Het bockbierseizoen is weer begonnen en dat moet natuurlijk gevierd worden. Nu kun je dat doen door gezellig samen met je vrienden naar de kroeg te gaan en onder het genot van een schaal met bittergarnituur te genieten van je biertje. Eigenlijk is het veel leuker om met alle bierliefhebbers van het dorp of de stad bij elkaar te komen tijdens het jaarlijkse bockbierfestival en te toasten op het begin van dit geweldige seizoen.
Extra leuk is natuurlijk dat je tijdens dit festival oude schoolmaten en buurtgenoten tegenkomt. Het bier zal rijkelijk vloeien en naarmate de avond vordert komen de oude dorpsverhalen weer boven tafel om vol passie verteld te worden. Natuurlijk met zo nu en dan een kleine overdrijving, want dat hoort er nou eenmaal bij.

Wat maakt bier tot bockbier?

Herfstbock
Bockbier is een seizoensbiertje dat zowel in de lente als in de herfst massaal wordt gedronken. In de lente draait het meestal om een blond biertje dat ongeveer van aswoensdag tot en met mei wordt verkocht, terwijl het in de herfst gaat om een donkerdere variant die ook wel, hoe toepasselijk, de herfstbock wordt genoemd. Deze is vanaf oktober tot ongeveer februari in vrijwel elke kroeg te verkrijgen.
In principe vindt bockbier zijn oorsprong in Duitsland, maar in Nederland is het bier dankzij de aandacht die het jaarlijks kreeg tijdens verschillende bierfestivals ook razend populair en wordt het door veel brouwerijen gebrouwen.
In de loop der jaren is de samenstelling van bockbier meerdere keren veranderd en inmiddels is er in Nederland geen echte regelgeving meer die voorschrijft waar bockbier aan moet voldoen. De enige norm is eigenlijk dat het bier een dichtheid van 15,5 moet hebben. Dit is nodig om als speciaalbier gekenmerkt te worden.

5 x de leukste bockbierfestivals in Amsterdam en omstreken

Proefglaasjes-bier
Dat is allemaal leuk en aardig, maar eigenlijk is het jou gewoon te doen om de bockbierfestivals. Wij hebben de 5 leukste festivals die in (de omgeving van) Amsterdam plaatsvinden voor je op een rijtje gezet.

1. PINT Bokbierfestival – Amsterdam – 28 t/m 30 oktober 2016

PINT-bokbierfestival

In de Beurs van Berlage in Amsterdam wordt van 28 tot en met 30 oktober voor de 39ste keer het PINT Bokbierfestival georganiseerd door de Vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier (PINT).
Als echte bierliefhebber zul je dit festival écht een keer moeten bezoeken, want naast het oudste (de eerste editie was in 1978) is het ook nog eens het grootste bockbierfestival in Nederland. Inmiddels zijn er ruim 100 (!) verschillende bockbiertjes te proeven en zit er dus ook zeker eentje (en waarschijnlijk wel meer) tussen die bij jou in de smaak zal vallen. Natuurlijk zit het met de sfeer altijd goed als je duizenden bierliefhebbers bij elkaar in één ruimte zet, maar deze zal extra versterkt worden door verschillende muzikale optredens gedurende het weekend.
Voor dit festival zijn alleen entreekaarten aan de deur te koop. Deze kosten €20,- en moeten contant afgerekend worden. Je krijgt dan niet alleen toegang tot een waar bierwalhalla, maar ook 3 consumptiemunten, een festivalboekje én een festivalglas. Dit glas dien je gedurende het hele festival binnen handbereik te houden, zodat je het keer op keer kunt laten vullen met een ander bockbiertje. Tussendoor kun je het glas steeds uitspoelen bij een van de spoelbakken, zodat de smaak van de verschillende biertjes niet met elkaar mengen.
Dit jaar is ervoor gekozen om alleen Nederlandse bockbieren een platform te geven binnen het PINT Bokbierfestival. Het assortiment van ruim 100 bockbiertjes is dus helemaal gemaakt door brouwers in Nederland of in opdracht van Nederlandse brouwers. Wie had gedacht dat wij als klein landje zoveel goede brouwers zouden hebben?
Waar: Beurs van Berlage, Amsterdam
Wanneer: 28 t/m 30 oktober 2016
Kosten: €20,- per persoon + €2,75 per consumptie

2. Vriendenbock bockbierfestival – Alkmaar – 4 en 5 november 2016

Grote-Sint-Laurenskerk
(Foto)
Op 4 en 5 november 2016 is het weer tijd voor het Vriendenbock bockbierfestival in Alkmaar ,dat georganiseerd wordt door de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk en Proeflokaal de Boom.
In de Grote Sint Laurenskerk zul je ook dit jaar weer een keuze moeten maken tussen de 36 heerlijke bockbieren die aangeboden worden. Om te voorkomen dat je na de eerste biertjes al meteen onder de tafel ligt, wordt er ook voor lekker eten gezorgd. Natuurlijk is het altijd speciaal om een alcoholische versnapering te kunnen nuttigen in een kerk, maar extra bijzonder wordt het als de akoestiek van de kerk de muziek die gedurende het festival wordt gespeeld extra benadrukt en versterkt.
Zowel voor de vrijdag als voor de zaterdag zijn online toegangskaarten te koop voor €20,- waarmee jij jezelf verzekert van een plekje op dit festival. Daarnaast krijg je ook nog een glas en 4 munten die je gedurende de avond kunt gebruiken.
Er is nog een leuke bijkomstigheid: voor elk biertje dat je koopt zal een deel in een spaarpot gestopt worden om restauratiewerkzaamheden aan de Grote Sint Laurenskerk mogelijk te maken. Door flink veel bier te drinken draag je met andere woorden dus gewoon bij aan een goed doel. Wat ons betreft genoeg reden om nog een biertje te pakken. Proost!
Waar: Grote Sint Laurenskerk, Alkmaar
Wanneer: 4 en 5 november 2016
Kosten: €20,- per persoon

