Het duurt niet lang meer of de zomer is ten einde. De herfst doet zijn intrede, het wordt kouder en we brengen geleidelijk aan steeds minder tijd door in de tuin. De tuinmeubelen staan er dan ook al snel wat verloren bij. Hoog tijd om ze te onderhouden en op te bergen. Maar hoe doe je dit precies?
Hoe tuinmeubelen onderhouden in het najaar precies in zijn werk gaat, is natuurlijk volledig afhankelijk van het materiaal van je meubelen. Hout behandel je bijvoorbeeld op een heel andere manier dan plastic, graniet of RVS. En hoe onderhoud je de stoelkussens en andere stoffen onderdelen van het tuinmeubilair?
 

Tuinmeubelen onderhouden in het najaar

Wij hebben voor maar liefst 7 materialen uitgezocht hoe het najaarsonderhoud in zijn werk gaat. De 7 materialen die we in dit artikel gaan bespreken zijn;

  • Hout;
  • RVS;
  • Metaal;
  • Aluminium;
  • Vlechtwerk;
  • Plastic;
  • Graniet.

Daarnaast laten we je in dit artikel ook zien hoe je de stoffen elementen van je tuinmeubilair in het najaar kunt onderhouden.
 

Houten tuinmeubelen onderhouden in het najaar

Houten tuinmeubelen
Om zo lang mogelijk van je houten tuinmeubelen te kunnen genieten, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Gebruikelijk is om dit zowel in het voorjaar als in het najaar te doen. Je kunt wat betreft het onderhoud van houten tuinmeubelen onderscheid maken in klein onderhoud en groot onderhoud. Bij klein onderhoud draait het enkel om het goed schoonmaken van de tafel, terwijl je bij groot onderhoud ook een nieuwe beschermingslaag aanbrengt.

Klein onderhoud

Zoals we net al zeiden, draait het bij klein onderhoud om het schoonmaken van het houten meubilair. Dit doe je het best met een natte doek. Wrijf hiermee over de tafel totdat de oppervlakkige vlekken zijn verdwenen. De hardnekkige vlekken kun je vervolgens verwijderen met een sopje dat bestaat uit water en groene zeep of water en soda. Laat de tafel nu drogen en het onderhoud zit er weer op.

Groot onderhoud

Het grote onderhoud van houten tuinmeubelen heeft iets meer voeten in de aarde. Naast het schoonmaken van het hout is het ook belangrijk om je tuinmeubelen te beschermen. Dit kun je onder andere doen met behulp van olie of buitenbeits. Het is, ongeacht welk product je kiest, belangrijk om je houten tuinmeubilair eerst licht op te schuren. Je verwijdert op deze manier de oude beschermingslaag. Ook eventuele krassen kun je weg schuren. Maak de tafel na het schuren nogmaals schoon met een vochtige doek en breng dan de olie of beits aan met een dikke kwast of roller.
 
Nadat je bovengenoemd onderhoud hebt uitgevoerd, kun je de houten tuinmeubelen opbergen. Dit doe je idealiter binnen, bijvoorbeeld in een schuur, tuinhuis of garage. Heb je hier geen plek voor? Leg dan een beschermende hoes over de tuinmeubelen.
Let op: Het is belangrijk dat je houten tuinmeubelen onder de hoes voldoende lucht krijgen. Ze moeten met andere woorden dus kunnen ademen. Is dit niet het geval, dan bestaat de kans op vlekken.
 

RVS-tuinmeubelen onderhouden in het najaar

RVS tuinmeubelen
Roestvast stalen tuinmeubelen zijn relatief onderhoudsarm en bovendien erg duurzaam. Wat ons betreft goede kwaliteiten als het gaat om tuinmeubilair. Hoewel deze eigenschappen doen vermoeden dat je niets hoeft te doen wat betreft onderhoud, vereisen RVS-meubelen in het najaar toch wat werk. Zo is het belangrijk om de meubels voordat je ze binnen zet, schoon te maken met een natte doek en een sopje.
Gebruik hiervoor liever geen agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen het staal aantasten, waardoor de RVS-tuinmeubelen mogelijk lelijk of onbruikbaar worden.
 

Metalen tuinmeubelen onderhouden in het najaar

Metalen tuinmeubelen
Duurzame tuinmeubelen kunnen ook gemaakt zijn van metaal. Ook in dit geval hebben de tuinmeubelen niet veel onderhoud nodig. Toch is metalen tuinmeubelen onderhouden in het najaar één van de klussen die je jaarlijks zult moeten doen.
Metalen tuinmeubelen onderhouden doe je met behulp van een sopje dat bestaat uit water en groene zeep. Drenk hier vervolgens een zachte borstel in en poets het metaal grondig totdat het weer blinkt. Als je dit gedaan hebt, maak je het metaal droog en zet je de tuinmeubelen binnen. Wederom kan dit in de schuur, het tuinhuis of de garage. Heb je niet de mogelijkheid om je tuinmeubelen binnen te zetten, laat ze dan buiten staan. Idealiter dek je de metalen tuinmeubelen niet af. Dit kan vervelende vochtplekken tot gevolg hebben.
 

