Hou je ook zo van glühwein? Je krijgt er altijd zo'n fijn kerstgevoel van en je kunt je er lekker aan opwarmen. Na een flinke kerstmaaltijd is een glas glühwein de perfecte borrel. Wist je dat zelf glühwein maken helemaal niet moeilijk is? Je kunt de glühwein precies zo maken als jij zelf lekker vindt, en het is een superleuke manier om je gasten te verwennen!

Zelf glühwein maken in 7 stappen

Zelf glühwein maken is niet moeilijk, maar er komt wel het een en ander bij kijken. Je kunt in principe ‘gewoon' de ingrediënten en de wijn in een grote pan doen en dat langzaam verwarmen, om het vervolgens meteen te serveren. Vaak zul je dan echter merken dat de wijn niet zoveel smaak heeft als je misschien had gehoopt.

Er is een andere manier om glühwein te maken die iets meer tijd vergt, maar een veel lekkerdere smaak oplevert. Wij vertellen je hoe je in 7 stappen de allerlekkerste glühwein maakt.

Stap 1. De juiste wijn

wijnkelder
De wijn die je voor je glühwein gaat gebruiken is de basis van je recept. Die moet natuurlijk goed zijn, want anders smaakt het eindresultaat niet. Gelukkig hoef je voor glühwein echt niet de duurste en beste fles rode wijn te gebruiken die je maar kunt vinden.

Het mooie aan zelf glühwein maken is dat je eigenlijk het grootste deel van de smaken zelf toevoegt. Dat komt natuurlijk door alle ingrediënten die je later in dit proces mee gaat verwarmen. Daarbij komt ook dat de wijn zelf een deel van zijn smaak verliest als deze wordt verwarmd. Dat is ook de reden dat je een fles rode wijn altijd koel moet bewaren en uit de zon moet houden.
Met een goedkope wijn uit de supermarkt zit je dus eigenlijk in de meeste gevallen gewoon goed. Rode wijn met fruitige tonen zorgt voor een volle smaak. Je zou zelfs eventueel een ‘oude', geopende fles rode wijn kunnen gebruiken om glühwein te maken. Heb je nog een fles wijn staan die al een paar dagen geleden geopend is en eigenlijk nét niet meer lekker smaakt om ‘gewoon' te drinken? Door de kruiden zul je die lichtzure smaak niet meer proeven. Dit geldt echter niet voor rode wijn die écht al zuur is geworden; dat zul je ook in glühwein gewoon nog proeven.

Stap 2. De rest van de ingrediënten

gluhwein-ingredienten

Als je eenmaal je wijn hebt uitgekozen, is het tijd om de andere ingrediënten te verzamelen. In traditionele glühwein zitten kruidnagel, steranijs, kaneel en citrusschillen. Met deze ingrediënten zit je dus eigenlijk altijd wel goed. Ook met de hoeveelheid ingrediënten kun je naar smaak variëren. Als je voor de eerste keer glühwein gaat maken, is het echter wel handig om een richtlijn te hebben.

Voor anderhalve liter glühwein heb je nodig:

Voor het recept dat wij gebruiken, heb je ook nog suiker nodig. Daar ga je in de volgende stap namelijk eerst een siroop mee maken. 200 gram basterdsuiker of kristalsuiker is daarvoor genoeg. Zo zorg je er ook meteen voor dat de glühwein niet te zuur wordt.

Heb je al vaker glühwein gemaakt of wil je wat meer smaak toevoegen, dan kun je nog andere ingrediënten gebruiken. Zo zijn mandarijnen, limoenschillen, laurier en nootmuskaat ook lekker in glühwein. Als je van vanille houdt, is een vanillestokje een goede toevoeging. Ook kun je ervoor kiezen om van de citrusvruchten niet alleen de schil te gebruiken, maar ze in plaats daarvan in plakjes te snijden en ook het vruchtvlees aan de glühwein toe te voegen.

