De zon schijnt en jij hebt plannen om hier volop van te genieten. Samen met vrienden en vriendinnen heb je lekkere hapjes gemaakt die jullie, al keuvelend, onder het genot van een lekker koud drankje op willen eten. Al snel wordt jullie onderonsje echter verstoord, want door het warme weer zijn er tientallen muggen actief geworden en die zoeven allemaal om jullie heen. De eerste muggenbulten zijn al zichtbaar en vooral voelbaar voordat jullie de eerste lekkere snack achter de kiezen hebben.

Herkenbaar? Wij hebben een oplossing! Je kunt namelijk zelf citronellakaarsen maken, zodat de volgende vriendinnenavond niet meer door muggen verstoord zal worden. Voordat we je uit gaan leggen hoe je deze leuke kaarsen zelf kunt maken, vertellen we je eerst iets meer over citronella. Dit is namelijk het stofje dat muggen zo afstotend vinden.

Wat je nog niet wist over citronella

Citroengras

Waarschijnlijk heb je al wel eens van citronella gehoord. Als de zomer weer begint en de muggen tevoorschijn komen kun je er nauwelijks nog omheen. Overal worden citronellakaarsen verkocht, omdat deze muggen weg zou houden. Maar wat is citronella nou eigenlijk precies?

Citronella is eigenlijk niet meer dan een olie die afkomstig is van Aziatisch citroengras en door middel van stoomdestillatie wordt verkregen. Hierbij wordt het citroengras in een ton gelegd dat vervolgens gevuld wordt met stoom. De citronella die gewonnen moet worden vermengt zich als het ware met de hete stoom. Als de stoom dan na verloop van tijd afkoelt, blijft een deel van de citronella op het gecondenseerde water drijven. Dit wordt gescheiden van het water, zodat je alleen citronellaolie overhoudt.

Citronella wordt niet alleen gebruikt in citronellakaarsen, maar ook in andere producten komt dit vaak voor als geurstof. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen en cosmetica.

5x zelf citronellakaarsen maken

We hebben DIY-projecten verzameld die niet alleen de muggen op afstand houden, maar ook nog eens als super leuke tafeldecoratie kunnen dienen. Van deze voorbeelden gaan we je precies uitleggen hoe je ze moet maken. Misschien is het zelfs leuk om dit samen met je vriendinnen te doen. Kunnen jullie ze daarna meteen uittesten!

1. Kruidige kaarsen

Citronellakaarsen-met-schijfjes-citroen
(Bron)
Voor deze citronellakaarsen met citroen en kruiden heb je het volgende nodig:

  • Leuke glazen potjes, zoals weckpotjes of jampotjes;
  • Kaarsjes die blijven drijven;
  • Een limoen en een citroen;
  • Citronellaolie;
  • Verse kruiden;
  • Touw;
  • Water.

Voor dit eerste voorbeeld hoef je nog niet aan de slag met het smelten van kaarsen. Dat scheelt je een hoop geklieder! Om deze kaarsjes te maken stop je de verse kruiden in de glazen potjes. Je kunt hierbij zelf kiezen voor welke kruiden je gaat. Zo kun je deze kaarsen helemaal afstemmen op jouw eigen favoriete kruiden en geuren. Voorbeelden van kruiden die je kunt gebruiken zijn rozemarijn, tijm en kruidnagel. Muggen houden niet van de geur van salie, dus ook dit kruid is een goede toevoeging.

Vervolgens vul je de potjes met water. Je moet nog verschillende dingen in de potjes stoppen, dus zorg ervoor dat dit past! Bij teveel water zal je potje overstromen. Je kunt de potjes dus beter met iets te weinig water vullen en dit later aanvullen. Nu je de glazen potjes gevuld hebt met water, kun je de citronellaolie toevoegen. Het aantal druppels is afhankelijk van je eigen voorkeur.

Snij nu de limoen en de citroen in schijfjes en stop van beide fruitsoorten één of een aantal schijfjes in de potjes. Als je potje nog niet aan de rand vol zit, kun je er wat extra water bij doen. Leg de drijvende kaarsjes op het water en je zelfgemaakte citronellakaarsen zijn af! Voor een extra leuk effect kun je nog een touwtje om de bovenkant van het potje knopen.
Deze kaarsen zijn meteen klaar voor gebruik. Lekker handig dus!

2. Een potje met kaarsvet

Citronellakaarsen-in-blik
(Bron)
De lijst met benodigdheden voor deze leuke citronellakaarsen ziet er als volgt uit:

  • Aluminiumblikken met een leuke print;
  • Citronellaolie;
  • Oude kaarsen en kaarsvet;
  • Aromatische olie met een lekkere geur;
  • Een lont;
  • Een pan;
  • Een lijmpistool;
  • Een zeef en/of een tang.

