Nederland is een dichtbevolkt maar mooie land! De unieke combinatie van compacte steden, gecultiveerd land, en unieke natuurgebieden maken Nederland tot wat het is. Om de Nederlandse natuur te ervaren moet je vaak even iets meer je best doen. Een toegankelijke manier om de mooie natuur in te gaan is om één van de 21 nationale parken te bezoeken. Als een natuurgebied aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan het de status van Nationaal Park verdienen. Aan de volgende voorwaarden moet een nationaal park in ieder geval voldoen:

  • Een oppervlakte van minimaal 1.000 hectare
  • Eén of meerder natuurkernen
  • Onderscheidende en specifieke waarden hebben
  • Grote schoonheid hebben
  • Opengesteld zijn voor publiek.

Onze Nationale parken liggen verspreid door heel Nederland en zijn echt de moeite waard. In dit blogartikel hebben we alle parken vermeld en foto's verzameld om een indruk te geven van wat je kunt verwachten.

 

Kaart nationale parken van Nederland

 

 

De 21 Nationale parken van Nederland op een rij


Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch

De Nederlandse waterwegen zijn belangrijk voor veel Nationale Parken. En met de verbetering van de waterkwaliteit en de aandacht voor de natuur is De Biesbosch een prachtig natuurgebied geworden. Nationaal Park De Biesbosch ligt in Zuid-Holland en Noord-Brabant. 90 km² aan rivieren, met eilanden van natte bossen maken het tot het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dit was dan ook de perfecte locatie om in 1988 de bever succesvol te herintroduceren in Nederland.

Dieren
Naast de bever kun je vossen, reeën en boommarters zien.

Honden
Er zijn enkele gebieden waar je met de hond niet in mag, maar de meeste zijn vrij of aangelijnd toegankelijk.

Site: np-debiesbosch.nl

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal park Drents-Friese Wold

Een fijn en voordelig uitje is het bezoek aan een natuurgebied. Het Drents-Friese Wold is gratis toegankelijk en laat je helemaal tot rust komen in de uitgestrekte natuur. Het 61 km² grote Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt in Drenthe en Friesland. Het landschap varieert van bos tot heide en stuifzand.

Dieren
De uiteenlopende gebieden herbergen vele dieren, zoals de ree, boommarter, havik en raaf, maar ook de ringslang, adder en gladde slang zijn te vinden. In het park zijn ook af en toe wolven gesignaleerd.

Honden
Er zijn fikse losloopgebieden voor honden, daarbuiten dienen ze aangelijnd te zijn.

Site: nationaalpark-drents-friese-wold.nl

Nationaal Park Drentsche Aa

Houd jij van wilde natuur en rustig historisch landschap? Dan is dit Nationale Park echt iets voor jou. In Nationaal Park Drentsche Aa wisselen natuur en knusse dorpen elkaar af. Voorheen heette dit park Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa, maar sinds 2019 nam het de huidige naam aan. Liggend in Drenthe, bevat dit gebied van 106 km² het stroomgebied van de beek de Aa, omgeven met historische dorpen en heidevelden.

Dieren
Reeën en ijsvogels behoren tot de lokale fauna, met de wolf als recente bezoeker.

Honden
Hondenbezitters dienen de regels te respecteren: er is soms een verbod, soms een aanlijnplicht, soms een losloopgebied.

Site: drentscheaa.nl

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Het bezoeken van een eiland is voor veel mensen al een uitje op zich, maar als er ook nog eens een prachtig natuurgebied te vinden is maakt dat het nog aantrekkelijker. Het Noord-Hollandse eiland Texel bevat het 43 km² grote Nationaal Park Duinen van Texel. Zoals de naam zegt is het een natuurgebied waarin de duinen de hoofdrol spelen, als grens tussen de bossen en het strand en de zee.

Dieren
Er is een verscheidenheid aan vogels te vinden, maar in zee zijn verschillende zeehonden te vinden. Als je geluk hebt kun je zelfs witsnuitdolfijnen zien.

Honden
Honden zijn aangelijnd welkom, en er zijn enkele losloopgebieden.

Site: npduinenvantexel.nl

Nationaal Park Dwingelderveld

Zin om je hoofd leeg te maken? Bezoek dan een mooi natuurgebied om lekker doorheen te struinen. Vaak kun je lekker de hond meenemen voor een stevige wandeling door de natuur. Nationaal Park Dwingelderveld is te vinden in Drenthe. Dit 37 km² grote gebied bestaat grotendeels uit heide, met ruim 40 vennen. Dit geeft het park een interessante mix van droge en natte natuur.

