Wij mensen hebben voeding nodig om te kunnen blijven leven. Zonder voeding wordt het voor ons heel lastig om in leven te blijven. Het is daarom niet gek dat de bomen, het gazon, de bloemen en de planten in onze tuin ook voeding nodig hebben om te kunnen blijven leven. Zij halen deze voeding voor het grootste gedeelte uit de grond waarin zij geworteld zitten. Deze grond heeft uit zichzelf al voedingsstoffen voor al het leven in jouw tuin, maar het kan geen kwaad om de natuur een handje te helpen.

Je tuin bemesten in het voorjaar zorgt ervoor dat de bodem van de tuin alle voedingsstoffen bevat die jouw tuin nodig heeft. Hierdoor is de kans groot dat jij straks een prachtig bloeiende tuin hebt.

Wil je alles weten over hoe je de tuin moet bemesten? Hier lees je alles wat je moet weten over je tuin bemesten in het voorjaar. Laat die gezonde, bloeiende tuin maar komen!

Je tuin bemesten in het voorjaar zorgt voor een gezonde tuin

Border vol bloemen

Zodra het voorjaar voor de deur staat, is de kans groot dat je in de maanden ervoor weinig aan de tuin hebt gedaan. Eerder schreven we al eens over het bemesten van de tuin in het najaar. Zoals je daar hebt kunnen lezen heeft de tuin in de wintermaanden weinig voeding gehad. Dit was ook niet nodig, aangezien vrijwel al het groen in de tuin tijdens de winter in een rustperiode zit. Nu de temperatuur buiten niet langer onder het vriespunt daalt, komen de bomen, bloemen, planten en het gazon langzaam weer tot leven. Je kunt je voorstellen dat al deze organismen stuk voor stuk op zoek zijn naar wat extra voeding.

Het voeden van je planten zorgt ervoor dat zij beter zullen groeien en bloeien. Buiten dat heeft het nog een hele belangrijke werking: goede voeding zorgt er namelijk ook voor dat de planten een stuk sterker worden. Zo zullen ze minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen, zoals bijvoorbeeld bladluis. Klinkt als iets wat je graag voor je tuin wilt, toch?

Waar bestaat mest eigenlijk uit?

Mestkorrels

Het klinkt leuk, je tuin bemesten in het voorjaar. Maar wat ís mest nou eigenlijk precies? Er zijn drie mestsoorten te onderscheiden: dierlijke mest, compost en kunstmest. De eerste twee soorten zijn organisch, de derde soort is, zoals de naam al zegt, kunstmatig ontwikkelt. Ondanks dat deze soorten op een andere manier gevormd worden, hebben ze alle drie iets gemeen: ze bestaan uit dezelfde componenten. Mest bevat altijd een watercomponent, mineralen en een component dat uit organische stoffen bestaat.

Daarnaast bevatten alle mestsoorten NPK, wat staat voor van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Deze drie elementen spelen allemaal een belangrijke rol bij de ontwikkelingen van tuinplanten. Stikstof is hard nodig voor de groene delen van de plant, fosfor zorgt voor sterke wortels en kalium komt de stevigheid, weerstand, bloei en vruchtvorming ten goede. Alle drie stofjes waar je plant echt niet zonder kan.

Wil je precies weten wat het verschil is tussen alle mestsoorten en welke vormen van mest er allemaal bestaan? In dit artikel leggen we je alles nog beter uit.

Welk tuindeel heeft welke mest nodig en wanneer?

De verschillende onderdelen in je tuin hebben op andere momenten in het voorjaar voeding nodig. Hieronder zullen we per onderdeel toelichten welke mest je het beste kunt gebruiken, waarom dat zo is en wat het beste mestmoment is.

Gazon

Gazon

Het gazon is een tuinonderdeel dat met enige regelmaat bemest moet worden. Van april tot en met augustus bevindt het gazon zich in een groeiperiode. Gedurende deze periode is het belangrijk dat het gazon zeker drie keer bemest wordt. De drie momenten waarop je moet mesten zijn de volgende drie:

  • De eerste strooibeurt vindt plaats rond maart of april. Doordat de temperatuur weer omhoog gaat, wil het gras weer gaan groeien. Hiervoor zijn extra voedingsstoffen van harte welkom. Zo geniet jij straks van een gezond gazon;
  • Het tweede moment om mest te strooien zal rond juni of juli zijn. Dit voedingsmoment is nodig om de zomer door te komen. Het beste is om deze keer een organische mestsoort te gebruiken. Met een regenbui of voldoende vocht in de grond, herstelt het gazon zich snel;
  • De derde keer dat je gaat strooien zal rond september of oktober zijn. Hiervoor kun je het beste een mestsoort voor het najaar gebruiken. Vaak zorgen deze meststoffen ervoor dat de vorming van mos beperkt wordt.

Voor het gazon kun je zowel een organische mest als kunstmest gebruiken. Kunstmest werkt over het algemeen sneller dan organische mest, al zorgt een organische mest voor een betere groei en een goede structuur van de bodem. Bij het mestmoment in juli of juli adviseren we echter wel om een organische mestsoort te gebruiken. De reden waarom dat is staat hierboven uitgelegd.
Ook kun je er voor kiezen om een langwerkende organische mestsoort te gebruiken. Wanneer je een soort als deze tijdens de drie bovenstaande mestmomenten gebruikt, zal het gazon de rest van het jaar geen voeding nodig hebben.

