Dit jaar bestaat Schiermonnikoog precies 150 jaar als badplaats! Wij willen dit op de valreep nog even met ze meevieren en hebben 10 top restaurants op Schiermonnikoog geselecteerd waar je heerlijk kunt eten na die fijne strandwandeling. Ga lekker uit eten en geniet!

Het waddeneiland Schiermonnikoog

Voordat we je de fijne restaurants laten zien, duiken we eerst in de geschiedenis van Schiermonnikoog. Dit eiland is het kleinste Friese waddeneiland. Er zijn ongeveer 950 vaste bewoners op Schiermonnikoog en het eiland is 18 kilometer lang en 4 kilometer breed.

Het enige dorp op het eiland is het gelijknamige Schiermonnikoog. Daarbuiten zijn nog een aantal losse woningen te vinden, maar de meerderheid van de bewoners woont in Schiermonnikoog zelf. Het eiland heeft een eigen vlag, die tweemaal het bekende rood-wit-blauw heeft met daartussen een groene strook. Die groene strook verwijst naar de prachtige natuur van Schiermonnikoog.
Doordat het grootste gedeelte van het eiland valt onder Nationaal Park Schiermonnikoog kun je er mooie natuur en vele wandel-, fiets- en ruiterpaden vinden. De hond is welkom op Schiermonnikoog en er zijn ook een aantal gebieden waar hij los mag lopen. Zo kan jouw hond ook heerlijk genieten van de vrijheid die het eiland je geeft.

Leuke weetjes over Schiermonnikoog

Duinen Schiermonnikoog
De algemene informatie is al leuk en mooi genoeg, maar Schiermonnikoog kent ook nog een aantal leuke feitjes en weetjes. Wist je dat:

  • Er nog bewoners op het eiland zijn die het oorspronkelijke Schiermonnikoogse dialect spreken?
  • Het eiland een eigen volkslied heeft?
  • Het eiland volledig autoluw is?
  • Schiermonnikoog het donkerste plekje van het land is?
  • Je hier tijdens een donkere, heldere nacht maar liefst 3000 sterren kunt zien?
  • De eerste bewoners van het eiland monniken waren en Schiermonnikoog “grijzemonnikeneiland betekent?
  • Het eiland pas sinds 1944 eigendom is van de Nederlandse Staat?
  • Het eiland door zijn bewoners liefkozend Schier wordt genoemd?

Restaurants op Schiermonnikoog: lekker eten en drinken

Schiermonnikoog mag dan een klein eiland zijn, de mensen van het vasteland komen er graag om even weg te zijn van de drukte. Wanneer je een dagje of langer naar Schiermonnikoog gaat, is het handig om te weten waar je lekker kunt eten. Daarom hebben wij onderstaande restaurants voor je uitgezocht. Hier kun je genieten van een goed diner en de gastvrijheid van Schiermonnikoog ervaren. De restaurants staan in willekeurige volgorde, waar jij wilt eten ligt aan jou!

1. Restaurant Duinzicht

Restaurant Duinzicht

Restaurant Duinzicht bevindt zich in Hotel Duinzicht. Dit hotel begon in 1913 als pension en is zodoende al ruim honderd jaar een plek waar gasten hartelijk worden ontvangen. Gastvrijheid staat bij Restaurant Duinzicht dan ook hoog in het vaandel. De locatie van het restaurant is geweldig. Je loopt er vanuit het centrum in twee minuten naar toe en bent met 10 minuten wandelen op het strand. Zo kun je na het eten nog even een avondwandeling langs de kust meepakken. Het restaurant heeft een gezellige, authentieke sfeer. Je kunt er genieten van vis-, vlees- en vegetarische gerechten. In de winter is het goed toeven bij de gezellige open haard.

