Je hebt net een gloednieuwe houten tafel gekocht en bent nu op zoek naar de perfecte eetkamerstoelen. Lastig, want het aanbod is ontzettend groot. Daarnaast is het vinden van de juiste stoel erg afhankelijk van je persoonlijke smaak.

Om je te helpen bij het vinden van de juiste stoelen bij een houten tafel, hebben we verschillende inspirerende voorbeelden voor je gezocht. Bij het ene voorbeeld zijn prachtige designstoelen gecombineerd met een klassieke houten tafel en bij het andere voorbeeld is een combinatie gevonden tussen de mooiste landelijke stijlen en invloeden.

De 19 mooiste combinaties van stoelen bij een houten tafel

Houd jij van strak en modern of ga je toch liever voor klassiek? Met de stoelen bij een houten tafel kun je alle kanten op. Wij hebben 19 uiteenlopende voorbeelden om je dit te laten zien.

1. Blauw design

Blauwe stoelen
(Bron)

Blauw is voor veel mensen een favoriete kleur als het gaat om het interieur. Het nadeel van deze kleur is echter dat hij een kamer al snel kil en koel over kan laten komen. Iets wat je natuurlijk niet wilt als het aankomt op je eetkamer. Met bovenstaande stoelen is een mooie balans gevonden tussen kil en warm. De kleur oogt in eerste instantie wat kil, maar de zachte stof van de stoelen compenseert dit ruimschoots. Daarnaast zorgen de warme kleuren van de accessoires en het hout voor extra warmte en een perfect evenwicht.

2. Kleur

Felle kleuren

Wauw, in dit voorbeeld hebben ze een gewaagde stap durven zetten door alle stoelen bij een houten tafel een andere kleur te geven. De ene feller dan de ander, maar stuk voor stuk bijzonder.
Door de accessoires op de tafel wat betreft kleur redelijk neutraal te houden, hebben ze ervoor weten te zorgen dat het interieur geen ratjetoe wordt. Wij houden ervan en vinden dan ook dat dit beloond moet worden met een plekje in deze lijst.

3. Het zonnetje in huis

Geel als accentkleur
(Bron)

Geel is een kleur die ons doet denken aan de zon en de zomer. Voeg je deze kleur dus toe in je interieur, dan oogt je kamer binnen een mum van tijd frisser en aangenamer. Extra bijzonder aan deze ruimte is dat ze verschillende kleuren geel weten te combineren. Zo is de ene stoel knalgeel, terwijl de andere stoel bijna groen lijkt te zijn. De grote ramen zorgen er daarnaast voor dat de tuin perfect bij de ruimte betrokken wordt. Beter kan bijna niet. Zelfs de kat is het ermee eens.

4. Geel als accentkleur

Geel en grijs
(Bron)

We blijven nog even bij de geeltinten hangen, want ook in dit interieur hebben ze voor gele stoelen gekozen. In combinatie met de warme houttinten en de grote grijze lampen is dit een uitstekende keuze. Want laten we eerlijk wezen, het geel tovert toch direct een lach op je gezicht? Je wordt er vrolijk van. Let overigens ook op de subtiele gele accenten die op de tafel en in de kast terugkomen. Zelfs in een van de kussens komt een subtiele vorm van geel terug.

5.  Stoelen en banken

Grijze stoelen en bank
(Bron)

Moet je veel mensen kwijt aan de eettafel? Dan is een bank wellicht een betere oplossing dan een aantal stoelen. In bovenstaand voorbeeld dachten ze daar in ieder geval zo over. De bank is van hetzelfde materiaal als de tafel en de stoelen zijn weer van dezelfde materialen en in dezelfde kleuren als het staal van de tafel en de bank. Hierdoor vormen de tafel, de bank en de stoelen een mooi geheel. Deze eethoek is wat ons betreft helemaal geslaagd!