Zelf citronellakaarsen maken kan eenvoudig met oude kaarsen. Kijk dus snel in de laatjes van de kast om te zien of je nog oude stompjes over hebt. Deze kun je mooi gebruiken. Zorg er wel voor dat je de metalen plaatjes die eventueel onder de kaarsen zitten verwijdert voordat je begint met het smelten.

De lonten kun je wel laten zitten en verwijderen als je de kaarsen gesmolten hebt.

Met het lijmpistool kun je de lont aan de onderkant van het blik bevestigen. Wikkel hem vervolgens om een satéprikker of stokje en leg deze op de bovenkant van het blik. Dit zorgt ervoor dat de lont strak blijft staan als je er over een aantal stappen gesmolten kaarsvet bij giet. Om de kaarsen te smelten leg je ze in een pan en zet je deze op het vuur. Haal de pan van het vuur als de kaarsen gesmolten zijn.

Meng de gesmolten kaarsen vervolgens met de citronellaolie en roer dit goed door. Als je niet van de geur van citronella houdt kun je er eventueel ook nog een aromatische olie aan toevoegen met een andere geur. In principe is je kaars nu bijna af. Het enige wat je nog moet doen is de lonten die in de gesmolten kaarsen zitten verwijderen. Je kunt dit doen door het kaarsvet door een zeef te gieten, maar je kunt ze er ook uit scheppen.

Let er hierbij wel op dat je je vingers niet verbrandt en gebruik eventueel een tang. De laatste stap is om het kaarsenvet in de leuke blikken te gieten. Je kunt zelf kiezen hoe vol je ze wil doen. Laat dit uitharden en knip de lont op de juiste hoogte af, zodat je een mooie kaars krijgt. Nu is je kaars klaar om gebruikt te worden!

Heb je de deksel van het blik bewaard?Deze kun je natuurlijk gebruiken als je de kaars niet aansteekt of als je hem op wilt bergen als het muggenseizoen voorbij is.

3. Citronellakaarsen met lavendel

Citronellakaarsen-met-lavendel
(Bron)
Voor deze leuke kaarsen waarbij je twee heerlijke geuren combineert heb je het volgende nodig:

  • Glazen potjes;
  • Citronellaolie;
  • Lavendelolie;
  • Gedroogde lavendel;
  • Lijm;
  • Een satéprikker;
  • Sojawasvlokken;
  • Een lont met metalen onderkant.

Hoewel wij lavendel lekker vinden ruiken, hebben muggen een hekel aan de geur. Deze kaars ruikt voor ons dus heerlijk, maar voor de muggen is de lucht niet te harden. Een echte win-winsituatie!

Om deze citronellakaarsen zelf te maken bevestig je eerst de lont met het metalen plaatje aan de binnenkant van het glazen potje. Vervolgens leg je een satéprikker op de bovenkant van de potjes en wikkel je de lont hieromheen. De lont blijft nu goed op zijn plek zitten tijdens de rest van de stappen die je moet voltooien om deze citronellakaarsen te maken.

De sojawasvlokken smelt je au bain-marie. Dit wil zeggen dat je een pot met water boven het vuur zet en hier vervolgens een andere pot inhangt. Door de hitte van het water en de stoom in de onderste pan wordt de onderkant van de bovenste pan warm en zal de was smelten.

Als de was gesmolten is voeg je de gedroogde lavendel, druppels van de lavendelolie en druppels van de citronellaolie toe. Hoeveel druppels je gebruikt is afhankelijk van je eigen voorkeur en de grootte van je kaars. Om bij grotere kaarsen hetzelfde effect te krijgen als bij kleinere kaarsen heb je uiteraard meer druppels van beide oliën nodig. Meng de bestanddelen goed met elkaar en giet het in het glazen potje. Als de was hard is geworden kun je de lont op de juiste hoogte afknippen en voilà, je kaars is kaar!

4. Citronellakaarsen van oude wijnflessen

Citronellakaarsen-van-oude-wijnflessen
(Bron)
Deze citronellakaarsen kun je eenvoudig maken met oude flessen. Als je nog een paar lege wijnflessen klaar hebt staan in een krat voor je maandelijkse bezoekje aan de glasbak zou ik ze daar snel uithalen. Dit heb je nog meer allemaal nodig voor deze citronellakaarsen:

  • Een dikke lont;
  • Knikkers;
  • Een trechter;
  • Een koperen koppeling met stop;
  • Een koperen dopje voor op de koppeling;
  • Teflon tape;
  • Citronella-olie;
  • Lampenolie.

