Yes! Het is ein-de-lijk tijd voor een welverdiende vakantie! Je begint vol enthousiasme met het inpakken van de koffers en je merkt dat de bekende kriebels voor de reis langzaam opborrelen in je buik. Als je denkt dat je alles geregeld hebt en helemaal klaar bent, valt je oog op de kamerplanten. Deze kunnen niet te lang zonder verzorging en zullen, mits je niet ingrijpt, bij thuiskomst verpieterd zijn. Maar wat is nou de beste manier van planten verzorgen tijdens de vakantie?
 

De planten verzorgen tijdens de vakantie: is de buurvrouw je enige redding?

Nee, dat is ze niet. Hoewel je gerust een beroep op haar kunt doen, zijn er nog een hoop andere manieren die je kunnen helpen bij het verzorgen van je planten. Welke dit zijn, vertellen we in dit artikel.

1. Hydroponics

Hydroponics
Wellicht is deze eerste methode van planten verzorgen tijdens de vakantie nog helemaal onbekend voor je. Hydroponics is een manier van planten kweken zonder gebruik te maken van aarde. De planten staan in plaats van in aarde in bakken die gevuld zijn met hydrokorrels. Naast hydrokorrels is er natuurlijk wel water nodig.
Giet deze in de bak, zodat de onderste lagen hydrokorrels in het water staan. De plant, inclusief de wortels, staat niet in het water. Toch zijn de wortels in staat om het water op te nemen. Dit doen ze namelijk via de hydrokorrels. Deze zuigen het water op en geven het af aan de wortels.
Het voordeel van hydroponics is dat je planten langere tijd zonder nieuw water kunnen. Overigens is hydroponics niet alleen geschikt als je op vakantie gaat, ook in het dagelijks leven is het een uitkomst.

2. Buitenspelen

Kamerplanten-naar-buiten
De naam kamerplant doet vermoeden dat deze planten alleen binnen mogen staan. Niets is echter minder waar. Er zijn verschillende kamerplanten die bij relatief warme temperaturen gewoon naar buiten kunnen. Dus ook wanneer jij op vakantie bent.
Je kunt deze planten het best in de (half)schaduw bij elkaar op het terras zetten. De buien die eens in de zoveel dagen over ons land trekken zullen de verzorging van jouw geliefde planten op zich nemen. Natuurlijk is het dan wel zaak om de planten niet onder een afdak te zetten, maar dat moge duidelijk zijn.
Grote kamerplanten kun je overigens ook uit hun pot halen en tijdelijk in de volle grond planten. Op deze manier krijgen ook deze planten voldoende toegang tot de benodigde voedingsstoffen. Deze halen ze niet alleen uit de regen, maar ook uit de grond.
Tip: Als je kiest voor deze methode van de planten verzorgen tijdens de vakantie, is het belangrijk om hier op tijd mee te beginnen zodat de planten kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. Verhuis je planten daarom ruim een week voor vertrek naar buiten en hou ze goed in de gaten. Blijkt de methode toch niet geschikt voor jouw planten, dan kun je ze weer tijdig terug naar binnen halen.

3. Druppelirrigatie

Druppende-kraan
Kamerplanten staan eigenlijk altijd in een pot. Dit gegeven is een perfect uitgangspunt voor de volgende methode, namelijk druppelirrigatie. Hierbij wordt er druppelsgewijs water afgegeven aan de grond rondom een plant, zodat de wortels dit op kunnen nemen. Hoewel er verschillende methode van druppelirrigatie zijn, is er slechts een écht geschikt voor ons doel.
Druppelirrigatie met behulp van een plastic fles stelt je namelijk in staat om planten individueel te verzorgen, iets wat bij kamerplanten vaak nodig is. Om deze druppelirrigatie tot stand te brengen, prik je een aantal gaten in de dop van de fles. Vervolgens vul je de fles met water en draai je de dop stevig dicht. Zet deze nu ondersteboven naast de plant in de pot. Zo kan het water langzaam de grond in druppelen.
Afhankelijk van hoe lang je op vakantie gaat, kun je de fles vullen met water en eventueel extra plantenvoeding. Hoe langer je weggaat, hoe voller de fles zal zijn.

4. Een lang bad

Planten-in-bad
Bovenstaande foto is niet helemaal representatief voor de volgende methode, maar een lang bad kan zeker helpen bij het planten verzorgen tijdens de vakantie. De bedoeling is alleen niet dat je de planten ín het bad zet, maar dat je ze óp het bad zet. Dit doe je eenvoudig met een aantal houten planken.
Vervolgens vul je het bad met een ruime hoeveelheid water. Het enige wat er nu nog moet gebeuren is zorgen dat het water bij de planten komt. Die doe je met katoen. Denk hierbij aan een katoenen draad of aan stroken van oude katoenen kleren. Het ene uiteinde leg je op de bodem van het bad en het andere uiteinde steek je door het gat in de bodem van de bloempot. Het katoen zal het water opnemen en dat afgeven aan de aarde. Hierdoor zijn de wortels in staat om het water op te nemen, zonder dat jij ook maar iets hoeft te doen.
Heb je geen bad?
Ook dan is deze methode nog steeds uitvoerbaar. Je maakt nu echter niet één groot waterreservoir, maar een aantal kleinere. Voor iedere plant één. Dit kun je bijvoorbeeld doen met potten en pannen, maar ook met plastic flessen. Het principe werkt verder hetzelfde.

