Nu het voorjaar weer voor de deur staat, gaat het steeds meer kriebelen om aan de slag te gaan in de moestuin. Het planten van groenten, fruit en kruiden is niet alleen leuk om te doen, het is ook nog eens ontzettend lekker. Er gaat niets boven de zelfgekweekte lekkernijen die jij in de keuken kunt gebruiken om de meest heerlijke gerechten mee te maken. Nu weten we uit ervaring dat het bij een moestuin verwarrend kan zijn wat je nou ook alweer waar hebt geplant. Plantenlabels bieden daarbij de uitkomst. Zo weet je namelijk precies wat je waar kunt vinden. Plantenlabels zelf maken is een simpele klus, een die jouw moestuin net dat beetje extra geeft. In dit artikel geven we je 13 manieren om zelf plantenlabels te maken.

Plantenlabels zelf maken: zo simpel is het

Plantenlabels zijn, zoals we hierboven ook zeiden, ontzettend nuttig in jouw moestuin. Het moment dat planten en kruiden boven de grond uitkomen en zichzelf beginnen te ontwikkelen, kan het verwarrend zijn wat nou precies wat is. Alles is groen en lijkt enigszins op elkaar. Om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk de blaadjes van de aardbeiplant door je pastasaus heen mixt, is plantenlabels zelf maken een ideale oplossing.
Plantenlabels zelf maken kan op veel verschillende manieren en ook met veel verschillende materialen. Het voordeel is dat je sommige van deze materialen misschien al thuis hebt liggen, waardoor je ze ook nog eens kunt hergebruiken. Leuk voor jouw tuin én goed voor het milieu. Hieronder laten we je de 13 verschillende manieren zien om plantenlabels zelf te maken.

1. Een vorkje meeprikken

Vork als plantenlabel
De eerste manier om plantenlabels zelf te maken is met deze eenvoudige DIY van Pin and Paper. Met slechts een paar benodigdheden heb jij binnen no time deze onwijs toffe plantenlabels in jouw moestuin staan. Wanneer jouw groenten, fruit en kruiden straks helemaal volgroeid zijn, kan iedereen heerlijk een vorkje mee komen prikken.
Met deze vork-labels geef jij jouw moestuin een bijzondere look waar maar weinig moestuinen tegenop kunnen. Wij worden er in ieder geval al vrolijk van door er alleen al naar te kijken! Jij toch ook?

2. Kei goed

Keien met tekst
Voor deze plantenlabels van August Wren heb je slechts twee benodigdheden nodig: keien (of andere grote stenen) en verf. Dat is het! Het idee is, zoals je op de afbeelding ook kunt zien, heel simpel. Je verft de naam van de groente, het fruit of de kruiden op de steen en voilà! Daar zijn je kei leuke plantenlabels voor in de moestuin.
Met deze DIY kun je natuurlijk ook je eigen creativiteit de vrije loop laten. Zo kun je andere stenen gebruiken, of de letters er juist in kleur op verven. Niets is te gek en dat maakt het nou net zo leuk.

3. Tijd voor ijs

Plantenlabels van ijsstokjes
Deze plantenlabels van imagine childhood zijn eenvoudig, maar niet minder effectief dan de andere plantenlabels uit dit rijtje. Met alleen wat ijsstokjes, wat lijm en verf maak jij in een handomdraai deze labels.
Het allerleukste is dat deze heel eenvoudig te maken zijn samen met kinderen. Ideaal dus voor een regenachtige woensdagmiddag! Zo maak je van de moestuin een activiteit voor de hele familie. Zo wordt het voor de kinderen, of misschien zelfs wel kleinkinderen, nog leuker om samen met jou de moestuin bij te houden.

