Het wordt kouder, de zon gaat eerder onder en Halloween staat voor de deur. Je kinderen zitten steeds vaker binnen en jij verheugt je steeds vaker op een kop warme chocolademelk met een grote toef slagroom in plaats van op een lekkere zomerse alcoholvrije cocktail. De zomer maakt plaats voor de herfst. Hoog tijd dus om de accessoires in je huis hierop aan te passen.

Je kunt natuurlijk naar de winkel fietsen en allerlei leuke spulletjes kopen, maar het is toch veel leuker om er met je kinderen op uit te trekken om materiaal te verzamelen en vervolgens samen aan de keukentafel zelf herfststukjes te maken? Op deze manier weet je zeker dat de accessoires die jij in huis hebt echt uniek zijn.

Zelfs herfststukjes maken: wat heb je nodig?

Herfststukje

We kunnen je nu precies gaan vertellen hoe je een herfststukje moet maken, maar om maar meteen eerlijk te zijn is het veelal je eigen inspiratie en je eigen creativiteit die bepalen hoe je herfststukjes eruit komen te zien.

Hoewel we je dus niet stap voor stap uit kunnen leggen hoe je je herfststukje moet maken, kunnen we je wel vertellen wat er allemaal zou kunnen komen kijken bij het maken van herfststukjes. Welke materialen kun je bijvoorbeeld allemaal gebruiken? En waar kun je deze materialen halen?

Na het lezen van dit artikel weet je dat precies en kunnen jij en je kinderen zelf bepalen waar je mee wilt werken als jullie zelf herfststukjes maken. Daarnaast gaan we je uiteraard ook enkele inspirerende herfststukjes laten zien. Misschien doe je nog wel leuke ideeën op voor je eigen herfststukjes!

De materialen

In principe zijn er natuurlijk niet echt restricties aan het materiaal dat je kunt gebruiken bij het maken van herfststukjes. Alles wat jij leuk en mooi vindt en vindt passen bij de herfst kun je verwerken in je stukje, maar er zijn wel een aantal materialen die naar alle waarschijnlijkheid meteen in je hoofd opkomen. We benoemen de materialen de wat ons betreft niet mogen ontbreken.

1. Een mooie schaal of vaas

Zelf-gemaakt-herfststukje

Mooie herfststukjes maken begint natuurlijk bij het uitzoeken van een mooie schaal of vaas. Misschien heb je deze nog wel gewoon in de kast staan, maar anders kun je ook eens naar de bloemenwinkel gaan om te kijken wat voor vazen en schalen ze daar allemaal hebben. Naast schalen en vazen kun je bijvoorbeeld ook een mooi dienblad of mandje gebruiken. Je kunt hier namelijk net als bij een schaal mooie composities in maken.

Extra tip: heb je een vrije middag, ga dan eens naar een rommelmarkt bij jou in de buurt. De kans dat je hier een mooie schaal, vaas of een mooi dienblad vindt en kunt kopen voor een prikkie is ontzettend groot.

2. Oasis

Ken je het spul oasis nog? Dit steekschuim wordt ontzettend vaak gebruikt om mooie bloemstukjes te maken, omdat je hier makkelijk veel materiaal in kunt steken. Oasis is ontzettend handig te gebruiken en in veel verschillende vormen te koop. Leg het bijvoorbeeld in een mandje en prik er vervolgens takken, bladeren en bloemen in totdat er niets meer van de oasis te zien is.

Extra handig: Oasis kan ook makkelijk water opnemen. Als je er vervolgens verse bloemen insteekt kunnen deze het water opnemen, waardoor ze langer mooi blijven en jij dus nog langer van je herfststukje kunt genieten.

3. Takken

Gevallen-takken

Takken zijn er natuurlijk in overvloed en passen perfect in een herfststukje. Je kunt bijvoorbeeld dunne takken gebruiken om wat meer body aan je herfststukje te geven, maar je kunt ook voor dikke takken kiezen en deze als ondergrond gebruiken.

Je zou, als je heel creatief bent, zelfs holtes in de takken kunnen maken ter grootte van een waxinelichtje, zodat je een mooie kaarsenhouder krijgt. Helemaal herfst!

4. Schors van een boom

De schors van een boom kan ook perfect gebruikt worden in een herfststukje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie ondergrond van schors? Met een beetje geluk kun je hier voorzichtig wat ijzerdraad doorheen prikken zodat je bijvoorbeeld mos, bloemen en vruchten kunt bevestigen.

