Je wilt van je tuin natuurlijk een mooi eigen plekje maken, waar je ongestoord kunt genieten van de zon zonder dat de buren je bij elke stap die je zet in de gaten houden. Je kunt vanzelfsprekend voor een houten erfafscheiding kiezen, maar er zijn ook veel mogelijkheden als je kiest voor een groene erfafscheiding. Het voorkomt namelijk niet alleen dat de buren je op elk moment van de dag kunnen bespieden, maar het kan je tuin ook omtoveren tot een mooi geheel, waar je met veel plezier je vrije uurtjes door kunt brengen.

Kende jij deze erfafscheiding regels al?

Hamer-weegschaal-justitie

Helaas omvat het plaatsen van een erfafscheiding meer dan het in de grond zetten van de bomen of struiken. Er zijn namelijk een aantal regels over de eigendomsrechten, vergunningen en de privacy van jou en je buren waar je je aan moet houden.

Een erfafscheiding op je eigen grond

Bij een erfafscheiding die alleen op je eigen grond staat ben jij ook de enige eigenaar. Je mag in dit geval zelf kiezen wat voor afscheiding je wilt plaatsen en je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en alle kosten. Je bent echter ook weer niet helemaal vrij in je keuzes. Je zult rekening moeten houden met de volgende punten:

  • Zonder vergunning mag de erfafscheiding in de achtertuin niet hoger zijn dan 2 meter;
  • In de voortuin mag de erfafscheiding niet hoger zijn dan 1 meter als je geen vergunning hebt;
  • Je mag geen openingen of ramen in je erfafscheiding maken, omdat dit de privacy van de buren schendt;
  • Zorg dat je van tevoren goed uitzoekt of je al dan niet een vergunning nodig hebt om een erfafscheiding te plaatsen. Snel controleren of je een vergunning nodig hebt doe je hier;
  • In theorie hoef je niet te overleggen met de buren, maar om een burenruzie te voorkomen is dit wel aan te raden. Misschien brengen ze je nog wel op leuke ideeën, of besluiten jullie de erfafscheiding samen te plaatsen.

Een gedeelde erfafscheiding

Je kunt er ook voor kiezen om samen met de buren een erfafscheiding te plaatsen op de erfgrens. In dit geval zijn jullie allebei voor de helft eigenaar en zullen jullie dus samen moeten kiezen of er een groene erfafscheiding of een schutting komt te staan. De kosten van de erfafscheiding en het onderhoud ervan zullen jullie samen delen. Voor een erfafscheiding op de erfgrens gelden verder dezelfde regels als bij een schutting op je eigen grond.

Een groene erfafscheiding: Wat zijn de mogelijkheden?

Heg-met-herfstblad

De ene groene erfafscheiding is de andere niet. Zo blijft de ene afscheiding mooi groen in de winter, terwijl de andere zijn bladeren verliest. Weer een andere afscheiding moet drie keer per jaar gesnoeid worden, terwijl een vierde afscheiding maar eens in de drie jaar gesnoeid hoeft te worden. Voordat je een groene erfafscheiding kiest, is het dus belangrijk om te bepalen wat je precies wil. We zetten een aantal verschillende planten en bomen die allemaal erg mooi zijn als erfafscheiding voor je op een rijtje.

1. Buxus

Buxus

Met een buxus kun je alle kanten op bij het creëren van een groene erfafscheiding. Buxusplanten kunnen gemakkelijk klein en laag gehouden worden door ze regelmatig te snoeien, maar je kunt ze ook de hoogte in laten groeien. Ze kunnen dus voor een erfafscheiding zowel in de voor- als in de achtertuin gebruikt worden. De buxus is erg geschikt als groene erfafscheiding, omdat deze plant het hele jaar door groen blijft. Zowel in de zomer als in de winter heb je dus, als je voor een buxus kiest, een mooie erfafscheiding die voldoende privacy biedt.

De buxus wordt mooi vol als je hem vaak genoeg snoeit. Voor het mooiste resultaat moet je dit vier keer per jaar doen, met een minimum van twee keer per jaar. De beste tijden om een buxus te snoeien zijn op bewolkte dagen in mei en september. Dor de buxus op een bewolkte dag te snoeien raken de bladeren niet beschadigd door verbranding van de zon.

