Heb je altijd al gedroomd van een tuin met mooie, felgekleurde bloemen en een heldergroen gazon waar iedereen vol jaloezie naar kijkt? Helaas krijg je zo'n mooie droomtuin niet zomaar. Je zult zowel financieel als fysiek moeten investeren om de tuin te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd. Zo moet je eens in de zoveel tijd onkruid bestrijden, mogelijke plantenziektes bestrijden en, als je er één hebt, je vijver af en toe schoonmaken. Ook in het onderhouden van je gazon en van de bloemen en planten in de tuin gaat tijd zitten. Je zult namelijk regelmatig de tuinslang uit moeten rollen en even een rondje door de tuin moeten lopen om de planten en het gazon een verfrissende, koude douche te geven.

Maar wat is nou eigenlijk de beste tijd om te sproeien? En hoe kun je dit het beste doen? In ons artikel over het zomerklaar maken van de tuin hebben we je al verteld over enkele regels voor het besproeien van het gazon en van de planten en bloemen in je tuin.

Tijd om hier wat dieper op in te gaan, zodat je niet alleen weet wat je moet doen, maar ook waarom je het moet doen. In dit artikel leggen we je achtereenvolgend uit met welke 5 regels je rekening moet houden als je het gazon wil besproeien en welke 5 besproeiingsregels er zijn als je de bloemen en planten in je tuin van een nieuwe laag water wil voorzien.

Het besproeien van het gazon

Gazon-besproeien

Een groen gazon krijg je niet zomaar. Om het gazon zo gezond mogelijk te houden en te voorkomen dat het uitdroogt is het belangrijk om regelmatig wat aandacht aan het gazon te schenken. Door je gazon regelmatig te besproeien kan het gazon beter weerstand bieden tegen ziektes en zullen de wortels zich beter ontwikkelen. Hou je voor optimale resultaten dus aan de volgende 5 besproeiingsregels.

Regel 1: Drie á vier centimeter water

Sproeier-op-gazon

Het besproeien van het gazon komt vrij nauw. Je moet niet teveel, maar zeker ook niet te weinig water gebruiken. Bij te weinig water zal het gras uitdrogen waardoor je een gazon krijgt dat er dof en onaantrekkelijk uitziet. Aan de andere kant is te veel water ook niet goed voor het gras. Dit zorgt er namelijk voor dat het gras  te snel groeit. Tenzij je ontzettend van grasmaaien houdt raden we dit dus ook af, want te vaak maaien komt de kwaliteit van het gras niet ten goede.

Maar wat is nu de ideale hoeveelheid water die je moet gebruiken als je je gazon wil besproeien? De vuistregel die vaak wordt aangehouden is dat je gazon per week ongeveer drie á vier centimeter water nodig heeft. Je moet het gazon wel de tijd geven om dit water goed op te nemen. Besproei je gazon daarom niet in één keer, maar doe het bijvoorbeeld op twee verschillende dagen. Op deze manier heeft je gazon tijd om het water op te nemen voordat het weer nieuw water krijgt. Hou er daarnaast rekening mee dat je minder hoeft te sproeien als het heeft geregend. Regenwater wordt namelijk ook gewoon opgenomen.

Ook met zonuren moet je rekening houden. Als de zon op je gazon staat zal er namelijk altijd wat water verdampen, waardoor je dus weer extra bij moet sproeien.

Regel 2: Water als avondmaaltijd

meerdere-sproeiers-op-gazon

Je zou misschien verwachten dat je je gazon kunt besproeien op elk willekeurig tijdstip. In principe kan dat natuurlijk ook, maar voor je grasmat is het het beste als je dit in de late namiddag of in de vroege avond doet. Denk hierbij aan tijden tussen vier uur 's middags en acht uur 's avonds; eigenlijk precies de tijden waarop wij zelf ook aan onze avondmaaltijd beginnen te denken.

