De zomer komt eraan, en dat betekent natuurlijk: met zijn allen naar buiten! Haal de tuinstoelen maar tevoorschijn, want het is weer tijd voor het echte buitenlevengevoel. En daarbij hoort natuurlijk ook buiten eten. Met dit weer ga je natuurlijk niet binnen aan tafel zitten, en het liefst wil je met die hitte ook niet in de keuken staan.

Gelukkig is daar de perfecte oplossing voor: barbecueën! Het is niet voor niets één van de favoriete zomeractiviteiten van Nederlanders. Een barbecue kopen, daar kom je deze zomer dus eigenlijk niet omheen. En als je eenmaal een goede barbecue gevonden hebt wil je ook niet meer anders! Wij geven je voor het barbecue kopen tips, zodat je precies weet waar je in de winkel op moet letten.

Er zijn namelijk ontelbaar veel verschillende soorten barbecues, dus als je er voor het eerst eentje gaat kopen kan het bezoek aan de winkel nogal verwarrend zijn. Het is verleidelijk om gewoon voor het simpelste model te gaan, of juist voor een barbecue te kiezen met alles erop en eraan. In dit artikel vind je welke bbq aansluit bij jouw wensen / situatie.

Maar misschien merk je thuis wel dat die simpele barbecue helemaal niet geschikt is om bijvoorbeeld op te roken, of dat je de helft van de functies van je luxe grill niet eens gebruikt. Zonde van je geld!

Daarom is het slim om je van tevoren goed te oriënteren en uit te zoeken wat voor soort barbecue je nu precies nodig hebt, zodat je niet met een apparaat thuiskomt waar je helemaal niks aan heb.

Een barbecue kopen: 7 onmisbare tips

man barbecue sate

Gelukkig heb je ons nog! Wij kunnen je een heel eind op weg helpen als je van plan bent een goede nieuwe barbecue te kopen. Dat hoeft overigens helemaal niet zo'n duur geintje te zijn. Je zult merken dat er voor ieder budget een goede barbecue te vinden is, zodat je deze zomer niet meer boven dat hete gasfornuis hoeft te staan.

Wij geven je een aantal handige tips voor het kopen van je barbecue, zodat je nieuwe aankoop precies bij je wensen en behoeften past.

Barbecue kopen tip 1: Kies tussen houtskool en gas

Allereerst  moet je de beslissing maken of je voor een houtskool- of een gasbarbecue wilt gaan. Onder fanatieke barbecue-fans is er een behoorlijke discussie gaande over welke van die twee nou de beste optie is. Wij zetten de voor- en nadelen van beide soorten barbecues even voor je op een rijtje.

Barbecue met houtskool

Barbecueën met houtskool is natuurlijk de bekendste manier. Echte barbecue-puristen vinden zelfs dat dit de enige échte manier is om te barbecueën. En daar is zeker wat voor te zeggen: uiteindelijk maak je het vuur met je handen, en komen er geen moderne technische snufjes aan te pas om de barbecue aan te steken (nou ja, een aansteker misschien).

barbecue houtskool

De voordelen van een houtskoolbarbecue

  • Het vlees en de vis die je bereidt, krijgt door de houtskool die lekkere rokerige barbecuesmaak goed mee. Je zou dus kunnen zeggen dat een barbecue met houtskool voor een extra intense smaaksensatie zorgt, vooral als je ervoor kiest om je vlees langzaam te garen.
  • Als je van gerookt vlees of gerookte vis houdt, kun je het beste een barbecue met houtskool kopen; deze zijn namelijk veel geschikter om te roken. Op gasbarbecues gaat dat minder goed.
  • Goede houtskoolbarbecues zijn er al vanaf een paar tientjes. Dat kan een belangrijke factor zijn bij de aanschaf van een barbecue; gasbarbecues zijn vaak een stuk duurder.

