De zomer is officieel begonnen en dat betekent dat de barbecue bij veel huishoudens weer regelmatig tevoorschijn komt. De man staat met een vleestang in de ene hand en een biertje in de andere bij de barbecue om de vlammen onder controle te houden. Barbecueën is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. De barbecue heeft tientallen geheimen die zelfs voor de ervaren barbecueër voor verrassingen kunnen zorgen. Om jou, als beginnend barbecueër te helpen, hebben we 21 barbecue tips voor beginners verzameld.

Barbecue tips voor beginners: 21 (on)geschreven regels

Barbecueën is inmiddels tot een ware kunst verheven. Om de temperatuur en de garing van je vlees goed onder controle te krijgen, zul je veel moeten oefenen. De volgende 21 barbecue tips voor beginners kunnen je helpen om van iedere barbecue een succes te maken.

Tip 1: De basis

Houtskool

De basis van barbecueën ligt natuurlijk bij de houtskool of de briketten die je gebruikt. Maar wat is nu precies het verschil tussen beiden? Houtskool is eigenlijk een verzameling van allemaal verbrande stukken hout. Door ze opnieuw aan te steken, worden ze warm, waardoor je er vlees en vis op kunt bereiden. Door de warmte die houtskool afgeeft is dit materiaal vooral geschikt voor dunne en kleine stukken vlees.

Briketten bestaan aan de andere kant uit geperste houtskool of uit geperst zaagsel met papier. Dit materiaal vat iets minder makkelijk vlam in vergelijking met houtskool. Het aansteken kan dus voor wat problemen zorgen bij een beginnend barbecueër. Het voordeel van briketten is echter wel dat ze hun warmte lang behouden en deze vrij constant afgeven. Als je grote stukken vlees met een lange garingstijd wilt bereiden, zijn briketten dus de juiste keuze.

Tip 2: In de koelkast of in de zon?

Als je gaat barbecueën is de kans groot dat je verschillende schalen vult met rauw vlees. Op deze manier kunnen gasten zelf kiezen welke stukken ze graag op de barbecue willen leggen. Omdat we het in dit geval over rauw vlees hebben, is het niet slim om de schalen voor lange tijd in de brandende zon te zetten. Je kunt het vlees beter zo lang mogelijk in de koelkast bewaren. Een van de barbecue tips voor beginners is dan ook om het vlees niet allemaal tegelijk uit de koelkast te halen. Presenteer kleine hoeveelheden en vul de schalen bij wanneer ze leeg zijn.

Tip 3: Een goede fundering

De barbecue in de tuin zetten, aansteken en je kunt beginnen. Klinkt heel simpel, maar dat is het helaas niet. Je kunt de barbecue namelijk niet overal neerzetten. Ten eerste is het niet verstandig om de barbecue te dicht bij de eettafel neer te zetten en daarnaast is het ook niet slim om de barbecue op een ongelijke vloer te plaatsen.
Je kunt beter voor een stevige en egale ondergrond zorgen, zodat je zeker weet dat je barbecue stevig staat. Het vlees dat op de barbecue ligt kan op deze manier ook niet onverhoopt van de barbecue af rollen als je er met de vleestang tegenaan stoot.

Tip 4: De barbecue aansteken

Barbecue-aansteken
Barbecueën is voor mannen niet alleen leuk omdat ze ongegeneerd veel vlees kunnen eten, maar ook omdat ze geoorloofd een vuurtje kunnen stoken. De barbecue moet immers aangestoken worden en dat is vaak een klusje dat zij zich toe eigenen. Als jij aan deze klus begint, is het belangrijk om dit gecontroleerd te doen. Je kunt dus beter geen spiritus of alcohol gebruiken als brandstof. Steek je dit aan, dan kunnen er grote steekvlammen ontstaan. Geloof ons: dat wil je niet!

Een betere oplossing is om gebruik te maken van aanmaakblokjes. Deze branden gecontroleerd, waardoor er geen gevaren op zullen treden.

Tip 5: Laat de barbecue staan

Misschien herken je dit wel: je denkt de perfecte plek voor de barbecue gevonden te hebben. Je zet hem neer en steekt hem aan. Vervolgens komt je vrouw of vriendin naar buiten met de salades en vertelt je dat de barbecue beter aan de andere kant van de tuin kan staan. Moet je hem nu verplaatsen of niet? Het antwoord is nee. Een brandende barbecue kun je beter niet verplaatsen, ook niet wanneer je denkt dat dit op een veilige manier kan. De kolen en de behuizing van de barbecue zijn gloeiend heet en kunnen lelijke brandwonden veroorzaken. Een brandende barbecue laat je te allen tijde staan, ook wanneer je vrouw zegt dat het anders moet. Als je een volgende keer weer gaat barbecueën kun je altijd nog voor de andere plek kiezen.

