Veel vrouwen zweren erbij in de winter… Een sjaal. Het is een accessoire die je net dat beetje extra warmte geeft en ervoor zorgt dat je niet binnen de kortste keren staat te klappertanden als je naar buiten moet. Nu kun je een sjaal kopen, maar je kunt hem ook zelf maken. Ook als je nog niet veel ervaring hebt met breien. We vertellen je wat je allemaal nodig hebt om aan de slag te gaan en gaan dieper in op verschillende breisteken. Ook vertellen we je over een nieuwe breimethode voor een extra dikke en warme sjaal. Alles over hoe een sjaal breien voor beginners in zijn werk gaat lees je dus hier!

Benodigdheden om te breien

Benodigdheden

Een sjaal breien, voor beginners vraagt het eigenlijk niet om een hele grote investering. Met twee breinaalden en een bol wol ben je er eigenlijk al. Wat betreft de bol wol kun je eigenlijk alle kanten op. Kies een kleur die je mooi vindt of voor een kleur die goed bij je garderobe past. Dan weet je zeker dat je sjaal er ook bij zal passen.

Tip: Zorg er wel voor dat de wol die je koopt stevig is. Het zou zonde zijn als je uren de tijd hebt genomen om de sjaal te breien en deze vervolgens meteen kapot gaat als je een keer ergens achter blijft haken of er iets te hard aan trekt.

De breinaalden zijn een ander verhaal. Deze zijn er namelijk in ontzettend veel maten en zijn ook niet allemaal geschikt voor beginners. Het beste kies je voor de standaard breinaalden. Deze zijn er in verschillende diktes die over het algemeen uiteen lopen van 2 millimeter tot 15 millimeter. Deze aanduidingen staan voor de diameter van de breinaalden. Een richtlijn bij het bepalen van het type breinaalden dat je wilt gaan gebruiken is dat je bij dikke wol de dikkere breinaalden gebruikt en bij de dunne wol de dunnere breinaalden.

Een steekje laten vallen (hoeveel steken)

Sjaal-breien

Nu je de benodigdheden in huis hebt gehaald, kunnen we je meer gaan vertellen over hoe een sjaal breien voor beginners nu daadwerkelijke in zijn werk gaat. Dit begint natuurlijk bij het opzetten van de steken. Daarom behandelen we dit eerst. Daarna vertellen we je hoe je drie verschillende steken uit moet voeren om vervolgens af te sluiten met het afwerken van je sjaal.

Steken opzetten

Misschien is het opzetten van de steken wel het moeilijkste aan breien. Het aantal steken dat je op de breinaald zet, is afhankelijk van hoe breed je de sjaal wilt maken of van het aantal steken dat vereist is voor het patroon dat je wilt maken. Het opzetten van steken gaat als volgt in zijn werk:

Haal de begindraad los van de bol en wikkel deze ruim voldoende af. Leg er nu een lus in door de wol over elkaar heen te leggen. Zorg ervoor dat het uiteinde van de wol die nog aan de bol vastzit, bovenop ligt. Pak die streng vast en trek deze door de lus. Je maakt nu dus eigenlijk een knoop. Steek hier de breinaald doorheen en trek de knoop aan. Het begin is gemaakt.

De volgende stap is om meer steken op de breinaald te zetten. Dit doe je door de breinaald in je rechterhand vast te pakken en de wol die nog aan de bol vastzit over de wijsvinger van je linkerhand te laten lopen.  Steek nu de breinaald tussen de draad en de palm van je hand door en trek je vinger weg. Als het goed is zit er nu een lus om de breinaald heen. Trek de draad aan en herhaal dit proces totdat je het juiste aantal steken op de breinaald hebt.

Recht breien

Recht-breien

Misschien is dit wel de makkelijkste steek die er is en daarom is hij perfect voor beginners. Een oud geheugensteuntje voor de verschillende stappen die je bij deze steek uit moet voeren is als volgt: insteken, omslaan, doorhalen en af laten gaan.

Insteken: Pak de breinaald waar je net alle steken op hebt gezet in je linkerhand vast. De andere breinaald pak je vanzelfsprekend in je rechterhand vast. Steek nu de punt van de rechter breinaald door de eerste lus. Zorg er hierbij voor dat de lege breinaald onder de andere breinaald zit.