Door voor deze tijdsperiode te kiezen heeft het gras voldoende tijd om het water in zich op te nemen. Het water zal niet verdampen, omdat de zon waarschijnlijk al niet meer op je gazon staat. Het is wel de bedoeling dat je je gazon geruime tijd achter elkaar blijft besproeien. Je kunt zonder problemen je gazon één tot drie uur achter elkaar besproeien, afhankelijk van de buitentemperatuur. Een extra voordeel aan dit tijdstip is dat het gras niet zal verbranden in de zon. Als je overdag het gazon besproeit, werken  waterdruppels die aan grassprieten hangen namelijk op dezelfde manier als een vergrootglas dat je in de zon houdt.

Heb je 's avonds geen tijd om je gazon te besproeien? Vroeg in de ochtend kun je de tuin ook goed besproeien. De zon staat dan namelijk nog niet hoog aan de hemel, waardoor het water niet zal verdampen en het gras voldoende tijd heeft om het op te nemen voordat het echt zomers warm wordt.

Regel 3: Sproeisystemen

Cirkelsproeier

De derde besproeiingsregel heeft betrekking op de verschillende manieren waarop je de tuin kunt besproeien. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een sproeisysteem aan te leggen, waardoor het besproeien van je gazon of zelfs van je hele tuin automatisch gebeurt. Je kunt er echter ook voor kiezen om gewoon met de tuinslang te sproeien. Daarnaast zijn er ook allerlei opzetstukken zoals een zwenksproeier, een nevelsproeier en een cirkelsproeier voor de tuinslang te verkrijgen, zodat het water gelijkmatig over je gazon verspreid wordt. Afhankelijk van wat je zelf fijn vindt en hoe groot het gazon is kun je voor een bepaalde besproeiingsmanier kiezen. Er zijn in principe geen goede of foute manieren.

Regel 4: Type grond

Groen-gazon

Een grasmat kun je op verschillende soorten grond aanleggen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er een kleigrond onder de grasmat ligt, maar ook een zandgrond is mogelijk. Het type grond bepaald voor een groot deel de hoeveelheid water die je moet geven. Een kleigrond houdt bijvoorbeeld meer water vast dan een zandgrond, maar is moeilijker te bewerken. Zandgrond is aan de andere kant heel makkelijk te bewerken, maar houdt het water niet erg lang vast. Dit zakt er erg snel doorheen, waardoor de wortels van het gras minder water op kunnen nemen.

Gras dat op een zandgrond is geplant zul je dus vaker moeten besproeien dan gras dat op een kleigrond is geplant. Dit principe geldt ook voor planten die op een klei- of op een zandbodem zijn gepland.

Regel 5: Regen is ook besproeiing

Regen-op-grasveld

Regen is eigenlijk een natuurlijke besproeiing van het gazon. Als het veel regent hoef je dus ook minder vaak zelf de handen uit de mouwen te steken. Zo komt dat Nederlandse weer dus toch nog een keer van pas! Bij droge perioden, waarbij het ongeveer een week niet meer heeft geregend, wordt het tijd om zelf een handje te helpen door het gazon één of twee keer per week te besproeien.

Ook als je tuin tekenen van uitdroging begint te vertonen wordt het tijd om de hoeveelheid water die het gazon krijgt zelf aan te vullen. Uitdrogingsverschijnselen bij een gazon zijn onder andere gele grassprietjes en een doffe uitstraling.

Het besproeien van de bloemen in je tuin

Planten-water-geven

Niet alleen het gazon verdient regelmatig een flinke plens water; ook de bloemen hebben hier recht op. De besproeiingsregels voor bloemen zijn echter wel net iets anders dan voor het gazon. Om deze reden geven we ook 5 besproeiingsregels voor bloemen en planten, zodat ook deze er weer piekfijn bij zullen staan.

Regel 6: Meer is niet altijd beter

Jonge-plant-water-geven

Planten hebben net als het gazon voldoende water nodig om te kunnen leven. Bij planten is het in tegenstelling tot bij gras minder erg als ze licht zijn uitgedroogd voordat je ze water geeft. Sterker nog: planten groeien juist harder als je ze pas water geeft als ze licht zijn uitgedroogd. De wortels zullen dan namelijk sneller groeien. Natuurlijk moet je de planten ook weer niet te lang uit laten drogen, want dan kunnen ze niet meer voldoende herstellen. Het is daarom raadzaam om bloemen en planten één of twee keer per week te besproeien met ruim water.

