Jij wilt toch ook een mooi, strak en gezond gazon in de zomer? Zodat je lekker buiten kunt zitten en je geen weg door het oerwoud aan gras hoeft te banen? Gras maaien in de lente is de eerste stap naar jouw zomerse gazon. Maar waarom moet je eigenlijk je gras maaien in de lente? En hoe kun je je gazon het best maaien?

In dit artikel zullen we je laten zien hoe jij jouw gras kunt maaien in de lente. Zo is het gras niet langer groener bij de buren, maar zullen de groene blikken van jaloezie jouw kant op kijken. Ook geven we wat tips over grasmaaiers, welke wij aanraden en welke grasmaaier het best bij jou gazon past.

Gezond gras wordt gemaaid – maar wanneer?

Gezond-gras

Voordat je met je grasmaaier door het hoge gras gaat woeden, is het goed om te weten waarvoor je deze arbeid verricht. Jouw gras zal je namelijk dankbaar zijn voor de moeite die jij in het gras maaien in de lente steekt.

Door het gras regelmatig te maaien in de groeiperiode stimuleer je het gras om meer grassprietjes te vormen. Het komt de dichtheid van jouw grasmat ten goede. Wanneer gras namelijk niet de kans krijgt om in de hoogte te groeien, zal het in de breedte groeien. Dikker gras heeft het voordeel dat het steviger is en op die manier minder snel zal beschadigen. Ook helpt maaien bij het verwijderen van onkruid en zorgt het ervoor dat onkruid niet de kans krijgt zich uit te zaaien.Tot slot is het voordeel van het maaien van jouw gazon, dat andere grassoorten geen kans krijgen te gaan groeien.

Het kan namelijk zo zijn dat er zich in de loop van tijd verschillende soorten gras in jouw gazon hebben gevestigd. Door regelmatig te maaien voorkom je dat de ene soort de andere overschaduwt.

Tip: Begin zodra het gras in maart / april begint te groeien altijd gelijk met het maaien. Op die manier houd je het gras vanaf dag één gezond.

Gras maaien per maand, de maaikalender:

Handig om te weten, wanneer maar je hoe vaak je gras? Bij normaal weer kun je de volgende richtlijnen bij het gras maaien aanhouden:

 • januari: maaien niet nodig;
 • februari: maaien niet nodig;
 • maart: elke 2 weken je gras maaien;
 • april: één keer in de 10 dagen;
 • mei: 1 keer per week (minimaal);
 • juni: 1 keer per week (minimaal);
 • juli: 1 keer per week (minimaal);
 • augustus: 1 keer per week (minimaal);
 • september: één keer in de 10 dagen;
 • oktober: één keer in de 10 dagen;
 • november: alleen maaien bij zacht winterweer;
 • december: alleen maaien bij zacht winterweer;

Gras maaien in de lente: één keer per week

Hoe vaak je het gras moet maaien hangt sterk af van de periode waarin je maait. In de winter hoef je bijvoorbeeld helemaal niet te maaien, omdat de groei van het gras op dat moment stilligt. Wanneer het in het voorjaar warmer wordt, gaat ook het gras weer groeien. Als je er vroeg bij wilt zijn kun je in maart al beginnen met gras maaien. Dit doe je op dat moment één keer in de twee weken.

Gras maaien in de lente, als de temperaturen echt weer oplopen, kun je het beste één keer per week doen. Het gras groeit al wel harder, maar nog niet zo hard als dat het in de zomer groeit. Mocht één keer per week niet lukken, dan kan eens in de tien dagen ook een optie zijn.

Zo maai jij jouw gras netjes kort

gras maaien in de lente

Het is dus voor de gezondheid en stevigheid van het gras goed om in de lente te beginnen met maaien. Nu weet je wel vanaf wanneer je kunt gaan maaien en dat je dit vervolgens één keer per week moet doen, maar hóé maai je nu het best? Bij het gras maaien in de lente komen verschillende aspecten aan bod waar je rekening mee moet houden. Zo is de richting waarin je maait van belang, speelt de maaihoogte een rol en is het zaak de randjes niet te vergeten.

In welke richting moet je grasmaaien?

Het maakt in principe niet uit vanuit welke richting je je gras maait. De maairichting gaat pas een rol spelen vanaf de tweede keer dat je je gras maait. Het is namelijk belangrijk om de richting waarin je maait af te wisselen per maaibeurt. Wanneer je maait duw je het gras namelijk lichtjes aan. Als je continu in dezelfde richting zou maaien, kan dit ertoe leiden dat het gras uiteindelijk plat blijft liggen.

Onthoud dus in welke richting je hebt gemaaid en welke banen je tijdens het maaien hebt aangehouden. Zo voorkom je dat je aan het einde van de zomer naar een plat gazon kijkt.

Welke maaihoogte houd je aan?

Het verschilt per grassoort wat de ideale hoogte is. Zo kun je speelgras beter wat langer houden dan siergras, omdat speelgras wat meer te verduren krijgt. Over het algemeen kun je het best de regel aanhouden nooit meer dan 1/3 van de halmlengte af te maaien. Ook is het belangrijk het gras niet te kort te maaien. Het best is het om de maaihoogte van je grasmaaier in te stellen op 3 centimeter.

Doordat we je aanraden om niet meer dan 1/3 van de halmlengte af te maaien, kan het zijn dat je sommige weken wat vaker moet maaien om de hoogte van 3 centimeter te behouden. Het is daarom ook dat er in de zomer vaker gemaaid wordt dan in de lente en de herfst. Wanneer je in de zomer ook maar één keer per week maait, wordt het gras te hoog om het met één maaibeurt terug te kunnen brengen naar 3 centimeter.