Dieren
De prachtige heide herbergt de drie Nederlandse slangen: de adder, de gladde slang en de ringslang. Daarnaast trekt de heide zeer veel vlinders aan.

Honden
Er zijn twee grote losloopgebieden voor honden, daarbuiten geldt een aanlijnplicht.

Sites: nationaalpark-dwingelderveld.nl

Nationaal Park De Groote Peel

De grote peel

In het zuiden van Nederland vinden we enkele unieke natuurgebieden en Nationale Parken. Deze zijn meestal gratis toegankelijk, dus wees niet bang om er eens een kijkje te gaan nemen. Liggend in Noord-Brabant en Limburg beslaat Nationaal Park De Groote Peel 15 km² aan moerasland, met stukken heide en bos. Oorspronkelijk was het een deel van hoogveengebied De Peel, dat grotendeels ontgonnen is. In dit resterende deel, dat soms lastig begaanbaar is, voelen veel vogels zich veilig om te broeden.

Dieren
Je vindt er soms een (bijzondere) kraanvogel en de geoorde fuut.

Honden
Aangelijnde honden zijn welkom in De Groote Peel.

Site: natuurparkenlimburg.nl/np/de-groote-peel

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge veluwe

De meeste Nationale Parken in Nederland zijn gratis te bezoeken, De Hoge Veluwe is hier een uitzondering op. Maar bezoekers van dit prachtige gebied weten dat het de toegangsprijs meer dan waard is, en met €9,95 voor een volwassene valt dit best mee. Nationaal Park De Hoge Veluwe is een van de bekendste natuurgebieden van Nederland. Al jaren geldt het 55 km² grote park in Gelderland als een van de beste plaatsen om groot wild te zien.

Dieren
De grotere dieren van Nederland kun je in het park zien zoals edelherten, moeflons en wilde zwijnen. In het park is ook het Kröller-Müller Museum te vinden. In de nabije omgeving heeft ook de wolf zich gevestigd. Het park weert deze wolven echter met hekken om het park.

Honden
Hondenbezitters kunnen hun hond meenemen naar het gebied, mits de hond aangelijnd is.

Site: hogeveluwe.nl

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

Soms is het leuk om er even op uit te gaan. Nederland heeft 21 Nationale Parken die in de meeste gevallen gratis te bezoeken zijn. Je kunt in iedere provincie een natuurgebied vinden. Nationaal Park Lauwersmeer ligt in het noorden van Groningen en Friesland, waar het een open gebied van 60 km² beslaat tegen de waddenkust aan. De zee speelt een grote rol in dit getijdengebied dat veel (trek)vogels huisvest.

Dieren
Bijzondere dieren om te zien zijn vogels als de slechtvalk en de lepelaar, maar ook grote grazers als Schotse hooglanders en konikpaarden.

Honden
Aangelijnde honden zijn welkom, tenzij anders aangegeven.

Site: np-lauwersmeer.nl

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Nederland kent veel duingebieden, vanwege de lange kuststroken. Dit zie terug in de Nationale Parken aan de kust. Maar duinen hoeven niet beslist aan de kus te liggen. In het noorden van Noord-Brabant is Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen te vinden. Dit park is verzameling van verschillende gebieden, met vooral zandverstuivingen en naaldbossen, van in totaal 40,7 km².

Dieren
De droge stuifzandgebieden herbergen weinig dieren, maar in het oude veenmoerasgebied is veel natte natuur die een thuis geeft aan veel amfibieën.

Honden
In dit gebied zijn veel losloopgebieden voor honden, en enkele aanlijngebieden.

Site: np-deloonseendrunenseduinen.nl

Nationaal Park De Maasduinen

Nationaal park Maasduinen

Een van de fijnste dagbestedingen is een wandeling door de natuur. In ieder seizoen is er wat anders te zien in alle 21 Nationale Parken die je verspreid door Nederland kunt vinden.
Het noorden van Limburg herbergt Nationaal Park De Maasduinen. In dit gebied van 45 km² varieert het landschap van bos tot heide.

Dieren
Verschillende bijzondere dieren hebben van De Maasduinen hun thuis gemaakt, zoals de bever, de nachtzwaluw, een groot aantal dagvlinders en de jaarlijks terugkerende kraanvogels. Honden zijn welkom in het gebied, mits aangelijnd.