De nadelen van een houtskool barbecue

  • Barbecueën op houtskool is relatief gezien niet zo veilig als de gasbarbecue. De kolen blijven lang nadat je klaar bent met eten nog warm, en als je de barbecue dan na een paar biertjes per ongeluk omstoot heb je sneller kans dat er brand ontstaat. Een gasbarbecue is vaak groter en staat dus steviger, en daarbij koelt deze na het barbecueën vrijwel meteen af.
  • Het schoonmaken van een barbecue met houtskool is een behoorlijk vervelende klus. Er blijven op het rooster en in de barbecue zelf vaak kool- en etensresten achter die lastig zijn om weg te krijgen. Ook geeft houtskool ontzettend af, dus als je niet wilt dat je kleren voor het eten al vies zijn, is een gasbarbecue misschien beter voor jou geschikt.
  • Tijdens het barbecueën kan het gebeuren dat de kolen zijn opgebrand, en dat die dus bijgevuld moeten worden. Dat is niet zonder gevaar, want zowel het rooster als de rest van de barbecue zijn gloeiend heet. En het is vooral niet handig als je net een stuk vlees op de barbecue hebt liggen dat een goede constante verhitting nodig heeft.

Een aantal voorbeelden van houtskool barbecues die je kan kopen:

Gasbarbecue

Ook de gasbarbecue heeft veel fans. Wij zijn van mening dat je hier ook zeker zo goed op kunt barbecueën als op een barbecue met houtskool – het is wel anders, maar daarom niet per se slechter! De meeste gasbarbecues hebben twee of meer gasbranders, waarmee de kookelementen worden verwarmd.

Dat kunnen bijvoorbeeld keramische briketten of een steen zijn. Daar weer bovenop worden de roosters gelegd, waar het vlees uiteindelijk op komt te liggen.

gasbarbecue

De voordelen van een gasbarbecue

  • De gasbarbecue is bij veel mensen vooral geliefd omdat deze snel warm wordt. Zo hoef je dus niet zo lang te wachten voordat je eindelijk het vlees erop kunt gooien, zoals bij een barbecue met houtskool vaak wel het geval is. Ideaal voor als je vrienden hebt die nogal snel hangry worden (of als je daar zelf nogal eens last van hebt)!
  • Door de knoppen kun je heel makkelijk de temperatuur van de barbecue onder controle houden. Vooral als je vlees langdurig wilt garen, of je er zeker van wilt zijn dat je biefstuk niet op een lap leer gaat lijken, is dat heel erg handig. Als je wil kun je de temperatuur makkelijk hoger of lager zetten; bij een barbecue met houtskool gaat dat niet zo makkelijk.
  • Er zijn mensen die zeggen dat ze het juist fijn vinden dat die rokerige barbecuesmaak op een gasbarbecue niet zo sterk is als op kolen. Op een gasbarbecue proef je echt het vlees, vinden zij, en niet de barbecue zelf.
  • Een gasbarbecue kun je naar jouw wensen zo ver uitbreiden als je wilt. Je kunt er zijbranders voor kopen die wat minder warm zijn en waarop je dus makkelijk sausjes kunt bereiden, en er zijn zelfs modellen waar je een frituurpan aan vast kunt maken. Als je echt voor een buitenkeuken in de tuin wilt gaan, is een gasbarbecue dus de juiste keuze.

De nadelen van een gasbarbecue

  • Waarschijnlijk het grootste nadeel van een gasbarbecue is dat de prijs ervan fors hoger ligt dan bij barbecues met houtskool. Als je een klein budget hebt, kun je dus misschien beter voor houtskool kiezen.
  • Gasbarbecues zijn vaak een stuk groter dan barbecues met houtskool, die je in alle soorten en maten kunt kopen. Een gasbarbecue neemt dus in de tuin veel plek in beslag, maar denk er ook aan dat de barbecue in de winter misschien in de schuur moet staan, en dat hij ook daar veel ruimte inneemt.
  • Niet alleen de aanschaf van de barbecue zelf is duur, ook het gas waar hij op brandt is meestal een stuk duurder dan een zak houtskool of briketten. Daar staat dan weer tegenover dat je met een fles gas langer doet dan met één zak houtskool – met één gasfles kunnen sommige gasbarbecues wel tot 25 uur lang gebruikt worden.

En, wordt het een gasbarbecue of een barbecue met houtskool? Zoals je ziet hebben ze allebei voor- en nadelen. Welke voor jou het beste is hangt maar net af van wat jij belangrijk vindt bij het barbecueën. Ook online zijn er in ieder geval veel specialisten te vinden die houtskool en/ of Gas BBQ's verkopen.

