Als je regelmatig op social media zit, kun je er bijna niet omheen. Het geheime recept van KFC is uitgelekt en kan nu door iedereen gemaakt en gekopieerd worden. Het recept bestaat uit 11 kruiden die samen voor de authentieke smaak van de krokante en knapperige korst rondom de kipkluifjes moet zorgen. Loopt het water je al in de mond? Lees dan snel verder om erachter te komen welke 11 kruiden onderdeel zijn van de kip in de KFC.

Kentucky Fried Chicken: Hoe het begon

Vrouw-eet-gefrituurde-kip
KFC is een fastfoodketen die zijn oorsprong vindt in, hoe kan het ook anders, Kentucky. Hier is Harland Sanders (in Amerika beter bekend als Colonel Harland Sanders) tijdens de economische crisis in de jaren 30 begonnen met het verkopen van zijn beroemde gefrituurde kip. Nadat Sanders verschillende baantjes had uitgeprobeerd, nam hij in 1930 een tankstation van Shell over en bouwde hier een klein restaurantje in waar hij zijn gerechten kon verkopen aan de reizigers die stopten bij zijn tankstation. Vier jaar later, in 1934, nam hij ook het tankstation over aan de andere kant van de weg en begon hij met het verkopen van gefrituurde kip. Dit ging zo goed dat hij uiteindelijk in 1940 zijn eigen restaurant kocht, zodat hij zijn kip aan meer mensen kon verkopen.
Echter was de kip toen nog niet zoals hij nu is. Hij werd namelijk nog gebakken in een koekenpan, waardoor het ongeveer 35 minuten duurde voordat de kip klaar was. Veel te lang volgens Harland Sanders, maar hij weigerde om zijn kip te frituren. Dit zou de smaak namelijk niet ten goede komen. De kip op voorhand bakken was echter ook geen optie, want de kans op verspilling aan het einde van de dag zou dan veel te groot zijn.
De oplossing voor dit probleem kwam in 1939. De snelkookpan kwam op de markt en Sanders bouwde deze om tot een soort frituurpan, waardoor de kip veel sneller klaar was. Nadat Sanders de kooktijd van zijn kip drastisch had ingekort maakte hij zijn gerechten helemaal af door een recept te bedenken met 11 kruiden en deze te gebruiken als korst voor de kip.
In 1952 kreeg Sanders het voor elkaar om zijn concept uit te bereiden, door een franchise in Utah en de naam Kentucky Fried Chicken werd geboren. Hierna ging het hard, er kwamen meer en meer KFC's en de huisstijl werd steeds duidelijker. In 1963, 11 jaar later, waren er maar liefst 600 Kentucky Fried Chicken restaurants, verspreid over Amerika.
In 1964 verkocht Sanders zijn bedrijf, maar liet hij wel in het contract opnemen dat hij een grote rol kon blijven spelen in het geheel. En hoewel Sanders al vele jaren geleden is overleden, houdt hij de boel nog steeds scherp in de gaten. Wist je namelijk dat de man op het logo van KFC een schets van Harland Sanders is?

De 11 geheime kruiden

Kruidenmengsel
Inmiddels is de KFC uitgegroeid tot één van de bekendste fastfoodketens in de wereld. De gefrituurde kip is immens populair en het hebben van de 11 geheime recepten is dan ook een wens van vele. Eind augustus 2016 leek het lange wachten voorbij, want verschillende media berichtte dat het geheime recept van de KFC was uitgelekt. De ingrediëntenlijst bevat 12 componenten en het bereiden van het recept vergt maar één handeling.
Ingrediënten:

 • 2 kopjes witte bloem
 • 2/3 eetlepel zout
 • 1/2 eetlepel tijm
 • 1/2 eetlepel basilicum
 • 1/3 eetlepel oregano
 • 1 eetlepel selderijzout
 • 1 eetlepel zwarte peper
 • 1 eetlepel gedroogde mosterd
 • 4 eetlepels paprikapoeder
 • 2 eetlepels knoflookzout
 • 1 eetlepel gemalen gember
 • 3 eetlepels witte peper

Door deze ingrediënten bij elkaar in een bak te doen en goed te mengen heb je het beroemde en geheime recept van KFC in een handomdraai zelf gemaakt.

Maak je eigen gefrituurde kip

Gefrituurde-kip
In het geheime recept van de KFC is vooral de witte peper een opvallend kruid. Hoewel dit tegenwoordig waarschijnlijk bij de meeste mensen in de keukenkastjes of in het kruidenrek staat was dit in de tijd dat Sanders zijn geheime recept ontwikkelde wel anders. Toen had nog vrijwel niemand van witte peper gehoord, waardoor het recept natuurlijk een unieke smaak kreeg.
Maar hoe maak je nu net zo'n lekkere kip als ze bij de KFC doen?
Wij hebben een recept gevonden waarmee je zelf overheerlijke kipkluifjes kunt bereiden. Als je wilt kun je hier dus bovengenoemde kruidenmix bij gebruiken, maar dat hoeft uiteraard niet.
Ingrediënten:

 • Kipdrumsticks met vel
 • 1 ei
 • 250 milliliter melk
 • Mix van kruiden en bloem

Om deze overheerlijke drumsticks te maken heb je een frituurpan nodig die je op 190 graden Celsius voorverwarmd. Vervolgens ga je de kip voorbereiden. Dit doe je door ze eerst goed droog te deppen met een stukje keukenpapier. Hierna doe je de melk en het ei bij elkaar in een kom en klop je dit goed door elkaar met een vork of garde. In een tweede kom doe je de kruiden en de bloem. Ook dit meng je goed door elkaar.
Je hebt nu het grootste deel van de voorbereidingen achter de rug en het wordt tijd om de kip er weer bij te pakken. Leg deze even in het ei-mengsel, zodat de hele drumstick nat is. Vervolgens leg je hem in het kruidenmengsel en bedek je de kipdrumsticks hiermee. Als er teveel van het kruidenmengsel aan de kip blijft plakken klop je die er voorzichtig af. Als je alle kip voorzien hebt van kruiden, begin je opnieuw. Stop ze weer even in het ei-mengsel en vervolgens in het kruidenmengsel en klop het teveel aan kruiden en bloem er weer vanaf.
De voorbereidingen zijn nu klaar. Dat mag ook wel want het is inmiddels hoog tijd om de kip te gaan bakken. Dit doe je uiteraard door ze in de frituurpan te leggen en in de hete olie te laten zakken. Laat ze ongeveer 8 minuten bakken, zodat de kip van binnen helemaal gaar kan worden, maar de korst nog lekker knapperig blijft.

It's finger lickin' good

Tot op heden is het niet echt duidelijk geworden of de 11 kruiden die we genoemd hebben ook daadwerkelijk onderdeel zijn van het geheime recept van KFC. De meningen zijn sterk verdeeld en KFC heeft zelf gezegd dat het recept niet hét recept is… Maar eerlijk is eerlijk, mocht dit wel het geheime recept van KFC zijn, dan zouden wij ook doen alsof onze neus bloedt en verklaren dat het recept niet is wat het is.
Wat denk jij… Is deze mix van 11 kruiden en bloem het authentieke recept dat Harland Sanders heeft bedacht en waarmee hij wereldberoemd is geworden?
Laat het weten in een reactie!