Wij kunnen niet wachten om met oud en nieuw weer die heerlijke oliebollen te eten! En wat is er nou leuker en lekkerder dan zelf oliebollen maken? Zelf oliebollen maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Wij geven je 15 recepten waarmee je zelf deze heerlijke lekkernij op tafel tovert.

Om het gevoel rondom de oliebol nog specialer te maken zullen we eerst eens duiken in de geschiedenis van deze bijzondere, oer-Hollandse traditie.

De geschiedenis van de oliebol

De oliebol is een lekkernij die al eeuwen aan Nederland is verbonden. Het eerste geschreven recept stamt uit 1667, en wel uit het kookboek ‘de Verstandige Kock'. Vermoed wordt dat er al lang voor deze tijd oliebollen gebakken werden, al hadden deze vroeger de naam oliekoek. Waarom we oliebollen met oud en nieuw eten is niet helemaal duidelijk. Er zijn drie verschillende theorieën die de ronde doen.

Welke klinkt voor jou het aannemelijkst?

oliebollen-met-poedersuiker

Theorie 1

De eerste theorie schrijft het ontstaan van de traditie van de oliebol toe aan de Friezen en de Bataven. Zij hadden vroeger de Germaanse godin Perchta waar zij tussen 26 december en 6 januari voedsel van vette deegwaren aan offerden.

De oliebollen die in die tijd werden gebakken dropen letterlijk van het vet. Geloofd werd dat het vet van de oliebollen ervoor zou zorgen dat het zwaard van Perchta van je buik af zou glijden. Hierdoor zou het voor haar niet mogelijk zijn om je open te snijden. Dat is nog eens een goed excuus als mensen zeggen dat je een buikje hebt!

Theorie 2

De tweede theorie brengt ons terug naar de middeleeuwen. In deze tijd vastten de mensen tussen Sint Maarten en Kerstmis. Vanaf Kerstmis was deze periode voorbij en dit werd uitgebreid gevierd met allerlei lekkernijen.

Een belangrijk onderdeel van dit feest zouden de oliekoeken (nu oliebollen) zijn geweest. Ze waren populair omdat ze rijk waren aan calorieën en vet. Deze eigenschappen waren erg welkom bij de mensen, omdat zij een strenge winter met weinig eten tegemoet zouden gaan.

Theorie 3

De laatste theorie speelt zich ook af in de middeleeuwen, maar nu zijn het de armen die voor het ontstaan van deze traditie zouden hebben gezorgd. Aan het einde van de middeleeuwen zou namelijk de traditie zijn ontstaan om de armen een oliebol te geven en ze daarmee een gelukkig Nieuwjaar te wensen.

Zelf oliebollen maken: 15 lekkere oliebollenrecepten

Nu is het leuk om na te denken over de geschiedenis van deze lekkernij, maar nóg leuker is natuurlijk om gewoon zelf aan de slag te gaan! Zelf oliebollen maken hoeft niet moeilijk te zijn en er zijn meer mogelijkheden dan jij waarschijnlijk had gedacht!

Kijk eens naar deze 15 lekkere oliebollenrecepten en laat je verrassen.

1. Oliebollen met ananas en kokos

oliebollen met ananas en kokos zelf oliebollen maken

Het leuke van zelf oliebollen maken is dat je de meest uiteenlopende combinaties kunt maken. Wat dacht je van deze tropische oliebollen met ananas en kokos? Op haar blog Uit Pauline's keuken laat Pauline je zien hoe je deze bijzondere oliebollen zelf kunt maken. Een goede tip hierbij is om een echte verse ananas te gebruiken en geen ananas uit blik, omdat je het verschil echt proeft.

De verse ananas komt wat beter tot zijn recht komt in de oliebol, doordat deze niet snel door het vet wordt overstemd.

2. Chocolade-oliebollen

chocolade-oliebollen

Ben je dol op oud en nieuw, maar wil je weer eens wat anders dan de standaard oliebol? Wat dacht je dan van een chocolade-oliebol? Op Oh My Foodness vind je een heerlijk recept. Chocolade-oliebollen zijn er voor de echte zoetekauw. Het handige aan dit recept is dat er een video bij zit waarin je kunt zien hoe je de oliebollen precies moet maken.

