Wat is er nou leuker dan op vakantie gaan in eigen land? Even lekker uitwaaien en optimaal genieten van het herfstweer… En waar kun je dat nou beter doen dan op het grootste waddeneiland van Nederland, Texel? Hier kom je even heerlijk tot rust en kun je genieten van de ongerepte natuur en de vrijheid die je op het eiland hebt.

Na een dag vol activiteiten is het natuurlijk wel lekker om ergens op te kunnen warmen en te genieten van een heerlijke maaltijd. Maar waar moet je naartoe? Wat zijn met andere woorden de leukste restaurants op Texel?

16x de leukste restaurants op Texel

Op Texel zijn ontelbaar veel restaurants te vinden, de één nog beter dan de ander. Ook wat betreft verschillende keukens kan het niet op en is er ongetwijfeld een keuken naar je wens te vinden. In dit artikel kom je te weten wat de 15 leukste restaurants op Texel zijn!

Let op! De rangorde van de restaurants is willekeurig.

1. Brasserie De Zwaluw

Brasserie-de-Zwaluw
(Foto)

Heerlijk genieten van de goede dingen des levens, dat is precies wat je kunt doen bij De Zwaluw. In dit intieme restaurant, dat onderdeel is van hotel de Zwaluw, zijn ongeveer 20 zitplaatsen, waardoor dit het kleinste restaurant van Texel is. Gelukkig doet dat niks af aan de gerechten die uit de keuken komen.

Extra leuk aan dit restaurant is dat het menu wekelijks verandert. Als je meerdere keren komt eten is de kans dus groot dat je een geheel nieuw menu voor je neus krijgt waarin de beste streekproducten gebruikt worden.

Doordat het restaurant zo kleinschalig is, is het natuurlijk wel verstandig om even te reserveren. Zo weet je zeker dat je terecht kunt.
Het hotel en de brasserie zijn beide gelegen aan de Kamperfoelieweg in De Koog.

2. Restaurant de Worsteltent

Restaurant-de-Worsteltent

Restaurant de Worsteltent, gelegen aan de Smitsweg in Den Burg, is ook een restaurant dat het bezoeken meer dan waard is. Dit restaurant is gevestigd in een oude boerderij en kenmerkt zich dan ook door het rustieke karakter.

In het restaurant heb je de mogelijkheid om een van de lekkerste gerechten uit de menukaart te kiezen, maar je kunt ook de keuze maken om je te laten verrassen door de chef-kok. Ook aan de kinderen is gedacht. Deze kunnen gerechten van de kinderkaart bestellen en kunnen daarnaast lekker spelen in de speelhoek of grote speeltuin die naast het restaurant is gelegen.

3. Strandpaviljoen Kaap Noord

Strandpaviljoen-Kaap-Noord
(Foto)

Een strandwandeling mag natuurlijk niet ontbreken als je op Texel bent. En wat is er nou leuker dan om deze af te sluiten bij Strandpaviljoen Kaap Noord? Dit strandpaviljoen is het meest noordelijke strandpaviljoen van Texel en is gelegen aan de Volharding in de Cocksdorp. Natuurlijk kun je ook met een heerlijke lunch beginnen en daarna op pad gaan.

De menukaart van Strandpaviljoen Kaap Noord heeft voor iedereen wat te bieden. Van heerlijke pasta's tot maaltijdsalades en van vlees tot vis, hier vind je het allemaal terug. Daarnaast zijn er voor de kinderen lekkere pannenkoeken of frietjes en zelfs aan de kleine eters is gedacht met een aantal gerechten die in seniorenportie te verkrijgen zijn.

4. Paal 17

Paal17
(Foto)

Ook Paal 17, gelegen aan de Ruijslaan in De Koog, is een paviljoen dat gelegen is op het strand van Texel. In de zomer kun je hier heerlijk genieten van de lekkerste gerechten, maar ook in de winter staan ze hier voor je klaar.

Op de kaart staan uiteenlopende gerechten die waar mogelijk gemaakt zijn met producten uit Texel. Leuk aan deze kaart is dat er tal van vegetarische gerechten op staan. Daarnaast zijn er ook lekkere tapasplanken te bestellen waarop je verschillende kleine hapjes voorgeschoteld krijgt. Op deze manier hoef je niet voor één gerechtje te kiezen maar kun je alles proeven.

Ook worden er bij dit strandpaviljoen door het jaar heen verschillende evenementen georganiseerd waardoor de gezelligheid de hele avond blijft hangen.