Naast een ondergrond van boomschors kun je de schors natuurlijk ook perfect gebruiken als afwerking. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op! Tip: Als je boomschors gebruikt is het wel aan te raden om deze even goed schoon te maken. De kans dat er insecten en kleine beestjes verscholen zitten tussen de schors is namelijk vrij groot. Schrik dus niet als er opeens een klein spinnetje te voorschijn komt! Dat hoort allemaal bij de natuur.

5. Vruchten

Vruchten-voor-herfststukjes

Om je herfststukje helemaal af te maken kun je, als je wil, gebruik maken van kleine pompoenen, eikels en dennenappels. Hierdoor krijgt je herfststukje een mooie basis vanwaar je omhoog kunt werken met takken en bladeren. Vruchten zijn ook ontzettend mooi als je niet zo creatief bent. Wat dacht je bijvoorbeeld van een paar simpele dennenappels in een mooie glazen vaas? Een ontzettend simpele manier om de herfst naar binnen te halen!

6. Bloemen en planten

Bloemen en planten mogen natuurlijk niet ontbreken in je herfststukje, want deze horen natuurlijk echt bij de natuur. Om bloemen te verwerken in je herfststukje is het natuurlijk wel belangrijk dat je kiest voor bloemen die het enige tijd vol kunnen houden zonder water. Een bloem die hier erg geschikt voor is, is bijvoorbeeld de hortensia, maar ook takken van de buxus zijn zeer geschikt.

Natuurlijk kun je ook kleine vaasjes met water toevoegen aan je herfststukje, zodat je verse bloemen kunt gebruiken. En zoals we al gezegd hebben, werkt oasis dat enige tijd in het water gelegen heeft ook perfect. Daarnaast hebben we ook nog een leuke oplossing voor het gebruik van bloemen onder het kopje ‘stenen'. Snel verder lezen dus!

7. Bladeren

Bladeren-in-herfsttinten

Herfstbladeren hebben de meest uiteenlopende kleuren. Van groen tot geel en van oranje tot bruin; alle mogelijke combinaties kom je tegen. Herfststukjes maken zonder bladeren is misschien niet in te denken. Hoe kun je de herfst tenslotte beter in huis halen dan met deze mooie herfstkleuren?

Je kunt de bladeren natuurlijk rondom je herfststukje leggen, maar je kunt ze ook in de ondergrond prikken en zo extra kleur toevoegen.

8. Stenen

Stenen zijn een uitstekende manier om je herfststukje de juiste afwerking te geven. Zo kun je met stenen eenvoudig gaatjes of open plekken verbergen. Daarnaast kun je stenen ook gebruiken als ondergrond. Je zou zelfs een klein laagje water in een vaas kunnen doen en hier vervolgens stenen in leggen. Planten die water nodig hebben kun je nu tussen de stenen prikken, zodat ze je herfststukje extra lang op kunnen fleuren.

9. Decoratieve attributen

Tot slot willen we ook benoemen dat je naast alle natuurlijke materialen ook materialen in de winkel kunt kopen. Veel winkels passen hun showroom namelijk aan op het seizoen en verkopen dus leuke attributen rondom de herfst. Denk bijvoorbeeld aan plastic paddenstoelen of schattige eekhoorntjes. Snuffel dus eens goed rond en kijk wat voor leuks je allemaal kunt vinden!

Waar haal je de materialen vandaan?

Bos-in-de-herfst

Het leuke aan het maken van herfststukjes is dat je voor de meeste materialen niet naar de winkel hoeft, maar juist lekker naar buiten kunt. De herfst roept bij ons namelijk automatisch één ding op, en dat is het bos! Trek je dikke jas aan en rijd (of fiets) met je kinderen naar het bos. Tijdens een heerlijke wandeling kunnen jullie nu allerlei materialen verzamelen.

Je kunt meenemen wat je wilt. Ook als je nog niet precies weet hoe je de materialen gaat gebruiken, kan het altijd de moeite waard zijn om ze mee te nemen. Wie weet wat voor leuke ideeën je allemaal krijgt als je eenmaal bezig bent!

Belangrijk! Het bos is uiteraard ook eigendom van iemand. Om deze reden is het niet altijd toegestaan om takken, bladeren en andere materialen zomaar mee te nemen. Controleer dus voordat je dingen gaat verzamelen wat er is toegestaan in de bossen bij jou in de buurt en vraag indien nodig toestemming aan de boswachter.

