Waarschijnlijk geniet jij in de zomer (of tijdens de koude wintermaanden) vast wel eens van een heerlijke gin-tonic. Deze heerlijk verfrissende mix lest altijd de dorst! Maar weet jij hoe de combinatie gin en tonic is ontstaan? En hoe je nou de lekkerste gin-tonic maakt? Wij gaan het je allemaal vertellen.

In dit artikel kom je achter de geheimen van deze populaire cocktail en weet je precies wanneer je met een goede gin-tonic te maken hebt!

Hoe de Hollandse jenever de Engelse gin werd

jenever
Om helemaal bij het begin te beginnen, nemen we je kort mee naar het ontstaan van de gin. We vinden het stiekem namelijk erg leuk dat wij Nederlanders meer invloed hebben gehad op de Britten dan we soms denken.

Waar wij in de 17e al druk bezig waren met het stoken van drank en hier uiteindelijk de jenever ontwikkelden, hadden de Britten er nog niet van gehoord. Het verhaal gaat dat onze jenever bekend werd bij de Britse soldaten tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Zij zouden de drank voor het eerst hebben gedronken tijdens het verdedigen van Antwerpen tegen de Spanjaarden.

Een fijne bijwerking van de drank was dat de Britse soldaten merken dat er tijdens het drinken een soort kalmte over hen viel. Vandaag de dag weten wij wel beter, maar op dat moment gaf de zogenaamde kalmte hen extra moed. Vermoed wordt dan ook dat hier de Engelse uitdrukking Dutch courage (dronkenmansmoed) vandaan komt.

Hoe het ook zij, de soldaten waren zo onder de indruk dat zij de drank meenamen naar eigen land. Hier ontdekte ze hoe ze het moesten stoken en ontwikkelden ze hun eigen jenever: gin. Mede door het feit dat thuis drank stoken was toegestaan en dat drank uit het buitenland steeds duurder werden, werd het stoken van gin onwijs populair.

Of was het toch Willem van Oranje?

Terwijl bovenstaand verhaal een belangrijke rol weglegt voor de Britse soldaten, zeggen andere bronnen dat het toch echt Willem van Oranje was die de jenever, en zodoende de gin, naar Engeland heeft gebracht. Tijdens zijn bezoek aan de Engelse, Schotse en Ierse koningshuizen samen met zijn vrouw Mary, zou hij de drank hebben geïntroduceerd.

Van jenever naar gin-tonic

Britse Oost-Indische Compagnie

Het verhaal achter het ontstaan van de gin-tonic is erg bijzonder. De ontdekking van deze lekkere cocktail hebben we namelijk te danken aan het leger van de Britse Oost-Indische Compagnie.

De Britse Oost-Indische Compagnie werd in 1600 opgericht en had het belangrijkste handelspunt in India liggen. De handel floreerde weliswaar, maar de Britten hadden last van de malaria die in India heerste. In 1700 ontdekte men dat kinine je kon beschermen tegen en genezen van malaria. Dat was natuurlijk een goede ontdekking, maar er waren twee kleine problemen:

  1. De kinine die de soldaten zou moeten beschermen tegen malaria was ontzettend bitter.
  2. Ze waren op een gin-rantsoen gezet, waardoor ze de persoonlijke voorraad gin beperkt was.

Deze twee problemen leidden tot de totstandkoming van de eerste gin-tonic; de kinine werd gemixt met gin en water, suiker en limoen. Deze combinatie beviel de soldaten zo goed, dat wij dit drankje vandaag de dag nog steeds drinken.

Wel zit er in onze gin-tonic vele malen minder kinine dan in die van de Britse officieren. Dit komt doordat kinine niet meer wordt gebruikt als middel tegen malaria en het percentage kinine in tonic om die reden erg is afgenomen. Het zit er overigens nog wel in, en deze stof geeft de tonic zijn bekende bittere smaak.

Een leuk extra weetje is dat de Britse Oost-Indische Compagnie tijdens haar verblijf in India niet alleen de gin-tonic heeft ontdekt, maar ook de sporten badminton, polo, squash en snooker heeft uitgevonden.

