De zon schijnt en jij bent samen met je partner op weg naar de jaarlijkse familiebarbecue. Als je eenmaal op het juiste adres aangekomen bent, valt je oog niet alleen op alle lekkere hapjes, maar ook op de gloednieuwe terrasoverkapping die in de tuin staat. Van precies zo’n terrasoverkapping droom jij al jaren… Hoog tijd om er nu eindelijk eens werk van te maken en de belangrijke vraagstukken rondom een aluminium terrasoverkapping kopen te onderzoeken.

Voorkom de zeven zonden van een aluminium terrasoverkapping kopen

Om je hier zo goed mogelijk bij te helpen, hebben wij 7 belangrijke onderwerpen rondom een aluminium terrasoverkapping kopen op een rijtje gezet. Neem deze punten goed door alvorens je de overkapping ook daadwerkelijk gaat kopen. Op deze manier voorkom je dat je in zeven sloten tegelijk loopt en weet je zeker dat je de grote investering, die een aluminium terrasoverkapping kopen is, in één keer helemaal goed doet.

1. De materiaalkeuze

Aluminium terrasoverkapping
Een terrasoverkapping bestaat vrijwel altijd uit hout of aluminium. Een houten overkapping zorgt voor een landelijke en natuurlijke sfeer, terwijl een aluminium overkapping juist een strak en modern beeld geeft. In dit artikel spitsen we ons toe op deze laatste: de aluminium terrasoverkapping.
Om te bepalen of het aluminium van de terrasoverkapping die jij op het oog hebt van goede kwaliteit is, zijn er twee zaken belangrijk: de dikte van het aluminium en de dikte van de poedercoating.

De dikte van het materiaal

De dikte van het aluminium is om verschillende redenen belangrijk. Ten eerste zorgt het aluminium voor stevigheid. De logische beredenering is dan ook: hoe dikker het materiaal, hoe steviger de constructie.
Het is echter ook belangrijk om naar het uiterlijk van je overkapping te kijken. In een kleine tuin zorgen (te) brede staanders bijvoorbeeld al snel voor een vol en overheersend gevoel. Smalle staanders lijken hier beter op zijn plek. In een grote tuin geldt precies het tegenovergestelde. Smalle staanders zorgen voor een leeg en iel gevoel, terwijl brede staanders perfect passen in het geheel.

De dikte van de poedercoating

De poedercoating is de verflaag die over het aluminium is aangebracht. Voor aluminium geldt over het algemeen dat een poedercoating van 60 tot 80 micrometer (μm) meer dan voldoende bescherming biedt. Kwetsbare onderdelen, zoals randen of knooppunten, kunnen echter wel een dikkere laag gebruiken.

2. Kleur bekennen

Antracietkleurige terrasoverkapping
Voordat je begint aan een aluminium terrasoverkapping kopen, is het belangrijk om goed na te denken over de juiste kleur. Het gros van de aluminium terrasoverkappingen in Nederland is crèmewit (RAL9001) of antraciet (RAL7024) van kleur.
Overigens wil dit niet zeggen dat je alleen een keuze kunt maken tussen de bovengenoemde kleuren.
In overleg met je dealer kun je voor een afwijkende kleur kiezen. Let wel op: hier zitten over het algemeen extra kosten aan verbonden.

3. De dakbedekking

Polycarbonaat dakplaten
Het dak van een aluminium terrasoverkapping kan uit verschillende materialen bestaan. Aan de ene kant heb je glazen daken en aan de andere kant heb je daken van polycarbonaat.

Glas

Glas is een relatief zwaar materiaal. Als je hiervoor kiest, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de rest van de aluminium overkapping dit kan dragen. De dikte van het materiaal, waar we het bij punt 1 over gehad hebben, speelt hier dus een grote rol. Bij punt 4 lees je daarnaast hoe je ervoor kunt zorgen dat ook de goot sterk genoeg wordt om een glazen dak te ondersteunen.