6. Hout als basis

Hout op hout
(Bron)

Als jij hout een van de mooiste materialen vindt voor meubels, dan zijn deze stoelen bij een houten tafel natuurlijk perfect. Ze zijn eenvoudig en zorgen voor een aangename en gezellige sfeer. Je kunt de appeltaart bij wijze van spreken al bijna ruiken door alleen maar naar de foto te kijken. Dat de tafel en de stoelen van een andere houtsoort zijn gemaakt, is helemaal niet storend. Binnen deze keuken vinden wij het perfect passen.

7. Grote gebaren

Imposante stoelen

In een grote ruimte komen grote meubels vaak het best tot hun recht. Zo ook in deze ruimte waar ervoor gekozen is om een grote, imposante tafel neer te zetten. Daar horen natuurlijk even imposante stoelen bij. Deze cognackleurige leren stoelen zijn daar een perfect voorbeeld van. Ze vallen op, maar ze nemen de aandacht niet weg van de tafel. Geweldig!

8. Een klein beetje kleur

Kleurige accenten
(Bron)

De volgende manier van kleur verwerken zie je steeds vaker terugkomen als het aankomt op het interieur. Niet de hele stoel wordt voorzien van kleur, maar enkel een klein deel, zoals de poten of de rugleuning. Hierdoor ontstaat een strak lijnenspel dat de ruimte een speelse indruk geeft. Zeker als de kleuren op de stoelen terugkomen in het verdere interieur, zorg je voor een goede balans. En ben je de kleuren beu, dan schilder je er toch gewoon overheen met een andere tint?

9. De warmte van koper

Koperkleuren
Stoelen bij een houten tafel vinden kan lastig zijn. Zeker als je heel diverse kleuren en stijlen mooi vindt. In bovenstaand voorbeeld hebben ze daar een oplossing voor gevonden.

Ze combineren deze stoelen simpelweg met elkaar. Bang dat dit een ratjetoe wordt? Voeg dan eenheid toe door in de accessoires dezelfde kleuren of materialen te gebruiken. Zo hebben ze hier de koperen en zwarte kleuren perfect terug laten komen in de potten en vazen die op tafel staan.

10. Stoelen en een tafelkleed

Leren stoelen
(Bron)

Heb jij een houten tafel, maar vind je deze niet zo mooi? Of vind je hem juist zo mooi dat je niet wilt dat er op geknoeid wordt? Dan biedt een tafelkleed uitkomst. Om ervoor te zorgen dat het plaatje van de stoelen bij een houten tafel er zo mooi mogelijk uit blijft zien, is het natuurlijk belangrijk dat de stoelen bij het tafelkleed passen, zoals in bovenstaand voorbeeld het geval is.

11. Natuurlijke kleuren

Mintgroene stoelen
(Bron)

Natuurlijke kleuren worden de laatste jaren steeds populairder. In ons interieur komt dit terug door het toevoegen van kamerplanten en bomen voor binnen, maar het kan ook anders. De groene kleur kan, zoals op bovenstaand voorbeeld het geval is, ook gebruikt worden voor de meubels. De zachtgroene kleur heeft een rustgevend effect en past volledig binnen het kleurenpalet van dit huis.

12. Pasteltinten

Pasteltinten

We hebben net al een voorbeeld voorbij zien komen waarbij delen van stoelen werden voorzien van pastelkleuren. In dit voorbeeld hebben ze het wat rigoureuzer aangepakt door de hele stoel in pasteltinten te schilderen. De stoelen zorgen hierdoor voor de nodige kleur binnen deze kamer. Wij houden er wel van, wat jij?

13. Buitenstoelen voor binnen

Rieten stoelen

Voor de meeste mensen zijn rieten of rotanstoelen vooral bedoeld voor buiten. In dit voorbeeld denken ze daar echter anders over. Stoelen bij en houten tafel die binnen staat, kunnen namelijk ook van dit materiaal gemaakt zijn. De stoelen geven de ruimte in de eerste plaats warmte. Daarnaast zorgt het open karakter ervoor dat de ruimte open en luchtig blijft. Precies zoals hier de bedoeling is.