Badweg 17
9166 ND Schiermonnikoog
0519 – 531218

2. Strandpaviljoen De Marlijn

Bijzonder aan dit restaurant is dat het de meest noordelijke strandlocatie van Nederland is. Je kijkt vanuit het restaurant prachtig uit over het strand en de zee. Ondanks dat dit een strandpaviljoen is, is De Marlijn het hele jaar geopend. Dit komt doordat het restaurant net iets hoger in de duinen ligt. Je kunt er goed lunchen en dineren. De gerechten komen uit de mediterrane keuken en hebben een exotisch karakter. Het restaurant heeft, hoe kan het ook anders, heerlijke visgerechten, maar ook wanneer je niet van vis houdt kun je hier terecht. Je kunt dan onder andere smullen van een heerlijke steak. Ook aan de kinderen is gedacht en er is een speciaal kindermenu samengesteld. Je kunt het zo exotisch maken als je zelf wilt!

Prins Bernhardweg 2
9166 SH Schiermonnikoog
0519 – 531397

3. Ambrosijn

Ambrosijn

In Schiermonnikoog kom je langs de fiets- en wandelpaden veel wilde appels tegen. Deze zijn hier gaan groeien door de vele klokhuizen die fietsers en wandelaars er in de loop der jaren hebben weggegooid. Hieruit is een nieuw appelras ontstaan: de “Ambro”. Hieraan dankt dit fijne restaurant zijn naam. Daarnaast betekent ambrozijn volgens de Griekse mythologie “nectar van de goden”. Wat dat laatste betreft doet Ambrosijn zijn naam eer aan; je kunt hier heerlijk eten.

Overdag kun je hier lekker lunchen en genieten van verschillende broodjes en soepen. 's Avonds is het tijd voor het diner. Een specialiteit is het verrassingsmenu van de chef-kok. Veel gasten kiezen hiervoor en laten zich het speciaal samengestelde menu goed smaken. Uiteraard wordt er rekening gehouden met jouw wensen en voorkeuren. De chef-kok is overigens niet zomaar iemand. Co Huijbrechts is ook de eigenaar van Ambrosijn. Huijbrechts heeft in vele toprestaurants gewerkt en heeft er uiteindelijk voor gekozen een eigen restaurant op het fijne Schiermonnikoog te beginnen. Jou verwennen en laten genieten is zijn doel.

Langestreek 13
9166 LA Schiermonnikoog
0519 – 720261

4. Het Noorderlicht

Schiermonnikoog heeft er een nieuw restaurant bij: Het Noorderlicht! Dit gezellige restaurant serveert zowel vlees- als visgerechten. Ook de vegetariër komt er aan zijn trekken en met allerlei allergieën, zoals een glutenallergie, kan goed rekening gehouden worden. Hierdoor voelt eenieder zich welkom. Iedere dag is er een nieuwe, verrassende dagschotel voor een leuke prijs. Deze dagschotel bevat de ene keer vlees en de andere keer vis. Wanneer je lekker hebt gegeten is Het Noorderlicht ook een fijne plek om na te borrelen.

Middenstreek 3
9166 LL Schiermonnikoog
0519 – 346616

5. Marina aan 't Wad

Marina aan t Wad

Restaurant Marina aan 't Wad ligt aan de jachthaven op Schiermonnikoog. Vanuit het restaurant en vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee. Dit uitzicht is één van de trekpleisters van het restaurant. Qua gerechten hebben ze hier voornamelijk een mediterrane, Italiaanse en Hollandse kaart. Er is dus voor ieder wat wils. Na het diner sluit je de avond af met een fijne wandeling langs de kust. Kun geen genoeg krijgen van deze romantische plek, dan kun je hier in het voor- of najaar zelfs trouwen. Hoe mooi is het om het ja-woord te geven bij een ondergaande zon boven de Waddenzee?

Reeweg 25
9166 PW Schiermonnikoog
0519 – 724358

6. Hotel van der Werff

Hotel van der Werff

Op Schiermonnikoog zijn verschillende hotels waar je goed kunt eten, ook als je geen hotelgast bent. Dit geldt ook voor het restaurant van Hotel van der Werff. Binnen in het restaurant lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Je waant je weer tientallen jaren terug in de tijd. Deze sfeer is uniek en vind je nergens anders. Ook de gelagkamer is een fijne plek om nog even na te borrelen. Al sinds 1726 wordt het gebouw als herberg/hotel/restaurant gebruikt. Vroeger kwam ook prins Bernhard hier over de vloer. Wil je lekker eten in een bijzondere omgeving en proeven van het Schiermonnikoog van vroeger? Dan ben je bij Hotel van der Werff aan het juiste adres. Reserveren voor een tafeltje is gewenst en kan uitsluitend telefonisch.