Polycarbonaat

Naast glas kun je ook voor polycarbonaat kiezen. Polycarbonaat is kunststof en in vergelijking met glas erg licht. Bij polycarbonaat heb je de keuze tussen helder polycarbonaat en opaal polycarbonaat. In dit laatste geval is het dak niet transparant, maar melkwit. Je kunt hier dan ook niet doorheen kijken.

4. De gewenste breedte, uitval en doorloophoogte

De goot
Het bepalen van de breedte en de uitval van de overkapping is misschien wel het belangrijkste punt van een aluminium terrasoverkapping kopen. Om je hier meer over te vertellen, leggen we je eerst uit, uit welke onderdelen het frame van een aluminium terrasoverkapping bestaat.

  • Het muurprofiel: Hiermee wordt de aluminium terrasoverkapping aan de muur van het huis bevestigd.
  • De zij- en tussenliggers: Dit zijn de horizontale balken op het dak. De dakplaten worden hier op geplaatst.
  • De goot: Dit onderdeel is de verbinding tussen het dak en de staanders. De meeste druk van een aluminium terrasoverkapping wordt door de goot opgevangen. Het is daarom belangrijk dat deze sterk en stabiel is.
  • De staanders: De staanders zijn de poten van je aluminium terrasoverkapping en worden onder de goot bevestigd.

Om te bepalen welke afmetingen je aluminium terrasoverkapping moet krijgen, is het belangrijk om naar je tuin te kijken en verschillende zaken op te meten. Als eerste is het belangrijk om de ideale breedte te bepalen en daarnaast na te denken over de beoogde uitval. Dit is de diepte van de terrasoverkapping. Tot slot is het ook belangrijk om de gewenste doorloophoogte te bepalen.
Afhankelijk van deze doorloophoogte kun je namelijk bepalen hoe lang de staanders moeten zijn en hoe hoog het muurprofiel bevestigd moet worden. Idealiter dient het muurprofiel per meter uitschot 12 centimeter hoger bevestigd te worden dan de goot.
Als je alle afmetingen voor jezelf op een rijtje hebt gezet, is het zaak om te controleren of de overkapping die jij op het oog hebt ook in deze maten leverbaar is. Dit is afhankelijk van de leverancier van jouw keuze.
De meeste leveranciers kiezen ervoor om aluminium terrasoverkappingen alleen in standaardmaten te leveren. Deponti doet het echter anders. Bij hen zijn ook de onconventionele maten te bestellen. Je terrasoverkapping kan op deze manier in iedere gewenste maat gemaakt worden, waardoor deze perfect aan zal sluiten op jouw tuin.
Staanders op ongelijke afstanden
Let op: Bij het bepalen van de breedte en de uitval van je terrasoverkapping is het belangrijk om ook rekening te houden met de stevigheid van de goot en de positie van de staanders.
De staanders kunnen namelijk niet zomaar in het wilde weg onder je terrasoverkapping geplaatst worden. Je moet rekening houden met de overspanning, oftewel de maximaal toegestane ruimte tussen twee staanders. Bij een terrasoverkapping van Deponti is dit bijvoorbeeld 4 meter. Door met deze ruimte te spelen, kun je voorkomen dat de staanders precies in je blikveld of in je looproute staan.
Let extra op: We vertelden je net al dat de goot de meeste druk op moet vangen. Bij een brede overkapping is het in sommige gevallen nodig dat de goot wordt verstevigd, bijvoorbeeld door een extra stalen strip in de goot te bevestigen. Echter is dit niet bij iedere leverancier mogelijk. Ben hier alert op en controleer voortijdig hoe dit bij jouw dealer zit.

5. Wateroverlast voorkomen

Afwerking waterafvoer
Een aluminium terrasoverkapping kopen doe je niet zonder rekening te houden met het Nederlandse weer. Het regent regelmatig en het water dat op je overkapping terecht komt, moet op een of andere manier afgevoerd worden. Een logische oplossing is natuurlijk om het water via de goot van de overkapping te leiden.
Als je dit gaat doen, is het echter wel belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen. We sommen ze hieronder voor je op:

Is het gat voor de regenpijp al voorgeboord of niet?