Benieuwd wat de makkelijkste manier is om op Texel te komen? Kijk dan eens naar de verschillende overtochten naar en tussen de waddeneilanden op FerryGoGo.com

5. Vogelhuis-Oranjerie

Vogelhuis-Orangerie

Vogelhuis-Oranjerie, gelegen aan de dorpsstraat in De Koog, draait al een tijdje mee. In 1934 werd op deze locatie een hotel gebouwd om de vogelliefhebbers van het vaste land naar Texel te trekken. In 1992 werd echter besloten om alleen door te gaan met het restaurant, en dat was een goede beslissing. Dit gaat namelijk nog steeds als een trein.

Hoewel er veel zitplaatsen zijn in dit restaurant hebben ze het toch intiem en gezellig weten te houden door twee aparte serres te maken. Wat betreft de gerechten is aan iedereen gedacht. Zowel jong als oud kan hier genieten van een lekkere maaltijd, een goed gesprek en een gezellige avond. Met mooi weer kunnen de kinderen zich, terwijl ze wachten op hun eten, vermaken in de speeltuin en in het najaar of met slecht weer is er een speciale kinderhoek voor hen ingericht.

6. Restaurant Quinty's

Restaurant-Quinty's
(Foto)

Restaurant Quinty's, ook gelegen aan de dorpsstraat in De Koog, Quinty's was in het verleden een echt familierestaurant maar we hebben begrepen dat dit inmiddels wat veranderd is. Quinty's is nu meer de kant op gegaan van een brasserie. Laat ons weten wat jij nu van Quinty's vond en hoe jij het zou omschrijven dan zullen we dit artikel verder updaten met up to date informatie.

7. Hotel en restaurant de Smulpot

De-Smulpot

Aan de Binnenburg in Den Burg is hotel en restaurant de Smulpot te vinden. In dit gezellige café kun je een uitstekend hapje eten. Op de kaart zijn aangename lunchgerechten te vinden maar ook voor een driegangendiner kun je hier uitstekend terecht. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om te genieten van een lekkere high tea of high wine. Hierbij krijg je verschillende gerechtjes voorgeschoteld die begeleid worden door diverse wijnen of met heerlijk warme thee.

Uiteraard heeft de Smulpot ook een kinderkaart waarbij de kinderen mogen kiezen tussen twee eeuwenoude favorieten, namelijk frietjes en pannenkoeken.

8. Bij Jef

Bij-Jef
(Foto)

Een sterrenrestaurant mag op Texel natuurlijk ook niet ontbreken. Dat doet het dan ook niet, want aan de Herenstraat in Den Hoorn kun je bij Bij Jef terecht. Dit restaurant is in 2009 bekroond met een Michelinster en staat dan ook voor hoogstaande gerechten. Deze gerechten worden uiteraard gemaakt met de lekkerste producten die er op Texel te vinden zijn. Deze lokale producten worden gecombineerd met tegenstrijdig lijkende producten die uiteindelijk toch uitstekend samengaan.

De lekkere gerechten die hier de keuken uit vliegen worden gecombineerd met heerlijke wijnen die precies passen bij de verschillende gerechten. Bij Bij Jef kom je dus absoluut niets te kort en zul je de hele avond genieten.

9. Talk of the town

Talk-of-the-town
(Foto)

Natuurlijk kan ook een echte vleesliefhebber terecht op het grootste waddeneiland van Nederland. In de Dorpsstraat in De Koog is Talk of the Town gevestigd. De nadruk ligt hier op de Mexicaanse keuken en op de grill. Talk of the Town onderscheidt zich daarmee van alle andere restaurants op het eiland. Nacho's, taco's en heerlijke ribbetjes, bij Talk of the Town hebben ze het allemaal. Je zou best kunnen stellen dat je je niet meer op vakantie in eigen land waant, maar ergens ver weg.

Daarnaast is er uiteraard ook aan de kinderen gedacht. Deze krijgen namelijk helemaal in stijl een leuke sombrero en mogen daarnaast een keuze maken uit de lekkerste kindergerechten.

10. Eigeweis!

Eigeweis

Wil jij echt het gevoel krijgen dat je je in Texel waant? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Eigeweis! in de Dorpsstraat in De Koog. Iedereen is hier welkom. Er is ruimte voor grote groepen, maar ook verliefde stelletjes kunnen hier een romantische avond beleven.

Wat betreft het eten draait het er in dit restaurant om dat de producten op een eerlijke manier verkregen zijn en dat proef je natuurlijk terug in de gerechten. Naast de verschillende gerechten hebben ze hier ook een breed bierassortiment. Niet alleen kun je de Texelse biertjes hier proeven, maar ook aan andere speciaalbieren is geen gebrek.

11. Restaurant de Kroontjes

De-Kroontjes

Update: Restaurant bestaat niet meer. Naast een lange kustlijn kent Texel ook veel andere natuur. Bij vakantiepark Bosch en Zee in De Koog is aan de zijweg restaurant de Kroontjes te vinden. In dit restaurant kun je een keuze maken uit de verschillende gerechten die op de menukaart staan. Als je geen keuze kunt maken uit deze gerechten is het ook mogelijk om twee of drie kleine gerechtjes van elke gang te bestellen. Op deze manier kun je lekker rustig genieten van de verschillende smaken en weet je zeker dat je niet naast het net gevist hebt.

