De feestdagen staan voor de deur. De kerstvoorbereidingen zijn in volle gang en ook het nieuwe jaar kan bijna ingeluid worden. Al deze festiviteiten zijn natuurlijk onlosmakelijk verbonden met het winterse weer. Hier kom je niet zomaar vanaf, al zou je het nog zo graag willen. Gelukkig zorgt de kou van de winter ook voor leuke dingen. Je kunt je schaatsen namelijk weer uit het vet halen, want veel tijdelijke ijsbanen hebben hun deuren weer voor je geopend. Wat de 10 leukste kunstijsbanen in Nederland zijn, lees je in dit artikel. Naar welke ga jij?

De 10 leukste kunstijsbanen in Nederland

Schaatsen-aantrekken

Nederland kent veel ijsbanen in sportcentra. Denk bijvoorbeeld aan Thialf in Heerenveen of aan het Triavium in Nijmegen. In de wintermaanden worden er echter ook veel tijdelijke kunstijsbanen opgezet op dorpspleinen of in stadscentra. Wij hebben een lijst gemaakt van de 10 leukste kunstijsbanen in Nederland en hebben voor je onderzocht van wanneer tot wanneer deze geopend zijn.

1.De kunstijsbaan in Amersfoort

Kunstijsbaan-Amersfoort

In Amersfoort kan iedere enthousiaste schaatsliefhebber zijn ijzers weer onderbinden, want hier staat de eerste kunstijsbaan uit deze lijst met leukste kunstijsbanen in Nederland. Er kan dit jaar weer naar hartenlust geschaatst worden op het WinterparadIJS op het Eemplein. Hier is namelijk een schaatsbaan opgebouwd van maar liefst 600 vierkante meter. Aan ruimte geen gebrek dus. Naast het gewone vrij schaatsen worden er dit jaar ook verschillende competities en activiteiten georganiseerd.

Zo zijn er bijvoorbeeld ijshockey- en curlingwedstrijden waar je aan mee kunt doen en staan er verschillende live-optredens gepland die voor jong en oud toegankelijk zijn.

Om te kunnen schaatsen op de kunstijsbaan in Amersfoort wordt een toegangsprijs van €6 gevraagd. Hiervoor krijg je niet alleen toegang tot de baan, maar kun je ook schaatsen huren. Handig dus als je deze nog niet hebt.

2. De kunstijsbaan in Arnhem

Kunstijsbaan-Arnhem

Er zijn veel steden die in de winter iets leuks organiseren voor alle inwoners. Net als de andere steden en dorpen in deze lijst doet ook Arnhem dit. En onderdeel van dit winterfestijn is, je raad het vast al… Een kunstijsbaan! Deze is dit jaar opgebouwd op het evenemententerrein op het Gele Rijders Plein, heeft een oppervlakte van 580 vierkante meter en is volledig overdekt. Er is dus geen excuus om niet te komen schaatsen! Naast deze grote baan is er ook een zogenaamde krabbelaarbaan van 100 vierkante meter voor de beginnende schaatsers.

De schaatsbaan is dagelijks geopend gedurende het hele Arnhems Winterfestijn. Als je je eigen schaatsen hebt, ben je met €3,00 klaar en mag je de schaatsbaan betreden. Voor €2,50 extra kun je schaatsen huren en ben je ook helemaal voorzien om de schaatsbaan op te gaan.

3. De kunstijsbaan in Ede

Kunstijsbaan-Ede

Friends on Ice, zo heet de stichting die elk jaar weer een overdekte kunstijsbaan bouwt op het Raadhuisplein in het centrum van Ede. Hier kan naar hartenlust geschaatst worden door jong en oud. Naast het gewone schaatsen is het ook mogelijk om met hele schoolklassen tegelijk te komen schaatsen, het zogenaamde schoolschaatsen. In Ede wordt ook gedacht aan de niet-schaatsers die toch een bezoekje willen brengen aan de schaatsbaan. Zo is er de mogelijkheid om friet te eten, is er een poffertjeskraam en kun je ‘koek en zopie' kopen in het café. Helemaal in de wintersferen dus!

Schaatsen op de kunstijsbaan in Ede kost in theorie €4,50 per uur. Afhankelijk van de drukte wordt bepaald of je na een uur ook daadwerkelijk van de ijsbaan moet om anderen de mogelijkheid te geven om te schaatsen of dat je nog lekker door mag. Ook bij deze schaatsbaan heb je de mogelijkheid om schaatsen te huren als je deze zelf niet hebt. Dit kost €4,00 per keer. Naast schaatsen is het ook mogelijk om een hulpje, genaamd Bobby, te huren die je helpt bij het schaatsen. Deze feloranje zeehond kost €3,00 per uur.

