De eikenprocessierups veroorzaakt meer klachten dan ooit tevoren. De bestrijding is duur, voornamelijk de partijen die professionele bestrijding aanbieden vragen op dit moment te hoge prijzen voor particulieren. En de haartjes van de eikenprocessierups zorgt voor veel klachten bij volwassenen en kinderen. In het volgende artikel duiken wij op deze problematiek. Wij bekijken wat de eikenprocessierups nou precies is, hoe de haartjes ontstaan en wat jij als consument er aan kan doen om deze eikenprocessierups te bestrijden.

Wat is de Eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is te vinden op takken van bomen (veelal de eikenbomen) en kan je zien als een grote of kleinere bal omgeven door spinsel. Vanuit de nesten gaan de rupsen in optocht, daar komt de naam: processie vandaan. Deze optocht doen de rupsen om bladeren te zoeken en op te eten. Door politieke onkunde is de eikenprocessierups in Nederland een groeiend probleem, op gemeentelijk niveau wordt het aangepakt maar de ene gemeente heeft het veel beter op orde dan de andere.

De rupsen doorlopen 6 larvale stadia en in het 3e larvale stadium krijgen ze brandharen. Deze haren veroorzaken enorm veel overlast, omdat ze verschrikkelijk jeuken.

De haartjes van de eikenprocessierups

Let ten eerste wel op het volgende: Het zijn niet de lange haartjes die je duidelijk ziet zitten die voor overlast zorgen, maar veel kleinere voor het oog niet zichtbare haartjes. Gevolgen van de verspreiding van de brandhaartjes van de eikenprocessierups kenmerken zich als volgt:

 • Enorme jeuk op hoofd, handen, armen en benen.
 • Irritaties aan ogen of luchtwegen.
 • Als de brandharen in je ogen terecht komen, kan er binnen enkele uren een rode, pijnlijke, jeukende zwelling of irritatie ontstaan.
 • Als je de brandharen inademt, kan dit leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van je neus, keel en luchtwegen.
 • Soms is het ook mogelijk last te hebben van duizeligheid, misselijkheid, koorts en braken.
De processierups komt veelal voor de op eikenboom

De processierups komt veelal voor de op eikenboom, er bestaat echter ook een dennenboom variant met soortgelijke eigenschappen.

Er bestaat ook een dennenprocessierups, deze is echter onbekender in Nederland (gelukkig) en komt vaker voor in landen als Griekenland. Deze rups is gevaarlijk voor huisdieren, de netelharen kunnen zeer vervelend zijn voor oa. honden: “De dennenprocessierups scheidt een bitterzoete geur af die honden en katten aantrekt. Even snuffelen kan al voor problemen zorgen. Neemt je viervoeter een hap, sterft – een deel van – de tong af of erger.  “

Het bestrijden van de de Eikenprocessierups

Bestrijdingsmogelijkheden van de Eikenprocessierups:

 • processierups vlinder

  processierups vlinder

  Hang vogelhuisjes op in de tuin en houdt je tuin vriendelijk voor vogels.

 • Mezen, Sluipwespen en Gaasvliegen zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups
 • In Spanje gebruikt men ‘lokkastjes’ om de mannelijke vlinders te lokken & te bestrijden. Ook wel feromoon vallen genoemd. Hier vonden wij een website waar deze te koop zijn in België ( niet in Nederland jammer genoeg )
 • Eiken omzagen, dit wordt nu meer en meer gedaan rond scholen en pretparken.
 • De bomen injecteren met een speciaal hormoon dat de vlinders wegjaagt (kan alleen in het voorjaar)
 • De Nesten wegknippen /of weg zuigen of wegbranden.
 • Professionele verwijderingsdiensten.
 • Heb je brandende uitslag/jeuk door de haartjes van de processierups, smeer je dan in met een mengsel van honing en kaneel. (Oma weet Raad)
 • Waarschuw het gemeentebestuur.
 • Ga al het gevecht aan met de processierups vlinder

Wilt u de strijd echt zelf aangaan? (Let op dit kan gevaarlijk zijn) Of wilt u in ieder geval de boel opruimen of in de buurt komen? Zorg dan tenminste voor het volgende:

Algemene tips: Hang nooit de was in de buurt van een nest, ga nooit kamperen / eten in de buurt van een nest. Pas op met grasmaaien bij een nest in de buurt, daarvoor moet u ook al bovenstaande artikelen aanschaffen voor uw eigen bescherming. Alarmeer kinderen als er een nest is. Hang een processierups waarschuwingslint op.