De keuken is een belangrijke ruimte in het huis. Er wordt sowieso dagelijks gekookt en in sommige huishoudens is de keuken hét punt waar geleefd wordt. Deze mensen beschikken over een zogenoemde leefkeuken. Omdat de keuken een belangrijke ruimte is en een grote rol speelt in ons leven, is het belangrijk dat deze naar onze eigen smaak ingericht wordt. Dit kan bijvoorbeeld door hout in de keuken toe te voegen.

Hout in de keuken: 19 inspirerende voorbeelden

Om je te inspireren en te laten zien wat er mogelijk is met hout in de keuken, hebben we 19 geweldige voorbeelden verzameld en op een rijtje gezet. In de ene keuken is hout het voornaamste materiaal, terwijl er in een andere keuken voor is gekozen om het hout een kleine en subtiele rol te laten spelen.

1. De rustgevende werking van hout

Hout in de keuken 1
(Bron)
Het eerste voorbeeld van hout in de keuken laat direct zien welke rustgevende werking hout heeft. De kleurencombinatie van hout en wit komt in deze keuken uitstekend tot zijn recht. Dit ook mede door de melkwitte glans die is aangebracht op het hout. De keuken heeft een ruimtelijke uitstraling, die ons direct een indruk geeft van de rest van het huis. Om over de tuin nog maar te zwijgen.

2. Hout in een retro keuken

Hout in de keuken 2
(Bron)
De retro look is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Logisch, want wat kan het prachtig zijn. Zeker in combinatie met zo'n mooie houten vloer!
Deze vormt een rustige basis voor de voornamelijk zwarte keuken. Het retro-element komt vooral terug in de kleur van de accessoires. Zo is er gekozen voor een mintgroene mixer, een lichtblauw vaasje en een pastelroze kannetje.

3. Hout voor de afwerking

Hout in de keuken 3
(Bron)
In de keuken wordt hout vaak gebruikt voor functionele elementen. Denk bijvoorbeeld aan de keukenkastjes of aan het blad van het aanrecht. In het volgende voorbeeld hebben ze het echter anders aangepakt.
Het hout heeft hier eerder een decoratieve dan een functionele functie. Zo is het gebruikt als extra dimensie in het keukenblok. Ook zijn de mooie houten draagbalken van het huis in hun originele staat gelaten.
Subtiel detail is het houten dienblad dat tegen het aanrecht aanstaat. Ook zonder directe functie past deze boomstamschijf perfect in het plaatje.

4. Hout op hout

Hout in de keuken 4
Heb jij net zo'n grote keuken tot je beschikking als in het voorbeeld? Dan is het wellicht interessant om te kijken naar de kracht van hout op hout.
In deze keuken is niet alleen de vloer van een prachtige houtsoort, maar ook het tafelblad is van hout gemaakt. Als je goed kijkt, zie je dat de kleuren van de vloer en de tafel nauwelijks van elkaar af lijken te wijken.
Gevolg: De tafel gaat bijna blindelings op in het geheel, waardoor de keuken nóg groter lijkt.

5. De warmte die hout uitstraalt

Hout in de keuken 5
(Bron)
Nee, nu bedoelen we natuurlijk niet dat hout letterlijk warmte uitstraalt. Wat we wel bedoelen is dat hout voor een warm gevoel zorgt en een ietwat kille ruimte relatief eenvoudig aantrekkelijk kan maken.
Dit is in bovenstaande foto goed te zien. De keuken an sich is relatief kil en klinisch vormgegeven, maar door de toevoeging van het houten keukenblok krijgt de keuken direct een gezellige uitstraling. Zie jij jezelf hier ook al de lekkerste gerechten klaarmaken samen met je partner of vriendinnen?

6. Het chique karakter van hout

Hout in de keuken 6
(Bron)
Hout is een veelgebruikt materiaal in landelijke keukens. Deze keuken laat echter goed zien dat hout in de keuken ook gebruikt kan worden als deze een chique uitstraling moet krijgen.
Zo is hier gekozen voor een houten vloer in een subtiel visgraatpatroon. Deze wordt gecomplementeerd door een houten aanrechtblad annex bar in een krachtige bruine tint. Niet alleen kun je hier de voorbereidingen voor het diner treffen, maar ook kun je hier onder het genot van een hapje of een drankje de belangrijke zaken des levens overdenken.