Voorbeelden van populaire gas barbecues die je kan kopen zijn bijvoorbeeld:

Per type barbecue de voor en nadelen

Type BBQStartklaarTemperatuurRegelbaarheid temperatuurSmaakPrijsVoorbeeld selectie
Gas BBQSnel (++)Gemiddeld (+/-)Veel controle (++)Goed (+/-)+/- (gemiddeld)Gas BBQ selectie
Houtskool BBQTraag (--)Hoog (++)Weinig controle (--)Authentiek (++)++ (laag)Selectie houtskool BBQ
Elektrische BBQSnel (++)Laag (--)Veel controle (++)Gemiddeld (--)++ (laag)Elektrische BBQ's
Braai BBQSnel (++)Gemiddeld (+/-)Veel controle (++)Goed (+/-)+/- (gemiddeld)Braai's Barbecue's
BuitenkeukenSnel (++)Gemiddeld (+/-)Veel controle (++)Goed (+/-)-- (vaak duurderSelectie van buitenkeukens

Barbecue kopen tip 2: Let op de grootte van het rooster

kleine barbecue

Vooral bij barbecues met houtskool moet je goed opletten op de maat. Ben je van plan veel vrienden uit te nodigen en met zijn allen van de barbecue te genieten? Koop er dan een met een groot rooster waar veel vlees op past. Dan kunnen jullie tenminste allemaal tegelijk eten, zonder dat iedereen op zijn beurt hoeft te wachten.

Als je het liefst gewoon met je partner samen barbecuet is een kleine barbecue een prima oplossing. Deze zijn meestal ook nog eens goedkoper. En als je wil kun je een kleine barbecue zelfs nog meenemen, bijvoorbeeld naar de camping.

Gasbarbecues zijn meestal sowieso groot, dus het probleem van een te klein rooster zul je niet snel hebben. Als je maar een deel van het rooster wilt gebruiken, laat je gewoon één van de branders uit.

Barbecue kopen tip 3: Houd rekening met de hoogte van de barbecue

lage barbecue

Barbecues met houtskool heb je in verschillende soorten en maten. Ook in de hoogte van de barbecues zit nogal eens verschil. Simpele, goedkope barbecuetjes zijn vaak klein en laag bij de grond. Als je lekker zittend met zijn tweeën wilt barbecueën hoeft dat geen probleem te zijn. Dan hoef je niet eens uit je luie stoel op te staan om vlees op de barbecue te gooien, en tijdens zo'n warme lome zomeravond is dat af en toe ook wel eens lekker.

Maar als je van plan bent de hele avond achter de grill te staan, spreekt het voor zich dat je beter een hogere barbecue kunt nemen. Zo voorkom je dat je de hele tijd moet bukken en de rest van de zomer met vage rugklachten rondloopt.

Barbecue kopen tip 4: Kies voor directe en indirecte hitte

barbecue vlammen

Wil je je biefstuk snel kunnen grillen zonder dat de sappen eruit lopen? Maar wil je, het liefst tegelijkertijd, ook een ander stuk vlees of vis op lagere hitte langzaam laten garen? Als je voor houtskool hebt gekozen is het dan slim om een barbecue te kopen met een trechter.

Deze bedekt een deel van de kolen, waardoor de helft van het rooster indirect in de hitte ligt. Daarop kun je dus lekker langzaam en op een lage temperatuur je vlees laten garen, terwijl je op het andere, directe gedeelte gewoon je biefstuk kunt grillen. Niet ieder stuk vlees is hetzelfde, en dus is een barbecue met trechter wel handig. Daar kun je namelijk alle soorten vlees op grillen.

Barbecues met een trechter zijn iets duurder, maar wel ideaal als je wilt kunnen variëren. Let hierbij trouwens ook op of er een deksel op de barbecue zit. Ook dat is essentieel als je van langzaam gegaard vlees houdt, omdat de hitte dan goed kan circuleren.

Bij een gasbarbecue creëer je heel makkelijk een deel met indirecte hitte door één of meerdere gasbranders uit te laten, en daar het vlees of stuk vis boven te leggen dat je langzaam wilt garen.