Eerlijk gezegd vinden wij het zien altijd veel duidelijker dan het lezen, keukenprinsen en -prinsessen dat we zijn.

3. Glutenvrije oliebollen zonder suiker en zuivel

website-glutenvrije-oliebollen-zonder-suiker-en-zuivel-2

Focus On Foodies heeft een wel heel speciale oliebol: de oliebol zonder zuivel en zonder gluten. Voor sommigen onder ons is dit geen ‘echte' oliebol, maar helaas zijn er veel mensen met een glutenallergie en voor hen is dit recept echt een uitkomst! Zo kan ook jij zonder problemen meegenieten van al het lekkers rond oud en nieuw en kun je naast je champagne ook een heerlijke oliebol eten zonder lijdzaam te moeten toezien hoe de rest van de familie zit te smullen. Ook voor de mensen met een lactose-intolerantie is dit recept ideaal.

4. Hartige oliebollen

hartige_oliebollen

Vind je het idee van oliebollen eten bij je jaarwisseling heerlijk, maar ben je niet zo'n liefhebber van zoet? Oh My Foodness biedt uitkomst met dit recept voor hartige oliebollen. In plaats van de bekende krenten of stukjes appel zit er nu kaas, ham en ui in de oliebol. Een bijkomstig voordeel is dat je deze hartige oliebol ook lekker als borrelhapje kunt serveren, iets waar de gewone oliebol wat minder geschikt voor is.

5. Chocolade-oliebollen met sinaasappel

chocolade oliebollen met sinaasappel

Francesca Kookt heeft net als Oh My Foodness een recept voor heerlijke chocolade-oliebollen. Francesca geeft deze oliebollen echter nog een extra dimensie door er sinaasappel aan toe te voegen. Nu is chocolade met sinaasappel een heerlijke combinatie, dus wacht maar tot je deze combinatie in oliebolvorm proeft! Een tip vanuit Francesca is wel dat je de tijd moet nemen voor dit recept.

Daarnaast wijst ze er op dat je alles precies moet afmeten voor het perfecte resultaat. Het kost misschien wat tijd en moeite, maar wat zijn deze oliebollen toch heerlijk!

6. Mini oliebollen met ananas

mini oliebollen met ananas

Leuke Recepten snapt het probleem dat sommige van ons hebben met het formaat van de oliebol. Voor een klein lekker hapje tussendoor zijn de bollen vaak net te groot. Dit recept levert heerlijke kleine en frissen oliebollen met ananas op.

Zo kun je ze ook als klein tussendoortje eten zonder je schuldig te voelen! Handig is dat je ook bij dit recept weer een video vindt waarin alles duidelijk wordt voorgedaan.

7. Oosterse oliebollen (hartig)

Oosterse oliebollen

Heb je zin in totaal iets anders voor deze jaarwisseling? Dan is het recept van Laura's Bakery echt iets voor jou. De oliebollen worden in dit recept zo gemaakt dat het lekkere kleine hapjes zijn die goed passen bij een lekkere borrel.

In plaats van de krenten gaan er in dit recept spekjes, uien, sambal, sereh, laos en gember. Om het af te maken wordt er niet gegarneerd met poedersuiker, maar dip je de oliebollen in zoetzure saus.

8. Oliebollen met appel

oliebollen_met_appel

Leuke Recepten heeft een wat traditioneler recept voor heerlijke oliebollen met stukjes appel erin. Zorg er wel voor dat je de stukjes appel goed klein snijdt. Des te groter de stukjes appel, des te heter ze zullen zijn na het bakken. Wij vinden niets lekkerder dan een warme oliebol, maar verbranden onze mond liever niet aan grote stukken appel.

