Er zijn allerlei prachtige bloemen en planten die je in je tuin kunt zetten en waar je heerlijk van kunt genieten. Maar niet iedere plant kan in ons land overleven en zeker niet iedere plant komt overal voor. Hieronder vind je een lijstje met de 21 meest bizarre en bijzondere planten en bloemen op de wereld. Laten we even kijken naar al dat moois wat Moeder Natuur gemaakt heeft!

Meest bizarre en bijzondere planten en bloemen ter wereld

Hieronder vind je onze top 21. Kijk eens naar de duurste bloem ter wereld, of wat dacht je van een bloem die eruit ziet als het handje van een aap?

1. De bloem van de Kadupul (Epiphyllum oxypetalum)

Kadupul bloem
De Kadupul flower (Epiphyllum oxypetalum) wordt ook wel de Koningin van de Nacht genoemd en is de enige bloem op aarde die onbetaalbaar is. Dit komt niet alleen door de zeldzaamheid van deze plant (de meest zeldzame variant komt alleen op bepaalde plaatsen in Sri Lanka voor) maar ook door de bloeiperiode.

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

Deze bloem bloeit namelijk onder speciale omstandigheden. Een van deze omstandigheden is dat hij alleen 's nachts bloeit en slechts gedurende twee uur. Wanneer je de bloem wilt plukken, verwelkt deze gelijk. De bloem is dus niet alleen lastig te vinden door de zeldzaamheid, maar hem zien bloeien is ook nog eens een heel ander verhaal!

2. Het levende steentje (Lithops)

Levende stenen

Het levende steentje (Lithops) is een vetplantje dat van nature vooral voorkomt in Namibië en Zuid-Afrika. Deze naam is afgeleid van het Oudgriekse woord λίθος (lithos) wat steen betekent, en deze naam heeft de plant te danken aan zijn uiterlijk: het zijn net levende steentjes.

Iedere plant heeft twee bolvormige dikke bladeren die op steentjes lijken. Dit effect wordt versterkt doordat de plant amper boven de grond uitgroeit. Tussen de bladeren in groeit in de bloeitijd een bloem. Wanneer de oude bladeren afsterven komen er vanuit het midden van de plant, waar normaal de bloem te voorschijn komt, weer nieuwe bladeren te voorschijn.

3. De bloeddruppelstekelzwam (Hydnellum peckii)

Bloeddruppelstekelzwam

Hoewel we hier eigenlijk te maken hebben met een schimmel en niet zozeer een plant of bloem, kon deze toch niet in deze rij bijzondere planten ontbreken. Door het griezelige uiterlijk met het sap, dat net bloed lijkt, is dit een enge schimmel om naar te kijken.

Ondanks zijn spannende uiterlijk is de zwam niet giftig. Wel heeft het rode sap een bittere smaak. De schimmel komt voor in Noord-Amerika en Europa. Ooit heeft de bloeddruppelstekelzwam ook in Nederland bestaan, maar deze is nu helaas uit Nederland verdwenen.

4. 's Werelds grootste plant (Rafflesia arnoldii)

Grootste bloem

De plant Rafflesia arnoldii heeft de grootste solitaire bloem ter wereld. Om deze bloem te kunnen aanschouwen zul je de regenwouden van Borneo, Sumatra, de Filipijnen of Maleisië in moeten duiken. Alleen op deze plekken komt hij voor.

De bloem van de Rafflesia arnoldii kan maar liefst een diameter van bijna één meter en een gewicht van maar liefst 11 (!) kilo bereiken. Naast het feit dat de plant de grootste solitaire bloem ter aarde heeft, is ook leuk om te weten is dat de plant zelf een nogal onbegrepen organisme is. De plant heeft geen duidelijke bladeren of wortelen en lijkt daarmee nog meer op een schimmel dan op een plant. Alleen de gigantische bloem maakt dat we hem kunnen herkennen. Wanneer je hem gaat zoeken kan de geur van rottend vlees die van de plant af komt je altijd helpen in je zoektocht.

5. De reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum)

De reuzenaronskelk

Naast de grootste solitaire bloem is er ook nog de grootste vertakte bloeiwijze. Deze laatste titel behoort toe aan de reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum). Deze bloem ruikt net als de Rafflesia arnoldii niet al te fris en net als de eerder genoemde bloem groeit deze in de regenwouden. De bloem wordt meer dan drie meter hoog.