Regel 7: Temperatuurgevoelige planten

Kraan-buiten

Meestal is het water dat je gebruikt voor het besproeien van je tuin koud, omdat dit gewoon leidingwater is. Met dat water is in principe niks mis, maar het kan soms wel te koud zijn voor planten en bloemen. Als je dit koude water over de planten sproeit kunnen de wortels een schok krijgen, wat niet erg bevorderlijk is voor de groei van de planten. Je kunt dus het beste zorgen dat het water dat je gebruikt om je bloemen en planten water te geven ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de omgeving. Om dat te doen kun je het water bijvoorbeeld even in emmers of gieters in de zon zetten. Heb je bloemen of planten in huis staan, dan kun je het water even in een bak op temperatuur laten komen in bijvoorbeeld de keuken of woonkamer voordat je de planten er water mee geeft.

Regel 8: Bladeren met watervrees

Gieter

In het artikel waarin we vertellen hoe je je tuin zomerklaar kunt maken, komt deze besproeiingsregel ook al aan bod, maar het kan geen kwaad om deze tip nogmaals te herhalen. Als je bloemen en planten in je tuin water wilt geven is het belangrijk dat je de bladeren zo droog mogelijk houdt. Bladeren die de hele nacht nat zijn hebben namelijk meer kans op ziekten. Het zou toch zonde zijn als je met al je goede bedoelingen de planten juist ziek maakt in plaats van sterker, en als je daarnaast ook nog eens extra aan de slag moet om deze plantenziekten weer te genezen.

Om te voorkomen dat de bladeren van de planten nat worden is het aan te raden om de plant zo dicht mogelijk bij de grond te besproeien.

Regel 9: Maak je ronde af

Rondom-plant-water-geven

Als je een plant water geeft is het belangrijk dat je alle wortels voldoende water geeft. De wortels van planten leven natuurlijk onder de grond, dus het is moeilijk om te bepalen wanneer je alle wortels gehad hebt en wanneer je er een aantal hebt overgeslagen. Toch is er wel een richtlijn die je aan kunt houden. Deze richtlijn is eigenlijk heel simpel: besproei de plant niet alleen aan de linkerkant of de rechterkant, maar giet het water echt helemaal rondom de bloem of plant. De kans dat je nu een wortel vergeet, wordt tot een minimum beperkt.

Regel 10: Controleer de grond

Bloem-met-te-veel-water

Hoewel water een belangrijke voedingsstof is voor bloemen en planten, kunnen ze er niet tegen als ze teveel water krijgen. Dit moet je dus ook zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Het is voordat je de planten gaat besproeien dan ook slim om te controleren of de bloemen wel echt water nodig hebben. De bovenste laag van de grond kan er namelijk wel droog uitzien, maar dat wil nog niet zeggen dat de dieper gelegen grond ook uitgedroogd is. Dit moet je dus altijd even testen.

Hoe je dit doet? Eigenlijk is het heel simpel. Je kunt bijvoorbeeld met een schroevendraaier in de grond prikken en op basis van hoe deze aanvoelt beslissen of je wel of niet gaat sproeien. Als je het niet goed kunt beoordelen met een schroevendraaier kun je ook een klein gat in de grond maken en hier vervolgens even met een vinger in voelen. Als de grond nog vochtig aanvoelt, hoef je de planten nog geen water te geven.

Zoals de besproeiingsregels laten zien zijn er een aantal voorwaarden waar je je aan moet houden als je het gazon of de bloemen en planten in je tuin gaat besproeien. Door deze regels zoveel mogelijk in acht te houden zul je uiteindelijk het langst plezier hebben van het groen in je tuin. Het vergt zo nu en dan wat tijd, maar je krijgt er een hoop voor terug. Want wat is er nou leuker dan lekker voetballen met je kinderen of gewoon ontspannen een boek lezen op een helder groen gazon?

Hanteer jij deze besproeiingsregels ook? Of gebruik je andere regels als je de planten, bloemen of het gazon gaat besproeien?
Laat het weten in een reactie!