Het toilet is niet de eerste ruimte waarvan je denkt ‘hier ga ik iets heel moois van maken'. Je stopt je tijd en geld liever in andere ruimtes zoals de keuken, slaapkamer of de woonkamer. Maar toch is het niet verkeerd om de toiletruimte eens flink onder handen te nemen. Een klus die je toiletruimte bijvoorbeeld in één klap een totaal andere uitstraling geeft is een hangend toilet installeren.

Maar hoe doe je dat?

Een hangend toilet installeren is geen klus die je zomaar zonder ervaring even uitvoert. In dit artikel leggen we je daarom stap voor stap uit hoe je een hangend toilet installeert. Succes verzekerd.

Stap 1: Het oude toilet verwijderen

Oude toiletpotten

Hier begint het natuurlijk allemaal mee. Het verwijderen van het oude toilet. Voordat je met het sloopwerk kunt beginnen, moet je de waterleiding afsluiten. Je wilt immers niet dat alles binnen de kortste keren blank staat, of wel? Als de leiding is afgesloten, kun je het toilet het best nog één keer doorspoelen alvorens je deze gaat slopen. Verwijder zowel de toiletpot als de stortbak.

Stap 2: Waar komt het nieuwe toilet?

Nu je een lege ruimte hebt, kun je gaan bepalen waar je je nieuwe hangtoilet wilt hebben. Doordat de ruimte klein is, is de kans groot dat deze op ongeveer dezelfde plek komt als het oude toilet, maar als je iets nieuws wilt dan kan dat natuurlijk ook! Houdt er bij het uitzoeken van de plek rekening mee dat je voldoende beenruimte hebt als je op de pot zit. Een lengte van 50 à 60 centimeter is aan te raden, maar meer is natuurlijk ook altijd goed. Ben je nog op zoek? Kijk dan ook eens in deze collectie prachtige wandtoiletten.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat het inbouwreservoir van het hangtoilet achter de pot geplaatst wordt. Het toilet komt dus altijd iets naar voren. Het inbouwreservoir is overigens niet zichtbaar, maar wordt in de meeste gevallen netjes afgewerkt met een voorzetwand. Een hangtoilet is vaak net iets duurder (vanaf +/- €190 een complete set) dan een staand toilet, maar het bespaart vaak flink wat ruimte, juist voor kleine wc's is dit handig.

Stap 3: De waterafvoer aanpassen

PVC pijpen

Hoewel het toilet niet tegen de achtermuur geplaatst wordt, is dit voor het inbouwreservoir over het algemeen wel het geval. De eerste stap van je hangend toilet installeren is dan ook om de huidige waterafvoer te verleggen tot aan de achtermuur. Je kunt dit doen door de grond open te breken en een verlengstuk aan de afvoer te bevestigen, maar hoe deze stap er precies uitziet is afhankelijk van jouw situatie. Zit de waterafvoer bijvoorbeeld al tegen de achterwand dan hoef je bij deze stap minder tot niets te doen.

Stap 4: Hoogte en diepte

Gaten boren

De volgende stap van een hangend toilet installeren is om het inbouwreservoir op de juiste plek te monteren. Hierbij is het belangrijk om de juiste hoogte te bepalen en om de precieze afstand tot de achterwand vast te stellen. Je doet dit door de volgende stappen te volgen:

Let op: We gaan er hierbij vanuit dat je het hangtoilet zo ver mogelijk naar achter en midden tegen de muur plaatst. Is dit niet het geval, dan kunnen enkele stappen iets afwijken. De basis is echter altijd hetzelfde.