Wil je deze bloem een keer in het echt bekijken? In de Hortus botanicus Leiden hebben ze een reuzenaronskelk die je kunt bezichtigen. De bloem bloeit in de natuur maar eens in de drie jaar, en als uit zijn natuurlijk omgeving wordt gehaald bloeit hij zelfs nog minder vaak. Als je hem wilt bezichtigen moet je je bezoekje dus wel goed plannen.

6. De tweeblaarkanniedood (Welwitschia mirabilis)

De onverwoestbare plant

De Welwitschia mirabilis is een haast onverwoestbare plant en wordt in het Afrikaans tweeblaarkanniedood genoemd. De plant wordt gemiddeld 500 tot 600 jaar oud en de oudste gevonden exemplaren hebben zelfs de respectabele leeftijd van 2000. De Welwitschia komt voor in Angola en Namibië en leeft in gebieden waar weinig tot geen regen valt. Helemaal zonder water kan de plant niet ,en hij overleeft dan ook door te drinken van ondergrondse waterbronnen en -stromen.

Wanneer je deze bijzondere plantensoort wilt aanschouwen kun je dit doen in de Hortus Botanicus Amsterdam. Houd wel de site in de gaten; deze plant is niet altijd te bezichtigen door publiek.

7. Het goud van Kinabalu (Paphiopedilum rothschildianum)

Het goud van Kinabalu

Deze prachtige orchidee wordt niet voor niets ‘het goud van Kinabalu' genoemd. Kinabalu is een nationaal park in Maleisië en de enige plek waar deze orchidee voorkomt. De Paphiopedilum rothschildianum is de duurste orchidee ter wereld. Je betaalt er gemakkelijk $5000 voor!

Waarom is deze orchidee zo speciaal? Het is een erg zeldzame en met uitsterven bedreigde orchidee die dus alleen voorkomt in Kinabalu Park. Het duurt daarnaast maar liefst vijftien jaar om de plant te laten groeien voordat hij voor het eerst zal bloeien. Daarnaast is het gewoon een plaatje om te zien!

8. Swainsona formosa

Swainsona

Deze bijzondere plant is een van de bekendste wilde planten in Australië. Opvallend aan deze plant zijn de bloedrode bloemen. Deze zijn bladachtig van vorm en hebben in het midden een bolvormig zwart hart.

De Swainsona formosa vind je in de droge gebieden van Australië en is de officiële bloem van de deelstaat Zuid-Australië. De plant wordt gezien als een eenjarige plant, maar wanneer je hem met rust laat (en dan vooral de wortels) kunnen er in het volgende seizoen gewoon weer bloemen aan bloeien.

9. Het gele stinkdier (Lysichiton americanus)

Gele stinkdier

De Lysichiton americanus dankt zijn bijnaam ‘geel stinkdier' aan de geur die de plant verspreidt. Deze geur wordt vaak verward met die van een stinkdier. Lysichiton americanus groeit in moerassen en op andere plaatsen, zolang het er maar goed vochtig is.

De geur van deze bijzondere plantensoort schrikt je waarschijnlijk al af, maar laat je ook zeker niet verleiden door zijn mooie gele kleur. Hoewel de inheemse bevolking van Amerika bekend stond om het eten van deze plant, kun je hem niet zomaar in je mond stoppen. Er zijn bepaalde delen van de plant die erg giftig zijn en die zelfs voor brandplekken in je mond en keel kunnen zorgen.

10. De Kaapse zonnedauw (Drosera capensis)

Kaapse zonnedauw

Ziet deze plant er niet leuk uit? Schijn bedriegt helaas ook deze keer. Wanneer je goed naar de foto kijkt zie je er een zwarte plek. Dat is een vlieg; de Kaapse zonnedauw is een vleesetende plant en deze vlieg is helaas verleid door de wolf in schaapskleren.

De verschillende klierharen die je ziet zijn voorzien van een kleverige pasta waar de vliegen aan blijven plakken. Wanneer een vlieg is blijven plakken krult het blad om, waarna het verteringsproces begint. Je kunt de plant in Nederland kopen en hij heeft in de bloeiperiode mooie paarse bloemen die alleen opengaan in de zon.

11. De pelikaan (Aristolochia grandiflora)

De pelikaan

Ook de Aristolochia grandiflora heeft een minder prettige geur. De bloem is prachtig en kan wel 20 tot 50 centimeter groot worden. De niet zo fijne geur gebruikt de Aristolochia grandiflora om zijn bestuivers aan te trekken.

