Het najaar is weer in volle gang en de vogels zijn druk op zoek naar eten. Verwelkom de gasten met één van onderstaande vogelhuisjes die je helemaal zelf kunt maken. Het ene huisje is een ingewikkeld staaltje bouwkunst en het andere is wat gemakkelijker. Voor iedere klusser is vogelhuisjes maken dus een mogelijkheid!

Er heerst soms nogal wat verwarring tussen de benaming van vogelhuisjes, voederplaatsen en nestkasten. Omdat wij zo van vogels houden en ze graag het beste van het beste willen bieden, hebben we in dit artikel doe-het-zelf projecten opgenomen voor alle drie de varianten! Wij noemen ze allemaal vogelhuisjes, omdat ze speciaal voor de vogel worden gemaakt. Hier onder vind je een aantal leuke ideeën, meer inspiratie nodig? Kijk dan ook eens in dit overzicht.

Zelf vogelhuisjes maken

Is het geen fijn idee dat de vogels straks ontzettend dankbaar zijn voor dat leuke vogelhuisje dat je voor ze hebt gemaakt? De winters zijn dan wel minder streng, geen vogel vindt het erg om een mooie voederplaats of mooi nestje te hebben.

1. Gerecycled vogelhuisje

Rommel vogelhuisje

Ben je lekker aan het opruimen en kom je allerlei oude troepjes tegen? Gooi deze dan niet gelijk weg! Oude knopen, schoolspullen en zelfs bierdopjes kun je nog goed gebruiken. Wat dacht je van dit idee van Favecrafts? Op deze manier sla je twee vliegen in één klap: je geeft de vogels een leuk en vrolijk huisje en zelf recycle je oude en vergeten spullen.

Dit vogelhuisje is wel een bestaand vogelhuisje wat daarna is gedecoreerd. Het is dus eigenlijk geen écht doe-het-zelfproject, maar we konden je deze toch echt niet onthouden! Vanaf nu gaan we de mouwen opstropen en echt helemaal zelf vogelhuisjes maken!

2. Regenlaarzen als vogelhuisje

Regenlaarzen vogelhuisje

Nog zo'n fijn project waarbij je oude spullen kunt recyclen. Niftynnifer heeft deze leuke manier bedacht om van oude spullen fijne huisjes voor de vogels te maken. Hoe leuk zijn deze oude regenlaarsjes? Alleen een dakje erop en een gat in de laars en je bent al zo goed als klaar!

Vooral gezinnen met kinderen zullen zich erin herkennen dat de voeten van kinderen zo snel groeien dat het lijkt alsof je bijna ieder jaar weer een nieuw paar regenlaarzen moet kopen. Op deze creatieve manier geef je de te kleine laarsjes nog een tweede leven.

3. Modern vogelhuisje

Modern vogelhuis

Vandaag de dag houden we van modern en strak. Bij dit doe-het-zelfproject van Curbly leer je hoe je aan de hand van een aantal stappen ook de vogels in de tuin een modern huis geeft. Erg leuk voor als je zelf van strak design houdt en nog geen matchend vogelhuisje hebt kunnen vinden. Hier zie je de ultieme uitkomst!

4. Het is theetijd

Theetijd

Vanaf nu kun je samen met de vogels genieten van een heerlijk kopje thee. Het leuke van dit doe-het-zelfproject van Erins Creative Energy is dat het eten geven aan vogels zo erg chique wordt. Daarnaast is dit een prima gelegenheid om dat theeservies dat je stiekem niet heel mooi vond eens nuttig te gebruiken.

5. Vogelhuisje van sprokkelhout

Vogelhuis van sprokkelhout

Our Beautiful Messy House laat zien dat een rommelig ogend vogelhuisje ook nog heel mooi kan zijn. Deze variant is niet strak en modern, maar juist grof en natuurlijk. Sprokkel in het bos wat mooie takken bij elkaar en zorg dat je een blik van bijvoorbeeld bonen na het eten bewaart. Bind vervolgens de gesprokkelde takken om het blik en je bent al bijna klaar met je nieuwe vogelhuisje! Alleen nog even zorgen dat er een lange tak aan de onderkant zit zodat de vogels hier op kunnen zitten. Én laten we het voer natuurlijk niet vergeten.

6. De vogels kunnen naar de maan

Maan vogelhuis

De vogels hoeven natuurlijk niet echt naar de maan, maar met dit leuke doe-het-zelfproject van Bower Power haal je de maan wel naar de vogels toe.
Dit vogelhuisje ziet er erg science fiction uit, maar is ontzettend gemakkelijk te maken. De witte bol is namelijk niets anders dan een ronde kap van de welbekende buitenverlichting. Denk hierbij aan de lampen die velen van ons bij de schuur of naast de voordeur hebben hangen. Aan deze lampenkap bevestig je een ophangsysteem en klaar is Kees!

7. De gasten komen dichtbij

Vogelhuisje op het raam

Dit vogelhuisje lijkt in eerste instantie niet helemaal af, tot je ziet wat de functie van dit platte vogelhuisje is. Met zuignappen kun je dit huisje namelijk tegen je raam aan plakken. Door de zogenaamde deuropening kun je goed naar de vogels kijken die heerlijk zitten te smullen van het vogelvoer. Ook voor de (klein)kinderen is het erg leuk om de vogels zo eens rustig, maar goed van dichtbij te kunnen bekijken. Op haar blog legt Ana White uit hoe je dit huisje gemakkelijk zelf kunt maken.

