In de herfst krijgen de bladeren aan de bomen de meest prachtige kleuren. Van rood tot oranje en geel. Jammer genoeg vallen deze bladeren al snel naar beneden. Om langer van de herfstbladeren te kunnen genieten, kun je ze in decoraties voor in huis verwerken. Hieronder vind je 14 doe-het-zelf projectjes voor knutselen met herfstbladeren.

14x knutselen met herfstbladeren

Het knutselen met herfstbladeren maakt het mogelijk om langer van de prachtige kleuren van de herfst te genieten. Ieder knutselproject hieronder leidt tot prachtige, stijlvolle herfstdecoratie voor in huis. Ieder knutselprojectje lichten we kort toe. De link naar de volledige doe-het-zelf instructies vind je in onze toelichting.

1. Knusse verlichting

Potten met bladeren
(Bron)

Kaarsen geven een ruimte al snel iets knus. Zeker in de herfst en in de winter zijn kaarsen erg welkom. Bij deze leuke doe-het-zelf tover je je HAK potten binnen no time om in leuke lichtjes voor in huis. Het is leuk om bij de keuze van de bladeren rekening te houden met je interieur. Zo kun je voor dieprode bladeren gaan, maar ook voor oranje of gele. Kun je niet kiezen? Dan kun je net als op de foto hierboven voor alle verschillende kleuren gaan. Variatie kun je daarnaast nog aanbrengen door verschillende soorten herfstbladeren te gebruiken. Leuk voor op de salontafel!

2. Hang de bladeren op

Hangende herfstbladeren
(Bron)

Een tweede leuke manier om te knutselen met herfstbladeren, is door er een herfstige mobiel van te maken. Om ervoor te zorgen dat de bladeren niet verder verkleuren en uiteindelijk verpulveren, maak je voor dit leuke knutselproject gebruik van bijenwas. Je smelt namelijk de bijenwas en doopt hier één voor één de door jouw gekozen bladeren in. Vervolgens hang je ze op om ze te laten drogen. Als de was is opgedroogd zit er een mooi beschermlaagje om je bladeren heen. Zo weet je zeker dat je er de hele herfst nog van kunt genieten!

3. Een beestenboel

Bladerdieren

Zijn ze niet schattig? Dit knutselprojectje is echt een aanrader om met je kinderen of kleinkinderen te maken. Je kunt van de bladeren bestaande dieren maken, maar je kunt ook je fantasie de vrije loop laten. Wie kan het gekste bladerdier maken? Je kunt voor het kleuren gebruik maken van stiften, maar het gemakkelijkst is het om de verf er even bij te pakken. Plak eerste de bladeren op de gewenste plekken op een vel papier en verven maar!

Tip! Naast dieren is het ook leuk om kaboutertjes of elfjes van de herfstbladeren te knutselen.

4. Je eigen Van Gogh

Kunstwerk van herfstbladeren
(Bron)

Een leuk kunstwerk in je woonkamer voegt gelijk een extra dimensie toe. Nu kun je op zoek gaan naar dat ene mooie schilderij, maar je kunt ook je eigen kunstwerk knutselen met herfstbladeren.
Eigenlijk is het heel simpel. Je zoekt een paar mooie bladeren in het bos, laat deze drogen en stopt ze vervolgens als een foto in een lijst. Vandaag de dag zijn deze lijstjes erg gewild en kun je de meest prachtige ingelijste bladeren bij de interieurwinkels kopen. Deze kunnen natuurlijk nooit tippen aan een eigen gemaakt lijstje, toch? Jouw favoriete bladeren op een bijzondere plek in huis.

5. Van bladeren bloemen maken

Roos van herfstbladeren
(Bron)

Is deze roos niet prachtig? Als je vlug kijkt, is hij haast niet van een echte te onderscheiden. En dan te bedenken dat deze roos van herfstbladeren is gemaakt! Knutselen met herfstbladeren krijgt door deze doe-het-zelf een geheel andere dimensie. Het leukst is het om meerdere rozen te maken. Zo kun je een heel herfstboeket samenstellen. De verschillende kleuren bladeren die je kiest, zorgen voor verschillende kleuren bloemen. Zo kun je er ook met herfstbladeren een fleurig geheel van maken.

Tip! Dit leuke herfstboeket is ook erg leuk om cadeau te doen.

6. Een tas met een twist

Herfstbladeren op tas
(Bron)

Als echte tassenliefhebber ga jij natuurlijk graag met het seizoen mee. Deze herfstige tas kun je gemakkelijk zelf maken en hij zorgt er daarnaast voor dat jij helemaal in de herfstsferen bent.
Voor deze leuke doe-het-zelf heb je niets meer nodig dan een katoenen tas, wat verzamelde herfstbladeren, verf en een creatieve geest. Van de herfstbladeren maak je handige stempels waarmee je gemakkelijk leuke patronen aan kunt brengen op jouw tas. Wij vinden dit een leuke en simpele manier om ook wat betreft je outfit met de seizoenen mee te gaan.

7. Vrolijke elfenlampjes

Elfenlampjes
(Bron)

Zien deze lampjes er niet vrolijk uit? Eerder hebben we het al eens over mooie fairy gardens gehad. De knusse tuintjes zijn een leuke toevoeging aan iedere tuin. Zeker kinderen zijn er dol op!
Als je dit doe-het-zelf projectje volgt, kun je ook binnenshuis dit elfachtige gevoel vasthouden. Het is een snelle manier om de herfst ook in je woonkamer, keuken of slaapkamer te omarmen.
Heb je nog kerstlampjes liggen? En heb je al een paar mooie herfstbladeren verzameld? Dan is het slechts een kwestie van was aanbrengen op de bladeren en deze op de verlichting plakken.