Het proces van bestuiven is erg bijzonder. De bestuivers worden twee dagen vastgehouden in de kelk van de bloem. De eerste dag is de bloem in de vrouwelijke toestand. In deze toestand bestuiven de bestuivers de stampers. De tweede dag verandert de bloem naar de mannelijke toestand. De bestuivers worden in deze toestand met stuifmeel bepoederd en weer vrijgelaten. Na deze bestuiving verwelkt de bloem en worden de vruchten gevormd.

12. Kruidje-roer-mij-niet (Mimosa pudica)

Kruidje roer me niet

De naam kruidje-roer-mij-niet komt je waarschijnlijk wel bekend voor, maar weet je dat dit een hele bijzondere plant is? De Mimosa pudica is een speciale plant die ons laat zien dat een plant snel op zijn omgeving kan reageren zonder zenuwstelsel. Als de bladeren worden aangeraakt zullen ze dichtvouwen, of dit nu door de wind gebeurt of door jouw vinger. Dit gebeurt echter alleen wanneer de temperatuur hoger is dan 18 graden, en signaalstoffen maken dit mogelijk.

In de vrije natuur kom je het kruidje-roer-me-niet tegen in de tropen van Zuid-Amerika. De plant bloeit in juli en augustus. Terwijl de jonge planten fier omhoog staan met hun stengels, gaan ze kruipen wanneer ze ouder worden.

13. De baseball plant (Euphorbia obesa)

Baseball plant

Deze bijzonder uitziende plant wordt met uitsterven bedreigd. Dit komt omdat veel plantenliefhebbers een Euphorbia obesa willen hebben om zijn uiterlijk. Hierdoor zijn er helaas nog weinig in de natuur te vinden. Ondanks het feit dat de plant bedreigd wordt in zijn natuurlijke leefomgeving, kun je hem geregeld tegenkomen bij mensen thuis. De laatste jaren is er steeds meer aandacht besteed aan het beschermen van de Euphorbia obesa. Zo wordt de plant in onder andere botanische tuinen gekweekt om ervoor te zorgen dat plantenliefhebbers ze niet uit de natuur halen, maar bij hen kopen.

14. De jadebloem (Strongylodon macrobotrys)

Blauwe bloem

De liaan komt oorspronkelijk uit de Filipijnen. Het is een groenblijvende klimplant met stengels die meer dan twintig meter lang en 2,5 centimeter dik zijn. Wanneer de plant bloeit, in de lente en vroege zomer, krijgt hij bloemtrossen van meer dan anderhalve meter lang. De kleuren van de bloemen zijn prachtig helder en op één tros zijn er zo'n honderd van aanwezig.

Deze prachtige plant met zijn vele bloemen kun je bewonderen in de Hortus botanicus in Leiden. In zijn eigen leefomgeving wordt de plant met uitsterven bedreigd. Dit komt door het inkrimpen van zijn natuurlijke omgeving en door het tekort aan bestuivers.

15. De passiebloem (Passiflora incarnata)

Passiebloem

De passiebloem is, vinden wij tenminste, één van de mooiste bloemen ter wereld. De bloem is prachtig violet van kleur en de adembenemende corona (de soort sliertjes vanuit het hart van de bloem) is erg bijzonder.

Van nature komt de passiebloem voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Bijzonder, naast de mooie bloemen, is dat de plant een temperatuur tot wel min vijftien graden aankan. De Passiflora lutea (een andere soort passiebloem) is de enige passiebloem die een nog koudere temperatuur kan overleven.

16. De apenhandboom (Chiranthodendron pentadactylon)

Apenhandboom

In het zuiden van Guatemala groeit de apenhandboom, die in het Engels ook wel Devil's Hand wordt genoemd. Waar wij de bloemen aanzien voor klauwtjes van een aap, zien andere deze door hun rode kleur als de hand van de duivel. In tegenstelling tot wat het woord ‘boom' doet vermoeden is dit een kuipplant.

De plant kan lichte vorst verdragen en je kunt hem daarom ook, in de zomermaanden en deels in de lente en herfst, in Nederland houden. Een hele apenhandboom is bijna niet te krijgen, en het wachten op de zaadjes van deze plant kan wel maanden duren. Ze zijn namelijk zeer zelden verkrijgbaar en blijven maar kort kiemkrachtig. Voor de liefhebber die er graag wat moeite voor over heeft is het dus wel mogelijk deze bijzondere plant in de tuin neer te zetten.

