Heeft jouw woning zonwering? Dan is het eens in de zoveel tijd echt zaak deze goed schoon te maken. Zonwering schoonmaken kan echter op veel verschillende manieren, maar wat is nu de juiste? Ook is de ene zonwering de andere niet.
Ken je deze problemen, maar wil je toch graag je zonwering schoonmaken? Lees dan snel verder! Aan het eind van dit artikel weet jij precies hoe jij jouw type zonwering superschoon krijgt.

De zonwering schoonmaken: algemene tips

Het schoonmaken van jouw zonwering zorgt er niet alleen voor dat alles er weer fris uitziet, maar kan ook de levensduur van jouw zonwering verlengen. Goed onderhouden zonwering gaat immers langer mee dan zonwering waar nooit meer naar om gekeken wordt.
Voordat we in de wereld van de verschillende zonweringen duiken: eerst een aantal algemene tips voor het schoonmaken van jouw zonwering. Deze tips gelden voor ieder type zonwering. Lees deze eerst voordat je op zoek gaat naar jouw type zonwering.

Tip 1: Het voorjaar is de beste tijd

Lente
Wanneer je je zonwering wilt schoonmaken, kun je dit het best in het voorjaar doen. In de herfst en de winter krijgt de zonwering namelijk nogal het een en ander te verduren. Daarom is het goed om de zonwering na deze periode onder handen te nemen.
Bijkomend voordeel is dat je in de zomer, wanneer je toch vaker buiten bent, kunt genieten van superschone zonwering.
Wanneer je gaat schoonmaken, doe dit dan in de ochtend of aan het einde van de middag. Kies het moment van de dag waarop de zon het minst sterk is. Wanneer tijdens het schoonmaken de middelen te snel opdrogen, kun je juist extra vlekken creëren.
Je kunt uiteraard je zonwering schoonmaken ook op een ander moment in het jaar doen.

Tip 2: Behoud de beschermlaag van je zonwering

Zonwering schoonmaken betekent niet direct met allerlei chemische middelen aan de gang gaan. Uiteraard kan het zijn dat het nodig is grof geschut te gebruiken, maar begin hier niet mee.
Veel stoffen die worden gebruikt bij zonwering zijn geïmpregneerd waardoor ze vuil en water afstoten. In de meeste gevallen zal een doek met goed warm water dus al helpen de vlekken te verwijderen. De beschermlaag van de zonwering kan door te snel en veel gebruik van schoonmaakmiddelen verdwijnen.
Dat is zonde, want zonder de beschermlaag zal je zonwering nog viezer worden.

Tip 3: Impregneer je stoffen zonwering na schoonmaak

Geïmpregneerde stof
Mocht het toch nodig zijn om schoonmaakmiddelen te gebruiken bij het schoonmaken van je zonwering, zorg dan dat je deze daarna opnieuw impregneert. Dit geldt uiteraard alleen voor de zonwering die geheel of gedeelte uit stof bestaan.
Door de stof opnieuw te impregneren zorg je ervoor dat je zeker weet dat het doek voorlopig weer goed beschermd is tegen vuil en water.

Tip 4: Probeer altijd eerst het schoonmaakmiddel uit

Zonwering schoonmaken gaat eigenlijk zoals iedere andere schoonmaakklus. Het is daarbij belangrijk om de middelen die je tijdens het schoonmaken gaat gebruiken, eerst te testen. Probeer het middel uit op een onopvallend stukje. Laat het vervolgens intrekken en kijk of er kleurverschil optreedt.
Het is belangrijk van te voren  te weten of een schoonmaakmiddel je zonwering daadwerkelijk gaat schoonmaken of eerder zal gaan beschadigen.

Tip 5: Vermijd de regen

Wij weten als geen ander dat het Nederlandse weer veranderlijk is en je nooit met zekerheid kunt zeggen of het droog blijft. Toch raden we je aan zo goed mogelijk op het weer te letten.
Zeker wanneer je zonwering van stof wilt schoonmaken, is een droge dag belangrijk. Wanneer het regent kun je ten eerste niet fijn schoonmaken en ten tweede zal het erg lang duren voor de stof droogt.
Het is altijd belangrijk stoffen zonwering zo droog mogelijk op te bergen/rollen om eventuele aanslag en schimmel te voorkomen.

Jouw zonwering zal weer stralen

De vijf tips hierboven waren de algemene tips. Deze tips kunnen op ieder van onderstaande zonweringen van toepassing zijn. De zonwering schoonmaken verschilt echter per zonwering.
Zo is het een andere klus om een zonnescherm schoon te maken dan wanneer je de rolluiken van een sopje wilt voorzien. Omdat deze verschillen er zijn, zullen we hieronder ook per soort zonwering laten zien hoe je deze schoonmaakt.
Hierbij zullen het zonnescherm (knikarm en markies), de rolluiken en de binnenzonwering aan bod komen.