Omslaan: Pak nu de streng wol vast die nog aan de bol vastzit. Het andere, korte uiteinde laat je gewoon hangen. Hier doe je namelijk niets mee. Haal de streng wol nu onder de rechter breinaald en vervolgens tussen beide breinaalden door.

Doorhalen: Schuif nu de bovenste breinaald, als het goed is is dat degene die je in de linkerhand vast hebt, richting de punt van de breinaald in je rechterhand en schuif hem er vervolgens onder.
Af laten gaan: De laatste stap is om de breinaald die je in je rechterhand vast hebt richting de punt van de breinaald in je linkerhand te schuiven. Hiermee heb je alle stappen voltooid waarmee je de wol van de breinaald in je linkerhand transporteert naar de breinaald in je rechterhand. Je kunt nu weer beginnen bij de eerste stap, het insteken.

Averechts breien

Averecht-breien

Een sjaal breien voor beginners kan ook heel gemakkelijk met de averechtse steek. Deze gaat als volgt in zijn werk:

Insteken: Pak de breinaald waar de steken opstaan in je linkerhand vast. Zorg ervoor dat het uiteinde van de draad dat aan de bol vastzit, aan de voorkant zit. Steek nu met rechts door de eerste lus aan de linkernaald. Zorg ervoor dat de naald die je in je rechterhand hebt boven de naald in je linkerhand zit.

Omslaan: Draai nu de streng wol om de punt van de breinaald die je in je rechterhand hebt.

Doorhalen: Schuif de naald in je rechterhand naar je toe en beweeg hem vervolgens onder de linkernaald. Let er hierbij op dat hij wel in de lus blijft.

Af laten gaan: Schuif tot slot de breinaald die je in je linkerhand hebt naar je toe zodat hij uit de lus schiet. Je hebt wederom de wol van de ene naald naar de andere naald getransporteerd en kunt bij de volgende lus dus weer van voor af aan beginnen.

De tricotsteek

Tricotsteek

De laatste steek die we met je willen bespreken, de tricotsteek, is eigenlijk een combinatie van recht breien en van averechts breien. Bij de tricotsteek is het namelijk de bedoeling dat je eerst een hele naald recht breit, vervolgens een hele naald averechts breit en dan weer een hele naald recht breit. Dit blijf je constant herhalen, waardoor je weer een net iets ander patroon krijgt dan wanneer je alleen recht of alleen averechts breit.

Bij deze steek is het natuurlijk wel belangrijk om goed op te blijven letten dat je de goede steek uitvoert en dat je constant blijft wisselen wanneer je een hele naald gehad hebt.

Afkanten

Sjaal-afwerken

Je bent nu al een tijdje aan het breien en je vindt dat je sjaal wel lang genoeg is. Het wordt dus tijd om je breiwerk af te ronden. Je breinaald gewoon lostrekken werkt natuurlijk niet. Dan rafelt heel je sjaal uit en kun je weer opnieuw beginnen. Wat wel werkt is afkanten. Afhankelijk van hoe je aan het breien bent moet je een manier kiezen om af te kanten. Dit kan zowel recht als averechts.

Recht afkanten
Om recht af te kanten zet je eerst twee normale, rechte steken. Als deze op de breinaald die je in je rechterhand vast hebt zitten, haal je met de punt van de breinaald die je in je linkerhand hebt zitten de achterste lus over de voorste lus en laat je hem  van de breinaald afglijden. Vervolgens zet je weer een normale steek, zodat je er weer twee op de breinaald in je rechterhand hebt staan. Je herhaalt de procedure nu totdat je alle steken gehad hebt.

Averechts afkanten
Eigenlijk gaat averechts afkanten hetzelfde als recht afkanten, maar dan met averechtse steken. Begin dus met twee van deze steken. Schuif vervolgens de achterste steek op de breinaald die je in je rechterhand hebt over de voorste steek en laat hem afglijden. Zet nu weer een nieuwe averechtse steek op en herhaal de procedure. Moet lukken, toch?

Niet praten maar breien: had je hier al aan gedacht?