3. Bokkenwandeling – Leiden – 6 november 2016

Bokkenwandeling-Leiden-1
(Foto)
Even iets anders dan een festival waar je lekker kunt zitten om te borrelen met vrienden en collega's. In Leiden wordt er namelijk op 6 november een heuse bokkenwandeling georganiseerd door ProKwadraat-Groepswijzer.nl en Bierproeverij Op Eigen Wijze.
Hierbij komen de verschillende brouwers of kroegbazen niet allemaal samen op één locatie, maar is het de bedoeling dat de liefhebbers zelf op pad gaan. Hoewel de uitvoering dus net iets anders is, is het hoofddoel natuurlijk wel hetzelfde: genieten van de heerlijke smaak van een bockbiertje. Daarnaast krijg je bij elk bockbiertje ook nog eens een heerlijk hapje. Wat wil een mens nog meer?
In Leiden en omgeving zijn verschillende verkooppunten van de startkaarten voor de bokkenwandeling. Ze kunnen echter ook eenvoudig online gekocht worden voor €29,50 per persoon. Hiervoor krijg je een glas en een stempelkaart voor 6 bockbiertjes. Uiteraard krijg je ook een routebeschrijving, zodat je precies weet hoe je van de ene kroeg naar de andere kroeg moet lopen. Zo zul je niet verdwalen en ook geen enkel biertje hoeven missen. Zoals het hoort bij een stempelkaart krijg je een leuk presentje én een oorkonde als je hem vol hebt.
Het leuke aan deze wandeling is dat je niet de standaard bockbieren van de grote brouwerijen voorgeschoteld krijgt, maar dat er gekozen wordt voor bockbieren van kleinschalige brouwers. De kans dat je deze biertjes nog nooit geproefd hebt en dus iedere keer een andere smaaksensatie krijgt is daarmee sterk aanwezig.
Waar: Leiden
Wanneer: 6 november 2016
Kosten: €29,50 per persoon

4. Bockbierenmiddag – Amsterdam – 23 oktober 2016

Gollems-Proeflokaal
(Foto)
Heb jij eindelijk eens een zondagmiddag vrij en hoef je ook niet naar een verjaardag of op familiebezoek? Dan is het misschien wel een leuk idee om naar Amsterdam te trekken om daar te kunnen genieten van de lekkerste bockbieren die Gollem's Proeflokaal te bieden heeft.
Ze hebben maar liefst 33 verschillende bockbieren waar jij tijdens de bokbierenmiddag een keuze uit mag maken. We begrijpen dat dat een gigantisch moeilijke keuze is, dus bij Gollem's Proeflokaal komen ze je tegemoet en bieden ze je de mogelijkheid om te kiezen voor een kleine proeverij. Hierbij krijg je 4 verschillende bockbiertjes die stuk voor stuk gepresenteerd worden met een klein gerechtje. Voor deze proeverij betaal je €10,-
Dit is een uitgelezen kans om samen met je vrienden of met je partner op je gemak te genieten van allerlei heerlijke biertjes en zo het weekend uit te luiden.
Waar: Amsterdam
Wanneer: 23 oktober 2016
Kosten: Afhankelijk van wat en hoeveel je wilt drinken.

5. Herfstbock festival – Soest – 23 oktober 2016

Grand-cafe-de-Lindenhof-Soest
(Foto)
Ben jij nog op zoek naar een leuke activiteit om de herfstvakantie mee af te sluiten?
Dan is het herfstbockfestival in Soest wellicht iets voor jou. Dit festival wordt op zondag 23 oktober georganiseerd door Grand Café De Lindenhof.
Er is een selectie gemaakt van maar liefst 7 Nederlandse bockbieren die je die middag kunt proeven. Welke bieren dat zijn wordt in de aanloop naar het festival bekend gemaakt. Het blijft dus nog even spannend, maar de biertjes zullen daardoor zeker niet minder lekker smaken.
Extra leuk is het om met je kinderen, neefjes of nichtjes naar dit festival te gaan. Terwijl jij heerlijk geniet van een koud biertje kunnen zij zich uitleven met het roosteren van marshmallows boven een open vuur en hebben ze de gelegenheid om helemaal uit hun bol te gaan op het springkussen.
Bij thuiskomst zul jij lekker slapen door de biertjes en van de kinderen zul je ook geen last hebben. Die zijn helemaal moe gespeeld en vallen waarschijnlijk in een mum van tijd als een blok in slaap.
Waar: Soest
Wanneer: 23 oktober 2016
Kosten: Afhankelijk van wat en hoeveel je wilt drinken.

We horen je denken: Soest, Leiden en Alkmaar liggen niet echt in de buurt van Amsterdam. We moeten je gelijk geven dat deze plaatsen niet direct op fietsafstand van Amsterdam liggen. Ze liggen echter wel allemaal op schappelijke afstanden die met het openbaar vervoer of de auto af te leggen zijn.
Alle bockbierfestivals die in deze lijst staan zijn het in ieder geval stuk voor stuk waard om bezocht te worden. Wij weten zeker dat je hier zult genieten van de lekkerste biertjes en van de bijpassende gerechten die bij sommige festivals geserveerd worden. Daarnaast zal de sfeer overal uitstekend zijn, wat het natuurlijk nog net iets gezelliger maakt.
Wat is jouw favoriete bockbierfestival van Nederland?
En wat maakt een bockbiertje het perfecte biertje voor dit seizoen?
Laat het weten in een reactie!