Aluminium tuinmeubelen onderhouden in het najaar

Aluminium tuinmeubelen
We blijven nog even hangen in de onderhoudsarme materialen. Ook aluminium behoort namelijk tot deze categorie. Als je je aluminium tuinmeubelen in het najaar gaat onderhouden doe je dit in eerste instantie met een doek. Deze kun je nat maken, maar dat hoeft niet.
Blijven er nu nog vlekken zichtbaar?
Maak dan een sopje van water en groene zeep. Breng dit aan op de aluminium tuinmeubelen en wrijf het met een zachte borstel in. De vlekken zouden nu moeten verdwijnen. Let overigens op met vlekken die ontstaan zijn door vogelpoep. Deze kunnen in het aluminium trekken, waardoor ze permanent zichtbaar zijn. Om dit te voorkomen verwijder je deze vlekken idealiter zo snel mogelijk.
Als je klaar bent met het schoonmaken van de aluminium tuinmeubelen zet je deze binnen om te overwinteren. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om je tuinmeubelen af te dekken. Zorg er in dit geval wel voor dat het aluminium kan blijven ademen om schade en vlekken te voorkomen.
 

Vlechtwerk tuinmeubelen onderhouden in het najaar

Vlechtwerk tuinmeubelen
Vlechtwerk, ook wel wicker genoemd, heeft een iets andere gebruiksaanwijzing als het gaat om het najaarsonderhoud. Er kan bij dit materiaal namelijk onderscheid gemaakt worden tussen oppervlakkig vuil en tussen hardnekkige vuil dat tussen de vlechtdraden zit.

Oppervlakkig vuil

Oppervlakkige vlekken en viezigheden schoonmaken wijkt niet veel af van de methoden die hierboven zijn beschreven. Een natte, zachte borstel zal de meeste vlekken verwijderen. Werkt dit niet direct? Voeg dan wat zeep toe aan een emmer water, doop de zachte borstel in dit mengsel en probeer het opnieuw. Lukt het nu wel?

Hardnekkig vuil

Hardnekkig vuil dat tussen de draden zit heeft iets meer aandacht nodig dan de oppervlakkige vlekken. Om deze te verwijderen kun je het best niet-schuimende zeep op de vlek aanbrengen en dit enkele minuten laten intrekken. Zet vervolgens de tuinslang aan en spoel alle vuil- en zeepresten weg. De vlek zal nu verdwenen zijn.
Heb je het gevoel dat je vlechtwerk meubelen ook na het schoonmaken van de oppervlakkige en de hardnekkige vlekken nog wel wat bescherming nodig hebben?
Er zijn verschillende producten op de markt die speciaal gemaakt zijn om deze beschermende laag aan te brengen op vlechtwerk meubelen. Gebruik de producten volgens de beschrijving op het product voordat je de meubels binnen opslaat.
 
Heb je geen plek om je vlechtwerk tuinmeubelen binnen op te bergen en laat je ze de hele winter buiten staan?
Zorg dan dat ze niet gebruikt worden. Door de kou worden de draden hard, waardoor de kans bestaat dat ze bij gebruik zullen knappen.
 

Plastic tuinmeubelen onderhouden in het najaar

Plastic tuinmeubelen
Plastic schoonmaken heb je vast al wel eens gedaan. Het is dan ook niet gek als je al enig idee hebt van hoe je plastic tuinmeubelen in het najaar kunt onderhouden. Moeilijk is dit namelijk niet. Maak een sopje van water en zeep en dompel hier een zachte doek in onder. Gebruik deze doek vervolgens om je plastic meubelen mee schoon te poetsen. Als de plastic meubelen weer brandschoon zijn, kun je ze droog maken en in de schuur, garage of het tuinhuis opslaan.
 

Granieten tuinmeubelen onderhouden in het najaar

Granieten tuinmeubelen
Het laatste materiaal dat we bespreken is graniet: een gesteente dat is ontstaan door de stolling van magma of lava. Als jij granieten tuinmeubelen hebt, heb je het in het najaar makkelijk. Granieten meubelen hebben in deze tijd namelijk geen speciaal onderhoud nodig.
Wel is het belangrijk om gedurende het jaar ontstane vlekken direct of zo snel mogelijk schoon te maken. Dit kun je het beste doen met een natte, zachte doek.
 

Extra: Stoffen onderdelen van je tuinmeubelen onderhouden in het najaar

Stoffen kussens
Je weet nu in principe hoe je tuinmeubelen onderhouden in het najaar in zijn werk gaat. De vraag is echter nog wat je moet doen met bijvoorbeeld de kussens. Moeten deze ook naar binnen, moeten ze uitgewassen worden of mogen ze gewoon buiten blijven liggen?
Hoe je de stoffen onderdelen van je tuinmeubelen schoonmaakt, is grotendeels afhankelijk van hoe vies ze zijn.
Zitten er bijvoorbeeld echt vlekken op, dan kun je deze het best schoonmaken met een natte doek of met een reiniger die is ontwikkeld voor stoffen producten. Zijn de kussens nog relatief schoon, leg ze dan in de wintermaanden binnen of leg ze onder een speciale hoes. Belangrijk is dat deze zowel de binnen- als de buitenkant van het kussen beschermt. Let er wel op dat de kussens nog kunnen ademen. Als dit niet het geval is, kunnen er vlekken ontstaan die voor een onaangename verrassing zorgen als je de kussens in het voorjaar onder de hoes vandaan haalt.
 
De zomer is voorbij, het wordt koud en de dagen worden korter. We spenderen minder tijd in de tuin en de tuinmeubelen staan er wat verloren bij. Gelukkig weet je nu precies op welke manier je tuinmeubelen onderhouden in het najaar in zijn werk gaat, waardoor je alle meubelstukken met een gerust hart kunt opslaan of afdekken. Klaar om in het voorjaar weer intensief gebruikt te worden!
Heb jij nog tips voor het onderhouden van tuinmeubelen in het najaar? Of wil je jouw ervaringen delen?
Laat dan een reactie achter onder dit bericht! Wij zijn benieuwd.