5. Vakantie voor jezelf, vakantie voor de planten

Uit-logeren
Jij had het helemaal uitgedokterd. De huisdieren gingen tijdelijk naar een opvang en de planten zouden verzorgd worden door de buurvrouw. Helaas zijn de plannen van de buurvrouw op het laatste moment gewijzigd en kan ze je planten niet meer verzorgen. Ook de andere buren zijn niet in staat om je te helpen.
Wat nu?
Een mogelijke oplossing is om met de planten te doen wat je ook met de huisdieren doet: je stuurt ze tijdelijk uit logeren. Is je broer bijvoorbeeld wel thuis in de periode dat jij op vakantie bent? Breng de planten dan naar hem. Hij kan nu voor jouw planten zorgen, maar hoeft niet steeds naar jouw huis te reizen. Na je vakantie haal je je planten weer op. Meteen een goede reden om twee keer op de koffie te gaan!

6. Een welverdiend voetenbad

Natte-handdoek-uitwringen
Een zelfvoorzienend systeem waardoor je gedurende je vakantie niet zelf voor je planten hoeft te zorgen en de buurvrouw ook niet op bezoek hoeft te komen, klinkt natuurlijk ideaal. De volgende methode past hier perfect bij, zeker als je een aantal kleine kamerplanten in aardewerken potten hebt.
Het is namelijk de bedoeling dat je de spoelbak in de keuken vult met water. Vervolgens dompel je hier een handdoek in onder, zodat deze goed nat wordt. Leg deze nu met het ene uiteinde in de spoelbak en met het andere uiteinde gespreid op het aanrecht. Idealiter kun je de natte handdoek op het afdruipgedeelte van de spoelbak leggen. Zet vervolgens de bloempotten op de natte handdoek. Het water kan nu via de pot en de aarde opgenomen worden door de wortels van de plant.

7. Een korte vakantie

Water-voor-paar-dagen
Natuurlijk heeft niet iedereen de luxe positie om twee of zelfs drie weken op vakantie te gaan. Een paar dagen is echter ook ontzettend lekker, al moet je ook dan een regeling treffen voor de planten. Gelukkig is het in dit geval wel een stuk eenvoudiger.
Het enige wat je hoeft te doen is je planten net voor vertrek eens flink water geven, zodat de kluit goed nat wordt. Hierdoor heeft de plant voor enkele dagen water. Direct na terugkomst is het wel belangrijk om je planten weer van water te voorzien, zodat ze niet alsnog uitdrogen en afsterven.

8. Besproeiing van de tuinplanten

Automatische-sprinkler
Niet alleen kamerplanten moeten verzorgd worden tijdens de vakantie, ook tuinplanten hebben verzorging nodig. Nu neemt de regen natuurlijk een groot deel van deze zorg op zich, maar wat doe je als het net tijdens jouw vakantie voor een langere periode niet regent?
Ook dan moet je iets regelen.
Nu kun je ook in dit geval vragen of de buurvrouw af en toe met de gieter een rondje door de tuin wil maken, maar er zijn ook andere manieren van je planten verzorgen tijdens de vakantie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een automatisch sprinklersysteem dat op vaste tijden aangaat? Door een tijdschakelaar tussen de kraan en de sproeier te plaatsen komen de planten in jouw tuin niets te kort én kun jij onbezorgd bruin bakken op het strand.

9. Rijpe vruchten oogsten

Rijpe-tomaten
We hebben je nu verteld op welke manieren je de kamerplanten en de tuinplanten kunt verzorgen tijdens jouw afwezigheid. We hebben het echter nog niet gehad over de moestuin. Ook deze kan namelijk wel wat extra aandacht gebruiken, zeker als je niet wilt dat je planten volledig zijn gaan schimmelen zodra jij weer thuis komt.
Om dit te voorkomen is het belangrijk om alle rijpe vruchten te oogsten. Deze kun je eventueel verwerken, zodat ze langer houdbaar zijn. Anders kun je ze wellicht als bedankje aan de buurvrouw geven (zie methode 10).
Ook vruchten en groenten die nog net niet rijp zijn, maar geoogst moeten worden in de periode dat jij op vakantie bent, kun je beter oogsten. In sommige gevallen kunnen deze nog prima narijpen in de keuken of voorraadkast.
Laat je de vruchten toch hangen?
Dan bestaat de kans dat ze overrijp worden, gaan rotten en uiteindelijk gaan schimmelen. Dit zal niet alleen je oogst verpesten, maar kan ook doortrekken naar de plant zelf. Zo verpest je mogelijk niet alleen de oogst van aankomend jaar, maar richt je ook schade aan voor de aankomende jaren.

10. De buurvrouw zoveel mogelijk ontlasten

Hulp-van-de-buren
De planten verzorgen tijdens de vakantie kan dus zonder hulp van buitenaf, al hoeft dat natuurlijk niet. Als jij met de buren af wilt spreken dat jullie voor elkaars planten zorgen is dat uiteraard prima.
Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken en je buren enigszins te ontlasten in hun klus, is het slim om ze zoveel mogelijk te helpen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door kleine spiekbriefjes te maken waarop je per plant aangeeft hoeveel water deze nodig heeft. Zo verklein je de kans dat je planten, ondanks alle goede bedoelingen, veel te veel of veel te weinig water krijgen.
 
Niet op vakantie gaan omdat je niemand hebt om voor de planten te zorgen is dus niet langer een optie. Er zijn tal van manieren waarop je de planten kunt verzorgen tijdens de vakantie. Is het niet met behulp van de buren of vrienden, dan zijn er nog verschillende manieren om het zelf te doen. Geniet van je vakantie. Je hebt het verdiend!
Wat vind jij de handigste manier van de planten verzorgen tijdens de vakantie?
Laat het ons weten in de comments hieronder!