Als je lekker wilt tafelen maar de kinderen wat onrustig worden, hebben ze hier de perfecte oplossing. Er is een speciale hoek gecreëerd voor de kinderen, waar zij zich niet snel zullen vervelen. Zo kunnen jullie in alle rust nog van een klein slaapmutsje genieten voordat je teruggaat naar je hotel of huis.

12. Bistro 110

Bistro-110

Natuurlijk is het niet alleen belangrijk om 's avonds of 's middags goed te eten, maar ook 's ochtends is een goed ontbijt belangrijk. Deze kun je bijvoorbeeld nuttigen bij Bistro 110 aan de Dorpsstraat in De Koog. Vervolgens kun je je weg voortzetten naar het strand om daar lekker uit te waaien en te genieten van de natuur.

Naast een heerlijk ontbijt kun je uiteraard ook voor een lunch of diner terecht bij Bistro 110. Er staan gerechten op de kaart die afkomstig zijn uit verschillende keukens, waardoor er voor iedereen wel wat tussenstaat. Denk bijvoorbeeld aan de oosterse keuken, maar ook aan Oerhollandse pannenkoeken bij de lunch en heerlijke vlees- en visgerechten bij het diner.

13. Wambinge

Restaurant-Wambinge

In Wambinge, een restaurant aan Stappeland in De Koog, draait het om authentieke smaken die goed bij elkaar passen en in hun eenvoud meer dan genoeg zeggen. Er wordt veel gebruik gemaakt van seizoensproducten die van lokale boeren en handelaren afkomstig zijn. Op deze manier krijg je de smaak van Texel helemaal te pakken.

Bij de voor-, hoofd- en nagerechten staat er één product centraal dat wordt aangevuld met bijpassende producten. Daarnaast is het ook mogelijk om in het Grand Café een kopje koffie te drinken terwijl je geniet van het uitzicht.

14. Vincent Eilandkeuken

Vincent-eilandkeuken
(Foto)

We zijn bijna door de lijst heen, maar niet voordat we je kennis hebben laten maken met Vincent Eilandkeuken. Dit restaurant is gelegen aan de Grensweg in Den Burg en is omgeven door prachtige natuur.

De menukaart kenmerkt zich door hoogstaande gerechten die je ongetwijfeld het water in de mond doen lopen. Daarnaast zijn er ook verschillende dagspecialiteiten die uiteraard met de seizoenen mee veranderen.

Waar veel restaurants een kinderkaart hebben die gevuld is met lekkere frietjes of pannenkoeken, zul je die bij Vincent eilandkeuken niet aantreffen. Zij krijgen dezelfde gerechten als de volwassenen, maar dan in een kleinere portie waardoor ze van precies dezelfde smaken kunnen genieten. Ook voor hen zal dit dus een ware smaaksensatie zijn.

15. Taveerne de Twaalf Balcken

Taveerne-de-Twaalf-Balcken
(Foto)

De Twaalf Balcken aan de Weverstraat in Den Burg draait al een tijdje mee en is inmiddels dan ook een begrip geworden. Je kunt hier genieten van een lekkere maaltijd, maar ook voor een drankje ben je hier aan het juiste adres.

De menukaart kenmerkt zich door heerlijke gerechten voor jong en oud. Daarnaast worden enkele van deze gerechten bereid op een houtskoolgrill, waardoor ze nog lekkerder worden. Naast de gerechten zijn er verschillende speciaalbieren te krijgen en is er ook een uitgebreide keuze uit verschillende jenevers.

kookatelier de koog

16. Kook Atelier in de Koog

In een botanische setting in de Koog, omringd door de duinen en het bos, vind je het Kook Atelier een Concept van OpOost. Hier vind je een heerlijke kaart met gerechten en recepten ‘served by nature'/ Geniet van de vijftien smaakmomenten waarbij Oost en West worden samengebracht en ook daar de natuur het hoogste én laatste woord heeft. Het Kook Atelier is een exclusieve pop up in Grand Hotel Opduin. De recensies tot nu toe zijn goed!

Het zal nog lastig worden om te kiezen in welk restaurant je dit keer gaat eten. Texel kent er namelijk zoveel dat de keuze oneindig lijkt. En alle restaurants op Texel hebben weer iets waardoor zij uniek zijn, waardoor ze zich onderscheiden van de rest en waardoor ze zo geliefd zijn. Laat je dus eens heerlijk verrassen en geniet van al het lekkers dat Texel te bieden heeft.

Wat zijn jouw favoriete restaurants op Texel?
Laat het weten in een reactie!