4. Kleurrijke klei

Kleurrijke klei plantenlabels
Plantenlabels zelf maken is ook heel leuk met deze DIY van Humblebeads Jewelry. Met alleen polymeer klei en wat gekleurde verf maak je deze ontzettend vrolijke plantenlabels voor in jouw moestuin. Ook bij deze labels kun je jouw creativiteit de vrije loop laten en de labels versieren met leuke tekeningetjes en versieringen.
Zorg wel dat je de labels lang genoeg maakt zodat je deze ook in de grond kunt steken, zonder dat de tekst daarmee verdwijnt. Het zou zonde zijn als je harde werk straks niet meer zichtbaar is. Wanneer je de plantenlabels in verschillende leuke kleuren schildert, wordt jouw moestuin ook gelijk een kleurrijk festijn waar jij zeker mee aan de slag wilt gaan!

5. Keukengerei in de tuin

Plantenlabels van houten lepels
Lieten we eerder al zien dat je met vorken plantenlabels kunt maken, hebben we er hier nog eentje met keukengerei! Ook met houten lepels en spatels kun je heel eenvoudig plantenlabels zelf maken. Deze DIY van Nikki, in stitches laat zien hoe je jouw oude houten lepels simpelweg nieuw leven in kunt blazen. Natuurlijk kun je ook splinternieuwe lepels gebruiken, die keuze is aan jou.
Ook bij deze DIY geldt: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. In het voorbeeld hierboven zie je dat ze kleurrijke patronen hebben gebruikt om de houten lepels te versieren. Je kunt ze ook beschilderen, of je doet helemaal niets en schrijft er alleen op welke groente, fruitsoort of kruid er in de grond zit. Het voordeel aan deze manier van plantenlabels zelf maken is dat houten lepels helemaal niet duur zijn. Goedkoop en eenvoudig dus!

6. Het spel is uit

Plantenlabels van Scrabble-letters
Ben jij het bordspel Scrabble helemaal beu? Of ben je een paar letters verloren waardoor het spel niet meer compleet is?
Met Scrabble-letters kun je ook heel eenvoudig zelf plantenlabels maken! The Farm Girl Gabs hebben een inventieve manier gevonden om deze letters te hergebruiken en ze te verwerken in je tuin. Met slechts wat latjes en lijm kom je al een heel eind in het maken van deze labels. Mocht je het leuk vinden, dan kun je de latjes ook een kleurtje geven zoals op de foto hierboven. Zo komt er nog wat extra kleur in de moestuin.
Wij krijgen op deze manier helemaal zin in een potje scrabble! Welke plant zou de hoogste waarde hebben?

7. Klei met ijzerdraad

Plantenlabels van klei en ijzerdraad

Deze plantenstekers zijn misschien iets meer werk dan de vorige voorbeelden, maar ze zijn wél ontzettend mooi. Deze plantenlabels van Reese Dixon hebben een industriële uitstraling, maar zijn tegelijk ook kleurrijk door de plaatjes die in het ijzerdraad zitten. Op dit voorbeeld zijn de kleuren blauw en groen, maar je kunt natuurlijk iedere kleur kiezen die je zelf wilt. Zo wordt jouw moestuin straks een kleurrijk regenboogparadijs!

8. Vlaggetjes van blik

Vlaggetjes van blik
De plantenlabels van Grey Luster Girl lijken ergens wel een beetje op de plantenlabels die je hierboven ook al zag. Ze hebben eenzelfde soort uitstraling, maar zijn uiteindelijk iets makkelijker te maken. Met slechts een prikker, wat ijzerdraad en een oud blikje frisdrank maak jij in een handomdraai deze leuke metalen vlaggetjes.
Let er wel op dat de randjes van de metalen vlaggetjes wat scherp kunnen zijn. Het is en blijft immers blik. Bij deze plantenlabels raden we het dan ook niet aan om ze samen met kinderen te maken, of te gebruiken wanneer er kinderen in jouw moestuin komen. We willen natuurlijk niet dat de kleine vingertjes zich bezeren aan deze leuke plantenlabels.