De kunstijsbaan van Friends on Ice is dagelijks geopend in de winter

4. De kunstijsbaan in Gouda

Kunstijsbaan-Gouda

Het stadhuis van Gouda is dit jaar het decor voor de kunstschaatsbaan. En eerlijk is eerlijk, dit is misschien wel het mooiste decor uit de lijst met leukste kunstijsbanen in Nederland. Maar een mooi decor is natuurlijk niet alles. Een schaatsbaan is er om plezier te maken en gelukkig kan dat ook uitstekend in Gouda. Je kunt zelfs het kinderfeestje van je zoon of dochter op de schaatsbaan vieren!

Daarnaast kun je natuurlijk ook lekker vrij schaatsen. En wil je je kinderen leren schaatsen op de kunstijsbaan in Gouda? Er zijn 4 schaatshulpjes beschikbaar die je zo kunt gebruiken.
Naast de schaatsbaan is er ook de gelegenheid tot Koek en Zopie. Hier kun je even opwarmen met de lekkerste warme dranken. Natuurlijk kun je ook frisdranken en andere alcoholische dranken bestellen en combineren met een lekker hapje.

De Goudse IJsbaan is dagelijks geopend. Om de schaatsbaan te kunnen betreden is een entreeprijs van €5,00 ingesteld. Schaatsen zijn te huur voor slechts €1,50.

5. De kunstijsbaan in Amsterdam

Kunstijsbaan-Amsterdam

Ook de kunstijsbaan Ice* Amsterdam, die al enkele jaren op het Museumplein in Amsterdam staat, mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met de 10 leukste kunstijsbanen in Nederland. Wederom is het decor prachtig, want op de achtergrond siert het Rijksmuseum. Daarnaast kent deze schaatsbaan een traditionele Hollandse ophaalbrug waar je onderdoor kunt schaatsen of overheen kunt lopen om zo te genieten van het plezier dat je (klein)kinderen beleven op de schaatsbaan. Ze kunnen niet alleen vrij schaatsen, maar ook meedoen aan verschillende georganiseerde activiteiten.

Als je even op wil warmen, iets wil drinken of een hapje wil eten hoef je niet ver te lopen. Pal naast de schaatsbaan ligt brasserie Winters waar je kunt lunchen en dineren. En natuurlijk staat de traditionele koek-en-zopie ook hier op de kaart.

Ice* Amsterdam is geopend vanaf december. Aan de kassa kost het €6,00 om de schaatsbaan te mogen betreden en kost het eveneens €6,00 om voor 2 uur schaatsen huren. Vind je dit te duur? Bestel je kaarten en huur je schaatsen dan via internet. Daar is het iets goedkoper en je kunt op de live webcamfeed meteen kijken hoe druk het is op de schaatsbaan!

6. De kunstijsbaan in Eindhoven

Kunstijsbaan-Eindhoven

Als onderdeel van het Fijne Feestdagen Festival (FFF) in Eindhoven wordt er dit jaar op de markt een ijsbaan gebouwd waar je samen met je broertjes en zusjes, ooms en tantes en misschien zelfs opa's en oma's een rondje kunt wagen. Als je na een aantal rondjes genoeg geschaatst hebt, kun je een lekker drankje drinken in één van de horecazaken die rondom de schaatsbaan gelegen zijn. Hier kun je weer even op temperatuur komen om jezelf klaar te maken voor de tweede ronde!

Het Fijne Feestdagen Festival in Eindhoven. De schaatsbaan is dagelijks geopend. De kosten voor de schaatsbaan zijn €5,00 per persoon. Hiervoor mag je de schaatsbaan betreden, maar kun je ook schaatsen huren als je deze nog niet hebt.

7. De kunstijsbaan in Groningen

Kunstijsbaan-Groningen

In Groningen pakken ze het schaatsplezier groots aan. De schaatsbaan wordt namelijk helemaal aangekleed volgens een thema en dit jaar is er gekozen voor Frozen. Precies, naar de gelijknamige Disneyfilm waar zoveel kinderen verzot op zijn. De schaatsbaan is opgebouwd op de Grote Markt en kent dus onder andere de Martinitoren en het stadhuis van Groningen als buren. Een goed gezelschap als je het ons vraagt en daarom ook zeker een bezoekje waard. Ongeacht het weer kun je hier namelijk altijd schaatsen, aangezien de schaatsbaan deels overdekt is en hij met een grootte van 750 vierkante meter genoeg plek biedt voor iedereen. Ook aan de allerkleinsten die voor het eerst op de schaatsbaan staan is gedacht. Voor hen is namelijk een speciale krabbelbaan ingericht.