In eerste instantie klinkt het misschien als een voordeel dat het gat waar de regenpijp aan bevestigd moet worden al voorgeboord is. Echter is dit niet het geval als je de terrasoverkapping in wilt korten, de staanders niet op de voorgeschreven plekken zet of je de regenpijp niet op de gebruikelijke plek wilt bevestigen.
In dit geval ben je beter af als je het gat zelf kunt boren. Deponti levert bijvoorbeeld een dichte goot met gatenzaag. In de montagehandleiding leggen ze vervolgens precies uit hoe je het gat op de gewenste plek zaagt.

Aan welke kant moet de regenpijp geplaatst worden?

Aluminium terrasoverkapping 1
Om een regenpijp te laten functioneren, is het belangrijk dat het water naar de goede richting van de goot loopt. Hiervoor is het nodig dat de goot aan de ene kant enkele millimeters lager ligt dan aan de andere kant. Logischerwijs heeft dit ook directe gevolgen voor de hoogte van de staanders. Deze moeten aan de ene kant ook enkele millimeters korter zijn dan aan de andere kant.
Bij een goot die al volledig op maat gemaakt is, is hier rekening mee gehouden, waardoor je gebonden bent aan de voorgeschreven positie van de waterafvoer. Eventuele aanpassingen kun je zelf niet meer doen. Kies je echter voor een aluminium terrasoverkapping waarbij de waterafvoer nog niet verwerkt is, dan kun je de helling zelf volledig naar je wens bewerken.

Mag de regenpijp zichtbaar zijn of niet?

Tot slot willen we het ook nog even over de regenpijp hebben. Deze is vaak niet zo mooi en kan dus logischerwijs het uiterlijk van je terrasoverkapping aantasten.
Gelukkig heeft onder andere Deponti hier een treffende oplossing voor ontwikkeld. Het is bij hen namelijk mogelijk om de regenpijp ín de staanders weg te werken. Het water wordt hierdoor netjes afgevoerd, maar je ziet er niets van.
Om het nog mooier te maken is het bij een aluminiumterrasoverkapping van Deponti zelfs mogelijk om het regenwater niet alleen via de staanders, maar ook via de betonpoeren, stevige betonnen blokken waar de staanders op bevestigd kunnen worden, weg te laten lopen. Zo kun je het water eenvoudig naar een ondergronds waterreservoir of opvanglocatie leiden. Ga je een aluminium terrasoverkapping kopen, vergeet dan niet om deze speciale betonpoeren, indien nodig, bij te bestellen.

6. Je aluminium terrasoverkapping naar smaak inrichten

Een aluminium terrasoverkapping zorgt ervoor dat je je leefruimte eenvoudig een aantal meter groter maakt. Zeker als je ervoor kiest om extra accessoires of extra opties toe te voegen aan de basis van je overkapping. We bespreken de mogelijkheden hieronder:
Let op: Ben je nog niet helemaal zeker van de toevoegingen die je op je terrasoverkapping aan wilt brengen? Controleer dan of het mogelijk is om de extra opties eventueel op een later moment te bestellen en te monteren.

De zijspie

Terrasoverkapping zijspie
De zijspie maakt de bovenste driehoek van de zijkant van je terrasoverkapping dicht. De zijspie biedt bijvoorbeeld uitkomst als je de terrasoverkapping direct tegen een (lagere) schutting plaatst. Daarnaast wordt de zijspie ook gebruikt als je de terrasoverkapping dicht wilt maken met een permanente zijwand of een glazen schuifwand.
Een zijspie bestaat over het algemeen uit polycarbonaat en kan zowel in helder als in opaal materiaal geleverd worden.
Heb je echter een glazen dak en wil je graag dat de zijspie hierop aansluit? Kies dan voor een zijspie van glas. Ook dit behoort bij de meeste verkooppunten tot de mogelijkheden.

