Het hebben van een boomstamtafel is trendy en wij snappen wel waarom! Een lekker robuuste tafel in de kamer, waarmee je het buiten naar binnen haalt. Nu zijn wij vooral gericht op de tuin en plaatsen daarom graag boomstamtafels onder overkappingen en in buitenkamers. Voor hen die op zoek zijn naar wat boomstamtafel inspiratie voor in de tuin: zoek niet langer!

In dit artikel geven we je voorbeelden van verschillende typen boomstamtafels die stuk voor stuk goed staan onder jouw terrasoverkapping of in jouw buitenkamer.
Zit jouw droomtafel er misschien tussen?

Waar komt de liefde voor boomstamtafels vandaan?

Dat wij boomstamtafels leuk vinden moge duidelijk zijn, maar waarom is dat eigenlijk?

Boomstamtafels zijn veelal gemaakt van tropisch hardhout en zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen, maten en toepassingen. Zo zijn er grote eettafels te krijgen, maar ook kleine bijzettafeltjes. Het leuke aan deze tafels is dat het de natuur letterlijk naar binnen haalt.

Wanneer je erg creatief bent is het zelfs mogelijk om zelf een boomstamtafel te maken, al raden wij je toch aan er gewoon een te kopen. Dit omdat het voor een hele eettafel een nogal intensieve klus is. De vraag waar je in hemelsnaam zelf een boom zou moeten omhakken en zagen nog daar gelaten.

In dit artikel delen wij onze voorliefde voor deze tafels en laten we je verschillende modellen zien die in iedere tuin leuk zouden staan.

Boomstamtafel inspiratie: 10 tafels

We zullen je niet langer in spanning houden. Hieronder vind je 10 boomstamtafels waar ongetwijfeld een boomstamtafel tussenzit welke bij jou past.
De tafels staan op willekeurige volgorde.

1. Een stronk op wielen

Boomstamtafel-boomstronk-op-wielen-in-tuin

De boomstamtafels met wielen zijn moeilijk verkrijgbaar: simpelste is een boomstamtafel bestellen en de wielen er zelf onder zetten 

Wat dacht je van deze robuuste stronk op wielen? Het formaat van deze stonk is zo groot, dat het bepaald geen lichte tafel is. Het is dan ook erg handig dat er wielen onder zitten, zodat de tafel toch makkelijk te verplaatsen is.

Bijkomend voordeel van het gebruik van zo'n grote stronk: je kunt er van alles op kwijt waardoor het een handige bijzettafel is. Doordat de schors nog volledig intact is krijgt de tafel een ruwe, maar natuurlijke uitstraling. Een échte boomstamtafel.

2. De hangende tafel

Hangende-boomstamtafel

Deze kan je makkelijk zelf maken met wat touw en een boomstamschijf, een boomstamschijf heb je al voor +/- €10 in huis.

Heb je een terrasoverkapping? Dan is deze boomstamtafel inspiratie misschien wel iets voor jou. Deze bijzondere hangende tafel is een echte eye catcher. Op de foto hangt de tafel weliswaar binnen, maar ook voor buiten is deze tafel geschikt.

Bij een terrasoverkapping kun je de tafel aan de overkapping ophangen en in de buitenkamer aan het plafond. Heb je geen van deze elementen in je tuin? Dan kun je hem natuurlijk ook aan je schutting ophangen. Zorg er dan wel voor dat de touwen aan de voorkant wat langer zijn dan aan de achterkant, zodat de tafel recht kan hangen. Het vrolijkt gelijk je schutting op!

3. Boomstamtafel van halve stammen

Boomstamtafel-van-halve-boomstammen

Deze boomstamtafel is heerlijk groot en geschikt om met zes tot acht personen heerlijk lang aan te tafelen. Deze tafel staat erg leuk in je buitenkeuken, maar eigenlijk is hij voor in iedere tuin natuurlijk een pareltje.

Deze tafel heeft af en toe wel wat onderhoud nodig. Hardhouten tuinmeubelen onderhouden wordt dan ook altijd aangeraden. Zo blijft de tafel het langst mooi en kun je er fijne momenten aan doorbrengen.

4. Dé tafel voor hen die van gezelligheid houden

Lange-boomstamtafel

Fan van deze lange boomstamtafels? Onder meer hier kan je er meer vinden.

Vind je het ook zo leuk om met lekker veel mensen te tafelen? Dan is zo'n grote, lange boomstamtafel echt iets voor jou. Je kunt hier met genoeg mensen aan zitten om zowel vrienden als familie uit te nodigen.

Het tafelblad bestaat uit één stuk en is een lengtedoorsnede van een boomstam uit de tropen. De schors is van de randen afgehaald en ook deze zijn opgeschuurd. Hierdoor hoef je niet bang de zijn voor eventuele splinters in de vingers van je kinderen. Het strakke onderstel geeft de tafel een modern en strak uiterlijk. Ook zorgt de openheid van het onderstel er voor dat de tafel minder massief overkomt dan hij eigenlijk is.

5. Maak gebruik van de boomstronken in je tuin

Tafel-op-een-boomstronk

Heb je toevallig een boom in de tuin waar je graag vanaf wilt? Of heb je net een boom omgezaagd, maar staat de stronk er nog? Ga dan niet direct aan de gang met een schop om deze uit je tuin te scheppen. Je kunt er namelijk een leuke bijzettafel van maken!

