Het Nederlandse weer zorgt nog al eens voor regen, hagel en harde windstoten. Jouw schutting staat altijd midden in deze weersomstandigheden en moet het allemaal maar weerstaan. Hierdoor is het helaas zo dat de schutting schade op kan lopen door het weer. Naast de weersomstandigheden zijn er ook nog eens insecten die van jouw houten schutting smullen. Kortom: jouw schutting heeft het zwaar te verduren. Gelukkig hoeft het repareren van de schutting niet lastig te zijn en is er meer mogelijk dan je denkt! Alle ins en outs over je houten schutting repareren lees je in dit artikel.

Op zoek naar een nieuwe schutting? Hier vind je tips & advies voor het kopen van een nieuwe schutting.

Schade die jouw houten schutting kan oplopen

Er zijn helaas verschillende soorten schade die een schutting op kan lopen. Dit is op zich niets geks, aangezien de schutting altijd blootgesteld wordt aan het weer. Zoals we eerder al schreven hebben we in Nederland last van regen, hagel, sneeuw en harde windstoten. Dit heeft allemaal effect op de schutting die midden in jouw tuin staat.

Vergeet trouwens niet het effect van bepaalde dieren op de schutting. Denk hierbij aan allerlei insecten die jouw houten schutting maar al te lekker vinden, of deze graag als broedplaats gebruiken. Er is genoeg wat jouw schutting te verduren heeft.

Hieronder zullen we de drie meest voorkomende vormen van schade benoemen. We zullen je verderop in het artikel uitgebreid vertellen hoe je jouw houten schutting makkelijk kunt repareren wanneer deze door één van deze drie schades is getroffen.

Stormschade

storm-grasveld-boom

De laatste jaren is het weer veranderd en kan het steeds harder waaien in ons land. Hierdoor is de kans groter dat jouw schutting stormschade oploopt.
Onder stormschade vallen alle soorten schade die door een storm zijn veroorzaakt. Hierbij zijn harde windstoten en zware regenval de grootste boosdoeners. Wanneer het hard waait, kan het zijn dat je schutting beschadigt door rukwinden of door rondvliegende takken.

Ook zware regenval kan voor de schutting desastreus zijn. Jouw schutting staat met schuttingpalen in de grond vast. Wanneer het in korte tijd veel regent, wordt de bodem van jouw tuin nat en zompig. Hierdoor kan het gebeuren dat de schuttingpalen wegzakken in de bodem en de schutting niet langer de houvast heeft die hij wel nodig heeft.

Stormschade treedt vooral op bij schuttingen die al wat zwakker zijn. Een schutting is minder bestand tegen stormschade wanneer deze van een wat mindere kwaliteit is of omdat er al rot in de schutting zit. Je schutting goed onderhouden helpt al om hem gedurende het jaar in goede conditie te houden. Zo kan hij beter tegen een stootje!

Schimmels

schimmel-hout

Het gebeurt nog wel eens dat het regent in ons koude kikkerland. Ondanks getroffen voorbereidingen kan het alsnog voorkomen dat jouw schutting niet bestand is tegen het vele vocht. Zeker wanneer je schutting een lange tijd achter elkaar vochtig of nat is, kan dit houtrot veroorzaken.

Houtrot ontstaat door schimmels welke het hout van jouw schutting aantasten. Ze zorgen ervoor dat het hout zacht wordt en daardoor kwetsbaarder is voor regen en wind. Ook wordt het voor insecten makkelijker om door het hout heen te bijten en zullen zij zich sneller tegoed doen aan jouw schutting.

Je kunt sommige schimmels al aan het oppervlak van het hout herkennen. Zo oogt beschimmeld hout kruimelig of ziet het er witachtig en sponzig uit. Kun je aan de buitenkant niets zien? Tik dan even op het hout. Wanneer er zich schimmel in het hout bevindt zal de schutting hol klinken. Ook wanneer je een spijker zonder hamer makkelijk in het hout duwt, kun je er vanuit gaan dat er iets mis is.

Insecten

houtworm identificeren

Eerder vertelde we al dat wanneer je hout zacht wordt, deze een stuk toegankelijker wordt voor insecten. Een insect dat dol is op hout, is de houtworm. Eigenlijk spreek je niet over ‘de houtworm' maar over de larven van verschillende insecten die opgroeien in het hout en dit ook eten.

Heb je last van houtworm? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met de larven van de houtwormkever (ook wel doodskloppertjes of meubelboorders genoemd).
Je herkent houtworm aan de kleine gaatjes in je schutting. Deze gaatjes zijn de uitvlieggaatjes waar de volwassen geworden larven uitvliegen. Deze gaatjes ontstaan dus pas wanneer er al lange tunnels in jouw schutting gegeten zijn.

