Een komkommer is een heerlijk frisse snack die je op allerlei manieren kunt toepassen. Je kunt ze het hele jaar door natuurlijk gewoon kopen in de supermarkt of bij de groenteboer, maar het is ook leuk om ze zelf te kweken. Een komkommer kweken is niet de meest makkelijke taak, maar wanneer je een goede basis hebt kun je er lange tijd veel van oogsten. Dat betekent dat je altijd verse komkommers kunt eten, uit eigen tuin! Hier vind je de belangrijkste informatie over de komkommer, wanneer je een komkommer zaait en oogst en meer.

Over de komkommer

Is komkommer een groente of is het fruit? Over die vraag is soms al wat verwarring. Officieel gezien is komkommer namelijk een vruchtgroente, net als tomaat, aubergine, paprika en andere peulvruchten. De komkommer is een plant die in verschillende soorten en maten groeit. Ook in Nederland komt deze vruchtgroente veel voor: wij gebruiken hem vooral in de salade of als lekker tussendoortje. Wanneer je op zoek bent naar een gezonde snack is de komkommer een goede keus: deze groente bestaat grotendeels uit water, vitamines en mineralen. Je kunt dus eenvoudig zelf de komkommer kweken.

Komkommer kweken doe je zo, in 5 stappen

komkommer kweken en oogsten

Om tot de lekkerste zelf gekweekte komkommer te komen, dien je een paar stappen te doorlopen en verschillende keuzes maken. We hebben het voor je op een rijtje gezet:

1 Kies de juiste zaden

Bij de keuze voor de juiste zaden is het vooral belangrijk dat je kijkt naar de mogelijkheden in jouw tuin. Hier kun je jouw keuze op laten aansluiten. Heb je een grote tuin, een kas of een moestuin: dan kun je de wat grotere komkommer kweken. Heb je alleen een balkon? Dan kun je prima komkommers kweken, maar wel in een pot: kies dan voor snack-komkommers.

2. begin het zaaien in een potje

Een komkommer kweken begint met het zaaien. Je zaait ze in potjes: één zaadje per potje, van ongeveer 9 bij 9 centimeter. Deze grote is aan te raden omdat de komkommerzaailingen aardig groot worden voordat ze naar buiten mogen: de zaden kunnen zo extra sterke wortels maken. Gebruik voor het zaaien speciale zaai- en stekgrond en dek de zaden of met wat grof zand of een mengsel van zand en potgrond. Zorg ervoor dat de zaden vochtig blijven door ze genoeg water te geven: maar let er ook op dat de grond niet te nat blijft. Het is aan te raden om de zaden in pot bij een zonnig raamkozijn te zetten op kamertemperatuur.

Omdat de komkommerzaden niet goed tegen vorst kunnen, is het belangrijk om ze niet te vroeg te zaaien. Het is daarom aan te raden om de komkommer tussen april en mei te zaaien. Op deze manier zijn ze rond juli groot en rijp en kun je ze gaan oogsten. Het is begin van het jaar erg koud voor de komkommer, maar de zaden kunnen ook opgegeten worden door muizen. Daarom is het belangrijk om de komkommer binnenshuis te zaaien.

3. bepaal je keuze voor een klimmer of kruiper

De komkommer is een slingerplant en dat betekent dat deze alle kanten op kan gaan groeien. Dit kun je eenvoudig oplossen. Je moet de keuze maken: gaat jouw komkommerplant een klimmer of een kruiper worden? Wanneer je een kleine tuin of kas hebt is het aan te raden om de plant te laten klimmen: de plant neemt zo weinig ruimte in. Ook als je de plant in een pot kweekt is het handig om hem te laten klimmen. Je hebt dan wel een hekwerk nodig waar de plant tegenaan kan groeien. Bij een platte kweekbak is het handig om er een kruipplant van te maken. Wanneer je een afdakje maakt bescherm je de plant ook tegen de regen.

4. Haal de planten uit de potjes en zet ze in de tuin of op het balkon

Halverwege mei mogen de potjes naar buiten, en omdat het in Nederland dan nog koud en nat kan zijn, is het aan te raden om de komkommers in een kas te plaatsen of goed af te dekken voor regen en kou. De zaden moet al wel genoeg gegroeid zijn voor ze naar buiten mogen. Wanneer je twee kiemblaadjes ziet is dit voldoende. De komkommer groeit van zichzelf heel snel en neemt dan ook veel ruimte in beslag. Zorg daarom voor genoeg ruimte in de tuin of kas wanneer je de komkommer hier plaatst.

5. Oogst de komkommer

Je kunt de komkommer naar eigen inzicht oogsten, dus wanneer deze voor jou groot genoeg is. Hoe vroeger je dit doet, hoe eerder er weer nieuwe komkommers groeien die je nog voor de herfst kunt oogsten. Het is ook belangrijk om de komkommers niet te lang laten doorgroeien: dit kan invloed hebben op de smaak van deze vruchtgroente. Ook kunnen de ranken van de plant eronder lijden: ze kunnen het gewicht van de zware komkommer niet aan. Het kan dus ook handig zijn om de plant goed te ondersteunen.

Komkommer tips

Een komkommer kweken kun je dus heel goed zelf doen, mits je goed oplet! Wanneer je de periodes goed in de gaten houdt en ook de plant een goede verzorging geeft, zul je het hele seizoen kunnen genieten van je eigen komkommers. En om het zaaien, groeien en oogsten nog beter te laten verlopen, vind je hier wat handige tips voor tijdens het kweekproces van de komkommer.

  • Zet de plant niet in volle zon

Let er wel op dat de plant niet de hele dag in de zon staat: komkommers houden van een zonnetje, maar niet de hele dag.

  • Zie het ook als aanwinst voor de tuin

Welke zaden je ook kiest: met de komkommerplant krijg je een mooie aanwinst voor in de tuin. Aan de plant groeien mooie gele bloemen die mooi tot zijn recht komen in ieder tuin. Daarnaast kunnen aan één stengel tot wel 10 komkommers groeien. De komkommerplant is zowel mooi als productief en daardoor ben je altijd verzekerd van verse komkommers.

  • Overweeg een mini-komkommer

Het is misschien lastig om te bepalen wanneer je komkommers nu precies moet oogsten. Gelukkig zijn mini-komkommers behoorlijk populair en dit betekent dat je ze al redelijk snel kunt gaan oogsten. Het grote voordeel hiervan is dat de komkommers lekker smaken en dat er dus ook snel weer nieuwe komkommers gaan groeien. Je kunt zelfs de zaden voor deze snack-komkommers kopen.

oogst kleine komkommers

Het resultaat: een doos vol met mini komkommers

Heb jij nog tips voor het kweken van komkommer? Of wil je jouw successen of problemen met het kweken delen?
Doe het in een reactie!