Heb je geen bos in de buurt? Loop dan eens een rondje in de tuin. Ook hier zijn vaak tal van goede materialen te vinden.

Let op! Paddenstoelen horen natuurlijk echt bij de herfst. Als je ze wilt verwerken in je herfststukje is het echter wel belangrijk dat je goed weet welke paddenstoelen je kunt plukken en welke niet. Sommige paddenstoelen zijn namelijk giftig, en zijn daarom niet echt geschikt voor in je herfststukje. Laat deze paddenstoelen dus lekker staan, ook al zijn ze nog zo mooi.

Daarnaast is de kans vrij groot dat paddenstoelen snel gaan rotten en je herfststukje dus al binnen een paar dagen verpest is. Overweeg daarom of het de moeite waard is om echte paddenstoelen te gebruiken.

Verzorg jezelf (en je materiaal) even voordat je herfststukjes gaat maken

Kop-warme-chocolademelk

Als je terug komt van het verzamelen van de materialen kun je helaas nog niet meteen aan de slag. Je moet de materialen namelijk eerst nog even goed laten drogen. Bij droog weer kun je dat uiteraard doen door ze buiten te laten liggen, maar je kunt het ook tussen een paar keukenpapiertjes leggen.

In de tussentijd kun je dan mooi even genieten van een kop warme chocolademelk. Je kunt zo alvast nadenken wat voor herfststukje je ongeveer wilt maken en waar in huis je het herfststukje neer wilt zetten. Daarna kun je dan gefocust aan de slag om de mooiste creaties uit de grond te stampen. Succes!

4 inspirerende herfststukjes

Je eigen herfststukjes maken is helemaal niet zo moeilijk, maar om je wat op weg te helpen hebben we nog 4 prachtige herfststukjes gevonden die we je niet willen onthouden. Laat je dus inspireren en gebruik de ideeën die je opdoet als jij en je kinderen herfststukjes maken!

1. De herfstschaal

Herfststuk-op-schaal

Dit eerste herfststukje geeft meteen weer waar het bij een herfststukje om draait en hoe simpel het eigenlijk kan zijn. Door een aantal materialen te verzamelen en ze op een leuke manier te ordenen en bij elkaar op een schaal te leggen, heb je binnen no time een prachtig herfststukje gemaakt. De vruchten laten precies zien wat er bij de herfst hoort en de verschillende kleuren van de bladeren maken het geheel helemaal af.

2. Kabouterbomen

Herfststukje-met-boomschors
(Foto)

Als je vluchtig kijkt lijken het net hele kleine bomen waar prachtige bloemen uitschieten, maar na een tweede blik zie je natuurlijk dat het gaat om herfststukjes waarvoor boomschors is gebruikt. Dit is natuurlijk een prachtige manier om de oasis die ongetwijfeld in het midden zit weg te werken. Wat betreft de bloemen kun je natuurlijk variëren, zodat het helemaal wordt zoals jij wilt. In één woord: prachtig!

3. Op een dienblad gepresenteerd

Herfststukje-op-een-dienblad
(Foto)

Voor het volgende voorbeeld heb je ook helemaal niet zo'n creatieve geest nodig, maar toch levert het een prachtig resultaat op. Door spullen te verzamelen die je aan de herfst doen denken en deze bij elkaar op een dienblad te groeperen, krijg je al snel een prachtig herfststuk. Wij genieten iedere keer weer als we deze foto voorbij zien komen!

4. Het grote statement

Herfststukje-met-hortensia
(Foto)

Zie je hoe mooi deze gedroogde hortensia is? Natuurlijk dragen de pot, het mos, de takken en de rozen die aan de zijkant verwerkt zijn bij aan het totale plaatje, maar dit kun je zelf ook eenvoudig maken. De hortensia zou het overigens ook prachtig doen op een mooie schaal met één of twee dennenappels erbij. Laat de herfst maar komen!

De herfst in huis halen is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Door je eigen creativiteit de vrije loop te laten kun je prachtige herfststukjes maken. Deze fleuren je huis dan weer helemaal op. Ook als het regenachtig weer is, het continu waait en de regen met bakken uit de hemel komt. Met andere woorden: als het echt herfst is!

Heb je na het lezen van dit artikel zelf herfststukjes gemaakt?

Laat ons weten welke materialen je hebt gebruikt en inspireer zo anderen om ook aan de slag te gaan!