Een stenen schuur is een fijne extra opslagruimte in de tuin. Hier kunnen we onze fietsen en tuingereedschappen in kwijt. Soms wordt de schuur zelfs omgebouwd tot extra (studeer-)kamer. Waar je de schuur ook voor gebruikt, in de meeste gevallen vinden we het erg prettig als de schuur vocht- en schimmelvrij is. Om daarvoor te zorgen kun je de stenen schuur isoleren van binnenuit. Door de schuur te isoleren kun je je spullen droog en schoon opbergen. Daarnaast is het, wanneer je een extra kamer maakt van je schuur, een stuk fijner vertoeven in een goed geïsoleerde ruimte.

Wil je alleen weten welke spullen je nodig hebt voor het isoleren van je schuur? Ga dan naar onze lijst met benodigde spullen

Maar hoe isoleer je nu een schuur van binnenuit?

In dit artikel zullen we je alles uitleggen over de verschillende isolatiematerialen en wanneer je voor welk soort isolatie kunt kiezen. Na dit artikel, en wat arbeid, is jouw schuur beschermd tegen vocht en schimmel!

Jouw stenen schuur isoleren van binnenuit: stap voor stap

Het lijkt een grote klus, je stenen schuur isoleren van binnenuit, maar als je de juiste stappen volgt valt het eigenlijk reuze mee. Zo is het vooral belangrijk het doel van de isolatie te bepalen en er door het afstrepen van wensen en mogelijkheden achter te komen welk isolatiemateriaal je nodig hebt.

De keuze voor het isolatiemateriaal is het belangrijkst. Je zult zien dat het aanbrengen van het isolatiemateriaal wellicht veel tijd kost, maar zeker niet alleen voor topklussers is weggelegd! Volg de vier stappen hieronder voor de perfecte isolatie van jouw stenen schuur.

Stap 1: Bepaal het doel van de isolatie

Stenen-schuur-van-binnen

Wanneer je je schuur wilt isoleren is de reden vaststellen waarom je wilt isoleren het eerste dat gedaan moet worden.
Het antwoord op de vraag ‘waarom?' is namelijk de eerste stap naar de keuze voor het materiaal dat je wilt gaan gebruiken. Wil je bijvoorbeeld de schuur isoleren om je spullen vocht- en schimmelvrij op te kunnen slaan? Of heeft je zoon een plek nodig waar hij zijn gitaarsolo's kan oefenen?
Wat de reden ook is, hij valt onder te verdelen in de volgende isolatiedoelen:

  • Thermische isolatie
  • Akoestische isolatie

Van thermische isolatie is sprake wanneer het doel is om de schuur te beschermen tegen de weersinvloeden van buiten af. Je schuur blijft warm en droog. Natuurlijk hangt het van de dikte van het materiaal en het type isolatiemateriaal af hóé warm en droog het uiteindelijk zal worden.

Akoestische isolatie wordt toegepast wanneer het nodig is om het geluid in de schuur ook daadwerkelijk ín de schuur te houden. Daar komt bij dat ook het geluid van buiten door middel van deze isolatie minder in de schuur zal doordringen. Je kunt er dus ook een rustig plekje mee creëren waar je je even in terug kunt trekken.

Stap 2: Stel jouw type muur vast

Stenen-schuur

Nu je weet waarom je wilt isoleren is het ook goed te kijken naar wát je precies gaat isoleren. Belangrijk hierbij is om te kijken naar de manier waarop de schuur gebouwd is en dan voornamelijk naar de muren.

Heb je steens-, enkelsteens- of halfsteensmuren?
Een steensmuur is hetzelfde als een enkelsteensmuur en hier wordt een muur mee bedoeld die net zo dik is als de lengte van de steen. In de meeste gevallen komt dit neer op een dikte van 210 millimeter. Een halfsteensmuur is een muur die zo dik is als de kop van de steen. Dit is vaak net zo dik als de helft van de lengte van de steen. Een halfsteensmuur is zo'n 110 millimeter dik.
Het soort muur is van belang voor de isolatie, omdat een steensmuur minder isolatiematriaal nodig heeft dan een halfsteensmuur. Uiteraard hangt het ook hier af van het soort materiaal wat je uiteindelijk zult kiezen.

Stap 3: Kies je materiaal

Verschillende-isolatiematerialen

Er zijn ontzettend veel verschillende materialen waarmee je kunt isoleren. Om je te helpen een beslissing te nemen is het dus goed om het doel van de isolatie te weten en het soort muur waar je mee te maken hebt.

Nu je je materiaal gaat kiezen is het goed om te letten op de R-waarde van het isolatiemateriaal. De R-waarde staat voor de hoeveelheid warmteweerstand per vierkante meter van het materiaal. Wanneer je je schuur alleen vocht- en schimmelvrij wilt hebben, maar je er zelf niet in hoeft te vertoeven zal jouw R-waarde minder hoog hoeven te liggen dan wanneer je er daadwerkelijk een extra kamer van wilt maken.

