Heb jij, net als wij, ook net een nieuw beplantingsplan voor jouw tuin gemaakt? Dat is natuurlijk erg leuk, maar het kan zijn dat sommige planten een verhuizing nodig hebben. Ze passen op hun huidige plek simpelweg niet meer in jouw plan. Hier liepen wij ook tegenaan, maar gelukkig kun je vaste planten verplanten in de herfst. Prima tijd dus om jouw nieuwe beplantingsplan ook daadwerkelijk uit te gaan voeren!

Vaste planten verplanten in de herfst: welke planten krijgen een nieuwe plek?

Het verplanten van vaste planten kan het best gebeuren in de herfst. Nu is deze bijna in aantocht, dus is het tijd om een plan te maken welke vaste planten je graag wilt verplanten. Om te bepalen welke planten je graag wilt verplanten, is het belangrijk het doel van de plant in de tuin weer te geven. Houd daarbij goed je beplantingsplan in je achterhoofd.

Past de vaste plant wel in jouw beplantingsplan? Moet hij verwijderd worden of kan hij op een andere plek wel deel uitmaken van jouw nieuwe tuin? Door deze vragen voor de verschillende vaste planten in jouw tuin te beantwoorden, kom jij erachter of jouw vaste planten verplanten in de herfst nodig is.

Zo ja, lees dan snel verder, bereid je goed voor en ga aan de slag!

Vragen rondom het verplanten van een plant beantwoord

Boek koffiemok lantaarn

Nu heb je waarschijnlijk al wel door dat het verplanten van een plant draait om het verplaatsen ervan. Dit verplaatsen kan noodzakelijk zijn, omdat een plant bijvoorbeeld te groot is voor zijn huidige plek of op een andere plek beter tot zijn recht komt.

Het verplanten zelf houdt in dat je de plant uit zijn vertrouwde plekje graaft en op zijn nieuwe plek weer in de grond zet. Hieronder zullen we je stap voor stap laten zien hoe jij het vaste planten verplanten in de herfst aan kunt pakken.

Waarom de herfst?

Het verplanten van vaste planten kan op verschillende momenten in het jaar, maar de herfst is de meest ideale periode. Het is namelijk belangrijk dat de plant niet meer druk bezig is met groeien en bloeien. Stel je verplaatst een plant in het voorjaar of in de zomer, dan kan hij doordat hij volop in ontwikkeling is snel beschadigen. Dit wil je natuurlijk niet.

De rustperiode van de vaste plant is dus de ideale periode. Nu loopt deze periode ook na de herfst nog door, maar het is ook niet de bedoeling dat de grond bevroren is als je gaat verplanten.
Om die reden vinden wij het prettig in de herfst te verplanten. Tijdens dit seizoen zijn de omstandigheden voor het verplanten van vaste planten het meest geschikt.

Kan iedere vaste plant verplant worden?

Wortels

In principe kun je iedere vaste plant verplanten, maar de kans dat de plant niet goed aanslaat op zijn nieuwe plek neemt toe naarmate hij langer op een vaste plek staat. Staat jouw vaste plant bijvoorbeeld al een aantal jaren op dezelfde plek? Dan heeft hij al een mooi netwerk van wortels ontwikkeld.

Tijdens het verplanten van de vaste plant kunnen de haarwortels afbreken. De kans bestaat dat de plant hierdoor niet meer goed kan aarden op zijn nieuwe plek. Denk dus even goed na over hoe lang een plant al op zijn plek staat voordat je overweegt hem te verplanten.

Welke planten kunnen verplant worden?

In principe kunnen alle vaste planten, groenblijvende heesters, coniferen en kleine bomen verplant worden. Al deze soorten planten en bomen kun je aan de hand van de stappen in dit artikel verplanten. Let er wel op dat we spreken over kleine bomen. Grote bomen hebben vaak al een te groot wortelstelsel om verplant te kunnen worden.

Stap voor stap vaste planten verplanten in de herfst

Weet jij al welke vaste planten je graag wilt verplanten en kunnen deze ook verplant worden? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Volg onderstaande stappen, zodat jij jouw plant op een veilige manier een nieuw onderkomen biedt. Zo voldoet jouw tuin al snel aan jouw nieuwe beplantingsplan.

Stap 1: Bereid de wortelkluit voor

Laars op schop

Ongeveer een maand voordat je de vaste plant gaat verplanten, kun je de wortelkluit hier al op voorbereiden. Dit doe je door een geul te graven op zo'n 40 centimeter afstand van de stam (geheel rondom). Het waarom van deze geul heeft te maken met de eerder genoemde kwetsbare haarwortels.

Door een geul te graven kan het zijn dat je al wat wortels doorsnijdt. De vaste plant blijft nu echter nog even op zijn plek staan, waardoor hij de tijd krijgt om binnen de wortelkluit nieuwe haarwortels te laten groeien.

Door de nieuwe haarwortels vergroot je de kans dat de vaste plant ook in jouw nieuwe beplantingsplan een aantal jaren meegaat. Zonder goede haarwortels kan een plant namelijk niet voldoende voedingsstoffen opnemen.