Met specerijen als kaneel en kruidnagels moet je wel voorzichtig zijn. Voeg niet meer toe dan hierboven vermeld staat, want dan kan de smaak te sterk worden en gaan overheersen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Zoals we je hierboven al vertelden, kun je ervoor kiezen om de ingrediënten samen met de wijn in de pan te doen en dit langzaam te verwarmen (niet koken!). Om de smaak meer diepte te geven en beter uit te laten komen, kun je echter beter eerst de volgende stappen doorlopen.

Stap 3. Een siroop maken

wijn-siroop-maken

Haal eerst de schil van de sinaasappel en de citroen om die later te gebruiken. Let op: gebruik alleen het gekleurde deel van de schil, want het witte gedeelte is zoals je weet niet bepaald lekker. Als je de schil hebt verwijderd, snijd je de sinaasappel en citroen doormidden.

Voordat alle ingrediënten en de wijn in de pan gaan, gaan we eerst een siroop maken. Om dat te doen zet je een grote pan op het vuur. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog, maar ook niet te laag staat. Doe de basterdsuiker of kristalsuiker in de pan. Knijp de citroen en sinaasappel uit boven de pan en doe de schillen erin (of doe de gesneden citrusvruchten in de pan als je voor plakjes hebt gekozen).

Voeg de kruidnagel en de kaneel toe (en eventueel het opengesneden vanillestokje en de laurierbladeren als je die gebruikt). Vervolgens doe je een laagje wijn in de pan. De wijn moet de suiker helemaal bedekken. Laat dit zo even pruttelen totdat de suiker helemaal in de wijn is opgelost.

Vervolgens zet je het vuur wat hoger en breng je de wijn aan de kook. Laat het vijf minuten inkoken tot je een dikke siroop overhoudt. Roer deze even goed door (check nog een keer of de suiker goed is opgelost!) en ga dan door naar de volgende stap.

Stap 4. De wijn toevoegen en verwarmen

gluhwein-maken

Zelf glühwein maken met een siroop heeft zo zijn voordelen. Ten eerste komen de smaken zo goed naar voren, omdat je de kruiden goed hebt kunnen verhitten. Ten tweede weet je zeker dat de suiker die je toevoegt goed oplost, en ten derde ben je na het maken van de siroop eigenlijk heel snel klaar.

De volgende stap is namelijk om de rest van de wijn en de steranijs toe te voegen en deze te verwarmen. Het opwarmen van de wijn kan even duren, omdat het natuurlijk een behoorlijke hoeveelheid is. Het is echter niet slim om het proces te versnellen door het vuur maar zo hoog mogelijk te zetten. Je moet namelijk voorkomen dat de wijn begint te koken; dan verdampt natuurlijk alle alcohol en ook een groot deel van de smaak.

Wees dus geduldig en verwarm de wijn langzaam maar zeker. Als de wijn eenmaal warm is, kun je deze meteen serveren. Hou je wel van glühwein met een extra stevige kick? Ga dan eerst verder naar stap 5.

Stap 5. Sterke drank toevoegen (optioneel)

cognac-toevoegen

Ga je zelf glühwein maken en hou je wel van een stevige borrel? Dan mag de glühwein van jou vast wel iets sterker zijn. Gelukkig kun je je glühwein heel makkelijk sterker maken door een flinke scheut sterke drank toe te voegen. Kies bijvoorbeeld voor Grand Marnier. Deze likeur is wel sterk, maar er zit ook weer niet zoveel alcohol in dat je na één glaasje glühwein al onder tafel ligt.
Natuurlijk kun je ook voor rum of cognac kiezen, maar dan moet je wel voorzichtig zijn met de hoeveelheid die je in je glühwein doet.

Stap 6. Drinken maar!

gluhwein-in-mok

En dan is het eindelijk tijd om je glühwein te gaan serveren! Het leukste aan zelf glühwein maken is natuurlijk dat je aan het eind het resultaat mag keuren. Als je de stappen goed hebt opgevolgd, kan er eigenlijk niets misgaan!

Omdat de wijn heet is, kun je deze het best serveren in een mok met een oor. Zo kun je je drankje vasthouden zonder je handen te verbranden. Ook zijn er speciale glazen voor glühwein, die vaak een voetje hebben en waar natuurlijk ook een oor aan zit.

