De IKEA is wereldwijd een super populaire meubelzaak waar je de hele dag zoet kunt zijn met het uitkiezen van de leukste meubels voor in jouw huis. Tevens biedt de winkel goedkope en toegankelijke spullen aan en deze zijn eenvoudig zelf mee te nemen in dozen uit het magazijn om ze vervolgens thuis zelf in elkaar te zetten.

Doordat veel mensen fan zijn van de spullen van IKEA komt het voor dat veelal dezelfde meubels in huis worden geplaatst. Hier is natuurlijk niet iets mis mee, maar het wekt wel wat originaliteit op. Dit zorgt ervoor dat mensen de standaard meubels van IKEA gaat hacken, wat betekent dat meubelstukken handmatig worden aangepast en hierdoor op een andere manier gebruikt kunnen worden in huis. Aangezien je spullen van de IKEA altijd zelf in elkaar zet, kun je dit met van alles uitproberen. Verbouw zelf een handdoekrek tot een bed of zelfs een keuken. Sommige hacks pakken wat minder goed uit, maar er zijn ook zeker hacks waar je echt iets aan hebt. Deze IKEA hacks maken jouw huis een stukje interessanter en zeker origineler.

Welke IKEA hack trekt jouw aandacht?

Top 10 hacks van 2020

Ook dit jaar, 2020, waarin mensen misschien nog wel meer met hun interieur aan de slag gaan dan normaal, zijn vindingrijke IKEA producten tot stand gekomen.

10. 3 IKEA krukjes in 1

bijzettafel ikea 10 hackBen jij op zoek naar een modern bijzettafeltje voor bij de bank of een andere zithoek in je huis? Dan kun je dit helemaal zelf maken door middel van slechts drie krukjes van de IKEA. Dit is simpel in elkaar te zetten en bespaart een hoop geld op een meubelstuk dat nu in de mode is.

 

Van ronde krukjes gebruik je alleen de bladen, waarbij de pootjes gemaakt worden van anderhalve bezemsteel. Je boort vervolgens een gat door de drie bladen, bij het derde blad niet helemaal door, waar een schroef en klein stukje stok doorheen moet. De bezemstelen kunnen in de oorspronkelijke gaatjes van de poten worden gelijmd. Je kunt de bladen ook nog een heel eigen kleur geven om ze te personaliseren. Het resultaat is een bijzettafeltje met drie verschuifbare bladen! Je kan ook voor een andere vorm krukjes kiezen zoals deze: de Kyrre krukjes.

9. Van wijnrek naar kruidentuin

Een tweede IKEA hack is het omtoveren van een wijnrek tot een kruidentuin. Dit komt van pas als jij groene vingers hebt en graag je eigen plantjes wilt verbouwen in huis, zoals diverse soorten kruiden in de keuken.

wijn rek - kruidentuin 9

Haal hiervoor het VURM wijnrek in huis en ga lekker aan de slag. Dit ijzeren wijnrek kan flexibel op verschillende plekken in huis worden opgehangen, waarbij schroeven apart gekocht moeten worden.

Echter, in plaats van de wijnfleshouder met zijn gaten verticaal aan de muur op te hangen, kun je er ook voor kiezen deze met zijn gaten horizontaal op te hangen. Hierdoor kun je er zelf vier dunne glazen in plaatsen, zoals lange bierglazen, waarbij je een randje aan de onderkant voorziet van krijtbord verf. Hier kunnen later de namen van de plantjes opgeschreven worden zodat je deze uit elkaar kunt houden. Tot slot kunnen de planten in de glazen geplaatst worden en de glazen in de houders. Jouw mini-tuintje is nu helemaal af!

8. Van lantaarn naar discobal

Wil je een leuk feestje geven bij jou thuis en ben je op zoek naar een leuke versiering? Ga dan voor een discobal van de IKEA hangende lampenkappen. Dit zijn simpele papieren lampenkappen die je uit kunt vouwen en oorspronkelijk bedoeld zijn om over hangende lampen heen te hangen.

lantaarn-discobal

Om er een discobal van te maken, heb je naast de lampenkap alleen nog spuitlijm voor glitter en glitterspul zelf nodig. Vouw de lampenkap helemaal uit en zorg ervoor dat het in bolvorm aanwezig is en blijft voor je de glitter toevoegt. Door in delen de kap vol te spuiten met glitterlijm en daar glitter overheen te strooien, krijg je een hippe discobal van glitters als resultaat. Je zult een aantal lagen van het glitter moeten maken om het beste resultaat te kunnen verkrijgen. De versierde lampenkap hang je op en jouw feestje kan niet meer stuk.