Tip: Als je zeker wilt weten of een gaatje van een houtworm is, leg dan een papiertje onder de schutting ter hoogte van het gaatje. Wanneer er na een tijdje houtpoeder op gevallen is, is er sprake van houtworm.

Zodra er houtworm is geconstateerd is het tijd om tot actie over te gaan. Houtwormkevers leggen maar liefst twintig tot zestig eitjes in jouw houten schutting. Er zijn dus altijd meerdere larven in de schutting aanwezig, ook al zie je maar één gaatje.

Je houten schutting repareren

Bovenstaande drie vormen van schade komen het meeste voor in de Nederlandse schutting. Geen van allen klinkt gezellig en je wilt je schutting natuurlijk zo snel mogelijk repareren. Houd er rekening mee dat het repareren van een houten schutting niet altijd gemakkelijk is en dat het soms zelfs beter is om over te gaan op de aanschaf van een nieuwe schutting.
Mocht je schutting nog wél te repareren zijn: we zullen je hieronder een aantal handvatten geven voor de reparatie.

De houten schutting repareren: stormschade

houtens schutting stormschade

We hopen van harte dat je je schutting na een storm niet terugvindt zoals de schutting op de foto hierboven. Wanneer je gehele schutting is omgewaaid is het beter deze te vervangen. Kleinere vormen van stormschade kunnen nog prima gerepareerd worden.

In de meeste gevallen van stormschade gaat het om een losse of ontbrekende plank. In die gevallen is het aanbrengen van een nieuwe plank met behulp van spijkers en een hamer een simpele klus! Wanneer je toch de pech hebt dat een groot gedeelte van de schutting kapot is, is het aan te raden te bedenken of de reparatie de moeite waard is.

Tip 1: Is er maar één kant van de schutting dusdanig kapot dat deze vervangen zou moeten worden? Informeer dan bij de winkel waar je je schutting hebt gekocht of zij dit gedeelte in dezelfde stijl kunnen vervangen.

Tip 2: Wanneer je twijfelt of je de schutting zult vervangen of repareren, is het goed contact op te nemen met jouw verzekering. Bij sommige verzekeraars valt de schutting namelijk onder de inboedelverzekering en dan is het wellicht voordelig deze gewoonweg te vervangen. Bij andere verzekeringen valt de schutting onder de opstalverzekering. Zorg er bij contact met de verzekering altijd voor dat je foto's bij de hand hebt van de schade.

Tip 3: Gaat het om het deel van de schutting welke tussen jou en jouw buren staat? Dan kan het zo zijn dat zowel jij als je buren 50% van de schade uitgekeerd krijgen. Het is dan aan te raden ook samen te kijken naar een oplossing of nieuwe schutting.

De houten schutting repareren: houtrot

planken-met-houtrot

Heb je een schutting zo zacht als boter? Dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van houtrot. Hier wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af.
Waar sommigen denken dat je de schutting gelijk af kunt schrijven bij houtrot, hoeft dit niet in alle gevallen zo te zijn. Het komt namelijk vaak genoeg voor dat er slechts één gedeelte van de schutting aangetast is. Hoe zonde zou het zijn als je voor één gedeelte de gehele schutting af zou schrijven?

Houtrot uit hout halen kan helaas niet. De houten schutting repareren van houtrot is daarom ook niet mogelijk. Wat wel mogelijk is, is om de aangetaste delen te verwijderen en deze te vervangen. Nieuwe delen kun je gemakkelijk bevestigen door het gebruik van spijkers of een goede houtlijm.

De houten schutting repareren: houtworm

houtworm schade

Zoals eerder gezegd zijn er bij het zien van één gaatje al meerdere larven in je hout aanwezig. Het is dus lastig om er bij houtworm op tijd bij te zijn. Wel is het belangrijk om bij het zien van de eerste gaatjes direct actie te ondernemen. Zo kun je de schade nog binnen de perken houden.

Het bestrijden van houtworm is niet makkelijk. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het lastig is om te weten met hoeveel eitjes of houtwormen je eigenlijk te maken hebt. Je kunt in dit geval het beste een specialist inschakelen als je zeker wilt zijn van de resultaten.

Deze specialist pakt de bestrijding van de houtworm in de meeste gevallen zelf op, omdat er voor ons als leek gewoonweg te weinig kennis voor handen is om het goed te doen. Er zijn wel bestrijdingspakketten te koop bij verschillende tuincentra en bouwmarkten, maar de kans is groot dat je niet alle eitjes meepakt.