Honden
In het natuurgebied wordt voor de veiligheid de plaatselijke diersoorten streng gecontroleerd op loslopende honden.

Site: natuurparkenlimburg.nl/np/de-maasduinen

Nationaal Park De Meinweg

Er zijn plekken in Nederland waar je bijna van verwacht dat je je in het buitenland bevindt. De Meinweg is zo’n gebied, met een uniek landschap dat erom vraagt verkend te worden. In het oosten van Limburg, tegen de Duitse grens aan, bevindt zich Nationaal Park de Meinweg. Dit 18 km² grote gebied is uniek in Nederland vanwege het terrassenlandschap. Dit houdt in dat het drie plateaus of terrassen bevat op verschillende hoogtes. Het hoogteverschil is in totaal maar liefst 50 meter.

Dieren
Het park is een thuis voor veel reptielen en amfibieën.

Honden
In het park dienen honden aangelijnd te zijn.

Site: natuurparkenlimburg.nl/np/de-meinweg

Nationaal Park Nieuw Land

Een bezoek aan natuurgebied is van oudsher een populaire vrijetijdsbesteding van Nederlanders. Voor de fanatieke natuurliefhebbers is er nu een nieuw gebied om te verkennen: Nationaal Park Nieuw Land is het nieuwste Nationale Park van Nederland. Het bevindt zich in Flevoland en bevat binnen 289 km² bekende gebieden als de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen en de Marker Wadden.

Dieren
Omdat driekwart van het gebied uit water bestaat, zijn (water)vogels goed vertegenwoordigd: ijsvogels, vele ganzen en daarop jagende zeearenden. De edelherten, konikpaarden en heckrunderen zijn in de polder te vinden.

Honden
Honden zijn beperkt welkom in Nationaal Park Nieuw Land.

Site: nationaalparknieuwland.nl

Nationaal Park De Oude Venen

Nederland is 21 Nationale Parken rijk, met allerlei verschillende landschappen en bijbehorende planten en dieren. Je kunt altijd een natuurgebied vinden dat jou aanspreekt. Nationaal Park de Oude Venen beslaat 23 km² en ligt in Friesland. Zoals de naam al doet vermoeden is er een veenlandschap, met meren, rietlanden en moerasbos.

Dieren
De omgeving is een thuisbasis voor interessante dieren als de otter en de imposante zeearend. Minder bekende, maar bijzondere dieren zijn de boommarter en de noordse woelmuis.

Honden
In het park zijn aangelijnde honden welkom.

Sitwe: np-aldefeanen.nl

Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal park Maasduinen

Bij een Nationaal Park denken veel mensen aan bossen en heide, maar de Oosterschelde bewijst dat een natuurgebied zich niet alleen op de vaste grond bevindt. Het grootste Nationale Park van Nederland is Nationaal Park Oosterschelde in Zeeland, met maar liefst 370 km². Het gebied draait om water, heel veel water. Het getij is de belangrijkste factor, ook aan de kuststroken van het gebied.

Dieren
Zeevogels en zeehonden zijn de standaard, maar er zijn ook bijzondere dieren als de bruinvis en de zeekat te zien.

Honden
De stranden van de Oosterschelde zijn met uw hond, mits aangelijnd, te bezoeken.

Site: np-oosterschelde.nl

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Volgens Japans onderzoek is het gezond om door een bosrijk gebied te lopen. In dat geval is een bezoek aan dit Nationale Park niet alleen leuk, maar ook gezond! Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug beslaat 35 km² en is in Overijssel te vinden. Het landschap is divers, met bos, maar ook heide en vennen.

Dieren
Veel dieren voelen zich thuis in het gebied, zoals reeën, vossen en dassen, maar ook bijzondere vogels zoals de nachtzwaluw en de enige populatie korhoenders van Nederland.

Honden
Honden zijn aangelijnd welkom in het park, en daarnaast zijn er zijn twee ruime losloopgebieden.

Site sallandseheuvelrug.nl

Nationaal Park Schiermonnikoog

Nationaal Park Schiermonnikoog

Een goede manier om aan de drukte van het dagelijks leven te ontsnappen is een bezoek aan een van de 21 Nationale Parken in Nederland. En er is heel wat te kiezen, bijvoorbeeld Schiermonnikoog. Nationaal Park Schiermonnikoog beslaat het volledige eiland Schiermonnikoog, dat bij de provincie Friesland hoort en 54 km² aan strand, wad, duinen, kwelders, maar ook bos herbergt.