Schep de glühwein simpelweg in een mok met een grote soeplepel. Je kunt proberen om de ingrediënten zoveel mogelijk in de pan te laten, maar de gasten kunnen er natuurlijk ook ‘omheen' drinken. Om je glas of mok glühwein extra feestelijk te maken kun je het geheel nog garneren met bijvoorbeeld sinaasappelschillen, een kaneelstokje of een steranijs.

Het is wel echt aan te raden om de glühwein warm te drinken. Als je de wijn laat afkoelen zal deze niet vies worden, maar je proeft de heerlijke smaken wel veel minder goed. Daarnaast is de bedoeling van glühwein natuurlijk dat je jezelf er een beetje bij opwarmt!

Stap 7. Bewaren

Raar maar waar: soms blijft er nou eenmaal glühwein over. Als dat het geval is, kun je deze het best in de koelkast bewaren. Let er echter wel op dat glühwein ongeveer net zo lang goed blijft als ‘gewone' rode wijn nadat deze is geopend; een paar dagen dus. Dat lijkt ons een prima excuus om alles gewoon meteen op te drinken. Proost!

Zelf glühwein maken: bijzondere variaties

Zo zie je maar dat zelf glühwein maken helemaal niet zo moeilijk is als je misschien dacht. Je moet er alleen even de tijd voor nemen! Als je het ‘gewone' glühweinrecept onderhand wel kent (of er stiekem niet zo'n fan van bent), zetten we nog vijf bijzondere variaties op de traditionele glühwein voor je op een rijtje die je ook eens kunt proberen.

Mulled cider

mulled-cider

Mulled cider is vooral in het Verenigd Koninkrijk erg populair rond de kerst. In plaats van rode wijn gebruikt men dan appelcider, en verder gebruikt men dezelfde ingrediënten als voor gewone glühwein. Doe alles bij elkaar in een grote pan en verwarm alle ingrediënten totdat je een heerlijke warme cider hebt.

Witte glühwein

Je kunt ook glühwein maken met witte wijn als je niet van rode wijn houdt. Witte glühwein is wat frisser en minder zwaar. Daarom moet je er echter wel rekening mee houden dat je ook voor lichtere kruiden, vruchten en specerijen kiest. Probeer het bijvoorbeeld eens met citroen, rozemarijn, tijm, vanille en gember. Ook appel en peer smaken erg lekker in witte glühwein. Doe alle ingrediënten en de wijn simpelweg in een pan en verwarm deze langzaam (niet koken!).

Pittige glühwein

Voor de liefhebbers van pittig eten kun je een bijzondere, pittige glühwein maken. Daarvoor gebruik je een verse rode peper die je in stukjes snijdt en aan het begin toevoegt als je de siroop gaat maken. Als je gasten het daar niet warm van krijgen, weten wij het ook niet meer.

Glühwein maken zonder alcohol

druivensap-gluhwein

Voor een alcoholvrije variant op de glühwein (voor de kinderen of de mensen die nog moeten rijden), vervang je de rode wijn gewoon door druivensap. Alles bij elkaar in de pan, goed verwarmen en klaar is Kees!

TIP: Vergelijk jouw gemaakte glühwein direct met een standaard fles glühwein van de Albert Heijn. Helemaal leuk is om dit blind te laten testen aan jouw gasten. Dan heb je niet alleen een lekkere glühwein gemaakt maar kan je direct een mini proeverij er aan vast knopen!

Glühweinsiroop

In stap 3 van het proces hierboven maak je eerst een siroop van wat wijn, suiker en specerijen. Zelf glühwein maken doe je met die siroop, maar je kunt er ook voor kiezen deze ‘los' te serveren. Als de siroop dik genoeg is, zeef je simpel weg de ingrediënten eruit. Wat je overhoudt serveer je bijvoorbeeld met yoghurt of vers fruit.

Is zelf glühwein maken iets wat je deze winter van plan bent? En voor welke variatie kies je dan?
Laat het ons weten in een reactie!