Download hier de Groente en fruit kalender: (PDF)(PNG / Plaatje)

Groente en fruit vormen de basis voor een goed dieet. Ze vormen belangrijke bronnen voor vitaminen en vezels, waardoor ze onmisbaar zijn in een gezond leven. Naast het feit dat ze zo gezond zijn, zijn veel groente en fruit ook verschrikkelijk smakelijk.

Een sappige, knapperige appel is een geweldige snack om gezond de dag door te komen. Zonder aardappelen zou menig kok niet weten wat hij of zij door de week aan de familie zou moeten voorschotelen. Schorseneren kunnen je gasten verbazen en betoveren.

Daarnaast hebben veel mensen goed in hun hoofd wanneer ze weer van prachtige, zoete aardbeien kunnen genieten, kijkt men uit naar het moment dat de witte asperges weer worden gestoken en smaakt geen enkele tomaat zo goed als die rijp van het veld geplukt is.

Groente en fruit is seizoensgebonden?

groente en fruit seizoen

Dat bepaalde groente en fruit seizoensgebonden is, is niet meer dan logisch. Factoren zoals onder andere warmte, de hoeveelheid zon en neerslag hebben nou eenmaal grote invloed op de manier waarop en de mate waarin planten voedingsstoffen opnemen, vruchten, bladeren, stengels en wortels laten groeien.

Het is overduidelijk te proeven als een perzik veel zon heeft gehad. De intensiteit van de smaak wordt hier erg mee geholpen en de vrucht is uitermate zoet. Aan de andere kant kan te veel zon en te weinig vocht leiden tot verschrompelde, droge vruchten. De natuur heeft dus een balans en elk stuk fruit of groente gedijt op een uniek moment en in een uniek gebied het best.

Waarom zijn groente en fruit seizoensgebonden?

In de supermarkt liggen eigenlijk altijd dezelfde dingen. Bij producten als melk, boter, maar ook shampoo en wc-papier is dat misschien niet zo raar. Aan de ene kant eten koeien het hele jaar, maar produceren zij vooral constant melk. Producten gemaakt van koeienmelk zijn er dan ook het hele jaar door.

Voor producten als shampoo en wc-papier worden ingrediënten van over de hele wereld verzameld om ze produceren. De reden hiervoor is dat we ze eigenlijk altijd nodig hebben en de vraag er naar dus heel constant is. Daarnaast doet het weinig aan de kwaliteit van deze producten af. De producten zijn namelijk heel uniform en wc-papier dat in juni wordt geproduceerd is niet anders dan wc-papier dat in februari uit de fabriek komt.

Bij de teelt van groente en fruit is dat heel anders. Ten eerste is de tomaat die in de schappen van de supermarkt ligt in juli een andere dan die er in maart ligt. Zo kan een tomaat in een veld in Nederland zijn geteeld en geplukt. Een andere optie is dat het fruit uit een van de vele kassen in Nederland komt, waar de temperatuur warm wordt gehouden om een ander klimaat te simuleren, zodat bepaalde planten ook op momenten kunnen groeien en bloeien waarop zij dat normaal gesproken niet zouden doen in Nederland.

Import van groente en fruit

De laatste optie is dat het fruit uit het buitenland wordt gehaald. In landen als Italië, Spanje en Marokko is het nou eenmaal voor een langere tijd in het jaar warmer en zonniger, wat de groei van bepaalde vruchten bevordert.

Sommige producten die in Nederland op de groenteafdeling verkrijgbaar zijn groeien überhaupt niet (op natuurlijke wijze) in ons land. Denk bijvoorbeeld aan bananen, kiwi’s of olijven. Het feit dat ze er wel liggen wil zeggen dat ze of uit een ander land zijn geïmporteerd of dat ze in een kas zijn gekweekt.

Lokaal is duurzaam

lokale groente en fruit

De meeste mensen weten dit natuurlijk maar al te goed. Die snappen ook wel dat als ze nergens bananen in het wild zien hangen, of nog nooit een mangoboom bij hen in de buurt hebben zien staan, dat het fruit dus van een andere plek vandaan gehaald moet worden.

Alleen is niet iedereen zich altijd bewust wat dit hele proces inhoudt en wat voor effecten het kan hebben. Het importeren van groente en fruit moet namelijk natuurlijk met een truck, het vliegtuig of een schip, of allemaal. Deze vervoersmiddelen maken over het algemeen allemaal gebruik van verbrandingsmotoren, waarmee ze CO₂ en andere gassen uitstoten. Deze gassen dragen dan weer bij aan broeikasgaseffect, maar kunnen lokaal ook tot luchtvervuiling leiden.

Een ander effect dat deze import heeft is dat er meer vervoerd wordt, waardoor er meer infrastructuur moet worden aangemaakt, het aantal voertuigen op snelwegen of het aantal vluchten op vliegtuigen groeit namelijk als er (meer) wordt geïmporteerd. De infrastructuur die nodig is om de import te faciliteren kan dan weer gebouwd worden in gebieden waar eerst natuur aanwezig was, wat weer een impact op de (lokale) biodiversiteit of de habitat van bepaalde dieren kan hebben. Dit allemaal voor jouw banaan, of je aardbeien in de winter.

Het is dus verstandig om hier aan te denken en om een blik op het etiket te werpen om te zien waar groente of fruit vandaan komt.