De schaatsbaan in Groningen is vanaf december elke dag geopend. Hetzelfde geldt voor het verwarmde paviljoen waar je na het schaatsen op kunt warmen en een hapje kunt eten. Als je eigen schaatsen hebt is de toegangsprijs €4,00 en als je nog schaatsen moet huren is deze €7,00.

8. De kunstijsbaan in Epe

Kunstijsbaan-Epe

Epe is misschien niet de meest bekende plaats op deze lijst, maar hoe ze moeten schaatsen weten ze hier maar al te goed. Al 10 jaar bouwen ze hier namelijk een schaatsbaan op in het Loeffpark en wordt dit omgetoverd tot het schaatsspektakel Epe on Ice. Er is een kleine baan van kunststof waar de kleintjes hun eerste stappen op het ijs kunnen maken. De grote baan is daarnaast bedoeld voor iedereen die al wat meer ervaring heeft. Naast het vrij schaatsen zijn er verschillende activiteiten die op het ijs georganiseerd worden. Zo is er ruimte voor een mini elf-stedentocht en wordt er voor tieners een disco op het ijs georganiseerd.

Om op de grote baan te kunnen schaatsen moet je €3,00 betalen en kun je voor een aanvullende €2,00 schaatsen huren. Op de kleine baan betaal je €3,00 per uur en hoef je niets extra's te betalen als je schaatsen wil huren.

9. De kunstijsbaan in Bergen op Zoom

Kunstijsbaan-Bergen-op-Zoom

Bergen op Zoom kent ook zijn eigen schaatsbaan en verdient daarom een plekje in deze lijst met leukste kunstijsbanen in Nederland. Op de Grote markt zijn dit jaar twee ijsbanen opgebouwd: een voor de jonge kinderen en de curlingwedstrijden, en een voor de grote kinderen en volwassenen. Daarnaast zijn er verschillende schaatshulpen die jou en je kinderen kunnen helpen om op de been te blijven op het gladde ijs. Naast de verschillende schaatsbanen is er natuurlijk ook de gelegenheid tot een hapje en een drankje. Dit kan op het overdekte én verwarmde terras.

Voor 2 uurtjes schaatsen betaal je een prijs van €4,00 per persoon. Daarnaast kun je voor €3,00 een paar schaatsen huren al je deze zelf niet hebt of vergeten bent om mee te nemen.

10. De kunstijsbaan in ‘s-Hertogenbosch

Kunstijsbaan-s-Hertogenbosch

De laatste kunstijsbaan in de rij van leukste kunstijsbanen in Nederland is te vinden in ‘s-Hertogenbosch. Deze ijsbaan is onderdeel van het Bosch Winterparadijs en is speciaal voor kinderen tot en met 12 jaar. Ze kunnen hier samen met hun vriendjes en vriendinnetjes rondjes schaatsen, kunstjes oefenen of zo hard mogelijk achter elkaar aan schaatsen, zonder dat ze bang hoeven te zijn dat ze omver geschaatst worden door volwassenen. Het is op deze schaatsbaan niet toegestaan om op noren te schaatsen, maar gelukkig kun je voor €3,00 een ander paar schaatsen huren. Je kunt dus direct de baan op!

Een rondje op deze schaatsbaan kost €3,50 per uur. Oh, en vraag je je nu af wat jij als ouder moet doen terwijl je kinderen aan het schaatsen zijn? Natuurlijk kun je naast de baan kijken met hoeveel plezier ze dat doen, maar je kunt ook genieten van alle andere bezienswaardigheden die het Bosch Winterparadijs te bieden heeft.

We hebben het land doorkruist en zijn op zoek gegaan naar de 10 leukste kunstijsbanen in Nederland. Deze hebben we in dit artikel voor je op een rijtje gezet. Staat nu de ijsbaan waar jij ieder jaar naar toe gaat en ontzettend veel plezier beleeft niet in de lijst? Niet getreurd, dit wil namelijk absoluut niet zeggen dat de kunstijsbaan bij jou in het dorp of in jouw stad niet leuk is. Een schaatsbaan wordt immers leuk gemaakt door de mensen met wie je schaatst en niet zozeer door de baan zelf. IJs is immers ook maar gewoon ijs.

Ga jij dit jaar naar een van de leukste kunstijsbanen in Nederland? Of ga je op een andere kunstijsbaan in Nederland van het ijs genieten?

Laat het weten in een reactie onder dit bericht!