb je vragen of weet je iets niet? Trek die harde werkers eens aan hun mouw en laat je informeren.
Waarom zou je niet iemand vragen die er verstand van heeft hoe jij het beste je planten kunt verzorgen? Iedere plant heeft namelijk een andere waterbehoefte en voedingbehoefte. 100% zeker dat die medewerkers je daarover meer kunnen vertellen!

Zet een wekker/agenda

Heb je wel eens een plant moeten weggooien omdat je die niet genoeg water gaf? Geen nood! Zet een wekker op je telefoon of een reminder in je agenda. De meeste planten hoef je maar wekelijks of maandelijks water te geven, dus je telefoon zal niet elke dag rinkelen om water te geven. Super simpel, maar wel effectief!

Maak to-do-lijstjes

Wil je niet zo afhankelijk zijn van je telefoon? Maak dan een to-do-lijstje en hang deze op een plek waar je hem vaak tegen komt. Als je regelmatig vergeet om je planten water te geven, zijn er misschien wel meer dingen die je per ongeluk vergeet.
Schrijf deze ook gewoon op je to-do-lijst! Maak voor iedere week een nieuw to-do-lijstje en streep iedere dag af wat je gedaan hebt. Lekker overzichtelijk en het geeft een goed gevoel wanneer je weer iets afvinkt.

Google is your friend

Mocht je nou blijven twijfelen of ben je bang dat je iets vergeten bent te vragen in de winkel? Dan is Google je beste vriend. Er zijn genoeg websites en forums die jou kunnen vertellen hoe je jouw planten moet verzorgen.

Wissel af

Vooral met de decoratieve items kun je eindeloos afwisselen. Je tikt voor een paar euro de mooiste schilderijtjes of kussentjes op de kop. Doe eens gek en hang ze op andere plekken of verwissel ze om de paar weken!

Met al deze tips wordt het een eitje voor je om een prachtig botanisch interieur in jouw huis te krijgen en te houden. Wij weten zeker dat het je gaat lukken én dat je er van gaat houden.
Welke items die passen bij een botanisch interieur heb jij al in huis?
Laat het ons weten door een reactie achter te laten!