Deze boomstamtafel inspiratie is niet voor iedereen weggelegd, aangezien het wel handig is om een boomstronk in je tuin te hebben. Mocht je deze inderdaad hebben, dan is dit toch wel een erg leuk idee om hier gebruik van te maken! Kijk wel even of de stronk zich op een handige plek bevindt. Relaxen tussen de planten in de border is misschien niet ideaal.

6. Klein maar fijn

Kleine-boomstamtafels-op-pootjes

Deze kleine tafeltjes zijn een aanwinst voor elk interieur:je vindt onder een Budget variant bij Xenos.

Misschien heb je bij de gedachte aan een boomstamtafel voor in de tuin gelijk een associatie met groot en ‘daar heb ik toch geen ruimte voor'. Gelukkig zijn er ook kleine tafeltjes die erg leuk staan in de tuin!

Kijk eens naar deze boomstamtafel inspiratie. Hoe leuk zijn de kleine tafeltjes op de lichte pootjes? Op die manier heb je toch een boomstamtafel terwijl je het geheel wel gelijk licht houdt. De ‘logge' boomstamtafel is immers niet voor iedereen weggelegd. Je kunt de schijven van de boomstam laten zoals ze zijn, maar ze zijn ook erg leuk wanneer je ze helemaal schuurt en vervolgens lakt. Door het lakken gaan de tafeltjes overigens ook wat langer mee, omdat het hout hierdoor minder vatbaar is voor vocht en schimmels.

7. Fleur je boomstamtafel op

Boomstamtafel-met-versieringen

Vind je een boomstamtafel wel leuk, maar stiekem ergens nét iets te saai? Fleur je tafel dan op! Dit kan onder andere door de techniek die je hier boven op de foto ziet.

De bast is van deze boomstamtafel verwijderd en vervolgens is er met een brander een prachtige tekening in gebrand. Op die manier is je boomstamtafel verre van saai! Als je geen brander hebt of bang bent dat je hier niet goed mee overweg kunt, dan kun je de stam ook altijd met een kwast en wat verf te lijf gaan. Let er dan wel op dat je echte houtverf gebruikt en dat deze ook geschikt is voor buiten.

8. Meer dan één tafel

Meerdere-boomstamtafels

Tijdens onze zoektocht naar dé boomstamtafel inspiratie waar ons hart sneller van zou gaan kloppen, kwamen we deze schoonheden tegen. Het zijn dan wel drie simpele stronken, maar vooral het idee om deze bij elkaar te zetten sprak ons erg aan. Dergelijke stronken kan je ook per stuk bestellen

De meeste boomstamtafels in de vorm van een echte stronk zijn meestal niet zo groot. Óf ze zijn direct zo groot en zwaar als de tafel op nummer 1 in deze lijst. Daarom is het idee om meerdere stronken bij elkaar te zetten juist zo leuk! Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een speels effect en kun je de stronken gemakkelijk verplaatsen. Het hebben van meer boomstamtafels komt ook van pas bij het hebben van bezoek over de vloer.

9. Kleurrijke bijzettafels

Bij nummer 7 hebben we al laten zien hoe je de zijkant van je boomstamtafel kunt opfleuren. Bij deze boomstamtafel inspiratie is juist de bovenkant van de tafels voorzien van een kleurtje.
Op deze manier kun je de bast van de boom laten zitten, maar heb je toch ene tafeltje dat er echt uit springt. Zeker bij deze tafeltjes van berkenbomen met hun lichte schors is het geven van een kleurtje aan de bovenkant erg leuk. Zet hier ook eens meerdere van bij elkaar en geef iedere bovenkant een ander kleurtje.

10. Alles van boomstammen

outdoor-dining-area-by-natural-wood

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om álles van boomstammen te laten maken. Zowel de tafel als de banken en de krukken zijn hier van oude boomstammen gemaakt.
Zelf houden wij wel van deze stoere look. Het geeft een beetje dat cowboy-gevoel of het neemt je mee terug naar de tijd van de ridders en jonkvrouwen. Waar het je ook aan doet denken, sfeervol is het zeker. Je moet er alleen wel de ruimte voor hebben.

Ben jij, net als wij, na het zien van deze verschillende mogelijkheden voor boomstamtafels ook zo enthousiast geworden? Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, ruwe boomstamtafels kunnen altijd! Van kleine bijzettafels tot grote eettafels voor het gezin.

Het is mogelijk om zelf boomstamtafels te maken, maar je kunt ze gemakkelijker zelf kopen. Dit omdat het omhakken van bomen en het zagen van mooie plakken van de stam toch enige vakkennis vraagt. Mocht je een boomstamtafel willen kopen, dan is het altijd goed om je eerst in te lezen in het fenomeen boomstamtafel. Dit omdat het natuurlijk wel zo fijn is zeker te weten dat jouw tafel uit het juiste hout gesneden is. Van het kappen van bomen waar dit eigenlijk niet kan of niet mag, houden we niet.

Om je bij de verdere zoektocht te helpen en je van extra informatie te voorzien hebben we dit artikel geschreven met informatie die je wellicht kan helpen tijdens het zoeken en kopen van de perfecte boomstamtafel voor in jouw tuin!

Benieuwd of jij er een kan vinden die jij mooi vindt? Bij een aantal webshops verkopen ze prachtige boomstamtafels:

Wat vind jij van bovenstaande boomstamtafels?
Welke is jouw favoriet?

Laat het ons weten in de reacties hieronder!