Gebreide-sjaal

We hebben je verteld dat je naast een bolletje wol ook breinaalden nodig hebt om te kunnen breien. In principe is dat waar, maar je zou eventueel ook anders kunnen breien als je dat wil. Een sjaal breien voor beginners kan namelijk ook met behulp van je armen. Deze kunnen prima fungeren als breinaalden. Je hebt dan natuurlijk wel hele dikke wol, zoals lontwol, nodig. Deze is vaak gewoon te koop in de hobbywinkel. Het breien met behulp van je armen gaat iets anders in zijn werk dan breien met naalden. We leggen de stappen aan je uit:

Het opzetten van de steken

Het opzetten van de steken begint hetzelfde als bij normaal breien, namelijk met het maken van een lus. Deze schuif je om je rechterpols. Vervolgens pak je de twee strengen wol vast met je linkerhand. Zorg er hierbij voor dat de streng die nog aan de bol vastzit om je wijsvinger zit en de korte streng om je duim. Beweeg vervolgens je rechterarm naar beneden en kantel je je linkerhand zodat deze verticaal staat.

Pak nu de lus die om je duim zit vast met je rechterhand en trek deze richting je wijsvinger over de draad die daar gespannen is. Pak die draad door de lus vast en haal je duim en wijsvingers uit de andere lussen. De grote lus die nu ontstaat doe je om je rechterpols. De tweede steek is opgezet. Je kunt de procedure nu herhalen totdat je het gewenste aantal steken hebt opgezet.

Breien

De steken staan. Nu wordt het tijd om echt te gaan breien. Dit doe je door de streng wol die aan de bol vast zit vast te pakken in je rechterhand. Heb je de steken opgezet op je linkerhand?
Dan pak je de streng vast in deze hand. Wij gaan er nu echter vanuit dat je ze op je rechterarm hebt opgezet. Pak nu met je linkerhand de eerste lus vast en haal deze van je pols af.

Omdat je de streng wol in je rechterhand vast hebt, ontstaat er een nieuwe lus. Deze schuif je om je linkerpols. Pak nu de streng wol weer vast met je rechterhand en herhaal de procedure. Doe dit net zo lang totdat je alle steken van je rechterarm naar je linkerarm hebt verplaatst.

Om een nieuwe steek te zetten doe je precies hetzelfde maar dan in tegenovergestelde richting. De wol zit nu immers om je linkerarm en niet om je rechterarm.

De afwerking

Grote-sjaal

Is je sjaal lang genoeg? Voor de lengte van een kindersjaal kun je bijvoorbeeld deze formaten aanhouden, is hij dus lang genoeg? Dan wordt het weer tijd voor de afwerking. Deze lijkt op de afwerking die je ook bij het normale breien doet. Je begint namelijk met twee gewone steken. Vervolgens pak je de streng wol vast in de hand waar je naartoe werkt. Als alle steken dus om je rechterarm zitten en je twee steken om je linkerpols hebt zitten, pak je de streng wol in je linkerhand vast. Schuif nu de achterste steek over de eerste steek, laat de wol die je in je linkerhand vast hebt los en laat de steek van je hand afglijden.

Pak nu de streng wol vast in je rechterhand en zet een nieuwe steek op op je linkerarm zodat je de stappen van het afwerken kunt herhalen.

Let op: Bij het afwerken is het belangrijk om goed te kijken in welke hand je de streng wol vast moet pakken. Bij het opzetten van een nieuwe steek heb je de streng wol vast in de hand waar je vanaf komt terwijl je bij het afwerken van een steek de streng wol vast hebt in de hand waar je naartoe gaat.

Een sjaal breien voor beginners: we breien er een eind aan.

Je weet nu alles wat je moet weten om als beginnend breier aan de slag te kunnen. Je weet wat je nodig hebt, hoe je steken op kunt zetten en je hebt zelfs geleerd hoe je verschillende steken uit moet voeren. Het maken van een sjaal is dan helemaal niet zo moeilijk meer. Hier zitten immers geen gekke hoeken of rare kronkels in.

Heb je het idee dat je het breien wel onder de knie hebt? Ga dan gerust op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zoek bijvoorbeeld moeilijkere steken en kijk of deze je ook makkelijk afgaan. Of kijk ook eens of je wat moeilijkere dingen kunt breien. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijk warme, maar hele foute kersttrui? Of een muts die perfect past bij je sjaal? Wie weet is het dan binnen de kortste keren niet een sjaal breien voor beginners, maar een trui breien voor gevorderden!

Hoe is het jou vergaan om je eerste sjaal te breien?
Laat het weten in een reactie!