Zorg er tijdens het versieren van de lampenkap wel voor dat je een groot vel van vuilniszakken of kranten onder je knutselwerk legt. Dit moet voorkomen dat je een maand na het feestje nog overal glitters aantreft.

De hele tutorial kan je hier vinden bij Oh Happy Day.

7. Kattenhuis

Wat houden we toch van die kleine beesten in ons huis en we hebben er ook veel voor over om onze huisdieren met plezier rond te laten hobbelen. Een manier om aan de wensen van jouw kat te voldoen, is door het ombouwen van de BEKVÄM opstapkruk. Met deze opstapkruk, die er in verschillende kleuren te verkrijgen is, kun je een gezellig hoekje creëren voor jouw kat om zich even af te sluiten van zijn omgeving. Jouw kat kan even tot rust komen van alle drukte, maar heeft ook meteen zijn eigen plek in huis.

kattenhuis-bekvam-ikea

Begin met een houten ondergrond, zodat je kat niet zomaar op de vloer ligt, waarop je de zijkanten bevestigt met schroeven. In het midden van het huisje plaats je een plank zodat je een verdieping in het huisje van je kat kunt maken. Ook op de bovenkant plaats je een plankje als afdekking, dit is dezelfde bovenkant als voor het oorspronkelijke opstapkrukje. Vervolgens kun je de achterkant van het kattenhuis ook dichtmaken met een plank en een gat maken aan de voorkant van de onderste verdieping. Via dit gat kan je kat naar binnen en naar buiten.

Je kunt het huisje altijd nog een kleur geven, zodat jouw kat ook stijlvol woont. Daarnaast kun je zijn voer- en drinkbak nog bevestigen aan de zijkant van het huisje, zodat hij of zij alles dichtbij zich heeft.

6. Dunne rollende opslagkar

In huis hebben we allerlei vervelende hoekjes en plekjes waar meubels vaak net niet in of tussen passen. Met de handen in ons haar weten we niet wat we met deze kleine ruimtes aan moeten. Wees gerust, ook voor deze vaak smalle ruimtes kan een vindingrijke oplossing gevonden worden.

Hyllis - opslagkast

Een voorbeeld van zo een smalle plek is de ruimte die je overhoudt tussen de wasmachine en de droger in het washok. Hiertussen passen geen normale meubels en daarom is de dunne, rollende opslagkar in het leven geroepen. Wat je hiervoor nodig hebt is de HYLLIS opslagkast. Dit is een stellingkast die zowel binnen als buiten gebruikt kan worden en kan worden volgezet met allerlei spullen in je huis.

Door deze stellingkast 180 graden om te draaien en dwars te plaatsen in plaats van recht, past deze in de kleinste hoekjes en gaatjes van jouw woning. Bevestig onder de opslagkar in de vier hoeken wieltjes en je hebt een rollende opslagkar gecreëerd. In de bovenkant, wat oorspronkelijk dus de onderkant moet zijn, kun je tussen de poten van de stellingkast een bak maken of plaatsen, waardoor je nog meer spulletjes kwijt kunt.

In het washok kan jouw nieuwe rijdende opslagkar dienen als opbergplek voor alle wasmiddelen, verdwaalde sokken en andere spullen die van pas komen en nog geen plek in huis hebben gekregen.

5. Van opbergkast naar hoofdeinde

Wat je ook van opbergkasten kunt maken, is een hoofdeinde voor je bed. Nu denk je misschien, dit is wel heel ver gezocht, maar ook deze IKEA hack kan jouw huis op een goedkope en simpele manier een stuk stijlvoller maken.

Trones-ikea-hack-bed

De TRONES opbergkastjes zijn gemaakt om op een handige manier spullen in op te bergen door de uitvouwbare lades. Schoenen worden vaak in deze kastjes opgeborgen, zodat ze uit het zicht zijn en niet overal in huis blijven rondslingeren om over te struikelen.

Wat is er dan beter dan alle overige spullen in je slaapkamer stijlvol op te bergen in de vorm van een hoofdeinde. Door de kast niet verticaal maar horizontaal op te hangen aan de wand kun je om je bed heen een mooi hoofdeinde creëren. De lades moeten natuurlijk wel verticaal geplaatst worden, zodat de opening aan de bovenkant zit en er geen spullen uitvallen wanneer je deze opendoet. Met maar twee van deze opbergkasten heb jij een mooi hoofdeinde gecreëerd waarin jij allerlei verdwaalde spullen kunt opbergen. Dit bespaart ook nog eens een hoop ruimte.

