Ken je dat gevoel? Je hele dag druk geweest in je tuin. Of je hebt je huis mooi opgeknapt. Dat je dan met een lekker drankje en je benen omhoog naar het resultaat zit te kijken. Een resultaat waar je trots op mag zijn. Ook al heb je soms niet alles zelf gedaan, het is genieten als je huis en tuin er strak bij liggen.

Dat is het moment dat je even je telefoon of camera moet pakken. Vergeet op dit soort momenten niet om een video van je huis of tuin te maken. Een before en after moment van het werk wat je verzet hebt. Dit is namelijk ontzettend leuk voor later. Als herinnering en een moment om even terug te kijken. Zo krijg je ook extra waardering voor het gedane werk.

Wat is het mooiste moment om te filmen of foto’s te maken van je huis en tuin?

Als je een hele dag in je tuin hebt gewerkt, dan ziet het er vaak nog vrij kaal uit. Denk aan het moment dat je je tuin net lente klaar hebt gemaakt. Doorgaans zie je nog plekken met aarde of compost op je grasmat.

Of je ziet nog natte plekken van het sproeien of bemesten. Dit heeft even tijd nodig om aan te groeien of weg te trekken. Vaak kun je na een week of 2 al mooie foto’s en schitterende video opnamen maken.

drone fotografie

Ben je van plan om de focus meer op je huis te leggen. Houd dan rekening met de zon. Als je net een terras hebt aangelegd of bijvoorbeeld een buitenkeuken hebt gebouwd of terrasoverkapping hebt gemaakt. wacht dan op het moment dat de zon op de gevel van deze schijnt of op je buitenkeuken.

Hét moment voor foto’s en video’s: golden hour

bloemen tijdens golden hour

Een foto van bloemen tijdens golden hour

De mooiste foto’s en video opnamen maak je tijdens ‘Golden hour’, ook wel het ‘gouden uur’ genoemd. Golden hour is de periode kort na zonsopkomst en kort voor zonsondergang. In die periode is het licht het mooist van de dag, wil je daar dieper induiken dan is dit artikel een aanrader.

Tijdens golden hour kun je dus de mooiste foto’s of een prachtige video maken van je huis en tuin. Heb je verlichting in je tuin aangelegd? Vergeet deze dan niet aan te zetten. Heb je dat nog niet, bekijk dan eens ons artikel met 18 x de leukste inspiratie voor tuinverlichting.

tuin verlicht foto

Maai het gras voor het maken van de foto of video.

Voor de beste foto’s van je huis en tuin helpt het als je gazon er goed onderhouden uit ziet. Het beste moment is als het gras net gemaaid is. Wanneer en hoe vaak je je gras maait hebben we eerder uitgelegd.

Tips voor het maken van goede foto’s:

 • Goed licht (met name van belang bij een smartphone
 • Fotografeer veel
 • Houdt het simpel
 • Bepaal je focus
 • Houdt de camera stabiel / stil
 • Leer werken met een programma als Adobe Lightroom

Tips voor het maken van goede video’s

 • Zorg voor stabiliteit: door twee handen te gebruiken rustig te bewegen een gimbal of andere eigen ideeën.
 • Kies voor ofwel een horizontale of verticale video (bij gebruik Smartphone) niet voor beiden.
 • Films close ups van dichtbij, niet per se door te zoomen.
 • Goede locatie
 • Mooie licht / belichting, binnen kan dat bijvoorbeeld door sfeerlampen zijn, buiten kan dat door te kiezen om te filmen tijdens het Golden Hour.
 • Heb je tuinverlichting? Dan kunnen beelden in de schemering van buiten gericht op het huis ook prachtig worden.

Populariteit neemt toe

Woning en tuinvideo’s worden sowieso steeds populairder, niet alleen omdat het toegankelijker wordt door allerhande smartphone apps, fotografie en video’s maken voor meer mensen toegankelijk wordt en mensen meer tijd hebben. Ook bij de verkoop van huizen op bijvoorbeeld Funda zie je steeds vaker video’s, zo krijgen mensen een beter gevoel / idee bij een woning en helemaal in tijden van corona is het ook nog eens extra makkelijk om huizen online te bekijken.

Bij de verkoop van je huis kan je natuurlijk wel het beste experts inschakelen voor een woningvideo of moodfilm van je huis. Dit soort videoproductiebedrijven creëren online bezichtigingen en hebben ook de beschikking over drones en maken de prachtigste sfeerbeelden van je huis. Natuurlijk ook leuk als je je huis wil behouden / verbouwen en het mooi in beeld wilt brengen. Juist dan is een before en after video leuk bv na een verbouwing.

Een mooie (stabiele) foto of video maken met deze extra tips.

Bij het maken van een mooie video van je huis en/of tuin is het belangrijk dat je stabiele beelden maakt. Probeer je camera dus zo stil mogelijk te houden. Houdt je camera of telefoon ook horizontaal. Dit is de fijnste beeldverhouding om later terug te kijken op je computer of televisie.

Om stabiele foto’s en video opnamen te maken kun je bijvoorbeeld een stabilizer of een gimbal gebruiken. Rustig lopen / stilstaan helpt ook bij het maken van de mooiste beelden. Of in plaats van te lopen een vervoermiddel te gebruiken: gebruik een fiets, auto, skeelers of een skateboard voor jou, of je hangt de camera aan een drone.

drone foto tuin

Foto van een tuin gemaakt met een drone

Een video van je huis monteren

Veel telefoons bieden tegenwoordig de mogelijkheid om tijdens het filmen te pauzeren. Op deze manier kun je door gebruik van korte shots een lopend geheel creëren. Wil je het wat serieuzer aanpakken, kruip dan achter je laptop en monteer een leuke video in een bewerkingsprogramma (bv Adobe Premiere Pro), of bewerk de contrasten van foto’s voor een ultieme focus op hetgeen je er wil uit laten springen.
Woningvideo laten maken door professionals

Deel jullie video’s hieronder het bericht om anderen te inspireren. Wij zijn benieuwd naar jullie creaties!