8. Traditioneel vogelhuisje

Traditioneel vogelhuisje

Wil je meer de kant op van het traditionele vogelhuisje? Kijk dan eens naar dit project van  100 Things 2 DoHier leer je stap voor stap hoe je een basic vogelhuisje maakt. Leuk is wel dat je dit huisje volledig naar eigen wens kunt versieren. Denk bijvoorbeeld eens terug aan de nummer 1 van dit rijtje. Die methode kun je goed toepassen op dit vogelhuisje.

Meer traditionele vogelhuisjes? Hier kan je er een aantal vinden ter inspiratie.

9. Eten uit een wijnfles

Wijnfles

Hoewel deze manier om vogels te voeren er misschien erg ingewikkeld uit ziet, is het juist een heel handig systeem! Het enige wat je nodig heb zijn twee houten platen, een glazen fles, een schaaltje en wat ijzertjes om de fles vast te zetten. Hoe je dat precies doet kun je hier lezen.

Extra handig aan deze variant is dat je in één keer een hoop zaden in de fles kunt doen en dat het bakje zichzelf aan blijft vullen.

10. Lief vogelhuisje

Lief vogelhuisje

Dit doe-het-zelfproject van Home Depot is ontzettend schattig, zeker door het zachte kleurtje waarin het is geschilderd. Het bijzondere ontwerp maakt dat dit huisje net wat afwijkt van het traditionele vogelhuisje. Ideaal voor als je wel iets moderns wilt, maar liever niet té modern.

Vogelhuisjes maken en dan..

Ben je al enthousiast geworden en kun je niet wachten om met één van deze leuke huisjes de vogels naar je tuin te lokken? Dan hebben we gelijk wat tips voor je.

Tip 1: Let op het seizoen

Vogelvoer

Vogels verbruiken het hele jaar door veel energie. In de winter hebben ze energie nodig om warm te blijven en in het voorjaar om nesten te bouwen en eieren te leggen. Na het leggen van de eieren is het tijd om de energie in te zetten ter verdediging van het nest en de jongen. Wanneer dit voorbij is, is het al weer tijd om reserves op te gaan bouwen voor de naderende winter. Om deze redenen kun je de vogels het gehele jaar door bijvoeren. Volgens de Vogelbescherming Nederland hoef je niet bang te zijn dat de vogels te dik worden door het vele eten, of te lui worden doordat ze zelf niet meer naar eten op zoek hoeven te gaan.

Benieuwd naar hoe je zelf vogelvoer kunt maken? Lees dan eens ons artikel over het lekkerste zelfgemaakte vogelvoer.

Voer in de winter
In de winter is het grote probleem dat er weinig voedsel voor de vogels te vinden is. Het is daarom fijn als ze een handje geholpen worden. Dat maakt het overwinteren en stuk gemakkelijker. Qua eten kun je ze in deze tijd van het jaar helpen met vetbollen en pinda's. Bij lichte vorst kun je nog wat extra water buiten zetten; bij deze temperaturen rolt het water zo van de veren af tijdens het wassen. Bij strenge vorst is het neerzetten van water af te raden.

Voer in de lente
In deze tijd van het jaar is het slim de vogels minder vet, meer kalk en meer eiwit te geven. In het voorjaar kunnen ze echter zelf in een groot gedeelte van hun voedselbehoefte voorzien. Wanneer je ze toch wilt bij staan, geef ze dan wat goed uitgekookte en fijngestampte eierschillen.

Voer in de zomer
In deze tijd van het jaar vinden de vogels meestal zelf hun eten, maar je kunt ze daarbij wel helpen. Plant bloemen waar de juiste insecten op afkomen of besproei het terras om de wormen naar boven te lokken. Zelf extra voer geven hoeft niet.

Voer in de herfst
Je kunt vanaf deze periode rustig opbouwen naar het voer voor in de winter. Voor die tijd zijn de vogels ook erg blij met wat vitaminerijke bessen. Let er te allen tijden op dat het voer niet beschimmelt.

Tip 2: Zoek een mooie plaats voor het huisje uit

Vogelhuisje ophangen

Het is fijn voor de vogel als het vogelhuisje op een rustige plek hangt. Ze kunnen ze er rustig nestelen of eten zonder dat ze te veel door mensen worden gestoord. In de winter kunnen de vogelhuisjes wat dichterbij het huis geplaatst worden. Je zult dan zelf waarschijnlijk niet meer volop gebruik maken van het terras, en zo kun je ze goed vanachter het raam bekijken zonder ze te storen.

Daarnaast is het fijn als het vogelhuisje niet in de volle zon hangt, beschut is tegen de wind en een vrije aanvliegroute heeft. Hang een vogelhuisje dus niet tussen allerlei takken. Deze kunnen gevaarlijk zijn voor de vogels wanneer ze aan komen vliegen. Zorg er wel voor dat het vogelhuisje een stuk boven de grond hangt, om roofdieren als katten op afstand te houden.

Met die mooie doe-het-zelfprojecten en met onze handige tips wordt het een fluitje van een cent om zelf een vogelhuisje te maken. Je weet bovendien ook precies welk voer je moet geven, en waar je het huisje op moet hangen. Laat die vogels nu maar komen!

Heb je zelf al wel eens een vogelhuisje gemaakt?
Deel je tips in een reactie!