Stap 2: Houd het weer in de gaten

Voordat je gaat beginnen met het verplanten van de vaste planten, is het belangrijk dat je het weer in de gaten houdt. Het is namelijk het best om het verplanten op een bewolkte dag te doen. De wortels kunnen op die manier niet door het zonlicht beschadigd worden.

Daarbij is het ook belangrijk dat het niet vriest. Dit betekent overigens ook dat er geen vorst meer in de grond mag zitten van eventuele eerdere koude dagen.

Stap 3: De nieuwe plek voorbereiden

Grond voorbereiden vaste planten verplanten

Wanneer je gaat verplanten is het fijn als je de plant direct in een nieuw gat kunt zetten. Het is belangrijk dat het nieuwe gat ongeveer twee keer zo groot is als de kluit.

Zorg er daarnaast voor dat de aarde in het gat en eromheen goed los is. Dit geeft de vaste plant de mogelijkheid zo snel mogelijk weer zijn wortels te laten groeien. Je kunt de aarde in het gat eventueel mengen met de extra voeding die bij jouw vaste plant hoort.

Stap 4: Het uitgraven van de kluit

Nu de wortelkluit is voorbereid, het weer goed is en de nieuwe plek al helemaal klaar is, kan het uitgraven beginnen. Zorg er tijdens het uitgraven voor dat je de wortels zo min mogelijk beschadigd. Als het goed is kun je rondom de kluit al vrij graven, alleen aan de onderkant van de kluit moet je oppassen.

Zodra de kluit uitgegraven is, wikkel je deze in jute of in een oud laken. Op die manier bescherm je de (haar-)wortels tijdens de verhuizing.

Stap 5: De plant gaat naar zijn nieuwe huis

Nu is het uiteraard de bedoeling dat de vaste plant zijn nieuwe huis betreedt. Vaste planten verplanten in de herfst heeft als voordeel dat de plant in rust treedt en hierdoor goed kan bijkomen.
Wanneer je de plant in het nieuwe gat zet, kun je de wortels even goed verspreiden (en uiteraard de jute of het laken verwijderen). Vul het gat vervolgens met aarde. Zorg ervoor dat je tijdens het vullen van het gat af en toe licht met de plant schudt. Zo komt de aarde goed tussen de wortels.

Stap 6: Water geven en in de gaten houden

Gieter

Nu de vaste plant is verplant en op zijn nieuwe plek staat, heeft hij wel een flinke scheut water verdiend. Zeker wanneer het na het verplanten droog blijft, is het erg belangrijk voldoende water te geven.

Houd de plant gedurende de eerste periode goed in de gaten. Zo kun je op tijd extra water of voeding geven wanneer dat nodig is. Het kan even duren voordat een plant weer helemaal tevreden is op zijn nieuwe plek.

Let op: Het kan zijn dat de vaste plant ineens voor een gedeelte doodgaat, dit is vaak uit zelfbescherming. Wanneer de haarwortels erg beschadigd zijn, kan de plant minder voeding opnemen. Een gedeelte van de plant sterft af, zodat de rest van de plant juist voldoende voeding overhoudt.

De stappen samengevat

Vaste planten verplanten in de herfst is dus goed mogelijk. Gelukkig maar, want dan kun je toch nog de plant op die betere plek zetten en hoef je hem niet weg te doen.
Hieronder zullen we de zes stappen nog even kort voor je samenvatten. Zo heb je alles gemakkelijk en overzichtelijk bij de hand wanneer je aan de slag gaat. Maar eerst nog even wat je moet weten voordat je gaat beginnen:

  • Bedenk goed hoe lang de vaste plant al op zijn plek staat. Oudere planten laten zich minder goed verplanten dan jongere.
  • Onthoud dat de herfst een goede periode is om te verplanten.
  • Je kunt vaste planten, groenblijvende heesters, coniferen en kleine bomen verplanten.

Vaste planten verplanten

Dan nu puntsgewijs de zes stappen:

  1. Bereid de wortelkluit voor. Dit doe je door een maand voor het verplanten een geul rondom de kluit te graven. Dit bevordert de groei van haarwortels op de wortels die meeverhuizen.
  2. Houd het weer in de gaten. Droog en bewolkt weer is de perfecte omstandigheid waaronder je wilt gaan verplanten. Het mag niet vriezen, maar de zon moet ook niet fel schijnen.
  3. Bereid de nieuwe plek voor. Graaf een gat die twee keer zo groot is als de kluit. Zorg ervoor dat de aarde in en rondom het gat los is, zodat de wortels gemakkelijk kunnen groeien en hechten.
  4. Graaf de kluit uit. Door de geul hoef je alleen de wortels aan de onderkant nog door te steken. Wikkel de kluit na het uitgraven in jute of een oud laken ter bescherming.
  5. Plant de plant in zijn nieuwe thuis. Vul het gat met aarde en schud de vaste plant af en toe. Zo komt alle aarde tussen de wortels.
  6. Geef voldoende water. De vaste plant heeft na het verplanten even de tijd nodig om bij te komen. Een flinke scheut water helpt hier goed bij. Blijf de plant in de gaten houden.

Vaste planten verplanten in de herfst: doe jij dit ook?

Deel jouw ervaringen met vaste planten verplanten door een reactie achter te laten onder dit artikel. We zijn benieuwd!