Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Home » Snoeien » Bolesdoorn Snoeien ( Wanneer & Hoe )
Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.

#BLG Snoeikalender

De bolesdoorn snoeien als een hovenier / professional. 

De bolesdoorn snoeien, het is een taak die je eens in het jaar, of zelfs minder, moet gebeuren. De bolesdoorn, ook wel Acer platanoides globosum genoemd, is een boom die ongeveer 4 tot 6 meter hoog wordt in een tijdsbestek van 10 jaar. De boom krijgt in het voorjaar zijn mooie roodbruine bladeren, die naarmate de herfst komt, geeloranje kleuren. De bolesdoorn groeit langzaam en gelijkmatig, en behoudt dus ook vrij makkelijk de mooie bolvorm. Deze bolvormige boom groeit het best op een zonnige, maar ook een schaduwrijke plek. Het is belangrijker in welke grondsoort de boom wordt geplaatst: humusrijke grond heeft hierbij de voorkeur.

Interesse in het kopen van de Bolesdoorn? Of Snoeigereedschap nodig?

Het snoeien overslaan, kan dat?

De bolesdoorn snoeien, dat kun je zeker eens per jaar doen. Maar het hoeft niet persé, want ook zonder jaarlijkse snoeibeurt zal de boom mooi groeien. Omdat het groeiproces langzaam gaat is snoeien niet altijd nodig. Als de boom zo’n 6 meter hoog wordt, kan hij ook ongeveer zo breed worden. Wanneer je dit mooi vindt en graag een grote boom hebt, kun je hem dus gewoon zijn gang laten gaan en de bolesdoorn laten groeien. Wel snoeien zou kunnen betekenen dat de nieuwe scheutjes die ontstaan wat slapper zijn dan de voorgaande takken.

0
Moeilijkheidsgraad (Max 10) :
0
Hoeveelheid Werk (Max 10) :
0
#Bolesdoorn Snoeiers Geholpen (2018)Hoe moet je de bolesdoorn snoeien? Dit zijn de twee mogelijkheden

Wil je juist de compacte vorm van de boom behouden, dan kun je er wel voor kiezen om de bolesdoorn te snoeien. Er zijn twee mogelijkheden voor het snoeien als het gaat om de bolesdoorn. Ten eerste kun je kiezen voor de vormsnoei: in dit geval maak je de boom weer mooi rond en compact en knip je dus de vorm bij. Je kunt de bolesdoorn ook knotten, net als bij een bolacacia of een bolcatalpa. Hierbij knip je de dikke takken tot op 10 centimeter van de knot afknippen. Als het dunnere takken zijn kun je ongeveer 5 centimeter aanhouden.

Aandachtspunten voor tijdens het snoeien

Er zijn een aantal punten waar je goed op moet letten tijdens het snoeien van de bolesdoorn. Om te beginnen kies je het juiste gereedschap voor de vormsnoei. Je kunt zowel voor een heggenschaar als een snoeischaar kiezen. Het voordeel van een heggenschaar is dat je sneller klaar bent, maar met de snoeischaar kun je dikkere takken makkelijker afknippen. Met het knotten is een snoeischaar weer de betere keuze. Zorg er ook voor dat je losse takken uit de boom verwijderd, zodat je geen bruine bladeren in de boom krijgt.

De juiste periode om je bolesdoorn te snoeien

De bolesdoorn snoeien: je kunt die doen om er vorm aan te geven, maar dus ook om hem te knotten, zoals je ook bij andere bolvormige bomen kunt doen. Wanneer moet je de bolesdoorn snoeien? Dat lees je in onderstaand overzicht:

Wanneer?Hoe?
VormsnoeiTussen juli en half decemberDe oude en dode takken verwijderen, en de vorm er weer in snoeien met behulp van een heggenschaar.
KnottenVroeg in het voorjaar, als er geen vorst meer wordt verwacht.De takken 10 (dikke takken) of 5 (dunne takken) centimeter terugsnoeien boven de knot.

Bolesdoorn snoeien: bruikbaar advies

Wil je de bolesdoorn snoeien zodat er weer een mooie ronde vorm ontstaat? Houd een bezemsteel horizontaal tegen de stam aan en teken op de afstand van één meter een streepje op de steel. Knip vervolgens de takken aan de onderkant van de bol op een afstand van één meter. En door de bezemsteel telkens rond de omtrek van de stam te verplaatsen, is de omtrek overal precies één meter. Zo krijg je een mooie ronde vorm die aan alle kanten gelijk is.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Bolesdoorn raden wij het volgende snoei gereedschap en accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap en snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Bol Esdoorn Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Bolesdoorn:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

5 tips voor de Tuinvogeltelling

23-12-2019|0 Comments

5 tips voor de Tuinvogeltelling Zet de voedertafel klaar, hang de vetbol op (zonder netje!) en omcirkel de datum in je agenda! Want op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag [...]

  • duurzaam hout

Duurzaam Hout Kopen: Zo Werkt Het!

18-12-2019|0 Comments

Wil jij bij het bouwen van jouw nieuwe blokhut rekening houden met het milieu? En zorgen dat het duurzame hout dat je hiervoor gebruikt zoveel mogelijk impact heeft op de [...]

  • stoofpot-in-pan

De Lekkerste Stoofschotels & Stoofpotten

02-12-2019|0 Comments

De Lekkerste Stoofschotels & Stoofpotten voor bijvoorbeeld bij kerst Wist je dat stoofpotten al sinds de Oudheid worden gemaakt? De Romeinen waren er fan van, en sinds die tijd is stoven overal [...]