Dieren
Je kunt in de zee en op de stranden zeehonden tegenkomen, en vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Schiermonnikoog met de sneeuwgors, koperwiek en blauwe kiekendief.

Honden
De viervoeters mogen op de stranden loslopen, in de aangegeven gebieden aan de lijn.

Site: np-schiermonnikoog.nl

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Er zijn in Nederland vele verschillende natuurgebieden te kiezen, van bos en heide tot duinen en strand. Het meest centraal gelegen Nationale Park biedt een zeer divers landschap aan. In de provincie Utrecht is het 100 km² grote Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug te vinden. De kenmerkende heuvels van het gebied zijn ontstaan door voortstuwend landijs in de laatste ijstijd en herbergen nu de bossen, heide, stuifzanden en uiterwaarden van dit gebied.

Dieren
Je vindt hier dieren als de ree, vos, das of de zeldzame boommarter.

Honden
Er zijn gebieden waar honden vrij mogen loslopen, gebieden waar ze aangelijnd dienen te zijn, en gebieden die niet toegankelijk zijn voor honden.

Site: np-utrechtseheuvelrug.nl

Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal park veluwezoom

Bosrijke gebieden zijn al lang populaire gebieden voor bezoekers. Je kunt hier allerlei dieren en vogels tegenkomen en de bomen maken ieder seizoen een nieuw bezoek waard. De Veluwezoom biedt dit en meer. Het 50 km² grote Nationaal Park Veluwezoom ligt in Gelderland aan de rand van de Veluwe. Dit heuvelachtige gebied bevat bossen, heidevelden en kleine stukken zandverstuiving.

Dieren
De grote Nederlandse zoogdieren zijn hier allemaal te vinden: edelhert, damhert, ree, wild zwijn, vos en das. Hiernaast zijn nog vele andere zoogdieren, vogels en insecten te vinden.

Honden
In dit gebied zijn honden aangelijnd welkom en zijn er ook enkele losloopgebieden te vinden.

Sit: natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-veluwezoom

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaalpark de Weerribben

In iedere Nederlandse provincie is minimaal één Nationaal Park te vinden. Reden genoeg om bij jou in de buurt, of iets verderop, een kijkje te nemen in deze prachtige natuurgebieden.
In het noorden van Overijssel bevindt zich Nationaal Park Weerribben-Wieden. Over 105 km² strekken zich meren, moerasbossen, weilanden en rietlanden uit.

Dieren
Dit park was de plaats in het noorden waar in 2002 de otter werd geherintroduceerd. Sindsdien heeft deze zich succesvol verspreid door het hele park en daarbuiten. Een andere unieke diersoort is de grote vuurvlinder.

Honden
Wandelaars met aangelijnde honden kunnen van één pad gebruik maken, de rest van het park is voor honden niet toegankelijk.

Site: visitweerribbenwieden.com/nationaal-park

Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide

Dieren trekken zich niets aan van grenzen en dat maakt het volgende gebied zo interessant. Het bijzondere aan Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide is dat het deels in Noord-Brabant ligt, en deels in de Belgische provincie Antwerpen. Het natuurgebied van 37,5 km² ligt dus zowel in Nederland als in België. Die dieren trekken zich niets aan van de grenzen, die komen in grote getale naar de bossen, vennen en stuifzanden en heidevelden.

Dieren
Veel soorten vogels en insecten zijn in het gebied goed vertegenwoordigd.

Honden
Honden zijn in het grootste deel van het gebied toegestaan, mits ze aangelijnd zijn.

Site: grenspark.be

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaalpark Zuid Kennermerland

Je kunt in Nederland uit maar liefst 21 Nationale Parken kiezen. Dus je bent er van verzekerd dat er ook bij jou in de buurt een goede plek is om van de natuur te genieten. Nationaal Park Zuid-Kennemerland is te vinden in Noord-Holland, nabij Haarlem. Hier strekt 38 km² aan duin, duinrandbos en strand zich uit. De kalkrijke duinen zorgen voor unieke plantengroei, welke vervolgens veel zangvogels aantrekken.

Dieren
Andere dieren die er te zien zijn: damherten, vossen, reeën, en sinds 2007 de wisent, een Europese bizon.

Honden
Toegankelijkheid voor honden in het park is beperkt, waarbij je goed de borden bij de toegangswegen dient te lezen.

Site: np-zuidkennemerland.nl