17. De venusvliegenvanger (Dionaea muscipula)

Venusvliegenvanger

De Dionaea muscipula is misschien wel een van de bekendste vleesetende planten. De venusvliegenvanger vangt zijn prooien voornamelijk wanneer deze tussen de twee bladeren kruipen. Die bladeren zien eruit als een mond met tanden. Lopen de vliegen hier dan zo makkelijk naar binnen? Nee, de venusvliegenvanger heeft een slim trucje. Aan de rand van de twee bladeren van de ‘mond' zit een soort nectar die een zoete geur afscheidt. Hier komt zijn maaltijd op af.

Bijzonder om te weten is dat deze plant goed tegen vuur kan. Na branden in een bosrijke omgeving profiteert de venusvliegenvanger van het gebrek aan concurrentie; veel andere planten sterven dan immers af. Daarnaast houdt de plant in de winter een winterrust.

18. De reuzenwaterlelie (Victoria amazonica)

Victoria waterlelie

De Victoria amazonica is de grootste waterlelie ter wereld. Wat vooral opvalt zijn de grote bladeren die een diameter van maar liefst drie meter kunnen bereiken en een gewicht kunnen dragen van 40 kilogram! De reuzenwaterlelie komt van nature voor in Brazilië, Colombia, Guyana en Peru.

De bloei van de reuzenwaterlelie is bijzonder. De bloem gaat bij bloei pas aan het eind van de middag open en bloeit slechts twee nachten. In de eerste nacht is de bloem wit van kleur en heeft deze een ananasgeur. Tijdens de tweede nacht is de bloem roze en geurloos. Zou je deze grote waterlelie wel eens in het echt willen zien? In Nederland kun je de Victoria amazonica bezichtigen in de Hortus botanicus in Leiden, de Oude Hortus in Utrecht en de Hortus Botanicus in Amsterdam.

19. Wortelloos kroos (Wolffia arrhiza)

Wortelloos kroos

Nu denk je misschien: wat is er zo bijzonder aan kroos? De Wolffia arrhiza is een eendenkroos en daarnaast de kleinste in Europa voorkomende vaatplant. De plantjes zijn tussen de 0,5 en 1,5 millimeter groot. Eigenlijk zijn het niet meer dan bolvormige schijfjes die op het water drijven. Hoewel je wellicht denkt dat het schijfje dat je ziet een blad is, zit je er in dat geval toch echt naast. Het schijfje is een stengel die eruit ziet als een blad.

Het wortelloze kroos kun je in Europa vinden in ondiep, voedselrijk, zoet en stilstaand water.

20. Wollemia nobilis

Wollemia nobilis

We geven het toe: de Wollemia nobilis is geen plant of bloem, maar een boom. Desondanks wilden we je deze bijzondere verschijning niet onthouden in deze lijst. Waarom? Deze boom stamt direct af van een familie die maar liefst 200 jaar geleden al aanwezig was op onze aarde. De Wollemia nobilis is zelfs direct verwant aan het geslacht Dillwynites, waarvan we weten dat het al ongeveer 91 miljoen jaar geleden groeide.

Extra bijzonder is dat deze boom pas in 1994 officieel werd ontdekt en er momenteel niet meer dan veertig volwassen exemplaren van in het wild te vinden zijn. De locatie van de bomen binnen het Wollemi National Park in Australië wordt zelfs geheim gehouden uit angst voor iets te enthousiaste verzamelaars.

21. De valse roos van Jericho (Selaginella lepidophylla)

Valse roos van Jericho

Het is misschien niet de mooiste plant om te zien, maar de Selaginella lepidophylla is een erg bijzondere plant. Het plantje kan namelijk de meest droge omstandigheden overleven. De valse roos van Jericho kan helemaal uitdrogen, waarbij hij zich oprolt tot een bolletje. Hij kan jarenlang in deze vorm blijven. Wanneer er echter weer water bij het plantje komt vouwt hij zich weer open en wordt langzaamaan weer groen.

De bijnaam ‘valse roos van Jericho' heeft de plant te danken aan het feit er ook een echte roos van Jericho bestaat. Dit is de Anastatica hierochuntica, die dezelfde eigenschappen bezit als de Selaginella lepidophylla.

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

Welke van deze planten en bloemen vind jij het meest bizar of bijzonder?
Ken je zelf nog bizarre of bijzondere planten die eigenlijk niet in dit rijtje mogen ontbreken?
Laat het ons weten in een reactie!