Daar komt bij dat je er goed op moet letten dat bepaalde materialen brandbaarder zijn dan andere. Ga je klussen in de schuur en komen hier bijvoorbeeld soldeerbouten bij aan bod? Kies dan een materiaal dat minder brandbaar is.

Tot slot is het voor akoestische isolatie belangrijk te letten op de mate waarin het materiaal geluiden kan dempen.
Let dus op:

  • De R-waarde van het isolatiemateriaal
  • De brandbaarheid van het materiaal
  • De mate van akoestische isolatie

Verschillende materialen uitgelicht

Voor het isoleren van een stenen schuur van binnenuit zijn er verschillende materialen beschikbaar. Hieronder hebben we een aantal van deze materialen op een rijtje gezet met de voor- en nadelen hierbij. Ook ontdek je welk materiaal bij welk doel past.

A.) Stenen schuur isoleren van binnenuit met: isolatiefolie

Isolatiefolie voor stenen schuur isoleren van binnenuit

Isolatiefolie bestaat uit polyester/polyethyleen. De folie werkt op basis van thermische reflectie en soms ook op basis van stilstaande lucht (luchtkamers).

De voordelen zijn dat isolatiefolie erg licht in gewicht is. Daarbij is het materiaal makkelijk te installeren en met een simpel keukenmesje op maat te snijden. Het folie is daarnaast erg dun, ongeveer 30 millimeter dik, en werkt daardoor ruimtebesparend.

Nadeel kan zijn dat je isolatiefolie netjes aan moet brengen. Nu denken wij niet dat je dit niet kunt, maar het komt echt heel nauw. Het is namelijk erg kwetsbaar materiaal en wanneer je er net iets te ruig mee omgaat of er per ongeluk tegenaan botst, kunnen er al lekken in het folie ontstaan. Op het moment betaal je zo'n €6,- per vierkante meter voor Isolatiefolie.

Isolatiefolie is geschikt voor het doel: thermisch isoleren.

B.) Stenen schuur isoleren van binnenuit met: piepschuim (EPS, expanded polystyreen)

Piepschuim-om-stenen-schuur-mee-te-isoleren

We noemen het in de volksmond piepschuim, maar eigenlijk hebben we hier te maken met EPS. Dit materiaal bestaat voor 2% uit polystyreen en 98% uit lucht. Dit maakt het mogelijk om de warmte goed te geleiden. Voor Piepschuim betaal je ongeveer 8 euro per 8 isolatieplaten.

Voordeel is dat piepschuim een relatief goedkoop materiaal is. Daarnaast is het erg licht en zo gemakkelijk te verplaatsen. Ook brengt piepschuim met een geringe dikte al een aanzienlijke isolatiewaarde met zich mee.

Nadeel is dat het materiaal wel luchtdicht is, maar damp-open. Dit houdt in dat je tussen de muur en het piepschuim een dampremmende folielaag zult moeten plaatsen. Ook is het een erg brandbaar materiaal. Er wordt weliswaar een brandvertragend middel aan piepschuim toegevoegd, toch zul je het moeten plaatsen met het oog op brandveiligheid.

Piepschuim is geschikt voor het doel: thermisch isoleren. Let op: Wanneer je in de schuur gaat klussen is het goed om het piepschuim af te dekken met brandwerende gipsplaten.

C.) Stenen schuur isoleren van binnenuit met: glaswol

Glaswol-om-de-schuur-mee-te-isoleren

Glaswol (of Rockwool) wordt vervaardigd uit zand en gerecycled glas. Door de vele lagen die glaswol heeft wordt de lucht als het ware gevangen. Hierdoor kan de lucht niet circuleren en warmte afvoeren. Ook werkt het materiaal als een geluidsdemper. Als je online bestelt betaal je zo'n €20 per rol.

Het fijne van glaswol is dat dit materiaal gemakkelijk in gebruik is en door zijn losse structuur op oneffen ondergronden toe te passen is. Stukken glaswol kun je afknippen of met een mesje afsnijden en vervolgens door middel van spijkers of nietjes vastmaken.

Daar komt bij dat glaswol niet brandbaar is en ook niet oplost in water. Zeker met het oog op brandveiligheid een goede keuze dus! Let er wel op dat als je met glaswol gaat werken, je beschermende kleding draagt. Zowel handschoenen als een stofmasker. Glaswol kan namelijk irritatie aan de huid en luchtwegen veroorzaken.

Glaswol is geschikt voor de doelen: thermisch én akoestisch isoleren.

D.) Stenen schuur isoleren van binnenuit met: schapenwol

Schapenwol-als-isolatiemateriaal

Schapenwol is een alternatief voor het gebruik van glaswol. Dit wol isoleert net zo goed als andere isolatiematerialen en gaat maar liefst 75 jaar mee! Bijkomend voordeel is dat je de schapenwol gedurende die 75 jaar verder niet hoeft te onderhouden.