9. De kralenketting

Kralenketting als plantenlabel
Weer zo'n voorbeeld dat je perfect met je kinderen kunt maken. Op de pagina van Paging Fun Mums kun je precies zien hoe je deze bijzondere plantenlabels zelf kunt maken. Het is helemaal niet zo moeilijk, vooral niet wanneer je goed bent in kraaltjes rijgen.
Deze DIY is perfect voor de meiden onder ons. Naast kralenkettingen rijgen kunnen ze jou nu ook helpen met de tuin! Let er wel goed op dat ze de letters op de goede volgorde aan het ijzerdraad rijgen. Zo weet je zeker dat er aan het eind geen spelfouten in de plantenlabels zitten.

10. Tijd voor een wijntje

Plantenlabel met wijnkurk
Deze DIY van Cambria Wines is misschien wel de beste uit het hele rijtje. Voor deze plantenlabels is het namelijk de bedoeling dat je wijn drinkt. Ja, echt! De kurk van de wijn is nodig voor deze labels, samen met een stevig houten stokje om de kurk aan vast te maken. Het is een eenvoudige manier om snel plantenlabels in jouw moestuin te hebben.
Mocht je de moestuin nou samen met je (klein)kinderen bijhouden, dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat zij meehelpen met de wijntjes opdrinken. Die taak is uiteraard alleen voor jou!

11. Werken met snoeiafval

Plantenlabels van takken
Heb jij de tuin net een snoeibeurt gegeven en heb je daardoor nog wat takken over? Plantenlabels zelf maken kan heel goed met de takken die je over hebt gehouden aan die snoeibeurt! Met de methode van Homeroad kun je ongebruikte takken eenvoudig omtoveren tot bovenstaande plantenlabels. Het leuke aan deze takken is dat het een natuurlijk gevoel krijgt, wat natuurlijk heel goed past in een tuin.
De namen van de groente, het fruit en de kruiden kun je er eenvoudig met een stift opschrijven. Dit is ook terug te lezen in de DIY zelf. Echter kun je ook een houtbrandertje gebruiken om de letters er in te branden. Let dan wel extra goed op, want we willen niet dat er ongelukken gebeuren.

12. Een robuust gevoel

Bakstenen plantenlabels
Heeft jouw tuin een stoerdere uitstraling?
Dan passen deze bakstenen plantenlabels van Simple Details perfect in jouw moestuin. Het voordeel van deze DIY is dat je enkel wat bakstenen en een watervaste stift nodig hebt. Ideaal dus als je nog een paar bakstenen hebt liggen. Plantenlabels zelf maken hoeft dus helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn.
Heb je de bakstenen uiteindelijk nodig om bijvoorbeeld de oprit mee te bestraten? Geen probleem, want de stenen zijn nog steeds te gebruiken. Zorg wel dat de kant met de tekst onderop ligt. Een oprit vol namen van planten ziet er misschien een beetje vreemd uit.

13. In het krijt staan

Krijtbord plantenlabels
Deze laatste plantenlabels van Garden Therapy zijn echt zo eenvoudig te maken als dat je denkt. Je hebt enkel een paar latjes nodig en wat krijtbordverf. Een kind kan de was doen! Deze DIY heb je in een handomdraai gemaakt. Mocht je niet veel tijd hebben, dan zijn dit de plantenlabels die je moet hebben.
Door de matzwarte krijtbordverf krijgen de plantenlabels een edgy uitstraling die goed past bij een wat stoerdere tuin. Misschien minder kleurrijk dan de plantenlabels van punt 4 en 7, maar het zou zo kunnen zijn dat dit de look is waar je met jouw tuin voor wilt gaan.

Zoals je ziet is plantenlabels zelf maken helemaal niet ingewikkeld! Je kunt je ideeën zo gek maken als je zelf wilt, maar je kunt het natuurlijk ook heel eenvoudig houden. Of je nou van simpel en strak houdt, of juist van ontzettend kleurrijk: er zit ongetwijfeld een DIY tussen die het beste bij jou en je moestuin past. De mogelijkheden zijn oneindig, dus tijd voor jou om aan de slag te gaan!
Ga jij plantenlabels zelf maken voor jouw moestuin?
Of heb je een ander leuk idee dan de labels die we hierboven laten zien?
Laat het ons weten in de reacties. We zijn benieuwd naar je creativiteit!