7. Hout behoeft geen opsmuk

Hout in de keuken 7
(Bron)
Hout is een natuurlijk element dat van zichzelf al erg krachtig is. Het heeft dan ook weinig opsmuk of aanvullingen nodig.
Bij het ontwerpen van de volgende keuken hebben ze dat maar al te goed begrepen. De houten lades zijn strak, groot en subtiel. Dit komt mede door het uiterlijk van het hout, maar ook doordat ze de handvatten ín de lades hebben verwerkt. Hierdoor wordt de lijn in het hout niet onderbroken. Een uitstekende keuze als je het ons vraagt.
Daarnaast zijn de houten dienbladen die als decoratie achter het fornuis staan een geweldige toevoeging op de hele keuken. Doordat ook hier de nerven van het hout duidelijk zichtbaar zijn, benadrukken ze het natuurlijke karakter van de keuken en misschien zelfs van het huis als geheel.

8. Hout hoeft niet altijd de hoofdrol te spelen

Hout in de keuken 8
(Bron)
Als je ervoor kiest om hout in de keuken te gebruiken, hoeft dit niet altijd als het dominante materiaal. Zoals in bovenstaande foto te zien is, kan hout in de keuken ook op een subtiele manier veel karakter geven aan het geheel.
In deze keuken is ervoor gekozen om het hout enkel voor de schappen te gebruiken. Een goede keuze, want op deze manier komt er wat kleur in het interieur. Daarnaast komt de houtkleur prachtig terug in de snijplanken die onder de schappen staan. De keuken vormt hierdoor een mooi geheel, waarbij wit en hout gecombineerd worden.

9. Donker en warm

Hout in de keuken 9
(Bron)
Steeds vaker wordt er in plaats van voor een lichte, witte keuken gekozen voor een donkere, antraciete keuken. Dit klinkt in eerste instantie misschien niet als de meest gezellige keuken, maar met de juiste kleuraccenten kan het toch een prachtig geheel worden.
In bovenstaande foto is bijvoorbeeld goed te zien hoe de houtkleurige accenten de ruimte op een simpele manier aankleden en opvrolijken.
Natuurlijk is het voor dit type keuken wel belangrijk dat er voldoende ruimte is. Een open keuken leent zich bijvoorbeeld perfect voor deze industriële, donkere look.

10. Een verlengstuk van de tuin

Hoewel de donkere keuken dus steeds populairder wordt, wil dit niet zeggen dat een lichte keuken uit de tijd is. Van bovenstaande keuken kunnen wij immers alleen maar dromen.
Bij deze keuken is ervoor gekozen om een strakke, witte keuken te combineren met groentinten, zoals mintgroen en natuurlijk groen. De keuken voelt op deze manier als een verlengstuk van de tuin. Iets wat extra versterkt wordt door de houten accenten die terug te vinden zijn in de snijplank, de boekensteun en de zeeppomp.
Tip: Wil jij de plant extra laten opvallen? Zet deze dan op een houten bijzettafel. Dit past helemaal binnen deze keuken.

11. Een houten wand

Hout in de keuken 11
(Bron)
We hebben al verschillende aanrechtbladen van hout gezien. Dit is echter het eerste en enige voorbeeld van een kastenwand die volledig uit hout bestaat.
Bijzonder aan deze wand is dat hij én opvalt én rust uitstraalt. Twee eigenschappen die in eerste instantie mijlenver uit elkaar lijken te staan. Toch is hier de perfecte balans gevonden.
De houtkleur zorgt daarnaast voor warmte in de verder lichte keuken. Helemaal in combinatie met de mand vol met haardhout. Stel je toch eens voor dat je lekker staat te koken terwijl het hout knispert en de temperatuur langzaam stijgt.

12. Verscholen in het aanrechtblok

Hout in de keuken 12
(Bron)
Een houten aanrechtblok hebben we al een aantal keren voorbij zien komen in deze lijst met voorbeelden van hout in de keuken. Dit voorbeeld heeft echter iets bijzonders. Er zit namelijk een houten bank in verscholen, waardoor het aanrecht de extra functie van een bar krijgt.
Ben jij lekker aan het koken, dan kunnen je gasten toekijken. Ben je daarentegen alleen, dan schuif je de bank eenvoudig onder het keukenblok. Mooi weggewerkt en niemand die er last van zal hebben. De bank gaat immers perfect op in het geheel.

13. Een stukje buiten naar binnen halen

Hout in de keuken 13
(Bron)
Houd jij eigenlijk niet zo van hout in de keuken? Dan is de boomstamtafel in de eetkamer wellicht een leuk alternatief. Op deze manier ben je toch in staat om buiten naar binnen te halen, zonder dat je de keuken hoeft te veranderen.
Bijzonder aan boomstamtafels is dat de karakteristieke kenmerken van een boom, zoals knoesten en kleurverschillen zichtbaar zijn.
De boomstamtafel laat zich daarnaast goed combineren met verschillende materialen. Zo past deze tafel uitstekend in een landelijk interieur, maar komt hij ook perfect tot zijn recht in een industriële of minimalistische eetkamer.