Bij dit voorbeeld was het misschien even zoeken naar alle benodigdheden, maar nu je deze verzameld hebt kunnen we aan de slag! Het eerste wat je moet doen is de flessen even goed schoonmaken. Week het etiket van de fles af en spoel de fles goed uit.

Maak hem vervolgens droog en doe de knikkers erin. Hierdoor staat de fles stabieler en voorkom je dat de lont in de fles valt. Vervolgens wikkel je teflon tape om het brede gedeelte van de koperen koppeling, zodat deze stevig vast zit als je hem in de mond van de fles stopt.

Let wel op! Je moet eerst nog een paar stappen voltooien voordat je de koppeling helemaal op zijn plek duwt. Zorg er nu dus voor dat je hem nog uit de mond van de fles kunt halen. Als je koppeling klaar is kun je deze om de lont schuiven. Zorg ervoor dat je de koppeling ongeveer 1 à 2 centimeter over de bovenkant van de lont schuift, zodat je de kaars nog aan kunt steken.

Vervolgens kun je met behulp van de trechter de lampenolie en een aantal druppels van de citronellaolie in de fles gieten. Zorg er hierbij voor dat je de fles niet helemaal vol doet. Er moet tenslotte nog een lont in. Druk de koppeling om de lont nu wel goed aan, zodat hij stevig op zijn plek zit. Klaar is Kees!

Het koperen dopje dat we nog niet gebruikt hebben kun je over de lont en het smalle gedeelte van de koppeling schuiven als je de kaars hebt gedoofd. Op deze manier blijft hij droog en kun je hem ongeacht het weer altijd aansteken.

5. Citronellakaarsen voor een kleine tafel

Kleine-citronellakaarsjes
(Bron)
Ook de laatste zelfgemaakte citronellakaarsen zien er wat ons betreft erg leuk uit. Om deze kaarsjes te maken heb je het volgende nodig:

  • Kleine glazen potjes;
  • Citronellaolie;
  • Een lont;
  • Een heet lijmpistool;
  • Bijenwas;
  • Een pan;
  • Aluminium blikjes;
  • Een satéprikker;
  • Water;
  • Een tang of ovenhandschoenen.

Het maken van deze kaarsen is eigenlijk niet zo moeilijk, hoewel je natuurlijk wel goed op moet letten bij het smelten van de bijenwas. Voordat je de was gaat smelten zijn er echter nog een aantal stappen die eerst nog moet volgen. Wij zullen het aan je uitleggen.

De eerste stap bij het maken van deze citronellakaarsen is het bevestigen van de lont. Dit kun je doen met behulp van het lijmpistool. Hou hierbij rekening met het feit dat de lijm warm is, en dat het aanraken van de lijm pijn kan doen. Om er nu voor te zorgen dat de lont recht blijft staan en niet in de bijenwas verstrikt raakt als je deze in een later stadium in de potjes giet, kun je ze om een satéprikker wikkelen. De satéprikker leg je vervolgens op de bovenkant van het potje. Leg een stuk bijenwas in het aluminium blikje. Als het er niet in zijn geheel in past, kun je het eerst in snippers snijden.

Nu wordt het tijd om de bijenwas te smelten. Je kunt dit eenvoudig doen door het aluminium blik in een pan met heet water te zetten. Als het water gaat koken zal de bijenwas vanzelf smelten. Voeg nu een paar druppels van de citronellaolie toe aan de gesmolten bijenwas. Het aantal druppels zul je een beetje af moeten stemmen op je eigen voorkeuren. Eventueel kun je meerdere keren kleine beetjes bijenwas smelten zodat je citronellaolie beetje bij beetje toe kunt voegen. Zo kom je er snel achter welke hoeveelheid te sterk is voor jouw smaak. Meng dit vervolgens even goed door de bijenwas en giet het in de potjes.

Let op! De aluminiumblikjes worden natuurlijk heet door het kokende water en de bijenwas. Gebruik daarom een tang of ovenhandschoenen als je de aluminium blikken vast pakt.
Nu is het alleen nog een kwestie van het laten afkoelen van de bijenwas en je kaarsen zijn klaar!

Zelf citronellakaarsen maken is dus helemaal niet zo moeilijk. Vaak kom je zelfs al een heel eind met dingen die je nog wel ergens hebt liggen, zoals oude kaarsen, lege flessen en glazen potjes. Niet alleen zullen deze citronellakaarsen indruk maken op je vrienden en vriendinnen, maar ze zullen ook voorkomen dat jullie binnen de kortste keren onder de muggenbulten zitten. De avond kan dus eigenlijk bij voorbaat al niet meer stuk!

Welke van deze vijf citronellakaarsen ga jij binnenkort maken? Laat het weten in een reactie!