Tip 6: Blijven plakken

Baal jij ook altijd zo als je vlees weer op de gril blijft plakken? Wij hebben er na jaren ergernis gelukkig een trucje voor gevonden. Strijk net voordat je begint met barbecueën het rooster in met wat olijfolie. De vettige laag zorgt ervoor dat het vlees nooit meer op het rooster blijft plakken. Let overigens wel op dat je het rooster niet té vettig maakt. Olie die in de vlammen, op de houtskool of op de briketten valt kan namelijk vlam vatten.

Hoe je deze vlammen moet bestrijden, lees je bij punt 11 in deze lijst met barbecue tips voor beginners.

Tip 7: Spiesjes weken

Satéprikkers

Groot favoriet bij een barbecue zijn de vleesspiesjes. Ze zijn makkelijk te bereiden en makkelijk te eten. Althans, ze zijn makkelijk te eten als de houten stokjes niet zwart en verkoold zijn.
Om dit te voorkomen, kun je de spiesjes het best de avond voordat je gaat barbecueën onderdompelen in water. Laat ze hier ‘s nachts in weken en rijg op de dag van de barbecue het gemarineerde vlees aan de stokjes. Dit is een van de barbecue tips voor beginners die vooral het eten een stuk eenvoudiger maakt!

Tip 8: Zoutarm barbecueën

Zout is een smaakmaker en wordt vaak voor het bakken over vlees gestrooid. Als je gaat barbecueën is dit echter geen slim idee. Het zout zorgt ervoor dat je vlees minder mooi en minder snel bruin wordt. Dit komt door de werking van zout. Zout onttrekt vocht uit vlees. In plaats van dat het vocht in het stuk vlees blijft zitten, gaat het op de oppervlakte liggen en voorkomt het dat je vlees bruin wordt. Wil je toch dat je vlees wat zouter wordt? Strooi dan na het garen nog wat zout over het vlees.

Tip 9: Wachten

Wanneer je de aanmaakblokjes eenmaal hebt aangestoken, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk beginnen met barbecueën. Echter is dit niet verstandig. Je kunt beter even wachten totdat de barbecue écht goed heet is geworden. Deze negende tip zal je geduld dus flink op de proef stellen, maar resulteert uiteindelijk in een lekkerder stukje vlees!

Tip 10: De gevaren van marinade en vet

Gemarineerd-vlees

We hebben je net al verteld dat je op moet passen dat er geen olijfolie in de vlammen valt. Echter is olijfolie niet het enige dat beter niet in de vlammen terecht kan komen. Ook marinade (die vaak is gemaakt op basis van olie) en vet kan beter niet in de barbecue terecht komen. Let daarom altijd goed op als je marinades gebruikt of als je vlees met vet op de barbecue legt. Dreigt het vet door het rooster te vallen, verwijder het dan. Zo kun je ongestoord van je barbecue blijven genieten. Punt 13 in deze lijst met barbecue tips voor beginners helpt overigens ook bij het opvangen van vet en marinade.

Tip 11: Vlam in de pan

Een ervaren barbecueër weet dat er bij barbecueën eigenlijk geen echte vlammen aan te pas horen te komen. Toch kan het onverhoopt een keer gebeuren dat de vlammen uit de barbecue schieten. Je zult nu adequaat moeten handelen en het vuur snel onder controle moeten krijgen. Je verwacht wellicht dat je de vlammen het best met water kunt doven, maar dat is niet waar. Zand of bloem zijn een beter alternatief. Deze producten spatten namelijk niet alle kanten op, iets dat bij water nog weleens wil gebeuren.

Tip: Om er zeker van te zijn dat je goed en snel kunt handelen mocht er vuur ontstaan, kun je het best een emmer met zand of bloem naast de barbecue zetten. Zo ontstaat er hopelijk geen paniek en blijft het de hele avond gezellig.

Tip 12: Het vlees is de ster van de avond

Ook bij de volgende paar barbecue tips voor beginners blijven we nog even bij het vlees. Dit is immers de ster van de avond. Bij een barbecue staat de tafel vaak vol met allerlei lekkernijen. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood, salades en sauzen. Zet deze smakelijke gerechten echter pas op tafel als het vlees klaar is. Hiermee voorkom je dat mensen al vol zitten voordat het vlees van de barbecue komt.