Het klassieke gin-tonic recept

klassieke gin tonic

Vandaag de dag drinken we de gin-tonic niet meer zoals dat in het begin van de 19e eeuw werd gedaan. Het is geen ingewikkelde samenstelling van vele onderdelen, maar voor een cocktail juist een redelijk eenvoudige.

Voor een gin-tonic heb je namelijk alleen maar gin, tonic en een goede garnituur nodig om het af te maken. De meningen over hoe een gin-tonic nu precies hoort te zijn, verschillen, maar de klassieke variant is toch wel deze:

Glas: Highball (een hoog glas waar 240 – 350 milliliter in kan);
IJs: Blokjes;
Methode: Build (je mixt direct in het glas; er komt geen shaking, stirring of muddling aan te pas);
Ingrediënten: 50 milliliter gin, 150 milliliter tonic;
Garnituur: Partje limoen;
Extra: Rietje.

Vul het glas helemaal met blokjes ijs. Zorg ervoor dat het glas echt tot de rand gevuld is, zonder dat er allemaal ijsblokjes boven de rand uitsteken. Vervolgens doe je eerst de gin in het glas en daarna de tonic. De build methode houdt in dat je de ingrediënten ‘op' elkaar in het glas doet en zo laat. Vervolgens pak je een partje limoen, knijp je dit iets uit boven het glas en stop je het aan de zijkant in het glas. Een rietje zorgt ervoor dat de drinker nog even iets kan roeren als hij dat wil, maar vergroot ook het gemak waarmee gedronken kan worden.

Welke gin en welke tonic?

soorten gin en tonic(Foto)

Iedere gin-tonic smaakt weer anders. Dit komt onder andere doordat niet iedereen zich aan dezelfde verhoudingen houdt, maar ook omdat de gin en tonic die worden gebruikt niet allemaal hetzelfde zijn.

Verschillende soorten gin

Dat er in de drankenindustrie verschillende soorten gin bestaan, dat had je waarschijnlijk al wel gedacht. Maar weet je ook welke gin er nou écht lekker is en wat de verschillen zijn? Om je op weg te helpen zetten we een aantal bekende merken voor je op een rijtje.

Hendrick's Gin
hendricks
Sinds 1999 is het Schotse merk Hendrick's Gin niet meer weg te denken als één van de beste gins die er zijn. Bijzonder aan deze gin is de samenstelling van verschillende kruiden met een infusie van komkommer en Bulgaarse rozen.

De gin zit in een opvallende, donkere apothekersfles en wordt in kleine batches van 500 stuks geproduceerd. De smaak van de gin is zacht, maar je moet er wel van houden. De smaak van verschillende kruiden en de extra smaakdimensie van komkommer en rozen is niet iets wat iedereen lekker vindt.

Wanneer je een gin-tonic maakt met deze gin, is het gebruikelijk om in plaats van een partje limoen een schijfje komkommer als garnering te gebruiken.

Bestel Hendricks Gin online

Beefeater Gin
beefeater logo

Sinds 1876 is Beefeater Gin een groot en bekend merk. De gin dankt zijn naam aan de Beefeaters die je bij de Tower of London kunt vinden. Beefeaters zijn de ceremoniële bewakers van de Tower of London en zijn in dienst van het Britse koningshuis.

Officieel heten ze de Yeomen Warders of Her Majesty's Royal Palace and Fortress the Tower of London. De naam Beefeaters kregen zij omdat zij moesten voorproeven voor de koning. Een andere verklaring is dat zij de bijnaam te danken hebben aan het geld dat ze verdienden. Ze verdienden zoveel dat ze gemakkelijk vlees konden kopen, iets wat vroeger alleen voor de rijken was weggelegd.

Hoe het ook precies zit met de Beefeaters, ze zijn nu het gezicht van een heerlijke gin waar je een geweldige gin-tonic mee kunt maken. De London Dry is een droge gin en is krachtig van smaak. Het is die sterke smaak en een redelijk hoog alcoholpercentage dat deze gin onderscheidt van de rest.

Voor de garnering is het lekker om bij Beefeater Londen Dry gebruik te maken van een schijfje sinaasappel en een takje munt.

