Heb jij net een nieuwe keuken of een volledig nieuwe badkamer laten plaatsen en wil je de ruimte nu zelf netjes afwerken?
De wand betegelen is in dit geval natuurlijk perfect. Niet alleen ziet het er strak uit, maar tegels zijn ook nog eens makkelijk schoon te houden. En dat is in de keuken of in de badkamer natuurlijk wel zo handig.
Hoe je zelf een wand kunt betegelen vertellen we stap voor stap in onderstaand stappenplan!

Het stappenplan in het kort

De te volgen stappen voor het betegelen van een wand zijn:

 1. De wand voorbereiden;
 2. De wand opmeten en tegels tellen;
 3. De plek van de eerste tegel bepalen;
 4. De eerste tegel op de wand plakken;
 5. Het voegkruisje plaatsen;
 6. De tweede tegel bevestigen;
 7. De rest van de wand betegelen;
 8. De hoeken en randen betegelen;
 9. Voegen;
 10. Voegmiddel verwijderen.

 

Boodschappenlijst

Natuurlijk heb je voor het betegelen van een wand verschillende spullen nodig. In de eerste plaats natuurlijk tegels, maar ook gereedschappen maken deze klus een stuk gemakkelijker.
Om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we hieronder een boodschappenlijstje voor je samengesteld. Zo kun jij in één oogopslag bepalen welke spullen je moet verzamelen/kopen!

 • Tegels; (Kijk bijvoorbeeld eens bij Sanitairwinkel.nl)
 • Tegellijm;
 • Rolmaat;
 • Houten latten;
 • Spijkers;
 • Hamer;
 • Waterpas;
 • Lijmkam;
 • Voegkruisjes;
 • Nijptang;
 • Potlood;
 • Voegmiddel;
 • Rubberen spaan;
 • Spons;
 • Vulmiddel (optioneel);
 • Voorstrijk + kwast (optioneel);
 • Tegelsnijder (optioneel);
 • Tegelsnijtang (optioneel);
 • Tegelzaag (optioneel);
 • Knabbeltang (optioneel);

 

Het stappenplan van een wand betegelen

Wand betegelen
Hieronder lees je precies wat je bij de verschillende stappen moet doen. Zo wordt een wand betegelen een fluitje van een cent en ziet jouw kamer er binnen no-time weer spik en span uit!

1. De wand voorbereiden

Voordat je een wand kunt betegelen is het belangrijk om deze voor te bereiden. Oude tegels, behang of een oude verflaag moeten bijvoorbeeld verwijderd worden.
Daarnaast moeten eventuele gaten opgevuld worden en moeten oneffenheden weggewerkt worden. Het doel is om na deze stap een zo egaal en glad mogelijke wand te hebben, zodat de tegels goed kunnen hechten.
Is je wand mooi egaal?
Maak hem dan goed schoon zodat hij helemaal stof- en vetvrij is.
Afhankelijk van het materiaal van je wand kun je er nog voor kiezen om hem te behandelen met voorstrijkmiddel. Zo voorkom je dat de tegellijm wordt opgezogen in de wand en zijn kracht om de tegels op hun plek te houden verliest.

2. De wand opmeten en tegels tellen

Aantal tegels bepalen
Als je de wand hebt voorbereid kun je hem opmeten. Je moet immers bepalen hoeveel tegels je nodig hebt.
Meet de hoogte en de breedte van de wand op en vermenigvuldig dit met elkaar zodat je weet hoe groot het oppervlak is dat je moet betegelen. Trek hier vervolgens de oppervlakken vanaf die je niet hoeft te voorzien van tegels. Denk bijvoorbeeld aan een deuropening of een raamkozijn.
Kies vervolgens een mooie tegel uit en bereken hoe vaak deze in het door jou te betegelen oppervlak past. Je weet nu precies hoeveel tegels je nodig hebt.
Tip: Zorg dat je altijd meer tegels in huis haalt dan nodig. Het zou zonde zijn als je nét te weinig tegels hebt en je wand niet in één keer kunt betegelen. Dichte dozen kun je in de meeste gevallen gewoon weer terugbrengen naar de winkel.