  • Teken op de achterwand een hoogte van 1 meter af. Houd er rekening mee dat er eventueel nog een vloer geplaatst moet worden. Is dit het geval, teken dan 1 meter vanaf deze vloer af.
  • Teken het midden van de muur af.
  • Plaats het inbouwreservoir minimaal 13 centimeter van de achtermuur af. Teken dit af op de vloer.
  • Teken op de muur en op de vloer de plekken af waar de schroefgaten van het inbouwreservoir zitten.
  • Boor deze gaten voor en plaats hier pluggen in.
  • Schroef de stelpoten van het inbouwreservoir los en plaats het inbouwreservoir zo tegen de muur dat de boorgaten en schroefgaten op elkaar liggen.
  • Zet het frame  vast met houtdraadbouten en stel hem waterpas af door wat met de stelpoten te spelen. Bij het afstellen is het belangrijk dat de 1 meter markering op het frame gelijk staat met de 1 meter markering die je op de muur hebt aangebracht.

Stap 5: De afvoer aansluiten

Het frame staat. Tijd om de afvoer aan te sluiten. Dit doe je door een afvoerbocht aan te sluiten op de leidingen die je bij stap 3 hebt verlegd. Als het goed is past deze afvoerbocht precies in het frame. Is dit niet het geval, bevestig dan eerst een mal waar je de afvoerbocht in kunt leggen. Nog niet alle materialen in huis voor de installatie van het toilet? Hier kan je vrijwel alles bestellen.

Stap 6: Zorg dat je door kunt spoelen

Hoekstopkraan bevestigen

De volgende stap bij een hangend toilet installeren is ervoor zorgen dat je door kunt spoelen. Bevestig als eerste de hoekstopkraan in het inbouwreservoir. Het is hierbij belangrijk dat je deze kraan ook nog kunt bereiken als je de voorzetwand hebt geplaatst. Als de hoekstopkraan is geplaatst, koppel je deze aan de waterleiding. Afhankelijk van waar de leiding zich bevindt gebruik je hier een koperen of flexibele buis voor.

Stap 7 : Egaal en strak

Vloer egaliseren

Nu het frame geplaatst is en de afvoer aangekoppeld is, kun je de vloer weer egaal trekken. Dit kun je doen met behulp van bijvoorbeeld betonmortel. Vul het gat af en strijk de betonmortel goed uit. Zorg ervoor dat alles netjes is afgedekt en er egaal en vlak uitziet.

Stap 8: Afplakken maar

Zo. Het lijkt misschien niet zo, maar je bent al een heel eind wat betreft het hangend toilet installeren. Zo ver zelfs dat we al na kunnen gaan denken over de voorzetwand. Voordat we hier echter aan beginnen, is het belangrijk om nog een aantal dingen aan het frame van het inbouwreservoir te bevestigen, namelijk:

  • De twee draadeinden;
  • De afscherming van de valpijp en de afvoer;
  • De afscherming van de opening waar de bedieningsplaat van het toilet komt.

Stap 9: De voorzetwand plaatsen

Gipsplaten voor badkamer

Nu gaan we dan echt de voorzetwand plaatsen. Je nieuwe toiletruimte begint zo al echt vorm te krijgen! Voor de voorzetwand kun je gebruik maken van gipsplaten die vochtbestendig (hier v.a. €3,50) zijn. Deze badkamerplaten zijn groen van kleur. De gipsplaten bevestig je met schroeven tegen het frame van het inbouwreservoir aan. Houdt ongeveer een afstand van 1 centimeter tussen de gipsplaat en de muur en de gipsplaat en de vloer vrij. Natuurlijk moet je bij het bevestigen van de gipsplaten rekening houden met de afvoer, de valpijp, de draaieinden en het bedieningspaneel. Snijd daarom op de juiste plek ronde of vierkante gaten uit. Dit kun je doen met een decoupeerzaag of een gatenzaag.

Let op: Vergeet niet om ook boven het inbouwreservoir een stuk gipsplaat te bevestigen. Je kunt de gipsplaat in dit geval aan de bovenzijde van het frame vastschroeven.