Tip: Is het een erg warme dag? Maai het gras dan liever wat minder kort. Kort gras loopt namelijk een verhoogde kans om te verbranden door de warmte van de zon.

Hoe werk je de randen af?

Je hebt je hele gazon prachtig gemaaid, maar bij de randen steken er nog steeds lange sprieten omhoog. Om de randen van je gazon goed af te werken na het gras maaien in de lente kun je een speciale kantsnijder gebruiken. Een kantsnijder maakt het mogelijk om de randen netjes af te werken zonder dat je op je knieën hoeft te gaan zitten en met een tuinschaar aan de slag te gaan.

Heb je een groot gazon?Denk er dan eens over na om een geautomatiseerde grassnijder aan te schaffen. Dit zal je een hoop tijd en moeite schelen. Zo houd je ook nog tijd over om van jouw mooie gazon te genieten!

Grasmaaien: de juiste materialen

Bij het bijwerken van de randen kwam al kort de kantsnijder aan bod. Voor het gras maaien in de lente heb je echter meer nodig dat een handig gereedschap om de randen bij te werken. Het belangrijkste materiaal voor het maaien van gras is toch wel de grasmaaier.

Er zijn veel verschillende soorten grasmaaiers. Hieronder zullen we je een aantal van de bekende grasmaaiers laten zien en geven we je tips over wanneer je voor welke grasmaaier zou kunnen kiezen.

De kooimesmaaier

Kooimesmaaier

De naam kooimesmaaier klinkt je misschien niet bekend in de oren, maar dit is toch wel de bekendste soort grasmaaier. Het is namelijk de handgrasmaaier die veel gebruikt wordt in de kleinere achtertuinen. Deze grasmaaier is milieuvriendelijk, omdat jij hem aan het werk zet door te duwen. Door het voortduwen van de grasmaaier gaat de messenkooi draaien. Door de draaiende beweging tillen de messen het gras iets op waarna het wordt afgesneden.

De kooimesmaaier is een fijne grasmaaier voor in de kleinere tuinen. Is jouw gazon groter dan 300 vierkante meter? Dan vraagt de kooimesmaaier wellicht iets te veel arbeid. Onder andere de Gardena Kooimesmaaier (+/- €95) en de Central Park (50 euro) kooimesmaaier zijn vrij populair. Zelf hebben we een voorkeur voor de eerstgenoemde.

De elektrische grasmaaier

Elektrische-grasmaaier

Iets minder milieuvriendelijk, maar stiekem wel erg handig, is de elektrische grasmaaier. Wanneer jouw gazon een oppervlakte heeft van meer dan 300 vierkante meter biedt een elektrische grasmaaier uitkomst. Je kunt kiezen tussen grasmaaiers op benzine of een accu. Het is mogelijk om een elektrische grasmaaier aan te schaffen die zichzelf voort beweegt, maar er zijn ook elektrische maaiers die je moet duwen. Ook elektrische grasmaaiers heb je al vanaf zo'n €50, hier vind je een overzicht.

Houd er rekening mee dat als je moet duwen, dit bij een elektrische grasmaaier meer kracht van je vraagt. Nadeel van een elektrische grasmaaier is het geluid dat deze produceert tijdens het maaien.

De robotmaaier

Robotmaaier

Een robotmaaier neemt je alle zorgen rondom het gras maaien in de lente en andere seizoenen uit handen. Een robotmaaier werkt namelijk geheel zelfstandig. Hij maait daar waar het nodig is en laat geen afval achter. Extra voordeel is ook nog dat je deze grasmaaier amper zult horen. Een robotmaaier is ideaal voor mensen met een erg groot gazon en mensen die liever genieten van het gazon dan hier iedere week met een maaier over heen willen gaan. Onder meer op hier vind je veel informatie over Robotmaaiers.

Benieuwd naar de robotmaaiers? Hier vind je een breed aanbod aan slimme grasmaaiers. (v.a. €495)

Afval gebruiken als mest

maaisel

Het gemaaide gras, grasmaaisel genoemd, blijft na het maaien op het gazon liggen. Het korte grasmaaisel kun je zonder enige probleem laten liggen. Dit maaisel zal uiteindelijk voor een nieuwe bemesting van de aarde zorgen. Het is wel belangrijk om lange grassprieten en gemaaid onkruid na het maaien van het gazon te verwijderen. Dit kun je het beste doen door je gazon even aan de harken en de grote plukken gras en wellicht wat takjes te verwijderen.

Het grove afval kun je vervolgens in je compostbak of op je composthoop gooien en zo omzetten naar nieuwe bodemverbeteraars.

Gras maaien in de lente is dus het moment waarop je voor het eerst weer met je maaier het gras over gaat. Het is belangrijk om het gras vooral niet te kort te maaien, niet korter dan 3 centimeter, om het niet te kwetsbaar te maken. Zorg er daarbij voor dat je niet iedere keer in dezelfde richting maait, een plat gazon wil natuurlijk niemand. Waarmee je je gras gaat maaien hangt voornamelijk af van de grootte van je tuin.

Met een kooimesmaaier maaien is wel de milieuvriendelijkste oplossing, maar wanneer je een grote tuin hebt is dit misschien iets te arbeidsintensief. Kijk wanneer je een grote tuin hebt eens naar het aanbod elektrische grasmaaiers of robotmaaiers.

Heb jij nog tips wat gras maaien in de lente betreft?
Deel deze dan met de andere gazonbezitters door hieronder een reactie achter te laten!