Bomen

Boom in bloei

Bomen kun je natuurlijk niet overslaan bij je tuin bemesten in het voorjaar. Wanneer je een boom wilt bemesten kun je hier het best vroeg mee beginnen. Het bemesten van bomen in de zomer heeft namelijk niet zo veel zin, de belangrijkste groei- en bloeiperiode zit namelijk in het voorjaar. Zodra de vorst uit de grond is, kun je al starten met het bemesten van deze gewortelde giganten.

Bij bomen is het belangrijk om te kijken hoe lang deze er al staan. Een jongere boom heeft namelijk andere behoeften dan een boom die er vele jaren staat. Wanneer je een jonge boom gaat bemesten kun je beter kiezen voor een mestsoort met een hoog fosforgehalte. Deze stof werkt goed bij het ontwikkelen van de wortelen. Een oude boom heeft juist meer behoefte aan mest met een hoog stikstofgehalte. Dit kunnen zij goed gebruiken voor de groei van de bladeren.

Om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen de boom makkelijker bereiken, kun je een handje helpen door met een grondboor gaten te maken in de grond. Blijf hierbij vooral in de wortelzone, aangezien dat is waar de voedingsstoffen naartoe moeten. Begin op ongeveer 1 meter afstand van de stam en zorg dat er altijd minstens 60 centimeter tussen de gaten zit.

Vul de gaten met een korrelvormige mest die het best geschikt is voor jouw boom. Vul de gaten tot 4 centimeter onder het grondoppervlak en sluit ze af met aarde. Grote kans dat jouw boom de voedingsstoffen nu een stuk beter opneemt!

Tuinplanten en bloemen

Border in bloei

Het bemesten van de tuinplanten en bloemen gaat weer net even anders dan bij de rest van de tuin. De eerste bemesting zal plaatsvinden rond maart of april, afhankelijk van wat het weer gaat doen. Tijdens deze bemesting stimuleer je het bodemleven en voeg je nieuwe, werkzame bacteriën toe aan de grond. Deze stoffen hebben de planten en bloemen nodig om weer kracht te vinden en te gaan bloeien. Voor deze mestronde kun je het best een organische mestkorrel gebruiken.

In mei zal er een tweede mestronde plaatsvinden. In deze periode zijn de bloemen en planten volop in ontwikkeling en bereiden ze zich voor op de komende bloeiperiode. Tijd voor extra voeding dus! Ook deze keer is een organische mestkorrel het best. Let er op dat je een soort kiest die ongeveer 100 dagen werkzaam is. Hierdoor krijgen de planten en bloemen voldoende voeding tot aan de derde mestronde van het jaar.

Een derde en laatste mestronde vindt plaats in de maand september. Voor deze ronde kun je dezelfde organische mestkorrels gebruiken als die je in mei ook hebt gebruikt. In deze periode gaan de bloemen en planten zich namelijk voorbereiden op het aankomende najaar en de winter.

Er zijn planten die een uitzondering zijn op deze regel. Over deze planten lees je hier meer.

Moestuin

Moestuin

De tuin bemesten in het voorjaar is ook hard nodig voor de moestuin. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat de groente, het fruit en de kruiden die je geplant hebt optimaal kunnen groeien. Zorg ervoor dat je een mest gebruikt met een hoog kaliumgehalte. Kalium zorgt namelijk voor sterke planten en goede vruchten.

Wanneer je de mest uitkiest, kun je het beste een fijne meststof gebruiken. Dit lost snel op in de bodem en het strooit makkelijker. Vaak is er ook mest te koop speciaal voor de moestuin. Het is sterk aan te raden deze te gebruiken. Hier zit vaak al een hoger kaliumgehalte in, wat dus goed is voor de bloemen en planten. Zo hoef je daar zelf niet meer zo op te letten bij de aanschaf. Handig!

Niet ieder onderdeel in de moestuin heeft evenveel mest nodig. We hebben daarom een klein schema voor je opgesteld, waarin je precies kunt zien hoeveel je nodig hebt per soort:

Bladgroenten                80 – 120 g/m²

Vruchtgroenten           100 – 150 g/m²

Knolgroenten               80 – 120 g/m²

Kolen                              80 – 120 g/m²

Bonen en erwten         40 g/m²

Kruiden                         40 – 80 g/m²

Probeer dit schema zo veel mogelijk aan te houden. Zo weet je zeker dat de bodem niet te veel of te weinig voeding krijgt.

Zoals je merkt is er genoeg om rekening mee te houden omtrent je tuin bemesten in het voorjaar. Ieder onderdeel in jouw tuin heeft weer andere behoeften en daarmee ook andere voeding nodig. Wanneer je de informatie uit dit artikel aanhoudt, weet je zeker dat jouw gras straks groener is dan het gras bij de buren!

Ga jij de tuin bemesten in het voorjaar aan de hand van deze informatie? En heb je daarbij nog andere goede tips?

Laat het ons zeker weten door hieronder een reactie achter te laten!Â