Een permanente zijwand

Permanente zijwand
Het plaatsen van zijwanden zorgt ervoor dat je wind, regen en insecten buiten houdt. Je creëert op deze manier dus echt een nieuwe ruimte als aanvulling op je huis.
Zijwanden die permantent moeten blijven staan, worden over het algemeen gemaakt van polycarbonaat en worden afgewerkt met speciale afdeklijsten. Ook hier kun je kiezen tussen helder en opaal materiaal. Combineer de zijwand altijd met een zijspie. Hierdoor ben je in staat om de hele wand af te dekken.

Een glazen schuifwand

Glazen schuifwand meerdere sporen
Naast een zijwand van polycarbonaat kun je ook voor een glazen schuifwand kiezen. Deze bestaat uit meerdere glazen panelen die naast elkaar in verschillende sporen van een onder- en bovenprofiel bevestigd worden. Afhankelijk van de grootte van de overkapping en het aantal panelen dat je nodig hebt, kun je kiezen voor een profiel met 2, 3, 4 of 5 sporen.
Het voordeel van een glazen wand is dat deze de ruimte af kan sluiten, maar je de panelen ook eenvoudig open kunt schuiven. Je kunt met andere woorden dus alle kanten op. Let wel op: Als je de glazen schuifwand hebt afgesloten, overlappen de panelen elkaar. Ze houden op deze manier de meeste wind tegen, maar het is geen serre. Het blijft een buitenruimte waar je afhankelijk bent van de buitentemperatuur.

Verlichting

Verlichting in de liggers
Je hebt niet altijd het gevoel dat het zo is, maar onder een terrasoverkapping zit je natuurlijk gewoon buiten. Als de zon onder gaat wordt het dan ook gewoon donker. Om te voorkomen dat je nu noodgedwongen naar binnen moet verkassen, kun je verlichting plaatsen.
Afhankelijk van de dealer zijn er verschillende opties. Vooral de verlichting van Deponti sprong er voor ons uit. Het is hier namelijk mogelijk om deze ín de liggers van het dak te verwerken. Hierdoor zorg je voor een prachtige afwerking en ben je in staat om de verlichting te verwerken in het geheel.

7. Montage

Een aluminium terrasoverkapping kopen is één ding. De overkapping op de juiste plek in je tuin krijgen, is een heel ander punt.
Voordat je tot de koop overgaat, is het daarom belangrijk om te beslissen of je de overkapping zelf in elkaar wilt zetten of door monteurs wilt laten plaatsen.
Het zelf plaatsen van een aluminium terrasoverkapping hoeft overigens niet zo'n enorme klus te zijn als je nu denkt. Er zijn verschillende leveranciers, zoals Deponti, die hun terrasoverkappingen als bouwpakket bij je afleveren. Met behulp van de montagehandleiding ben je in staat om de terrasoverkapping binnen één dag in elkaar én op zijn plaats te zetten.
Klinkt dit je niet als muziek in de oren?
Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je aluminium terrasoverkapping door monteurs te laten plaatsen. Let wel op, want je zult hier vaak flink voor moeten betalen.

Een aluminium terrasoverkapping kopen is een beslissing die je niet zo een-twee-drie neemt. Je moet goed nadenken over wat je wilt en wat er mogelijk is in jouw tuin. Als je dit hebt gedaan, is het belangrijk om de juiste dealer en de juiste terrasoverkapping te selecteren en pas als je helemaal zeker bent de aankoop te doen. Op deze manier heb je jaren plezier van je overkapping en kun je nog langer van je tuin genieten.
Wat zijn jouw ervaringen met een aluminium terrasoverkapping kopen?
Wij zijn benieuwd en hopen dat je deze informatie wilt delen door een reactie achter te laten.