Zonnescherm schoonmaken

Oranje zonneschermen flat
Er zijn verschillende soorten zonneschermen verkrijgbaar. Zo zijn er zonneschermen met een knik-arm of kun je kiezen voor markiezen. Welke toepassing je ook aan jouw woning hebt hangen, het schoonmaken van de verschillende zonneschermen gaat hetzelfde in zijn werk.
Dit type zonwering schoonmaken houdt in dat je vooral een groot stuk doek gaat poetsen. De manier van schoonmaken zoals hieronder in stappen beschreven, is voor ieder type zonnescherm toepasbaar.

Stap 1: Uitklappen of loshalen

Het is bij sommige zonneschermen mogelijk het dok geheel los te halen. Als dit kan, vermindert dit het ‘gedoe' van schoonmaken aanzienlijk. Mocht je doek niet los kunnen, dan zit er niets anders op dan het gehele scherm open te klappen en de ladder op te zoeken.

Stap 2: Verwijder het grove vuil

Voordat we met sop aan de slag gaan, verwijder je eerst al het grove en losliggende vuil. Het komt vaak voor dat er zand, bladeren of takjes op het zonnescherm liggen. Vergeet hierbij niet ook de onderkant van het doek af te borstelen. Zo neem je ook eventuele spinnenwebben mee.

Stap 3: Tijd voor lauwwarm water

Emmer met water
Nu is je zonnescherm voor het zicht al een stuk opgeknapt. Nu het losse vuil verdwenen is, is het tijd om het hardnekkige vuil aan te pakken. Hiervoor begin je met een emmer lauwwarm water.
Zoals eerder gezegd komen er pas schoonmaakmiddelen aan te pas als de zonnewering tijdens deze stap niet schoon wordt.
Maak vervolgens het scherm met een zachte borstel of spons schoon. Zorg ervoor dat je niet alleen de plek doet waar een vlek zit, maar het gehele scherm. Zo verwijder je niet alleen onzichtbaar vuil, maar zorg je er ook voor dat er geen verkleuring optreedt.

Stap 3.1: Toevoeging van sop

Is het bij stap 3 niet gelukt om je doek goed schoon te krijgen? Voeg dan wat schoonmaakmiddel of groene zeep toe aan het lauwwarme water. Probeer nu nogmaals om het doek schoon te maken. Ook hier geldt dat je het sopje eerst op een onopvallende plek test en vervolgens het gehele doek ermee schoonmaakt.

Stap 4: Intrekken en afspoelen maar

Als je het scherm hebt schoongemaakt, laat je het water of het sopje een klein kwartiertje intrekken. Spoel vervolgens het doek af met de tuinslang of emmers water. Zorg ervoor dat al het vuil en sop worden weggespoeld.

Stap 5: Opdrogen maar

Zonnescherm in de zon
Nu je zonnescherm schoon is, is het tijd deze te laten drogen. Zonwering schoonmaken kan het best op een droge dag, zodat deze stap wat sneller verloopt. Het oprollen van een nat zonnescherm is af te raden.

Stap 6: Impregneren

Zoals we bij de eerste algemene tips al hebben verteld, kan het goed zijn je doek opnieuw te impregneren. Zo bescherm je hem weer voor een heel jaar tegen de invloeden van het weer en het vuil.

Rolluiken schoonmaken

Rolluiken
Rolluiken zijn in opkomst in ons land. Bij onze Duitse buren is dit type zonwering al veel langer in trek. De rolluiken houden niet alleen de zon buitenshuis, maar vervullen ook een beschermende functie. Ze zijn een extra vorm van beveiliging voor je woning.
Helaas worden ook de rolluiken op den duur vies en is het zeker geen overbodige luxe om deze goed schoon te houden. Dit is bij rolluiken extra belangrijk, omdat vuil de soepelheid van het rolluik aan kan tasten.

Stap 1: De buitenkant schoonmaken

Om te beginnen pakken we de buitenkant aan. Doe het rolluik helemaal omlaag en vul je emmer alvast met lauwwarm water en een zachte spons of borstel. Je kunt bij rolluiken wat sneller overstappen op een sopje, maar pas op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt.
Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen namelijk voor vlekken en oneffenheden zorgen doordat ze het materiaal aantasten.
Je kunt de buitenkant eens per jaar laten waxen. Wax heeft voor het rolluik hetzelfde effect als het impregneren van het doek van het zonnescherm. Het werkt namelijk vuil afstotend.