Tip: Als je schutting houtworm-vrij is, vul je de gaatjes op met kneedbaar hout, wat je in de bouwmarkt kunt kopen. Rond het geheel af door, na het vullen van de gaatjes, de schutting te behandelen met beits.

Beter voorkomen dan genezen: beschermen tegen schade

Een houten schutting repareren wanneer deze schade heeft opgelopen is dus wel mogelijk, maar helaas is het in de meeste gevallen beter, of gewoonweg makkelijker, om een nieuwe schutting te plaatsen.

Om herstellen in de toekomst te voorkomen, willen we je graag wat extra tips geven over hoe je je schutting het best kunt beschermen. Zo hoef je je niet druk te maken over een houten schutting repareren, maar kun je er lang en zonder zorgen van genieten.

Ga voor de duurzame materialen

houten schutting

Je kunt al bij de aanschaf van jouw houten schutting de schade in de toekomst beperken. Dit doe je door goed te kijken naar het soort materiaal waarvan jouw nieuwe schutting gemaakt zal zijn. Zo is het soms beter om voor duurzaam hardhout te kiezen dan voor iets voordeliger zachthout. Laat je bijvoorbeeld adviseren door een specialist.

Bedenk daarbij dat het vooral de schuttingpalen zijn die van een goed materiaal moeten te zijn. Deze houden de schutting namelijk op zijn plek. Zo is hij al goed beschermd tegen stormschade wanneer deze palen van hardhout, of zelfs van beton, zijn. Wat ook regelmatig voorkomt is dat men de schuttingpalen met beton in de grond vastzet.

Tip: Vergeet de kleine onderdelen van je houten schutting niet. Zo is het aan te raden gebruik te maken van roestvrijstalen bevestigingsmaterialen zodat deze goed tegen het Nederlandse weer bestand zijn.

Houd rekening met de plek van de schutting en het soort schutting

hoge-schutting

Je hebt in je tuin waarschijnlijk weinig keuze in waar je je schutting plaatst. Dit kan problemen opleveren, bijvoorbeeld als je schutting precies zo staat dat hij altijd vol de wind vangt. Geen enkele schutting wordt daar blij van.

Om te voorkomen dat jij iedere lente je schutting moet vervangen na de onrustige herfst en winter, kun je rekening houden met het soort schutting dat je plaatst. Wanneer de schutting veel wind zal vangen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een half-open houten schutting. Deze maakt je tuin wellicht meer zichtbaar voor gewillige gluurders, maar zorgt er ook voor dat de wind minder grip krijgt.

Zorg er ook voor dat de onderkant van de schutting nooit helemaal op de grond staat. Zo kan de wind ook nog onder de schutting door en zo zijn weg vervolgen zonder te veel schade aan te richten. Ook zorgt het wat hoger plaatsen van de schutting ervoor dat deze niet te lang in de natte grond staat na zware regenval. Dit voorkomt schimmelvorming.

Beitsen

Houten schutting repareren: beits

Eerder kon je al lezen dat houtrot en houtworm lastig te bestrijden zijn als je er eenmaal last van hebt. In de meeste gevallen zul je je schutting moeten vervangen (of in ieder geval delen ervan) of zul je professionals in moeten schakelen. Om al dit alles te voorkomen, is het goed je schutting in de beits te zetten.

Beits dringt in het hout door en beschermt het zodoende van binnenuit. Hierdoor is het een stuk lastiger voor bijvoorbeeld de houtwormkever om eitjes te leggen. Ook is het voor schimmels moeilijker om hun slag te slaan.

Tip: Is jouw schutting van zachthout? Zet deze dan jaarlijks opnieuw in de beits om de bescherming optimaal te houden.

Je weet nu wat de meest voorkomende schades aan je schutting kunnen zijn. Alle factoren hebben indirect invloed op elkaar. Wanneer het bijvoorbeeld veel stormt en regent kan de schutting erg vochtig worden, wat het voor de houtschimmels en houtwormen een ideale thuishaven maakt.

Wanneer je last hebt van schade kun je je houten schutting repareren, maar het is natuurlijk al helemaal gemakkelijk als je deze tegen het kwaad kunt beschermen. Lees daarom de gegeven tips goed door, bijvoorbeeld wanneer je nog de keuze hebt om het materiaal van je schutting te kiezen.

 

Ga jij jouw houten schutting repareren? 
En hoe bescherm jij jouw schutting tegen de verschillende vormen van schade?
Deel je tips en tricks met ons in de reacties hieronder!