Bestel Beefeater Gin

Bombay Sapphire
bombay sapphire
Deze gin dankt zijn naam aan de tijd waarin de Britse Oost-Indische Compagnie het voor het zeggen had in India. De blauwe saffier wordt ook wel de ster van Bombay genoemd. Bijzonder aan de fles is dat hij de kleur heeft van een saffier en een portret van de Engelse koningin Victoria draagt.

Bombay Sapphire heeft een bloemige smaak en onderscheidt zich hiermee van de andere gins. In totaal zijn er tien verschillende specerijen gebruikt om deze gin zijn smaak te geven. Door deze specerijen voeg je met deze gin net dat beetje extra toe aan jouw gin-tonic. Voor de garnering van de gin-tonic met Bombay Sapphire gebruik je, zoals in het klassieke recept, een partje limoen.

Bestel Bombay Sapphire (nu €6 korting)

Verschillende soorten tonic

Bovengenoemde gins zijn de bekendste en meest gebruikte gins voor bijzondere gin-tonics. Echter is het niet alleen de gin die de gin-tonic maakt, maar zijn er ook verschillende soorten tonic die deze cocktail net een andere smaak geven.

Zo hebben de echte liefhebbers liever geen tonic van bekende merken als Schweppes en Royal Club. Nu zijn deze tonics prima als je heerlijk in de tuin wilt genieten van een gin-tonic, maar de kenner en liefhebber gaan toch voor andere tonics, zoals bijvoorbeeld de drie tonics hieronder.

Fever-Tree
Fever Tree

Fever-Tree is een heerlijke en pure tonic. Aangezien een gin-tonic voor het grootste deel uit frisdrank bestaat, waren de oprichters van Fever-Tree van mening dat die frisdrank dan wel heel goed moest zijn.

De tonics van Fever-Tree zijn de eerste tonics ter wereld die 100% natuurlijk zijn, met zuivere kinine uit Congo, bittere sinaasappelolie uit Tanzania en bronwater uit Groot-Britannië.
Fever-Tree tonic is met bijna iedere gin goed te combineren door de zachtheid en puurheid van de smaak. Er zijn verschillende heerlijke varianten te verkrijgen.

Fentimans
fentimans

De speciale samenstelling zorgt bij de tonic van Fentimans voor een bijzondere smaakbelevenis. De tonic heeft een volle smaak met verschillende citrustonen. In de tonic zitten verder nog verschillende kruiden en citroengrasextract verwerkt. Wil je een bijzondere gin-tonic waarbij je de tonic ook goed kunt proeven? Ga dan voor deze heerlijke tonic van Fentimans.

Door de kruidige smaak is de tonic van Fentimans goed te combineren met gins die ook kruidig zijn. Een goed en bekend voorbeeld is de combinatie van Fentimans tonic met Hendrick's Gin.

Thomas Henry
thomas henry
Tot slot hebben we nog een derde tonic die we je kunnen aanraden: de tonic van Thomas Henry. Ondanks de Engelse naam komt deze tonic uit het bruisende Berlijn. Thomas Henry zelf was op-en-top Brit en was de eerste die het lukte om kwalitatief hoogwaardige koolzuurhoudende dranken te produceren.

De tonic van Thomas Henry is een frisse tonic waarin de kinine in hoge mate aanwezig is en de smaak wordt gedomineerd door bloemige citroenaroma's. Een net wat drogere tonic, die voor de liefhebber het best te combineren is met een minder droge gin.

Conclusie

We kunnen als Nederlanders best een beetje trots zijn op het feit dat die lekkere gin afgeleid is van onze jenever. Het zijn echter wel de Britten geweest die met deze drank de heerlijke cocktail gin-tonic hebben gemaakt. Welke combinatie van gin en tonic nou echt de beste is, zul je zelf moeten ondervinden. Iedere combinatie zorgt voor een andere smaakbeleving en smaken verschillen nou eenmaal!

Het geheim zit hem echter wel in het klassieke recept. Tegenwoordig zijn er allerlei andere vormen van gin-tonics en worden ze zelfs in wijnglazen geserveerd. Alles kan en mag, maar je weet nu hoe een klassieke tonic hoort te zijn.

Heb jij nog bijzondere combinaties van gins, tonics, garneringen en glazen?
Deel je tips met anderen in de reacties hieronder!