Stap 2: De binnenkant schoonmaken

Emmer met spons en sop
De buitenkant is relatief makkelijk schoon te maken. De uitdaging bij deze zonwering schoonmaken zit hem in de binnenkant. De verleiding is dan ook groot om puur voor uiterlijke schoonheid te gaan. Helaas kan een vieze binnenkant op en duur voor een slecht werkend rolluik zorgen.
Een klein gelukje is wel dat bij de meeste rolluiken de kap te verwijderen is. Hierdoor kun je gemakkelijker bij de binnenkant komen. Rol het rolluik steeds wat verder uit. Maak de binnenkant op dezelfde manier schoon als dat je met de buitenkant hebt gedaan.

Stap 3: De bewegende onderdelen schoonmaken

Zoals gezegd is het vooral voor het soepele rollen van het rolluik belangrijk dat deze schoongehouden wordt. Naast het schoonmaken van de buiten- en binnenkant is het dan ook niet meer dan logisch om je op de bewegende onderdelen te storten.
Het is belangrijk de geleiders goed schoon te maken. Zo kun je de rubbers een goede schoonmaakbeurt geven om ze vervolgens even te smeren. Let op dat je voor het insmeren geen vet smeermiddel gebruikt. Dit trekt juist vuil aan. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld WD-40 gebruiken.

Binnenzonwering schoonmaken

We hebben het nu over zonwering schoonmaken aan de buitenkant van je huis gehad. Je hebt echter ook vaak zonwering aan de binnenkant van je huis. Denk maar eens aan gordijnen, luxaflex of lamellen.
Het aantal soorten binnenzonwering is eindeloos en daarnaast vaak samengesteld met verschillende materialen. Om je toch handvatten te kunnen geven voor het schoonmaken hiervan, zullen we je per materiaal laten weten hoe je dit schoonmaakt.
Zo kun je gemakkelijk kijken van welk materiaal jouw type binnenzonwering is gemaakt en hoe je deze vervolgens het best schoon kunt maken.

Binnenzonwering van aluminium

Luxaflex schoonmaken
Is jouw zonnewering van aluminium gemaakt? Dan kun je deze gemakkelijk afnemen met een doek en lauwwarm water. Mochten er vlekken op zitten, gebruik dan afwasmiddel. Zorg er wel voor dat je na het schoonmaken met afwasmiddel nogmaals over de plek heen gaat met een doek met alleen lauwwarm water. Zo blijven er geen resten afwasmiddel achter.
Zonwering van aluminium: lamellen, luxaflex, shutters en jaloezieën.

Binnenzonwering van hout

Je ziet het steeds vaker: binnenzonwering van hout. Het gebruik van hout geeft direct warmte aan een ruimte. Voor hout kun je beter geen schoonmaakmiddelen gebruiken, maar alleen water. De schoonmaakmiddelen kunnen de lak van het hout beschadigen en dat is natuurlijk zonde!
Zonwering van hout: shutters, jaloezieën en luxaflex.

Binnenzonwering van stof

Gordijnen
Uiteraard zijn er ook gewoon de gordijnen die vaak prima dienst doen als zonwering voor binnen. Dit geldt ook voor rolgordijnen en vouwgordijnen. Binnenzonwering van stof schoonmaken doe je voornamelijk met een plumeau, stofdoek of met de stofzuiger (op een lage stand). Mochten er vlekken inzitten, dan kun je deze behandelen met speciale vlekverwijderaars. Het is ook mogelijk de zonwering naar de stomerij te brengen voor een grondige reiniging.
Zonwering van stof: gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, jaloezieën, luxaflex en lamellen.

Binnenzonwering van kunststof

Zonnewering van kunststof maak je op dezelfde manier schoon als die van aluminium. Een doek met lauwwarm water en eventueel een beetje afwasmiddel dus. Onthoud dat je ook hier nog eens extra met een doek met alleen water overheen gaat om de resten afwasmiddel te verwijderen.
Zonwering van kunststof: lamellen, luxaflex, jaloezieën, shutters en sommige rolgordijnen.

Alles weer blinkend schoon

Je weet nu hoe je zonwering schoonmaken aan moet pakken. Zowel je zonnescherm, als je rolluiken en binnenzonwering heb jij binnen no time stralend schoon!
Onthoud goed dat het gebruik van schoonmaakmiddelen wel kan, maar met mate. Probeer het altijd eerst met lauwwarm water en een spons. Zo voorkom je dat je onnodige beschadigingen toebrengt aan jouw zonwering.

Je zonwering schoonmaken: hoe vaak doe jij dat?
Deel jouw ervaringen met het schoonmaken van zonwering door een reactie achter te laten onder dit bericht!