Reeweg 2
9166 PX Schiermonnikoog
0519 – 531203

7. Noderstraun

Noderstraun

Noderstraun betekent Noorderstrand in de oorspronkelijke eilandtaal van Schiermonnikoog. Zoals de naam al zegt, ligt dit restaurant aan de noordkant van het eiland. Wanneer je even tot rust wilt komen tijdens een wandeling, lekker wilt lunchen of uitgebreid wilt dineren, ben je bij Noderstraun altijd welkom. De kaart is zeer gevarieerd. Zo staat er, naast de heerlijke visgerechten, ook een mooie ribeye op de kaart of kun je smullen van een vegetarische risotto. Bijzonder aan dit restaurant is toch wel de prachtige ligging in de duinen en het adembenemende uitzicht. Je hebt een prachtig zicht op de zee en kunt bij rustig weer zelfs zeehonden spotten! Wanneer je niet genoeg krijgt van deze plek kun je er ook nog één van de elf appartementen huren en helemaal tot rust komen.

Badweg 32
9166 NK Schiermonnikoog
0519 – 531940

8. De Ware Jakob

Ondanks het feit dat het waddeneiland een Hollandse sfeer ademt, heb je misschien toch zin in een lekkere pizza of pasta. Gelukkig kun je dit ook op Schiermonnikoog eten, en wel bij De Ware Jakob. Lekkere pizza's en pasta's, maar ook heerlijke vis- en vleesgerechten. Het restaurant bevindt zich in een authentiek eilander huis, wat erg leuk is omdat je hierdoor het typische gevoel van Schiermonnikoog ervaart. Waar het huis vele jaren dienst heeft gedaan als pension, is het sinds 1980 een pizzeria. Af en toe is het van eigenaar en naam gewisseld, maar de mensen op Schiermonnikoog weten het restaurant nog steeds goed te vinden.

Langestreek 46
9166 LD Schiermonnikoog
0519 – 531687

9. Tox Bar

De Tox Bar biedt werkelijk alles. Je kunt er goed lunchen, een gebakje eten, dineren en er is op vrijdag- en zaterdagavond zelfs een disco! De lunch is goed en bij het diner lik je je vingers af. De maaltijden zijn simpel, maar de smaken zijn puur en komen goed tot hun recht. Tox Bar zit middenin het centrum van Schiermonnikoog en is daardoor goed te bereiken. Mocht je toch de weg kwijt zijn: het restaurant bevindt zich naast de VVV. En als je denkt dat de sfeer ver te zoeken is in een restaurant dat 's avonds in een discotheek verandert, heb je het bij het verkeerde eind. Het is een knus en gezellig restaurant met een fijn terras.

Reeweg 7
9166 PW Schiermonnikoog
0519 – 531373

10. Hotel Brasserie Om De Noord

Om De Noord

Ook deze gezellige brasserie vind je in het centrum van Schiermonnikoog. De brasserie is gezellig ingericht en is de hele dag geopend. Je kunt er lekker ontbijten, lunchen, dineren of 's avonds nog gezellig een borreltje drinken. Het menu is eenvoudig, maar goed. Er wordt met dagverse producten gewerkt en waar mogelijk wordt er altijd gekozen voor de duurzame variant. Je kunt hier goede vis eten die direct afkomstig is van de visafslag van Lauwersoog. Daarnaast hebben ze ook lekkere vleesgerechten en voor de kinderen zijn er kleinere porties van de hoofdgerechten, frietjes of een pannenkoek te bestellen. Je kunt bij Hotel Brasserie Om De Noord ook overnachten en ze hebben zelfs fitnessfaciliteiten voor als je iets té lekker hebt gegeten.

Langestreek 68
9166 LE Schiermonnikoog
0519 – 700200

Heb jij wel eens bij één van deze restaurants gegeten en wil je je ervaring delen?
Of is er een restaurant dat volgens jou in dit rijtje thuishoort?
Laat het ons weten in een reactie!