8. Een herfstige Mondriaan

Kunst op herfstblad
(Bron)

Schuilt er stiekem een echte Mondriaan in je? Dan is deze manier van knutselen met herfstbladeren zeker iets voor jou (en de kinderen)! Eerder lieten we al zien dat je verf kunt gebruiken om stempels van je bladeren te maken. Ook hebben we het blad zelf al als kunstwerk in een lijst geplaatst. Deze doe-het-zelf gaat echter een stapje verder. Je tovert je herfstbladeren om in echte kunstobjecten en mini-schilderijen. Wanneer je op bovenstaande link in dit stuk tekst klikt, zul je allerlei prachtige voorbeelden te zien krijgen van de meest bijzondere beschilderde bladeren.

9. Design bladeren

Stark design herfstblad

Bij het vorige knutselidee werd gebruik gemaakt van de meest bonte kleuren. Nu kan het zijn dat deze bladeren niet geheel jouw smaak zijn of bij je interieur passen. Om de leuke knutselwerkjes van jezelf en de kinderen bij je interieur te laten passen, kun je de bladeren ook met witte verf beschilderen. Door alleen witte verf te gebruiken, krijg je een bijzonder effect. Daarbij is het erg leuk dat je de mooie kleuren van de herfstbladeren zelf ook nog blijft zien. Daag jezelf eens uit en ontdek hoeveel bijzondere patronen jij op je herfstbladeren kunt schilderen.

10. Een krans van herfstbladeren

Krans van bladeren
(Bron)

Zodra Sinterklaas het land uit is, komt bij veel mensen de kerstversiering van zolder of uit de schuur. Maar waarom wachten we eigenlijk tot kerst om ons huis te versieren en op te leuken?
Ook in de herfst kun je je huis al helemaal in de feeststemming brengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze prachtige krans? Een krans als deze kun je gemakkelijk zelf maken. Je hebt er alleen wel redelijk wat bladeren voor nodig. Misschien wordt het hoog tijd voor een bezoekje aan het bos!

Tip! Voor het maken van deze krans kun je het best een krans van stro als basis nemen. Hier kun je gemakkelijk de herfstbladeren inprikken of met een ijzerdraadje aan vastmaken.

11. Houd de herfst vast

Herfstige kerstballen

De meest mooie herfstbladeren zou je eigenlijk voor altijd willen bewaren, toch? Ook bladeren die je bijvoorbeeld tijdens bijzondere momenten hebt geraapt kunnen de moeite waard zijn om te bewaren. Een prachtige manier om herinneringen levend te houden en de mooiste herfstbladeren te bewaren, vinden wij deze doe-het-zelf. Hier gebruik je de herfstbladeren om kerstballen van te maken. Prachtig, die rode en oranje kleuren in de boom. Knutselen met herfstbladeren vraagt voor dit project om een ervaren knutselaar.

12. Echte herfstkaarsen

Kaarsen met echte bladeren
(Bron)

Kaarsen zijn zeer welkom wanneer de dagen korter worden. Ze zorgen voor knusheid en net dat beetje extra warmte wanneer de regen tegen de ramen slaat en de wind om het huis waait.
Met deze doe-het-zelf voor knutselen met herfstbladeren, kun je jouw kaarsen helemaal in de herfstsferen brengen. Het is een subtiele en stijlvolle toevoeging van de herfst aan je interieur.
Tip! Om de herfstbladeren goed te kunnen zien, is het het mooist om ze op lichtgekleurde kaarsen te bevestigen. Zo spatten de herfstkleuren er vanaf.

13. Omringt door bladeren

Fotocollage met herfstbladeren
(Bron)

Wil je graag knutselen met herfstbladeren, maar houd je stiekem niet zo veel van ‘gedoe'? Dan is dit knutselproject echt iets voor jou. Een gemakkelijke en simpele manier om de herfst binnen te laten in je woning. Deze leuke doe-het-zelf zorgt echter niet alleen voor een leuke sfeer in huis, maar geeft je ook een leuke manier om foto's van bijzondere momenten op te hangen.
Ook tekeningen van de kinderen of speciale kaarten kunnen hun plekje op deze fotocollage vinden. Doordat er met knijpertjes wordt gewerkt, kun je de foto's gemakkelijk verwisselen als je toe bent aan iets nieuws.

14. Sprankelende herfstbladeren

Glitter herfstbladeren
(Bron)

Schrik je niet van een beetje glitter? Dan zijn deze sprankelende herfstbladeren wellicht een leuk knutselproject voor jou. In deze doe-het-zelf uitleg heeft men gebruik gemaakt van neppe bladeren, maar het is natuurlijk veel leuker en ‘echter' om hier gevallen herfstbladeren voor te gebruiken. Op de bladeren breng je een goede laag lijm aan. Hier kun je vervolgens zoveel glitter op strooien als je zelf wilt. Zodra de lijm droog is, schud je de losse glitters eraf. Nu alleen nog een gaatje maken voor het touwtje en ophangen maar!

Zoals je ziet zijn er veel verschillende mogelijkheden om herfstbladeren op een leuke en stijlvolle manier binnen je interieur toe te voegen als decoratie. Sommige projecten zijn leuk om met de kinderen te doen, anderen vragen om iets meer knutselervaring. Wat de verschillende projecten met elkaar gemeen hebben, is dat ze bij ieder interieur passen. Waarom zouden we alleen met de feestdagen ons huis opleuken met seizoensgebonden decoratie?

Welke van deze projectjes voor knutselen met herfstbladeren vind jij het leukst?
Wij zijn erg benieuwd! Deel jouw favoriet door een reactie achter te laten onder dit artikel.