De hele gids van hoe je dit maakt vind je ook hier bij IKEA.

4. Van plantenpot naar kroonluchter

doe-het-zelf-ikea-kroonluchterDoor op een andere manier naar dingen te kijken, kunnen we veel originaliteit in ons huis aanbrengen, dat hebben we tot nu toe wel gezien. Ook bij deze creatie komt de uitvinder in je naar boven en maak jij van iets simpels een echt kunstwerk.

Geen geld voor een echte kroonluchter? Maak er dan zelf een van de simpele, maar stijlvolle IKEA plantenbakken. Met slechts drie van deze plantenpotten kun jij al een prachtige kroonluchter maken.

Om dit kunstwerk in elkaar te zetten, heb je naast de potten ook elektrische tape, een drievoudige hangerkabelset (van de IKEA), een boor en een gastzaagbit nodig. In het midden van de kandelaars moet een gaatje geboord worden. Deze gaten moeten precies overeenkomen met de hangers van de kabelset. In deze hangers kunnen bollen geplaatst worden en de kabelset kan bevestigd worden aan het plafond. Als alles op zijn plek zit, kan de kroonluchter in gebruik worden genomen.

Deze hangende kroonluchter verlicht jouw kamer als een paleis en niemand hoeft te weten dat dit maar simpele omgekeerde plantenpotten zijn.

3. Strijkplank op wielen

Strijkplank op wielenNog zo een geweldige uitvinding is de strijkplank op wielen. Die grote strijkplank staat namelijk altijd in de weg en blokkeert de toegang tot kasten, waardoor je huis heel rommelig kan worden tijdens het strijken. Om dit probleem op te lossen, kun je de RÅSKOG-kar en de JÄLL strijkplank samenvoegen tot een rollende strijkplank.

Door in de bovenste bak van de kar twee planken te bevestigen, kan de tafelstrijkplank hierop geplaatst worden en vastgeschroefd worden. In de rest van de kar kunnen nog allerlei andere spullen geplaatst worden, waardoor jij zorgeloos kunt strijken zonder in de weg te staan of een rommelige kamer te veroorzaken. Een simpele, maar uiterst vindingrijke oplossing voor veel mensen!

2. BILLY boekenkast met schuifdeuren

We kennen allemaal wel de BILLY kast van de IKEA die overal voor gebruikt kan worden. Echter, de kans is dan ook groot dat heel veel mensen deze kast hebben en de originaliteit van het meubelstuk en icoon van IKEA flink daalt.

Ook hier is een hack op bedacht, waarbij de veelzijdigheid van de kast wordt gebruikt. De kast kan namelijk op een eenvoudige manier worden afgewerkt met OSB schuifdeuren. Deze schuifdeuren kun je op de bouwmarkt op maat laten zagen om de totale hoogte van de BILLY kast te bedekken. Aan de onderkant en bovenkant van de deuren kunnen wieltjes bevestigd worden, zodat de deur over de kast heen rolt bij het openen en dicht doen. Ook kunnen hendels geplaatst worden, zodat je gemakkelijk de deur kunt bewegen. Verder moeten de scharnieren van de deur juist geplaatst worden, waarna jij een unieke BILLY kast hebt gemaakt.

1.) Bijzettafel van dossiermappen

Tot slot een vindingrijke oplossing voor het maken van een uniek, modern bijzettafeltje van een uiterst simpel kantoorartikel; de dossiermap. Dit kunstwerk is praktisch, stijlvol en ook nog eens eenvoudig in elkaar te zetten, waarbij de creativiteit er vanaf spat.

dossiermappen-tafel-ikea

Voor bij een salonzitje kun je dit bijzettafeltje maken van slechts vier dossiermappen en twee soorten krukjes. Van het ene krukje, een verstelbaar krukje met drie pootjes, worden alleen de pootjes gebruikt, waarop het rechte blad van het andere, simpele krukje geplaatst kan worden. Op dit onderblad kunnen de vier dossiermappen bevestigd worden, elk met de hoek naar binnen. Zo wordt er een mooie vorm verkregen, waarbij het midden dient als pennenbakje.

Uit de simpele spullen van de IKEA maak jij een stijlvol, creatief koffietafeltje.

Veel van deze tips en beeldmateriaal vonden we op onder meer IkeaHackers.net en Chatelaine.com