Kassen zijn minder duurzaam dan het veld

planten in een kas

Natuurlijk hoeven fruit en groente die gekweekt zijn in kassen in Nederland niet te worden geïmporteerd uit landen hier ver vandaan, waardoor er relatief minder infrastructuur nodig is en het vervoer van de producten tot minder uitstoot leidt. Toch worden deze kassen vaak verwarmd met gas of elektriciteit en wordt er gebruik gemaakt van lampen als de zon niet lang of sterk genoeg schijnt.

Dit draagt ook weer bij aan de uitstoot van CO₂. Als je aardbeien koopt die in de zomer zijn geoogst en van het land in plaats vanuit de kas komen, dan moeten die natuurlijk ook worden vervoerd. Bij dat vervoer komt er ook CO₂ vrij, maar de totale uitstoot die er wordt gebruikt om van een zaadje tot een vrucht in jouw hand te komen is veel lager dan als deze in een kas wordt gegroeid of uit een ander land wordt geïmporteerd.

Kalender voor groente en fruit

Om zo duurzaam en lekker mogelijk te eten is het slim om goed op een rijtje te hebben welke groente en fruit op welk moment in het seizoen zijn, dus het beste moment om ze te eten. Om deze redenen bestaan er kalenders waarop groente en fruit in de maanden zijn ingedeeld waarin ze van de Nederlandse bodem verkrijgbaar zijn.

Van deze kalenders kan je leren om je keukentafel af te stemmen op de seizoenen. Zo leer je bijvoorbeeld dat in Nederland appels van september tot en met maart van onze boomgaarden komt. Appeltaart is dan ook echt een toetje voor de herfst en de winter.

Maak in de lente eens een rabarber crumble, want dat is het seizoen waarin de stelen van deze struik worden geoogst. Onze oh zo geliefde pieper is het hele jaar verkrijgbaar, wat zijn status als allemans eten versterkt. Het is duidelijk dat er grote verscheidenheid is in de kalender, waardoor het dus nuttig is om deze bij de hand te houden als je je boodschappen doet.

Door goed op een rijtje te hebben welke groente door het gehele jaar door op Nederlandse bodem worden geoogst, wat de pareltjes van de zomer zijn en waar je in de winter van kan smullen, kan je elke dag weer een origineel gerecht op tafel te zetten in lijn met de kalender.

Seizoensgebonden eten is smakelijk

Misschien bestaat bij jou de angst dat door je strikt aan de kalender te houden dat je saai en smakeloos zal moeten gaan eten. Maar daar hoef je niet bang voor te zijn. In Nederland kennen we zo veel verschillende groente en fruit, dat je elke maand meer dan genoeg keuze zal hebben.

De kans is groter dat je keuzestress zal krijgen door het grote aanbod. Daarnaast kan je natuurlijk altijd eens in de zoveel tijd een banaantje of een stuk groente aan je familie voorschotelen dat niet het hele jaar door in Nederland groeit.

De kalender is gericht op bewust eten en begrijpen wat de impact van onze kassen en import op het klimaat is. Niemand verplicht het je om je als een non aan de kalender te houden. Maar als de kalender goed zijn werk doet, zal je nauwelijks meer verlangen naar groente en fruit dat niet seizoensgebonden is. De grote verscheidenheid helpt daaraan mee, maar het is vooral niet nodig omdat seizoensgebonden producten vaak heel lekker zijn.

Witte asperges van eigen bodem die in mei en juni zijn geoogst worden niet voor niets het witte goud genoemd. Rood fruit zoals aardbeien, bramen en frambozen die direct van het veld komen zijn zoeter en smakelijker dan bij elke vervanger. Dat is ook niet zo gek. Deze vruchten zijn erg fragiel.

Importeren doet (meestal) af aan de kwaliteit

Om te zorgen dat de vruchten tijdens hun lange reis uit buitenland goed aankomen in Nederland neemt een importeur een aantal maatregelen om zijn producten veilig te stellen. Zo kunnen de vruchten worden ingevroren of te vroeg worden geoogst zodat ze nog niet helemaal rijp zijn. Hoewel dit de importeur helpt om zijn vracht te beschermen, doet het af aan de smaak.

De boer die aardbeienoogst en deze op de markt twintig kilometer bij hem vandaan verkoopt hoeft dit soort keuzes niet te maken. Hij kan de rijpe vruchten plukken en ze dezelfde dag verkopen, terwijl hij de rest laat hangen tot ze de perfecte rijpheid hebben bereikt.

Maak dus gebruik van de kalender om te bepalen welke groente en fruit wanneer in het seizoen zijn. Daarmee leer je te leven van de producten die op het moment bij jou in de buurt geoogst worden. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook zeker voor je smaakpapillen!

De seizoen kalender voor groente en fruit

Seizoenskalender groente en fruit Buitenlevengevoel

Hoe is deze kalender samengesteld?

De perfecte seizoenskalender voor groente en fruit ;) is online moeilijk te vinden. Er worden veel verschillende maatstaven gebruik om groente op beschikbaarheid in te delen. Het is ook maar net wie de kalender online heeft gezet. De websites van de tuinbouw of de site van de ecologische actievoerder.

Dan is er nog de discussie of Duitsland of Frankrijk lokaal genoeg is. En Aubergine komt uit het buiteland of uit de kas in Nederland. Wanneer moet je deze dan kopen?

Deze kalender is een mix van wat diverse informatieve sites aangeven. Op die manier kun je iets bewuster inkopen, maar hoef je niet teveel te laten.

Ben je zelf heel bewust bezig met verstandig inkopen of ben je het ergens niet mee eens? Laat dan zeker een reactie achter!

Bronnen en interessante informatie