3. De plek van de eerste tegel bepalen

Waterpas
Het klinkt misschien logisch om bij een wand betegelen te beginnen in de hoek en zo de hele wand af te werken. Hoewel dit misschien wel een makkelijke manier is, zal het resultaat waarschijnlijk tegenvallen.
In veel huizen zijn muren en vloeren namelijk net niet waterpas, waardoor het zal lijken of de tegels scheef bevestigd zijn.
Je doet er daarom goed aan om bij een wand betegelen in het midden te beginnen. Bevestig hiervoor een lat horizontaal tegen de wand met een paar spijkers. Zorg ervoor dat je de lat waterpas bevestigt en dat je de spijkers niet te diep in het hout slaat. Bij stap 7 moet je de lat namelijk weer kunnen verwijderen.
Bepaal vervolgens wat het midden van de wand is en zet hier een verticale streep. Eventueel kun je ook hier een lat tegen de wand bevestigen.

4. De eerste tegel op de wand plakken

In de vorige stap heb je bepaald waar je de eerste tegel gaat plaatsen: in het kruispunt van de horizontale en verticale balken.
Breng op dit stukje wand tegellijm aan met een speciale lijmkam. Smeer de lijm horizontaal op de wand. Omdat de lijm redelijk snel droogt, kun je beter steeds een klein stukje van de wand voorzien van lijm dan in één keer de hele wand te beplakken.
Druk de tegel vervolgens stevig op zijn plek. Als de lijm nog nat is, kun je met de tegel schuiven totdat hij goed vast zit.

5. Het voegkruisje plaatsen

Tegels met voegkruisje
Zit de tegel op zijn plek?
Bevestig dan een voegkruisje in de hoek tegen de tegel aan. Druk het kruisje strak tegen de tegel aan en zorg ervoor dat het kruisje niet uitsteekt ten opzichte van de tegel.
Als je straks in stap 9 gaat voegen, kun je namelijk eenvoudig over deze kruisjes heen werken. Zitten de kruisjes niet diep genoeg, dan zul je ze door de voegen heen blijven zien en dat is natuurlijk zonde!

6. De tweede tegel bevestigen

Na het plaatsen van de eerste tegel ga je de rest van de wand betegelen. Je begint natuurlijk met de tweede tegel, die je strak tegen de houten balk en de hoek van het voegkruisje duwt.
Als je niet genoeg lijm hebt aangebracht doe je dit natuurlijk eerst.
Zit de tegel op zijn plek? Bevestig dan een nieuw voegkruisje in de hoek, zodat je hier bij de volgende tegels gebruik van kunt maken.

7. De rest van de wand betegelen

De wand betegelen
Het begin is gemaakt! De rest van de wand betegelen is nu niet meer zo moeilijk. Wel is het verstandig om alvast de horizontale (en eventueel de verticale) latten te verwijderen.
Je hebt deze niet meer nodig, omdat je de eerste tegels als richtlijn kunt gebruiken.
Als je de latten verwijderd hebt, kun je de hele wand betegelen. Zorg ervoor dat je altijd genoeg tegellijm aanbrengt en vergeet de voegkruisjes niet tussen de tegels in de lijm te plakken.
Bevestig in deze stap alleen de hele tegels op de wand. De moeilijke hoekjes die je moet betegelen met halve tegels gaan we in de volgende stap aanpakken.

8. De hoeken en randen betegelen

Moeilijke hoeken betegelen
Je wand is als het goed is nu bijna helemaal betegeld. Alleen de moeilijke hoekjes moeten nog. Voor deze plekjes heb je waarschijnlijk tegels nodig die je eerst op maat moet snijden.
Op welke manieren je dit kunt doen, lees je in de tips onderaan dit artikel.
Als je de tegels in de goede vorm hebt gesneden kun je ze op dezelfde manier aanbrengen als dat je bij de hele tegels hebt gedaan. Eventueel kun je de lijm, in plaats van op de wand, direct op de tegels aanbrengen. Schuif vervolgens met de tegels totdat ze op de goede plek zitten en druk ze dan goed aan.
Werk zo alle plekjes af, totdat je wand helemaal betegeld is.

9. Voegen

Tegels voegen
Bijna klaar! Je hebt alle tegels op hun plek gekregen, dus het is nu tijd om de tegellijm goed te laten drogen. Dit duurt ongeveer 24 uur.
Als deze tijd verstreken is, kun je gaan voegen. Dit doe je door voegmiddel met een rubberen spaan over de wand te vegen, totdat alle voegen helemaal gevuld zijn.
Werk in een diagonale richting en zorg ervoor dat je vlot doorwerkt. Voegmiddel droogt namelijk snel op.