Tip 13: Langzaam garen

Vlees-garen-op-aluminium

Vlees dat van de barbecue komt, moet helemaal gaar zijn. Zeker als je het over kip hebt, kun je het je niet veroorloven om rauw vlees te serveren. Om voor deze algehele garing te zorgen, is het belangrijk om het vlees langzaam te garen. Dit kun je onder andere doen door het vlees op aluminiumfolie op de barbecue te leggen. Een ander voordeel van dit stukje aluminiumfolie is dat eventuele marinade en vet worden opgevangen. Dit is duidelijk een van de barbecue tips voor beginners met meerdere functies.

Tip 14: De barbecue is geen draaimolen

Als je vlees op de barbecue ligt, is het belangrijk dat je het voldoende tijd geeft om te garen. Dit doe je onder andere door er niet te veel aan te zitten en het dus niet iedere minuut om te draaien. Laat het vlees liever een paar minuten liggen en draai het dan om.

Tip 15: Controle

Het vlees is eindelijk klaar… denk je. Om er zeker van te zijn dat je geen rauw vlees aan je gasten serveert, snij je altijd een stukje vlees doormidden, zodat je de binnenkant kunt controleren. Als uit deze test blijkt dat het vlees gaar is, kun je het zonder zorgen serveren. Blijkt het vlees toch nog niet helemaal gaar? Leg het dan nog enkele minuten terug op de barbecue en controleer de gaarheid vervolgens opnieuw.

Tip 16: De vleestang

Vlees-draaien-met-tang

Natuurlijk is het de bedoeling dat het vlees dat je serveert lekker mals is. Het volgende punt in deze lijst met barbecue tips voor beginners heeft hier dan ook alles mee te maken. Om het vlees mals te houden, kun je het best gebruik maken van een vleestang en niet van een vork. Met een vork prik je namelijk gaten in het vlees, waardoor de sappen, die het vlees mals maken, weg kunnen vloeien. Bij de vleestang ontstaan deze gaten niet en blijft je vlees dus lekker sappig.

Tip 17: Een halve citroen ontsmet

Naast vlees is ook vis een geliefd ingrediënt om te bereiden op de barbecue. Echter wil je natuurlijk niet dat de vis smaakt naar de marinade van het vlees dat je net hebt gebakken.
Je zult de barbecue dus tussen de gerechten door moeten ontsmetten. Dit kun je eenvoudig doen met een halve citroen. Wrijf hiermee over het barbecuerooster en je barbecue is ontsmet en klaar voor de volgende gang.

Tip 18: Schaarste

Als je al een tijdje aan het barbecueën bent, zul je merken dat de houtskool of de briketten langzaam op beginnen te raken.
Ben je echter nog lang niet van plan om te stoppen met bakken?
Vul de hoeveelheid kolen dan regelmatig aan. Omdat de oude kolen nog warm zijn, hebben de nieuwe kolen voldoende tijd om dezelfde temperatuur te bereiken. Jij kunt in de tussentijd gewoon doorbakken en hoeft niet te wachten totdat de barbecue weer op temperatuur is.

Tip 19: Een gesloten barbecue

Barbecue-met-deksel

Heb jij een barbecue met deksel gekocht? Dan heb je een groot voordeel ten opzichte van mensen die een barbecue zonder deksel hebben. De gesloten bovenkant zorgt er namelijk voor dat alle warmte binnen blijft. Het vlees gaart dus op een constante temperatuur, waardoor je meer controle hebt.

Tip 20: Barbecueën is geen kinderspel

We hoeven je dit vast niet meer te vertellen. Barbecueën is geen kinderspel en kan beter aan de volwassenen overgelaten worden. Laat je kinderen dus alleen in de buurt van de barbecue als je er zelf bij bent. En pas dan alsnog ontzettend goed op!

Tip 21: De andere helft

Weet je nog dat we je net vertelden dat je een halve citroen kunt gebruiken om het barbecuerooster te ontsmetten? De ander helft van de citroen kun je gebruiken om de barbecue schoon te maken. Als de barbecue nog warm is, wrijf je hiermee over het rooster. Vervolgens ga je er met een staalborstel overheen en zul je zien dat het vuil binnen een mum van tijd verdwenen is.

Er zijn een hoop barbecue tips voor beginners die je kunnen helpen om van iedere barbecue een feest te maken. Met de juiste ingrediënten en voldoende kennis gaat dit je ongetwijfeld lukken.
Welke barbecue tips voor beginners zijn jou het meest waardevol?
Laat het ons weten in een reactie!