Stap 10: De gipsplaten afwerken

Als de gipsplaten goed vastzitten, kun je de voegen en schroefgaten afwerken met gipsplaatvuller (bv deze). Breng dit zo egaal mogelijk aan en schuur na het uitharden eventuele bobbels of oneffenheden weg. Blijkt na het uitharden dat je niet genoeg gipsplaatvuller hebt gebruikt, breng dan een tweede laag aan. Ook deze kun je nog opschuren na het uitharden. Kit tot slot de ruimte tussen de gipsplaten voorzetwand en de muur en tussen de voorzetwand en de vloer af. Laat dit uitharden voor het mooiste resultaat.

Stap 11: De gipsplaten wegwerken

Voorzetwand betegelen

Een gipsplaten voorzetmuur. Superhandig en eenvoudig te plaatsen, maar niet heel mooi. Voor een mooie muur is het nodig om de gipsplaten verder te behandelen. Hoe je dit doet is smaak afhankelijk. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de voorzetwand te betegelen, maar je kunt hem ook stucen of schilderen. Of wat dacht je van het bevestigen van mooie steenstrips of houten panelen? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Stap 12: Het watercloset bevestigen

Badkamer met hangend toilet

Nu de voorzetwand er goed uitziet, kunnen we het hangend toilet installeren. Dit doe je door eerst de afdekplaatjes die je bij stap 8 hebt bevestigd te verwijderen. Vervolgens bevestig je speciale aansluitstukken die in de meeste gevallen bij het watercloset geleverd worden. De aansluitstukken zorgen ervoor dat het watercloset optimaal op de leidingen gemonteerd kan worden. Als je de  aansluitstukken bevestigd hebt, kun je het watercloset aan de draadeinden bevestigen. Dit doe je door hem er simpelweg overheen te schuiven. Als je met de waterpas hebt gecontroleerd dat het watercloset recht hangt, kun je de moeren vastdraaien.

Tip: Het is verstandig om een isolatiemat (v.a. €4) tussen de muur en het watercloset te plaatsen. Snijd deze eerst op de juiste maat en zorg dat er open ruimte is voor de draadeinden en de leidingen.

Stap 13: Plaats het bedieningspaneel

Nu het watercloset hangt, kun je het bedieningspaneel bevestigen. Dit doe je door eerst de onderplaat te bevestigen en vervolgens het bedieningspaneel hier weer tegenaan te bevestigen.

Stap 14: Vieze luchtjes maskeren

Wc-bril bevestigen

Je dacht dat je klaar was hè? Maar nee, er moet nog één dingetje gebeuren. De wc-bril moet namelijk nog bevestigd worden. Als je ook dit gedaan hebt, ben je helemaal klaar met je hangend toilet installeren! Oh tenzij… je de vloer open hebt moeten breken bij het omleggen van de leidingen, dan moet je natuurlijk nog een nieuwe vloer leggen. Maar dit gaat je zeker lukken!

Omdat beeld altijd meer zegt dan woorden…

We kunnen ons zo voorstellen dat het je is gaan duizelen na het lezen van dit stappenplan. Een hangend toilet installeren is zelfs met een stap voor stap beschrijving een moeilijke klus.
Om je nog beter te kunnen helpen hebben we daarom een overzichtelijke video voor je gevonden waarin BengshopNL precies laat zien hoe je een Geberit hangend toilet moet installeren:

Het is een flinke klus, maar eerlijk is eerlijk… De toiletruimte ziet er na een hangend toilet installeren een stuk frisser, moderner en vooral mooier uit dan voorheen, toch?
Wil je de ruimte nog wat extra aanpassen? Lees dan het artikel ‘Je Toiletruimte Renoveren Tot Een Kunstig Klein Kamertje‘ en ontdek wat accessoires allemaal kunnen doen!

Ben jij van plan om bovenstaand stappenplan te gebruiken?

Laat ons na afloop van de klus weten hoe het je beviel en wie weet kun je anderen verder helpen!