De wol kan tot 30% haar eigen gewicht aan vocht opnemen. Nu zul je waarschijnlijk denken dat de wol door deze kwaliteit zijn isolerende werking verliest. Dit is gelukkig niet het geval. De wol blijft goed als isolatiemateriaal, ook als het vochtig is. Ook heeft de wol een brandwerende functie.

Het gebruik van schapenwol klinkt zeker zo slecht nog niet. Enige nadeel is wel de prijs van het gebruik van schapenwol als isolatiemateriaal. Je zult er wat voor over moeten hebben, maar dan heb je ook wat. Schapenwol is overigens op handige rollen te verkrijgen.

Schapenwol is geschikt voor de doelen: thermisch én akoestisch isoleren.

Let op! Bovenstaande vier soorten isolatiemateriaal vormen het puntje van de ijsberg van verschillende soorten, maten en allen met hun eigen eigenschappen en kenmerken. Het is dan ook altijd aan te raden je goed te laten adviseren.

Kort samengevat:

Type Voordeel Bestellen?
Piepschuim (EPS) Lichtgewicht en relatief goedkoop 8 per 8 blokken
Isolatiefolie Slechts 3 cm dik zodoende minder ruimte €6,- per m2
Glaswol Ideaal voor oneffen oppervlaktes + brandwerend 11 per m2
Schapenwol Super duurzaam & weinig onderhoud O.m. te bestellen bij groenebouwmaterialen.nl

 

Stap 4: Aan de slag!

Je weet nu waarom je wilt isoleren, wat het doel is van de isolatie, wat voor een type muur je hebt en welk isolatiemateriaal je gaat gebruiken. Dan is het nu tijd om ook echt aan de slag te gaan.
Natuurlijk verschilt het per isolatiemateriaal hoe je uiteindelijk te werk moet gaan, maar er zijn wel een aantal richtlijnen die je aan kunt houden.

1. Zorg voor een goede lattenconstructie

Je stenen schuur isoleren van binnenuit doe je door als het ware een extra muur in je schuur te bouwen. Dit doe je door een frame te maken van houten latten. Hier kun je vervolgens je isolatiemateriaal tussen bevestigen.

In de meeste gevallen kun je het materiaal bevestigen door middel van spijkers of door ze vast te nieten. Wanneer je werkt met piepschuim is het ook mogelijk de blokken precies op maat te snijden zodat ze zich vast klemmen tussen jouw lattenconstructie.

2. Bereid je isolatiemateriaal voor

Wanneer je je houten frame tegen de muur van de schuur hebt bevestigd, is het tijd om het isolatiemateriaal voor te bereiden. Gebruik je isolatiefolie of glaswol? Snijd deze dan in de lengte doormidden en klem ze vervolgens tussen het regelwerk. Handige tip hierbij is het gebruiken van een broodmes. Door de kartels snijdt dit een stuk fijner dan wanneer je hier een hobbymes voor gebruikt.

3. Het isolatiemateriaal aanbrengen en afwerken

Isoleren

Vervolgens bevestig je het isolatiemateriaal aan jouw lattenconstructie. Wanneer alles netjes geplaatst is (wees vooral oplettend bij het gebruik van isolatiefolie) is het tijd het regelwerk te dichten. Allereerst dek je het isolatiemateriaal af met een afdekfolie. Vervolgens kun je gemakkelijk een gipswand bevestigen op de lattenconstructie. Je kunt hier ook schroten of andere bouwplaten voor gebruiken. Als alles maar netjes kan worden afgedicht.

Tip: Heb je om de bouwplaten te bevestigen schroefgaten gemaakt? Plamuur deze dan dicht. Zo krijg je een strakke muur.

De stappen samengevat

Wanneer je je stenen schuur wilt isoleren van binnenuit is het dus verstandig om een aantal stappen te doorlopen. Hieronder de stappen nogmaals kort benoemd:

  1. Stel jezelf de vraag wat de reden voor de isolatie is. Zo kom je erachter of je alleen thermisch wilt isoleren of dat het ook nodig is om akoestisch te isoleren.
  2. Kijk naar de muur die je moet isoleren. Is dit een steens- of een halfsteensmuur? Pas hier je materiaalkeuze en de hoeveelheid materiaal op aan. Kijk daarbij goed naar de zogenoemde R-waarde.
  3. Kies vervolgens het materiaal dat het beste bij jouw wensen en jouw stenen schuur past;
  4. Vervolgens kun je aan de slag om je stenen schuur te isoleren van binnenuit!

Heb jij nog handige tips voor het kiezen van het juiste isolatiemateriaal en/of het bevestigen hiervan?

Deel ze in de reacties hieronder!