Barbecue kopen tip 5: Denk na over het materiaal

big green egg barbecue

Ook het materiaal is erg belangrijk bij het kiezen van de juiste barbecue. Als je wilt dat je barbecue lang mee gaat, doe je er goed aan er eentje te kopen die van roestvrij staal is gemaakt. Deze zijn vaak wel wat duurder, maar als je bedenkt dat je zo niet meer ieder jaar een nieuwe hoeft te kopen, zijn ze het geld meer dan waard.

Sommige barbecues zijn van keramiek gemaakt, zoals de barbecue op de foto. Keramiek is erg geliefd omdat het de hitte goed geleidt. Let erop dat deze barbecues vaak wel aan de prijs zijn.

Overigens kun je niet alleen voor de barbecue zelf, maar ook voor het rooster kiezen uit bepaalde materialen. Je kunt bijvoorbeeld voor gietijzer gaan, wat de warmte extra lang vasthoudt. Gietijzeren roosters moet je wel regelmatig insmeren met olijfolie, ook als je de barbecue niet gebruikt.

Dan blijft het vlees minder snel aan het rooster plakken. Je kunt ook kiezen voor een stalen rooster dat bedekt is met een laagje porselein, wat ervoor zorgt dat de hitte goed gelijkmatig wordt verdeeld. De roosters die op goedkopere barbecues zitten zijn meestal gemaakt van verchroomd staal. Dat werkt in principe prima, maar gaat minder lang mee dan bijvoorbeeld zo'n gietijzeren rooster.

Barbecue kopen tip 6: Zorg dat je garantie hebt

barbecue rook

En dan is er als laatste nog de garantietermijn! Ook dat is een belangrijke factor bij het kopen van je barbecue. Vooral bij de gasbarbecues, die zoals eerder al gezegd vaak een flink stuk duurder zijn dan barbecues met houtskool, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je een zo lang mogelijke garantie hebt als er onverwacht iets misgaat.

Gelukkig hebben veel fabrikanten van gasbarbecues vertrouwen in hun product, en bij echt goede gasbarbecues krijg je meestal toch wel zo'n tien jaar garantie. Dat is toch wel een prettig idee als je zo'n dure aankoop doet! Bij een goede barbecue met houtskool moet dat op zijn minst twee jaar garantie zijn.

Barbecue kopen tip 7: oriënteer nog een laatste keer goed

De markt van barbecues is constant in ontwikkeling, en er zijn heel veel gave barbecues, zo zijn de Kamado barbecues die we eerder benoemden hard in opkomst maar zijn er sowieso heel erg veel gave barbecues. En omdat het een flinke investering kan zijn, is het goed om er toch nog een nachtje over te slapen. Wil je nog meer gevoel krijgen bij wat jij een mooie barbecue zou vinden, we hebben in dit artikel ook nog veel mooie buitenkeukens met barbecues.

Zo! Nu weet je alles wat je moet weten voordat je een barbecue gaat kopen. Koop niet zomaar de goedkoopste of juist de meest uitgebreide barbecue die je tegenkomt; misschien past deze wel helemaal niet bij wat je ermee van plan bent!

Type BBQStartklaarTemperatuurRegelbaarheid temperatuurSmaakPrijsVoorbeeld selectie
Gas BBQSnel (++)Gemiddeld (+/-)Veel controle (++)Goed (+/-)+/- (gemiddeld)Gas BBQ selectie
Houtskool BBQTraag (--)Hoog (++)Weinig controle (--)Authentiek (++)++ (laag)Selectie houtskool BBQ
Elektrische BBQSnel (++)Laag (--)Veel controle (++)Gemiddeld (--)++ (laag)Elektrische BBQ's
Braai BBQSnel (++)Gemiddeld (+/-)Veel controle (++)Goed (+/-)+/- (gemiddeld)Braai's Barbecue's
BuitenkeukenSnel (++)Gemiddeld (+/-)Veel controle (++)Goed (+/-)-- (vaak duurderSelectie van buitenkeukens

Wat voor barbecue heb jij in je tuin staan? En heb je zelf nog tips voor mensen die voor het eerst een barbecue kopen?

Deel ze in de comments!