10. Voegmiddel verwijderen

Als je klaar bent met voegen, kun je het voegmiddel dat op de tegels zit verwijderen met een natte spons. Doe dit voorzichtig en probeer te voorkomen dat je voegmiddel uit de voegen verwijdert.
Laat het voegmiddel nu goed drogen en maak daarna de tegels nogmaals goed schoon. Je wand is nu helemaal betegeld én gevoegd. Je bent met andere woorden dus klaar!

4 tips voor de wand betegelen

Betegelde wand
De wand betegelen is niet heel moeilijk. Met bovenstaand stappenplan gaat het je ongetwijfeld lukken. Om de wand betegelen nog vlotter te laten verlopen hebben we nog een aantal tips voor je:

Tip 1: Wel of geen patroon

Voordat je een wand kunt betegelen, moet je natuurlijk goed nadenken over welke tegels je wilt. Kies je bijvoorbeeld voor één kleur tegels of ga je voor verschillende tegels die je in een patroon legt?
Denk hier van te voren goed over na en teken het patroon dat je in gedachten hebt eventueel uit. Je krijgt zo een goed beeld van hoe de wand er uiteindelijk uit zal komen te zien.

Tip 2: Kleurverschillen wegwerken

Tegels hebben lang niet altijd precies dezelfde kleur, ook al staat dat wel op de verpakking. Doordat de tegels in verschillende partijen zijn gemaakt, kunnen er hele kleine kleurverschillen ontstaan.
Om deze kleurverschillen onzichtbaar te maken op jouw wand, is het verstandig om tegels uit verschillende dozen naast elkaar te bevestigen.

Tip 3: Tegels op maat maken

Tegels snijden
In stap 8 van het stappenplan ga je aan de slag met op maat gemaakte tegels. Hierbij bewerk je hele tegels totdat ze de maat hebben die jij nodig hebt. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

Met een tegelsnijder

Met een tegelsnijder kun je een tegel halveren. Je snijdt namelijk in een strakke rechte lijn. Dit doe je als volgt:

 • Bepaal hoe groot de tegel moet worden en teken dit af;
 • Leg de tegel in de tegelsnijder en kras een aantal keer met het mesje over het glazuur zodat hier krassen op ontstaan;
 • Breek de tegel vervolgens langs de bekraste lijn door.

Met een tegelsnijtang

Ook met een tegelsnijtang kun je tegels op een rechte manier doormidden snijden. In principe ga je hetzelfde te werk als wanneer je gebruik maakt van een tegelsnijder:

 • Bepaal hoe groot de tegel moet worden en teken dit af;
 • Kras met de tegelsnijtang over de tegel, zodat er krassen in het glazuur ontstaan;
 • Breek de tegel met de bek van de tegelsnijtang door.

Met een tegelzaag

Tegelzaag
Een tegelzaag is vooral gemakkelijk als je de tegel moet bewerken in een bijzondere vorm. Je kunt met de zaag namelijk elke vorm zagen die je wilt:

 • Teken op de tegel af hoe deze eruit moet komen te zien;
 • Zaag de tegel in de juiste vorm.

Met een knabbeltang

Een knabbeltang is vooral handig als je kleine hoekjes van een tegel af moet breken. Door het hoekje in de tang te klemmen, kun je hem eenvoudig afbreken. Voor een mooie afwerking kun je de randen opvijlen met een tegelvijl.
Extra tip: Moet je ruimte maken voor een leiding? Zorg er dan voor dat je deze altijd iets ruimer pakt, zodat de leiding nog uit kan zetten.
Extra tip: Volstaat het niet om een tegel recht af te snijden? Maak dan gebruik van een profielmat om de juiste vorm te bepalen. Druk de profielmat tegen het object waar de tegel tegenaan komt om de vorm te bepalen en neem deze vervolgens over op de tegel.

Tip 4: Boren in tegels

Boor
Als je in een tegel wilt boren, kun je het best eerst een paar kleine krasjes maken in het glazuur. De kans dat de boor wegloopt als je begint met boren of dat het glazuur breekt wordt hierdoor aanzienlijk kleiner.

De wand betegelen is een perfecte manier om een ruimte naar je eigen stijl af te werken. Met bovenstaand stappenplan wordt het in ieder geval en leuk en makkelijk klusje!
Wat zijn jouw ervaringen met een wand betegelen? Viel het mee of viel het tegen?
Laat het ons weten door een reactie achter te laten!