14. Donker op donker

Hout in de keuken 14
(Bron)
Hout is er in verschillende soorten en verschillende kleuren. Het is met andere woorden dus een perfect materiaal om te combineren. In bovenstaand voorbeeld is ervoor gekozen om donker hout te combineren met een donkere muur.
Het lichte betonnen aanrechtblad zorgt in combinatie met de witte accessoires voor licht en voorkomt dat het té donker wordt.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in plaats van donker hout, licht hout te combineren met deze donkere muur. Met hout in de keuken is het immers allemaal mogelijk.

15. Groot en ruim

Hout in de keuken 15
In bovenstaande keuken is gekozen om het hout meerdere functies te geven. Zo is deze tafel ook nog te gebruiken als aanrechtblok of als bar. Handig, want zo’n grote keuken is uitermate geschikt om samen met familie of vrienden wat tijd door te brengen.
Overigens is ook aan de afwerking gedacht. De vintage krukjes passen immers perfect in de open ruimte. En wat dacht je van de kraan? Deze heeft een industriële en klassieke look die perfect matcht met de kleur van het hout.
De keuken wordt tot slot afgemaakt met een mooie grote plant en enkele eenvoudige lampen. Het resultaat is een leefkeuken waarin je naar hartenlust kunt genieten.

16. Staal, hout en een mintgroene muur

Hout in de keuken 16
Mintgroen en hout zijn een mooie combinatie. We hebben al verschillende voorbeelden laten zien, maar dit voorbeeld konden we niet zomaar voorbij laten gaan.
In deze keuken is er namelijk niet maar één houtsoort gecombineerd met de mintgroene muur. Zo zijn er verschillende kleuren hout gebruikt voor de keukenkastjes en voor de keukentafel.
Het is een gewaagde keuze, maar in dit geval pakt het prachtig uit. De keuken oogt niet rommelig door de verschillende houtkleuren. Sterker nog: deze blijft sfeervol en voelt in alle opzichten ruim aan.

17. Hout in zijn subtiele eenvoud

Hout in de keuken 17
(Bron)
Wauw, dit is misschien wel de mooiste manier van hout in de keuken verwerken. De houten steunbalken in hun originele kleur, geven het huis een landelijk karakter dat niet alleen in de keuken zichtbaar is, maar doortrekt naar de eetkamer.
Daarnaast zorgt het houten verlengstuk van het aanrecht voor harmonie en eenheid in de keuken. Er wordt immers gebruik gemaakt van dezelfde houtkleuren als bij de steunbalken.
En ook dit wordt doorgetrokken naar de eetkamer. Kijk maar eens naar het tafelblad en de zitting van de banken. Mooi hè?

18. Kleur in een witte oase

Hout in de keuken 18
(Bron)
Een spierwitte keuken is een gewaagde keuze. Vlekken, oneffenheden en rommel vallen immers direct op. Net als deze houten tafel. Ook deze is niet te missen.
Dat is maar goed ook, want de tafel is prachtig. Het is een perfecte manier om het eetgedeelte van de keuken te combineren met het kookgedeelte. Daarnaast bespaar je op deze manier ontzettend veel ruimte, aangezien een eettafel niet meer nodig is.
Dat er naast deze lichte houtkleur geen andere kleuren zijn gebruikt, is wat ons betreft niet storend. Sterker nog: het geeft een hoop rust, waardoor dit de ideale plek is om na een drukke werkdag te beginnen aan een ontspannen avond.

19. Lichtgroen, donkergroen én hout

Hout in de keuken 19
(Bron)
Hout en mintgroen zijn een geweldige combinatie. Dit is echter niet de enige groentint die geweldig combineert met hout. In deze keuken is er bijvoorbeeld voor gekozen om donkergroen te combineren met een lichte houtsoort.
Een geweldige combinatie die wederom de natuur naar binnen haalt. De keuken blijft bovendien ruimtelijk door het bij deze kleurcombinatie te houden. Zouden er nog veel meer kleuren gecombineerd worden, dan krijgt het geheel snel een drukke on ongeorganiseerde uitstraling. En dat is waarschijnlijk niet wat je met jouw keuken uit wilt stralen.

Hout in de keuken kan zoals je ziet op tientallen manieren gebruikt worden. Waar de een ervoor kiest om hout de boventoon te laten voeren, gaat de voorkeur van een ander uit naar enkele subtiele, houten accenten. Hoe je hout in de keuken verwerkt, maakt over het algemeen ook niet uit. Hout past immers altijd binnen je interieur, waardoor er altijd een manier is die bij jou past.
Op welke manier zou jij hout in de keuken verwerken?
En welke keuken heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Laat het weten door een reactie achter te laten!