2. Laurierkers

Laurierkers

Ook de laurierkers is een plant die het hele jaar door groen blijft. De beste grond voor een laurierkers is een bodem die vocht vast kan houden. De plant kan zowel in de schaduw als in de zon staan. Een voordeel aan de laurierkers is dat hij weinig onderhoud nodig heeft. Hij hoeft namelijk niet gesnoeid te worden, tenzij je zelf vindt dat hij te groot of te breed wordt. In dat geval kun je de haag het beste aan het einde van het voorjaar of het begin van de zomer snoeien door de takken tot op de stam af te zagen.

3. Taxus

Taxus

De taxus is een veel gebruikte plant om een groene erfafscheiding mee te maken. De plant groeit niet heel snel, maar gaat wel heel lang mee. Als je veel huisdieren hebt of er vaak veel vogels of andere dieren in je tuin komen is de taxus misschien niet de allerslimste keuze als groene erfafscheiding. Alle taxussoorten bevatten namelijk giftige stoffen waar dieren niet tegen kunnen. Een taxus kun je het beste als een kegel snoeien, waarbij de onderkant breder is dan de bovenkant. Op deze manier krijgt de taxus genoeg zonlicht, waardoor hij weer gelijkmatig omhoog kan groeien. De beste tijden om een taxus te snoeien zijn in juni en augustus of september.

Wist je trouwens dat het snoeisel van een taxus gebruikt kan worden voor medicatie tegen kanker? Je kunt zelf helpen door je snoeisel op te laten halen door de taxus taxi.

4. Beukenhaag

Beukenhaag

Waarschijnlijk zie je de beukenhaag wel eens voorbij komen als je een rondje door de buurt fietst of een wandeling met de hond maakt. Deze haag komt namelijk veel voor in Nederland. Een groene erfafscheiding in de vorm van een beukenhaag zorgt het hele jaar door voor een stevige en dichte beschutting. In de winter verkleuren de bladeren. De beukenhaag kan het best net voor de langste dag van het jaar gesnoeid worden. Dit is meestal rondom 21 juni. In principe is het geen probleem als je hem al eerder snoeit, maar het is verstandig om hem dan eind juni nog een keer te snoeien.

5. Meidoorn

Meidoorn

De meidoorn werd vaak gebruikt als erfafscheiding om het vee op het erf te houden. Deze groene erfafscheiding heeft dan ook een landelijke uitstraling die vooral in grote tuinen erg mooi kan zijn. Een nadeel aan de meidoorn is dat hij in de winter zijn blad verliest en pas in de lente weer opnieuw uitschiet. Hou er dus rekening mee dat de buren mee kunnen kijken als jij 's winters in je tuin in de weer bent.

Een voordeel is dan wel weer dat je de meidoorn maar om de twee of drie jaar hoeft te snoeien. Dit kun je dan het best in het najaar doen. De meidoorn is dus een erg geschikte haag als je wel goede beschutting wilt, maar hier zo min mogelijk tijd aan wilt besteden.

6. Hedera

Hedera

De volgende plant die gebruikt kan worden voor een groene erfafscheiding is hedera. Een andere naam voor hedera is klimop, en zoals de naam eigenlijk al aangeeft is dit een plant die ergens tegenaan en omhoog groeit. Je kunt hierbij denken aan een zelfgemaakt raster of een schutting. Een ideale keuze als je een groene erfafscheiding wil, maar je buren liever een schutting willen. Er zijn meerdere soorten klimop, die allemaal net een ander uiterlijk hebben.

De hedera groeit over het algemeen hard in het voorjaar en in de zomer, en moet in het najaar gesnoeid worden. Helaas zul je dus de kou en eventuele regen moeten trotseren.

7. Liguster

Liguster

De volgende groene erfafscheiding is perfect voor dierenliefhebbers. Vogels eten de besjes die in de winter aan de liguster groeien namelijk graag op en ook insecten en vlinders worden door de liguster aangetrokken. Het voordeel van een liguster als erfafscheiding is dat de takken dicht op elkaar groeien en je niet alleen uit de wind gehouden wordt, maar je ook voldoende privacy hebt.
Een ligusterhaag kan in de periode van mei tot september het best om de zes weken gesnoeid worden. Je zult nadat je deze haag geplant hebt dus nog een aantal uurtjes in de tuin moeten spenderen. Als het mooi weer is, is dat natuurlijk zeker geen straf!