14. Krukjes

Stoelen en krukken

Stoelen bij een houten tafel kunnen verschillende vormen aannemen. Maar heb je ook weleens aan krukjes gedacht? De eenvoud van deze meubelstukken zorgt ervoor dat de kamer rust uitstraalt, waardoor de tientallen kleine accessoires niet direct als rommelig of overdadig te kijk staan. Leuk aan deze krukjes is dat ze ervoor gekozen hebben om ze in de kleuren van de vloer of tafel te schilderen, waardoor ze nog beter opgaan in het geheel.

15. Verschillende vormen, maten en kleuren

Stoelen in verschillende kleuren
(Bron)

Een lange tafel wordt snel saai als hier veel dezelfde stoelen aanstaan. In het volgende voorbeeld voorkomen ze deze valkuil door verschillende stoelen met elkaar te combineren. Stoelen van stof, stoelen van kunststof en stoelen van hout kunnen allemaal aan dezelfde tafel staan. Wel is er, met uitzondering van de kinderstoelen, voor gekozen om voor eenzelfde type stoel te kiezen. Zo ontstaat er toch een eenheid.

16. Een bij elkaar geraapt zooitje

Stoelen in verschillende stijlen
(Bron)
Waar ze in het vorige voorbeeld kozen voor eenheid, hebben ze ook dat principe hier overboord gegooid. De stoelen zijn van verschillende materialen, ze hebben verschillende kleuren én ze hebben verschillende vormen. Als je dit hoort lijkt het een bij elkaar geraapt zooitje, maar als je naar de foto kijkt, zie je dat dit niet het geval is. De stoelen bij een houten tafel passen allemaal bij elkaar en bij het interieur. Deze combinatie is een gok die zich uitbetaalt.

17. Spelen met vormen

Variatie in de vorm
(Bron)

Ook dit voorbeeld van stoelen bij een houten tafel is wat ons betreft bijzonder. Er is gekozen om stoelen van hetzelfde materiaal en in dezelfde kleuren met elkaar te combineren. De vorm van de stoelen wijkt echter af. Zo is er gekozen voor stoelen met een ronde rugleuning en voor stoelen met een vierkante rugleuning. Door de afwisseling ontstaat een mooi patroon.

18. Wit, witter, witst

Verschillende stijlen in het wit
(Bron)

Een wit interieur kan steriel overkomen, maar het kan ook erg modern ogen. In bovenstaand voorbeeld is bijvoorbeeld niets te zien van het kille en steriele gevoel dat wit op kan roepen.
Dit komt mede door de speelse vormen van de stoelen. Wij houden er wel van. Zeker in combinatie met de groene muur en het prachtige schilderij is deze kamer een kunstwerk om naar te kijken.

19. Zwart op zwart

Zwart op zwart
(Bron)

Ben jij niet dol op kleur, maar geef je de voorkeur liever aan zwart? Dan zijn deze stoelen bij een houten tafel echt iets voor jou. De stoelen passen perfect bij de antracietkleurige muur en vazen. Hierdoor ontstaat een mooi geheel waarbij de tafel als belangrijkste middelpunt opvalt en uitblinkt.

Natuurlijk kun je ditzelfde effect bereiken door andere kleuren te gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van witte stoelen bij een witte muur en witte accessoires? Of gekleurde stoelen bij eenzelfde kleur muur? Alles is mogelijk!

De 19 voorbeelden van stoelen bij een houten tafel laten zien dat eigenlijk alles kan. Je kunt allemaal dezelfde stoelen kiezen, maar je kunt hier ook in variëren om zo een unieke combinatie te maken.

Veel van de artikelen in de foto's en tips zijn te vinden bij bijvoorbeeld:

Wat zijn jouw favoriete stoelen bij een houten tafel?
Laat het ons weten door een reactie achter te laten!