9. Oliebollen met krenten

dsc_0026-6-710x380

Uit Pauline's Keuken heeft een heerlijk recept voor oliebollen met krenten voor jou samengesteld. Het is een gemakkelijk recept waarbij je een standaard oliebollenbeslag maakt en hier niets anders dan rozijnen aan toevoegt. Zelf oliebollen maken was nog nooit zo leuk!

10. Paleo oliebollen

paleo-oliebollen

Eet Paleo heeft een recept voor oliebollen die volledig binnen een paleodieet passen. Een paleodieet is een dieet waarbij zo min mogelijk voeding gegeten wordt waarin extra toevoegingen zitten.
Het draait om de basis van het voedsel en neemt je qua eetpatroon terug naar onze voorvaders.

Deze oliebollen zijn dus gemaakt zonder toevoegingen die er vroeger ook niet waren. Terug naar de basis dus! En ondanks het feit dat deze oliebollen wellicht niet de schoonheidsprijs zullen gaan winnen, de smaak is er zeker niet minder om.

11. Boerenjongens oliebollen

boerenjongensoliebol

Season With Love combineert oliebollen met lekkere boerenjongens. Voor de wat jongere generatie onder ons: boerenjongens zijn rozijnen op brandewijn, oftewel rozijnen die in alcohol zijn ingelegd. Heerlijk! Boerenjongens zijn niet altijd overal te verkrijgen, maar Season With Love geeft je in het recept gelukkig ook tips om je eigen boerenjongens te maken.

Wie gaat voor een bijzondere oud en nieuw kan deze oliebollen eigenlijk niet overslaan.

12. Glutenvrije oliebollen

Glutenvrije oliebollen

Wanneer je last hebt van een glutenallergie of in de basis liever geen gluten eet, biedt het recept van Eat Pure Love uitkomst. Deze oliebollen zijn volledig glutenvrij en kunnen dus zonder problemen gegeten worden door de eerder genoemde groepen mensen.

Een extra tip is nog om gebruik te maken van plantaardige melk. Op die manier zijn de oliebollen niet alleen gluten-, maar ook nog eens zuivelvrij. Onbezorgd genieten wordt dat!

13. Mini oliebollen met pistache en vijg

oliebolpistachevijg

Chicks Love Food hebben een erg bijzondere en originele variant bedacht op de traditionele oliebol: de toevoeging van pistache en vijg. Door het kleine formaat zijn deze oliebollen een leuk hapje voor tijdens oud en nieuw, maar blijft er nog voldoende ruimte over om ook eens van de andere lekkere hapjes te snoepen.

Zelf oliebollen maken wordt met dit recept een feestje. Durf jij deze speciale combinatie aan en je gasten te verrassen?

14. Broodpudding van oliebollen

broodpudding-van-oliebollen-022

Toegegeven: dit is niet een recept vóór oliebollen, maar mét oliebollen. Omdat wij bij dit recept van Brenda Kookt onze vingers wel konden blijven aflikken, hebben we toch besloten dit recept te delen.

Daarnaast is het recept erg handig om ook na oud en nieuw nog op een bijzonder lekkere manier van de ‘oude' oliebollen te genieten.

15. Platte oliebollen

Platte oliebollen

Lekker & Simpel heeft een wel heel bijzonder recept voor de oliebol: een platte oliebol. Het ziet er dan misschien anders uit dan de traditionele oliebol, maar de smaak is er niet minder om. Daar komt nog bij dat je voor deze oliebol geen frituur of pan met olie nodig hebt! Je bakt ze gemakkelijk in de koekenpan. Zelf oliebollen maken kan dus ook wanneer je geen zin hebt om te frituren.

Heb jij net als wij ook al zo'n zin in de jaarwisseling en kun je niet wachten om weer van al het lekkers te smullen? Geef de jaarwisseling dit jaar een nog feestelijker tintje door zelf je oliebollen te bakken. Deze recepten bewijzen dat zelf oliebollen maken niet alleen goed te doen is, maar je ook nog eens de kans geeft er een bijzondere draai aan te geven.

Welk recept ga jij uitproberen dit jaar?
Laat het ons weten in de reactie hieronder! We zijn benieuwd.