8. Coniferen

Coniferen

‘Coniferen' is eigenlijk een verzamelnaam voor bomen en struiken met naalden of schubben in plaats van bladeren. De taxus die we eerder al besproken hebben valt ook onder de coniferen. Coniferen worden veel gebruikt bij hoge en stevige erfafscheidingen die je erf helemaal afsluiten. Coniferen vragen niet om heel veel verzorging, maar ze moeten wel ieder jaar gesnoeid worden. Dit kun je het beste in mei of begin juni doen. Zorg er wel voor dat je de coniferen niet te kort snoeit. Ze zullen dan in de lente niet meer terug groeien. Je kunt je coniferenhaag ook één keer per jaar bemesten.

9. Bamboe

Bamboe

Bamboe is misschien niet de eerste plant die bij je opkomt als je aan een groene erfafscheiding denkt. Toch wordt er steeds vaker voor gekozen om bamboe te gebruiken in de tuin. Bamboe groeit snel en blijft het hele jaar door groen, waardoor het een erg geschikte plant is voor een erfafscheiding. Plaats de bamboe niet op een grond die te vochtig wordt. De wortels kunnen hier niet tegen en zullen gaan rotten. Dat is juist niet wat je wil als het om je erfafscheiding gaat!

n principe hoef je bamboe niet te snoeien, maar dit kan natuurlijk wel. Snoeien helpt namelijk om de plant in een mooie vorm te houden. Daarnaast groeien de bladeren dichter tegen elkaar aan als je de bamboe snoeit. Je tuin zal hierdoor extra beschut zijn.

10. Hortensia

Hortensia

Is groen eigenlijk niet helemaal jouw kleur? Geen enkel probleem! Met de hortensia kun je namelijk een blauwe, roze of paarse erfafscheiding creëren. Erg kleurrijk dus, en dat fleurt je tuin mooi op. De kleur van de hortensia wordt bepaald door de zuurgraad van de grond waar je ze inzet. Het blijft na het planten dus nog even spannend wat voor kleur erfafscheiding je krijgt. Als je liever niet in spanning af wil wachten, kun je voor een witte hortensia kiezen. Deze verandert niet van kleur.

Ook de hortensia hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden, tenzij je zelf vindt dat hij te groot wordt. Je kunt hem dan het beste in het najaar snoeien. Als je dit doet voordat de hortensia in bloei staat, zal er niks groeien op de takken die je gesnoeid hebt. Als je de hortensia niet snoeit is het wel verstandig om de bloemen die uitgebloeid zijn af te knippen.

11. Struikkamperfoelie

Struikkamperfoelie

De struikkamperfoelie is een perfecte erfafscheiding voor in de voortuin, omdat hij niet zo groot wordt. Daarnaast is het een plant die op vrijwel alle grondtypes kan groeien en ook in de meeste weersomstandigheden goed groeit. Struikkamperfoelie groeit snel en zal daarom ook wat vaker geknipt moeten worden als je een strakke vorm wil behouden. De plant kan goed tegen snoeien, waardoor het geen probleem is om hem zo nu en dan eens wat korter te knippen.

De beste tijd om een heg van struikkamperfoelie te knippen is vóór de langste dag van het jaar. Daarnaast is het verstandig om hem ook nog een keer in september te knippen.

12. Leibomen

Leiboom

De laatste plantensoort die geschikt is voor een groene erfafscheiding is de leiboom. Leibomen worden op zo'n manier gesnoeid dat ze eigenlijk in een bepaalde groeirichting gestuurd worden. Enkele voorbeelden van leibomen zijn de linde, de plataan en de moerbei. Welke boom het beste groeit in het type grond dat in jouw tuin ligt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grondwaterstand, het type grond en de mate waarin de boom in de wind staat. Overleg altijd even met een hovenier of een medewerker van een tuincentrum voordat je een boom kiest.
Een nadeel aan leibomen is dat ze natuurlijk niet meteen vanaf de grond voor beschutting zorgen. Daarom kun je de leibomen eventueel combineren met struikkamperfoelie of een mooie buxushaag.

Zoals je ziet zijn er ontzettend veel opties om een mooie groene erfafscheiding te maken. Het vraagt misschien wel om wat meer onderhoud dan een schutting, maar het geeft je tuin dan ook een natuurlijke sfeer die met een schutting lastiger te creëren is. Als je de planten die de erfafscheiding vormen goed verzorgt door ze regelmatig te snoeien, en door ze te behandelen tegen plantenziektes, kun je jaren blijven genieten van je erfafscheiding en van de privacy in je tuin!

Heb je zelf een erfafscheiding gemaakt met één van bovenstaande planten?
Of heb je nog geen groene erfafscheiding, maar weet je nu wel welke planten jij zou gebruiken?
Laat het weten in een reactie!